RWS Uppsala

2020-01-24 - RWS Uppsala

Folkungarna på Raoul Wallenbergskolan

Den här veckan har vi bjudit in ”Folkungarna” till alla musiklektioner. Alla elever får spela fiol, gitalele samt sjunga och skriva om en text till en gammal tradlåt. Resultatet spelas in och mixas i slutet a av varje lektion.

Tack vare bidrag från skapande skola kan vi återkommande bjuda in professionella aktörer som bjuder med eleverna på olika upplevelser. I år blev fokus på svensk folkmusik. Förra året gästades vi av DaboMusic som lärde ut västafrikansk folkmusik.

2019-12-20 - RWS Uppsala

Julavslutning på Raoul Wallenbergskolan HT19

2019-12-09 - RWS Uppsala

Musikcafé på Grand

Den 5 december uppträdde Raoul Wallenbergskolans kör- och musikfördjupning på Grand i Uppsala. En mycket trivsam afton.

2019-10-30 - RWS Uppsala

Spöktunnel på Raoul Wallenbergskolan

Den 25 oktober samlades andar och spöken i Raoul Wallenbergskolans källare. Endast de modigaste eleverna vågade vandra i de hemsökta korridorerna.

2019-10-18 - RWS Uppsala

Temavecka: Identitet och normer

Åk 8 på Raoul Wallenbergskolan kommer att få ta del av en temavecka på temat identitet och normer vecka 45. Alla klasser har olika teman.

2019-10-16 - RWS Uppsala

Öppet Hus

Rektor informerar:

Inför det stundande skolvalet (https://www.uppsala.se/skolval) så anordnar Raoul Wallenbergskolan i Uppsala två Öppet Hus där det ges tillfälle att träffa lärare, gå på en rundtur i skolan, och allmänt få information om hur vi bedriver vår undervisning.

Se även vår Facebook-sida: RWS Uppsala Facebook

Datumen för de två tillfällena är:

16:e Januari mellan 18:00 och 20.00
18:e Januari mellan 11:00 och 13.00

Skolan kommer nästa läsår starta två stycken nya klasser i årskurs 6. De som vill börja i högre årskurser så är det i mån av plats.

Varmt välkomna!

2019-10-14 - RWS Uppsala

Schools For Peace under temaveckan

Snart är det dags för temavecka. Vi kommer i år att ha tre olika teman :

Åk 6 -7: Schools For Peace konflikthantering 

Åk 8: Normer/identitet rättigheten till medbestämmande 

ÅK 9: Flytta hemifrån 

Här kan du läsa mer om temaveckan för åk 6-7. Länk till informationsbrev: Schools for Peace.

2019-08-07 - RWS Uppsala

Läsårsstart

Hej,

Välkomna till läsårsstarten!

Den 19/8 så börjar det nya läsåret.

Åk 6 och 7 har kommer vara i skolan mellan 9:00 och 11:00 den dagen.
Åk 8 och 9 kommer vara här mellan 13:00 och 15:00

Observera att lunch börjar serveras först den 20/8, och det är också den dagen som schemat börjar gälla.

2019-06-03 - RWS Uppsala

Poddar om krisberedskap

Under den föregående veckan genomförde vi en temavecka på temat Krisberedskap. Vi använde oss av ett material som är framtaget av myndigheten för samhällsskydd och beredskap, där eleverna har fått lära sig vad som menas med en kris, hur samhället är förberett och hur man själv som privatperson kan förbereda sig.

Poddar

Eleverna har spelat in egna poddar som handlar om olika kriser och på skolavslutningen presenteras vinnaren som har utsetts av en jury.

Juryn består av några lärare, samt kommunens krisberdskapssamordnare, som också har förläst för våra elever under temaveckan.

2019-05-17 - RWS Uppsala

Skolavslutning 2019

2019-05-03 - RWS Uppsala

Indiska utbytespartners på plats i Sverige

Nu har vi precis vinkat av våra indiska utbytespartners på Arlanda efter två veckor tillsammans i Sverige.

