21st Century Skills
Begreppet 21st Century Skills (färdigheter för det 21:a århundradet) har inte en enskild skapare, utan har utvecklats genom samarbete mellan forskare, utbildningsexperter och organisationer världen över. Det är ett ramverk som har växt fram för att definiera vilka färdigheter som behövs i en snabbt föränderlig och globaliserad värld. Några av aktörerna i detta viktiga utvecklingsarbete är Partnership for 21st Century Skills (P21) som grundades i USA 2002 av ett antal utbildningsinstitutioner, regeringar och företag som Microsoft, Apple och Cisco. En annan viktig aktör är OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development) har bidragit till utvecklingen genom projektet Future of Education and Skills 2030. En tredje aktör är Unesco, som är FNs utbildningsorgan, har bidragit med beskrivning av färdigheter för hållbar utveckling, globalt medborgarskap och interkulturell förståelse.
Den svenska läroplanen (Lgr22 för grundskolan och Lgy11 för gymnasieskolan, inklusive senare revideringar) är i hög grad influerad av konceptet ”21st Century Skills.” Dessa färdigheter syftar till att förbereda elever för ett samhälle i snabb förändring, präglat av digitalisering, globalisering och komplexa samhällsutmaningar.
Inom RWS arbetar vi målmedvetet vidare enligt dessa grundläggande principer för all undervisning från förskolan till åk 9 i grundskolan i våra svenska skolor. Vi tillämpar också samma principer i vår första skola utomlands i Palma, Spanien och kommer göra det i också om och när vi startar fler Raoul Wallenbergskolor i andra länder. På detta sätt kommer vi framöver kunna integrera undervisningen i de svenska skolorna med våra framtida skolor i andra länder. Detta kommer beröra både elever och pedagoger.
Vi har en tydlig struktur i utbildningen med utveckling av barnens och elevernas Kunskaper, sociala och andra förmågor och karaktärsdrag. Bilden på denna sida illustrerar på ett tydligt sätt denna struktur. På annan plats beskriver vi innehållet i utbildningens tre olika delar. I den dagliga undervisningen väver vi ihop elevernas kunskapsutveckling och utveckling av olika förmågor och karaktärsdrag. Genom väl genomtänkt och skickligt genomförd pedagogik stödjer dessa tre utbildningsområden varandra.