En vanlig dag 1983 strosar en ensam dam runt i New Yorks butikskvarter och stannar till vid en bokhandel. På en av böckerna i skyltfönstret ser hon fotot av en man som tar tag i hennes innersta och hon känner direkt hans enorma medkänsla. Mannen var Raoul Wallenberg. Damen var Lotte Stavisky (1907-2000) en amerikansk skådespelare och skulptör med ursprung i Adolf Hitlers Tyskland.
Hon specialiserade sig på att skapa skulpturer på människor – kända och okända – som mötte svårigheter och lidande i livet. Hon sa att oavsett vilka svårigheter eller lidanden som människan möter så är det inte svårigheterna eller lidandet i sig som gör människan till en hjälte, utan det är sättet att möta svårigheterna och lidandet som gör människan till en hjälte.
Under några dagar läste hon allt om Raoul Wallenberg och satte genast igång arbetet med skulpturen. Inom några veckor var den klar, med den generösa pannan, kraftfulla käken och de sorgsna ögonen som fixerade något i fjärran. Skulpturen hamnade så småningom i en antikaffär och av en händelse besöktes den av FN-tjänstemannen Kofi Annan och hans hustru Nane, systerdotter till Raoul Wallenberg. 1996 utnämndes Kofi Annan till FNs Generalsekreterare.
Den 4 mars 1987 fick den kände affärsmannen och politikern Ross Perot det amerikanska Raoul Wallenbergpriset för sitt mod vid en räddningsaktion för amerikanska medborgare i utlandet. Priset visualiserades med Lotte Staviskys Raoul Wallenbergskulptur och den står idag i foajén till Ross Perots huvudkontor. Skulpturen finns också i New York Public Library sedan 1986.
I Sverige finns skulpturen i familjen Raoul Wallenbergs ägo. Efter ett riksdagsbeslut i september 2012 finns skulpturen också i Sveriges Riksdag i direkt anslutning till Riksdagens plenisal. Raoul Wallenbergskolorna har rätten att placera skulpturen i våra skolor, och är idag placerad på några av våra skolor, till minne av vår stora förebild.