Eleverna har fått testa på att gå i en svensk skola samt fått uppleva allt från svensk folkdans, till skansen, Vaxholm, lasergame, fika, skidåkning, valborg, paddling och utflykter i skogen.

Vi ser fram emot fortsatta utbyten och vänskaper mellan gränserna!

 

2019-03-20 - RWS Uppsala

En lyckad friluftsdag

I år hade eleverna möjlighet att välja på en rad aktiviteter under friluftsdagen. Det blev en fantastisk dag tillsammans med lärare och elever med allt från täljning, odling och yoga till ridning, bollsporter, gallerirundor och skidor.

Sammanfattning av aktiviteter

 1. Badminton på Fyrisfjädern
 2. Gör skolgården vårfin och besök botaniska trädgården
 3. Bollsporter på fyrishov
 4. Måla konst på skolgården och gå på gallerirunda
 5. Yoga och promenad i naturreservat
 6. Slöjd i skogen
 7. Skridskor på Studenternas IP
 8. Skidor i Romme
 9. En dag i stallet
 10. Rid på islandshästar

Här kan ni se bilder från lärarnas egna instagramkonton.

   

 

2019-02-13 - RWS Uppsala

Mänskliga rättigheter på schemat

Hej

Nu på fredag kommer kuben till skolgården. Vi har invigning av Kuben på måndag vecka 9 (efter lovet) . Invigningen sker på skolgården 8:15. Under invigningen håller våra språklärare i ett invigningstal om rätten till att äga egendom och Cecilia Ström från årskurs 9a kommer att blåsa en fanfar!

Kuben är ett skolprojekt om mänskliga rättigheter och medmänskliga skyldigheter. Kubprojektet består av 30 stora svarta kuber i stål, en för varje mänsklig rättighet, som skickas till utvalda skolor runt om i Sverige och utomlands.

2018-12-20 - RWS Uppsala

Världens bästa hälsovecka

Den sista veckan på terminen anordnade lärarna en hälsovecka.

Aktiviteter

Upplägget gick ut på att eleverna fick testa på olika typer av aktiviteter/träningspass varje eftermiddag. T.e.x Body Combat, Yoga, simning, Scating, klättring osv.

Häslokampanj riktad till skolan

På förmiddagarna arbetade eleverna med ett projekt kring hälsa. I årskurs nio var t.e.x uppgiften att ta fram en hälsokompanj riktad till skolan. Sista dagen fick eleverna presentera projektet där bästa projekt i varje klass fick ett pris. Vinnaren i åk 9, bästa hälsokampanj, kommer även genomföras under VT.

 

 

2018-12-12 - RWS Uppsala

Öppet Hus

Inför det stundande skolvalet (https://www.uppsala.se/skolval) så anordnar Raoul Wallenbergskolan i Uppsala två Öppet Hus där det ges tillfälle att träffa lärare, gå på en rundtur i skolan, och allmänt få information om hur vi bedriver vår undervisning.

Datumen för de två tillfällena är:

15:e Januari mellan 18:00 och 19:30
19:e Januari mellan 11:00 och 12:30

Varmt välkommna!

 

2018-11-05 - RWS Uppsala

Utbytesstudenter på plats i New Dehli

Just nu är våra första utbytesstudenter hos sina värdfamiljer i New Dehli Indien! Under två veckor får eleverna uppleva det riktiga Indien. De har redan besökt flera historiska platser, testat att klä sig i turban och sari,  gått i en Indisk skola, drejat, inlett dagen med yoga, spelat indiska sporter, dansat, besökt Taj Mahal och mycket mycket mer.

