–Vi vill vägleda våra barn att bli trygga och självständiga individer och ge dem ett försprång inför de kommande skolåren, säger rektor Elisabeth Nyhlén.
–Här bygger de ett fundament av kunskap som kommer vara dem till gagn för resten av livet. Genom kreativa lärprocesser och anpassade lärmiljöer jobbar vi aktivt för att varje barn ska nå sin fulla potential.
En miljö som gör skillnad
På Raoul Wallenbergförskolan Jungfrusund välkomnas föräldrar och barn varje morgon av engagerade pedagoger i den välplanerade utemiljön. Den är en viktig del av verksamheten – gården är generös och uppdelad i flera zoner för olika typer av lek och undervisning. Här sker både planerad och spontan undervisning, med ett tydligt syfte och pedagogisk tanke bakom varje station. De barn som kommer tidigt erbjuds alltid frukost och en lugn och gemensam start på dagen.
Verksamheten är alltid genomtänkt och välplanerad för att hela tiden utmana barnens olika förmågor. Mycket tid tillbringas ute i den friska luften, antingen på den fina gården eller ute i naturen. Förskolan har ljusa och välplanerade lokaler med gott om plats för lärande i mindre grupper. I dagsläget går här 90 barn, fördelade på fem avdelningar i åldersanpassade grupper. Lokalerna är luftiga, vilket ger stora möjligheter till variation och flexibilitet i undervisningen.
Fokus på språk, matematik och lärmiljö
Då barnen lägger grunden för det livslånga lärandet redan i förskoleåldern, är språk och matematik en självklar och integrerad del i hela verksamheten – i både lekar, samtal, böcker och undervisningsstationer. Alla avdelningar arbetar språkutvecklande med den så kallade Bornholmsmodellen, med Babblarna och Läslyftet, särskilda satsningar på språk och lärande som gör övergången till skolan smidig. Högläsning, dramatisering och skapande kopplas till barnens intressen, och miljöerna är uppbyggda med bokstäver och siffror som blir naturliga delar av vardagen.
Ett eget förskolebibliotek ger barnen tillgång till böcker som inspirerar och stödjer det pågående arbetet – allt från bygg- och konstruktion till sagor kopplade till aktuella teman.
–De yngsta barnen jobbar inledningsvis mycket med känslor och olika sätt att uttrycka sig. Ju äldre de blir desto mer utforskar de naturen och jobbar med hela kroppen, till exempel genom plantering, bärplockning i skogen, eller genom sagor och teater, berättar förskolläraren Dyala Elbawarchi.
–Vi jobbar dagligen med olika fokusområden. Då utgår vi från naturvetenskap, matematik, språk, motorik, normer, värderingar och kreativt skapande, fortsätter hon.

Trygg övergång till skolan – för en sammanhållen skolgång
Förskolans äldsta barn, femåringarna, får extra stöd inför skolstarten. Utöver det omfattande arbetet med språk och matematik, stärks barnen i att bli självständiga och modiga individer som är redo för nästa steg. Det är ett av många sätt för förskolan att jobba aktivt för en sammanhållen skolgång. Idag har förskollärarna nära kontakt med skolor i närområdet, och för en dialog med vårdnadshavare för att tillsammans skapa en trygg och tydlig övergång.
På förskolans övervåning finns Raoul Wallenbergsskolans framtida grundskolelokaler – med välplanerade klassrum för att på sikt kunna ge barnen den bästa möjliga grundskolan. Det kommer göra övergången från förskola till skola än mer smidig för barnen, som får en integrerad och sammanhållen skolgång.
Värdegrund som syns i vardagen
Raoul Wallenbergsförskolans fyra ledord: ärlighet, mod, medkänsla och handlingskraft genomsyrar arbetet.
–Det handlar inte om att prata om värdegrunden en gång i veckan – utan att leva den. Värdegrunden är alltid vägledande i hur barnen samarbetar, löser konflikter, provar nytt eller hjälper varandra, säger rektor Elisabeth Nyhlén.
Kreativitet och digital förståelse – utan skärmar
På initiativ av engagerade pedagoger har förskolan nyligen öppnat ett greenscreenrum där barnen får utforska programmering och digitalt berättande – på ett lekfullt och skärmfritt sätt. Här får även de yngsta barnen möjlighet att testa på teknik genom praktiskt arbete, som väcker både upptäckarlust och problemlösning.


Hälsa och självständighet i fokus
Hälsa är en viktig del av vardagen på Raoul Wallenbergförskolan. Mycket utomhuslek och rörelse kombineras med god kost. Måltiderna är alltid en del av lärandet: barnen får smaka, prova nytt och utveckla självständighet. Samtalen kring maten blir en naturlig del av både språk- och värdegrundsarbetet.
En plats för varje barn att växa
På Raoul Wallenbergförskolan i Jungfrusund får barnen en trygg och meningsfull start på sitt lärande. Genom engagerade pedagoger, strukturerade lärmiljöer och tydligt fokus på barnens utveckling rustas de för nästa steg, med både kunskap och självkänsla i bagaget.
–Det är viktigt för mig att alltid lägga nivån snäppet högre upp än vad jag tror att barnet klarar i första taget, för att barnet ständigt ska utvecklas. Och så tar vi oss dit tillsammans. Vi pedagoger finns med längs vägen, så att barnet inte tappar intresset eller självkänsla, utan tvärtom stärks i tron på sig själv och sina förmågor, avslutar Dyala Elbawarchi.
