Gemensam språkplan
På Raoul Wallenbergs förskolor följer vi en gemensam språkplan för att säkerställa att alla barn får likvärdiga möjligheter att utveckla sitt språk. Skriftspråk i förskolan är en viktig del av barns språkutveckling och handlar i grunden om att skapa nyfikenhet och positiva upplevelser av språk och text och utforska skriftspråket på ett lekfullt och naturligt sätt.
Det är inget krav att barn i förskolan ska kunna läsa och skriva korrekt, men om de utvecklar dessa färdigheter tidigt kan det medföra flera fördelar såsom att barnen bland annat självständig kan utforska texter som berikar deras språk och utvecklar kognitiva förmågor, stärker interaktion samt underlättar det skolstarten.
Språkrik lärmiljö
En central del i vår språkplan är att skapa en språkrik lärmiljö, där vi inte bara använder litteratur utan även inkluderar synlig text i omgivningen, som skyltar, etiketter och bilder med text. Barnen ges också möjlighet att utforska och prova olika verktyg som pennor, kritor, papper och tangentbord.
Genom att leka med ord och text utvecklar barnen en förståelse för textens funktion och mening, vilket är en viktig grund för deras framtida läs- och skrivutveckling. När barn ser att text kan användas för att kommunicera, informera, berätta och skapa, väcks deras nyfikenhet och motivation att själva använda och utforska text.