Följ elevernas resa på instagram @rwsuppsala

2018-10-26 - RWS Uppsala

Speak-Up för att upptäcka mobbning

Här kommer vår andra filmen om Speak-Up. Raoul Wallenbergskolan är en av flera skolor som ger sina elever en röst via Speak UP! Här berättar våra elever om sina egna upplever vid användandet av appen.

https://www.schoolandcollegelistings.com/SE/Stockholm/325137480961927/Caperio-Skolpartner/videos/262451094595337

Vill du också ha Speak UP på din skola? Kontakta  Advania Skolpartner 📲

 

2018-10-26 - RWS Uppsala

Skapande skola- västafrikansk musik

Nu har våra första utbytesstudenter precis satt sig på planet till New Dehli för ett utbytesprogram under två veckor. Bilder och uppdateringar görs på vårat instagramkonto  @rwsuppsala och facebooksida.

Vi andra avslutar veckan med lite Halloweenfirande. Efter lovet väntar sedan en rad spännande aktiviteter för alla elever.

Tack vare bidrag av skapande skola har vi möjlighet att bjuda in gästlärare i västafrikansk dans och musik. Det blir således två veckor med afrikatema på musik- och danslektionerna. Välkommen Yanoussa Dabo från Guinea! Vi ser mycket fram emot ditt besök.

2018-09-30 - RWS Uppsala

Europeiska språkdagen på RWS

Varje år anordnar våra moderna språklärare aktiviteter kopplade till den europeiska språkdagen. Syftet är att lyfta fram språk och språkinlärning som någonting viktigt, intressant och roligt. 

Europeiska språkdagen firas på initiativ av EU och Europarådet sedan 2011 för att främja språkinlärning och språkundervisning.

  

2018-09-12 - RWS Uppsala

RWS Uppsalas skolval

Att känna att man kan påverka och har inflytande är viktigt. Under valperioden har eleverna på skolan fått ta del av de olika partiernas vallöften. Eleverna var även ute på stan för att prata med representanterna i vallokalerna. Veckan avslutades med att alla elever på skolan fick lägga sin egen röst i skolvalet.
2018-08-31 - RWS Uppsala

Inner Peace, firande av Raoul Wallenberg och utställning i Kungsträdgården

I samband med Raoul Wallenbergdagen den 27 augusti fick vi besök av Inner Peace Organisation samt våra skolpartners från Indien, New Dehli. Åk9 föreläste om Raoul Wallenberg och hans gärningar för resten av skolan och på torsdagen åkte eleverna till Kungsträdgården för att ställa ut KUBEN om mänskliga rättigheter.

Vad är Inner Peace?

”Inner Peace Day” är en ideell organization som är sekulär och opolitisk. De hjälper elever runt om i världen att må bättre genom minskad stress och ökat välbefinnande.  Undervisningen består av lekar, musik, konst och meditation anpassad för olika åldrar. Målet är att eleverna ska kunna lära känna sig själva bättre och på så sätt utveckla en större respekt för sig själva och sina klasskamrater.

Raoul Wallenbergföreläsningar

Enligt vår tradition föreläser de äldsta eleverna på skolan om Raoul Wallenberg och hans gärningar under Raoul Wallenbergdagen. Ett mycket lyckat och givande koncept för alla elever.

Kubenutställning

På torsdagen åkte alla elever som varit med och inrett kuben till Kungsträdgården i Stockholm för att ställa ut kuben om mänskliga rättigheter som de arbetat med under ett år. I kuben visades gruppens filmer och övriga utställningar upp.

Se några av filmerna här:

2018-08-20 - RWS Uppsala

SpeakUp - Appen som motverkar mobbning

Nu har det kommit ut en film där våra elever berättar om sina erfarenheter av SpeakUp. En app för att upptäcka mobbning snabbare.

 

2018-08-03 - RWS Uppsala

Skolstart 2018

Varmt välkomna till det nya läsåret

Skolan börjar den 20:e Augusti

 • Årskurs 6 och 7 + 8A har skoldag mellan 09:00 till 11:00.
 • Årkurs  8B, 9A, 9B, och 9C har skoldag mellan 12:00 och 14:00.
Klassrummen för uppstartsdagen är som följer:

6A: SO2
7A: SV1
7B: SV2
8A:  NO2
8B: MA2
9A: SO2
9B: SO1
9C: Bildsalen

Lunch börjar serveras från och med den 21:a Augusti.

