En dag som uppmärksammas i våra skolor och förskolor
Alla skolor och förskolor inom Raoul Wallenbergskolorna uppmärksammar Förintelsens minnesdag. Det sker på årsdagen för befrielsen av förintelse- & koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau den 27:e Januari 1945. I år var det alltså 80 år sedan.
Uppmärksammandet kan se lite olika ut på olika skolenheter och därför har vi valt att lyfta fråga några utvalda skolor/förskolor hur de valde att uppmärksamma minnesdagen i år.
RWS Skövde – kunskap och förståelse
RWS Skövde uppmärksammar Förintelsens minnesdag varje år, med ett upplägg som ser olika ut får de olika årskurserna. Rickard Börjesson är SO lärare på RWS i Skövde och berättar hur de uppmärksammade minnesdagen i år.
–Varje klass på skolan hade en hel lektion som var schemalagd åt just minnesdagen. Upplägget såg olika ut för olika årskurser men vi tog avstamp i ledorden genom att prata om demokrati, mänskliga rättigheter och tolerans. Alla årskurser började med en introduktion om förintelsen där vi gick igenom vad som faktiskt hände och viktiga aktörer, däribland Raoul Wallenberg själv. Dessutom hade vi gemensamt att alla årskurser läste ur Heidi Frids bok ”Frågor jag fått om förintelsen” för att tackla många viktiga frågor ur hennes perspektiv som överlevare. Berättar Rickard.
Rickard berättar också att årskurs 7 fick ta sig an ett individperspektiv genom att lyssna på kunskapsverkets podd om Anne Frank för att mötas av en verklig person i deras egen ålder som fick gå igenom förintelsen. Årskurs 8 jobbade utifrån begreppen Empati och Civilkurage i samband med en film som berättas av överlevaren Livia Fränkel vilket också kunde kopplas till Raoul Wallenberg och ledorden som skolan använder utifrån hans gärning. Årskurs 9 som jobbar med världskrigen i SO-undervisningen fokuserade på det kollektiva minnet och vikten av att ta lärdom av historien, samt vad som särskiljer förintelsen från andra liknande händelser.
–Vi ser det som en självklarhet att uppmärksamma minnesdagen då skolan bär Raoul Wallenbergs namn och skolans verksamhet ska genomsyras av det som beskrivs i ledorden som så fint beskriver hans gärning under förintelsen. Dessutom vill vi ge förståelse till eleverna om att detta faktiskt har hänt och att det kan hända igen, att vi alla behöver ta lärdom av förintelsen och allt det innebär för att kunna ta oss an världen även 80 år senare. Avslutar Rickard.
Kacper Lewandowski som går i åttonde klass på RWS Skövde tycker att det som hände var avskyvärt.
–Man måste minnas det hemska, för att se till att det aldrig händer igen. Det som hände under andra världskriget var avskyvärt och sådant massmord av folk förtjänar ingen. Idén att någon är bättre än någon annan på grund av deras etnicitet, religion eller annat är inte rätt. Vi kopplade empati och medkänsla till det som hände, och tänkte på alla familjer som blev dödade under den perioden. Samt modet och handlingskraften av Raoul Wallenberg, och varför skolan är nämnd efter honom. Som att han vågade hjälpa alla i Ungern. Berättar Kacper.
RWF Järvastaden – fokus på medkänsla
På RWF Järvastaden uppmärksammades minnesdagen med en ljusmanifestation på gården med ljuslyktor som barnen har målat i olika färger.
–För oss på RWF Järvastaden är förintelsens minnesdag viktig att uppmärksamma tillsammans med barnen så att vi minns förintelsen och Raouls goda gärningar. Utifrån det får barnen med sig att alla, och var och en kan göra skillnad för någon annan. Berättar Monica Lagnetoft, rektor på RWF Järvastaden.
Ljusen ska symbolisera minnet av alla de som drabbades under förintelsen. Pedagoger och barn reflekterade tillsammans över viktiga värderingar och pratade om Raoul Wallenberg och hans livsgärning.
–Under minnesdagen har vi främst fokuserat på vårt ledord medkänsla. Med hjälp av teater och läsning har vi reflekterat och diskuterat ämnen kopplat till medkänsla såsom att alla ska få vara med, att ställa upp och bry sig om varandra och framför allt allas lika värde. Våra ledord är viktiga redskap i vårt värdegrundsarbete som pågår året runt och ingår i förskolans uppdrag. En viktig och fin traditionsdag att uppleva tillsammans på förskolan. Fortsätter Monica.

RWF Vega – lyfter goda gärningar
Isabella Sundin är rektor på RWF Vega i Haninge kommun och berättar att man har som tradition att Raoul Wallenberg kommer på besök på förskolan för att presentera sig. Under sitt besök så berättar Raoul bland annat att han vill hjälpa utsatta människor och att använder sig av ledorden ärlighet, medkänsla, mod och handlingskraft för att göra det.
–För oss i förskolan är det viktigt att lyfta goda gärningar framför hemska och läskiga saker. Vi använder Raoul Wallenberg som vår superhjälte vilket blir relaterbart för barnen idag. Vi har även skapat en saga som Raoul berättar/läser för barnen. För oss är det viktigt att integrera och involvera barnen, genom dramatisering når vi barnen bättre. Säger Isabella.
RWS Bromma – en tyst minut
På RWS Bromma uppmärksammades Förintelsens minnesdag genom att prata om Raoul Wallenberg och hans modiga insatser. De reflekterade kring hans ledord: Mod, Ärlighet, Handlingskraft och Medkänsla, och hur dessa värden kunde inspirera i vardagen.
–Efter samtalet tände vi ett ljus och höll en tyst minut för att hedra alla som drabbades av Förintelsen och de som vågade stå upp för människovärdet. Barnen satt helt stilla och tysta under hela ceremonin, vilket visade deras respekt och eftertanke. Som en kreativ avslutning fick barnen rita sina egna superhjältar – inspirerade av Raoul Wallenberg och andra som visat mod i svåra tider. Tillsammans minns vi historien och påminner oss om vikten av att stå upp för varandra, både då och nu. Berättar Elisabeth Nyhlén.