Skolmaten

Matkvalité och hälsa

Bra mat är viktigt för att orka med skoldagen. Vi ställer höga krav på vår matleverantör ska leverera mat med naturliga och näringsrika råvaror utan onödiga tillsatser. Till exempel tillagas potatismoset av potatis som blandas med färsk mjölk och smör. Vi väljer noggrant våra leverantörer och ställer höga krav på inköpta produkter utan onödiga tillsatser. Menyerna består av varierande mat med mycket grönsaker och serveras med ett stort utbud av olika salladssorter.  Menyerna beaktar säsong, årstid och högtider.

Leverantörer

Vi använder ett flertal leverantörer. Bland annat lokala Gefleortens mejeri,  Gävle partiaffär ( färska grönsaker ), Dafgård och Menigo. Våra leverantörer ska ha certifierade kvalitetssystem och fullständig dokumentation av produkterna vad gäller innehåll och ursprung. Vi följer livsmedelsverkets rekommendationer om bra mat i skolan. Andelen halvfabrikat varierar, men är i genomsnitt 15-20%. De vanligaste är fiskpanetter och Chicken Nuggets.

Läs gärna mer på leverantörens hemsida www.compass-group.se

Matråd

För att våra elever ska få den bästa maten är elevernas åsikter viktiga för oss. Menyn är därför formad efter elevernas önskemål.

Köttfri måndag

Från och med vårterminen 2018 införs en köttfridag i veckan.  Under temaveckan “Schools For Peace” i höstas fick elever och lärare önska hur deras drömskola skulle se ut. En av de mest förekommande önskemålen var att införa en vegetarisk dag i veckan.

Varför en köttfri måndag?

Köttfri måndag är en global rörelse som visar hur vi genom att äta vegetariskt en gång i veckan på ett enkelt sätt kan minska vår klimat- och miljöpåverkan.  Vi vill samtidigt lära eleverna att äta bra mat och vara aktiva i sin vardag för att skapa bra vanor och därigenom lägga grunden för en hälsosam livsstil. Därför har vi även infört fler rörelsepauser under våra långa lektioner för att minska stillasittande.

Livsmedelsverket rekommenderar att äta max 500 g rött kött/vecka vilket motsvarar ca 4 måltider. En köttfri dag i veckan innebär en mer varierad kost och en bredare syn på vad mat är. I vegetarisk mat används framför allt baljväxter som proteinkälla.