2018-06-18 - RWS Uppsala

Studieresa till Berlin

Den sista skolveckan åkte tyskagruppen (elever som har har läst tyska i tre år) till Berlin tilllsammans med sin lärare. Nästa år planerar vi att göra studiebesökt till Frankrike och Tyskland tillsammans med elever och lärare. Utöver detta har just tio elever valts ut till att åka på ett Indienutbyte under två veckor.

Det kommer med andra ord bli ett väldigt spännande år!

 

2018-06-18 - RWS Uppsala

Hälsa och gemenskap

Hälsa och rörelse

De sista veckorna på Raoul Wallenbergskolan i Uppsala var innehållsrika. Detta år har vi gjort en stor satsning på elevhälsa och mer rörelse. Eleverna själva önskade sig en fotbollsturnering veckan innan skolavslutningen. Här delades eleverna in i klassöverskridande lag som sedan fick tävla mot lärarlaget. Tack till @kaarvanahmadi som hjälpte lärarlaget till seger!

  

Skolavslutning

Den 12 juni tog vi avsked till två årskurs nior. Det blev många prisutdelningar och utmärkelser musikframföranden och fina tal. Det var med stor stolthet som eleverna ställde sig på scenen för att tacka av lärarna och ledningen.

Ett stort lycka till i framtiden önskar vi alla elever!

2018-05-21 - RWS Uppsala

Innovation Camp med åk9

I samarbete med ung företagssamhet fick elever från klass 9a möjlighet att se Kinnarps inspirerande lokaler. De fick i upprag av Kinnarps ledning att ta fram idéer för framtidens kontorslandskap.

En mycket stolt rektor var med under dagen som avslutades med ett generöst bidrag till klasskassan!

2018-05-14 - RWS Uppsala

Temavecka "hållbar utveckling"

Nu har vi precis avslut temaveckan för årskurs 6-7. Som vanligt vartemat under vårterminen ”hållbar utveckling”. Under samtliga lektioner pratade lärarna om globala miljöfrågor, skräphantering och hållbara alternativ.

Trädgårdsdag

På måndagen anordnade musik- och slöjdlärare Hannah Sundkvist, No-lärare Miriam Rubin samt Annelie Hammarström en trädgårdsdag. Eleverna fick själva anmäla sig till evenemanget vilket resulterade i att 35 elever planterade i pallkragar och bildäck, målade, krattade och tvättade på skolgården.

Dansdag

På måndagen invigdes vi den fina skolgården med en dansdag. Rektor och elever från årskurs nio byggde en scen av vårt trasiga pingisbord. På denna dansade vår idottslärarare Hannah Slotte olika koreografier med eleverna. Elever från årskurs nio höll i ett zumbapass och matematikläraren David McVicker dansade Lindihop tillsammans med musikläraren.

2018-04-13 - RWS Uppsala

Elevutbyte med en skola i Indien

Under påsklovet var två av skolans lärare i Indien för att ordna med ett nytt elevutbytesprogram till Indien. Skolan som utbytet planeras tillsammans med heter DPS Noida och ligger i New Dehli. De första elevutbytena beräknas till höstterminen 2018 om alla ansökningar går igenom.

De elever som i höst kommer få möjligheten att åka till Indien kommer att komma hem med oförglömliga minnen, nyfunna vänner och med andra perspektiv på livet. En intresseanmälan för elever från troligen åk 8-9 och mer information om utbytet kommer ges framöver.

Vill ni läsa mer om Indienutbytet?

http://raoulwallenbergskolan.se/rws-bromma/rws-bromma/starka-intryck-fran-vanskolan-indien/

Elevutbyten

2018-03-23 - RWS Uppsala

Vinnarna i "Draknästet"

Under temaveckan  ”Entreprenöriellt förhållningssätt” arbetade årskurs 8 och 9 med temat ”Draknästet” . Målet var att eleverna skulle få arbeta entreprenöriellt samt fundera inom ramen för alla människors lika värde.

Vinnarna i Draknästet

Eleverna fick presentera sina idéer för chefer och entreprenörer från Uppsala.

Vinnarna är:

Situations (Arvid, Manar, Saga, Jennifer, Emma, Vilma och Elvira)

Situations projektidé är att skapa en app för att få unga att lära sig om mänskliga rättigheter samt lagarna och hur man ska vara mot andra. Målet är att unga som använder appen ska veta om vad som är rätt enligt de mänskliga rättigheterna.

Appen ska vara rolig och lärorik. Den består bland annat av ett spel som går ut på att lösa olika problem som ens avatar stöter på. Spelet går sedan ut på att lösa olika problem som ens avatar ska reagera på. Avataren stöter på problem som ska lösas. Oftast är det rätt eller fel enligt lagen och FN.

HRB (Erik, Robin, Thyra, Elias, Ali, Elin och Mimmi).

HRB skapade en låda som skulle säljas till skolor där målet var att elever skulle få chans att lära sig mer om olika religioner kopplat till högtider. Lådan ämnade att öka förståelsen för olika religioner och därmed minska utanförskap och diskriminering. Utöver detta avsågs den även att få elever att känna sig inkluderade och synliggjorda i sin egen verksamhet.

 

2018-03-16 - RWS Uppsala

Pi-dagen på RWS

I onsdags firade vi Pi-dagen på RWS Uppsala

Motivationen bakom PI-dagen var att synliggöra matematiken mer på skolan och att uppmärksamma det internationella fenomenet Pi-dagen. Vi har framförallt arbetat för att skapa en rolig stämning kring matematik.

Aktiviteter kring Pi

Vår matematiklärare David McVicker, engelskalärare Erik Linderson och några årskurs nior bakade tjugo stora pajer med PI-tecknet på. David och Maja ordnade även en räknetävling som alla årskurser fick delta i. Anna Karlsson i 9b vann hela tävlingen. Hon fick en T-shirt med Pi-tecknet på. Övriga deltagare fick paj.

På lektionerna har engelska- musik- och matematiklärarna haft genomgångar och övningar kring talet och ordet Pi. Te.x har eleverna fått spela Pi-låten (med hjälp av steganalys) och gjort Pi-poesi på engelska.

Det var en väldigt roligt och lärorik dag!  Alla elever på skolan är nu väl medvetna om talet Pi, men framförallt har vi haft roligt med matematik.

2018-03-01 - RWS Uppsala

Friluftsdagen: skidor, överlevnad, äventyrsbad, scateboard och hästar!

Varje termin har vi en friluftsdag med ett stort urval av aktiviteter. Både lärare och elever deltar i aktiviteterna.

I år kunde eleverna välja mellan:

 • Allis aktivitetshus
 • En dag i stallet
 • Slalom i Romme
 • Fyrishov äventyrsbad
 • Överlevnad
 • Promenad och Yoga
 • Badminton

Överlevnad med Ylwa och Eric

Eleverna som var på överlevnadskursen gick på en timmes Haik i skogen i 12 minusgrader. Det var djup snö, så det var väldigt skönt att komma fram. Sedan fick de starta eld med tennstål och näver. NO-lärare Ylwa gjorde lite experiment med snödjup temperatur och PH-världen. Eleverna lärde sig även lite om vad man får och inte får göra i naturreservat.

..

Allis

För ett år sedan vann nuvarande 8a namntävlingen. D.v.s de kom på namnet ALLIS som blev namnet på denna fantastiska aktivitetsbyggnad. Eleverna som valde ALLIS som aktivitet under Friluftsdagen kunde välja mellan dans, klättring, skateboard och Parcour.

Här är lärarna på Allis.

Rasmus i 9b utmanar klätterväggen

 

 

2018-02-14 - RWS Uppsala

Temavecka "Draknästet" och människors lika värde.

Entreprenöriellt förhållningssätt

Under vecka 6 arbetade årskurs 8 och 9 med temat ”Draknästet”, där målet var att eleverna skulle få arbeta entreprenöriellt samt fundera inom ramen för alla människors lika värde. Temat togs fram i enlighet med Skolverkets krav på entreprenörskap i skolan.

Entreprenörskap i skolan handlar om att stimulera elevernas kreativitet, nyfikenhet och självförtroende samt viljan att pröva och omsätta nya idéer i handling. Skolan ska också bidra till att eleverna utvecklar kunskaper som främjar företagande och innovationstänkande.”

Draknästet

På torsdagen fick eleverna presentera sina idéer för chefer och entreprenörer från Uppsal (läs några av deras reflektioner nedan). Lärare och ledning på skolan känner sig mycket stolta över hur eleverna tog sig ann denna uppgift och hur väl de levde upp till våra ledord mod och handlingskraft när de ställde sig framför juryn.

Arbetet med entreprenörskapet i skolan kommer fortsätta delvis genom samarbete med Unga Företagare.

Styrelseordförande Mattias Sjunnesson

”Det är oerhört överraskande och mäkta imponerande att eleverna på så kort tid kunnat sätta sig in i uppgiften, för att sedan leverera trovärdiga ”business case” som snarare upplevs som resultatet av flera månaders arbete – inte några veckor! . Att först inspireras och sedan utmanas att få ihop en affärsidé och ett företagsbygge med tydliga avvägningar mot miljöfrågor och ett samhällsstödjande tema; ”rätten till rättvis behandling”, verkar skapa en dynamik i uppdraget som ger ett oanat lyckat resultat. Det märks också att lärarna är med hela vägen och känns med marginal tillräckligt trygga och säkra för att kunna vara det kvalificerade stöd som behövs i ett projekt som detta.  Jag kan bara varmt rekommendera att ni fortsätter med denna idé på skolan och även inspirerar andra skolor att följa efter. Tack för att jag fick förmånen att vara med.”

Mattias Sjunnesson, Styrelseordförande, Deal Management Nordic AB

Anna-Lena Lehto, Personalchef, Uppsalahem AB

”Jag vill i alla fall rikta ett stort tack till att jag fick delta. Det var en helt fantastisk förmiddag och jag är grymt imponerad av elevernas arbete och presentationer och då menar jag precis alla. Jag hoppas att eleverna själva förstår vilket bra jobb de har gjort.  

Jag har berättat för så många om vilka bra affärsidéer som presenterades och vi ”vuxna” verkligen ser hur användbara idéerna är och vilken nytta de skulle ge. Grunden i mänskliga rättigheter ger ett en extra dimension och när de kombineras med en affärsmässighet och bärighet så blir det perfekt. 

Vill också ge en eloge till skolan som helhet. Det märkets av lärare och rektor att värderingarna sitter i grunden och att det inte var enbart ett skolprojekt.”

Anna-Lena Lehto, Personalchef, Uppsalahem AB

 

2018-01-31 - RWS Uppsala

RWS For Peace- en arbetsdag

 Arbetsdag 2018

RWS Uppsalas elever kommer under en dag i vecka 6 att samla in pengar till världens barn.

Varför har vi en arbetsdag?

Barnkonventionen styr delar av RWS undervisning under läsåret 17/18 under temat  ”Rättigheten till likabehandling”. Eleverna får lära sig mer kring barns rättigheter och skapa egna insamlingskampanjer för skolbarn runt om i världen. Över hela världen kämpar UNICEF i regeringskorridorer, slumområden, flyktingläger och avlägsna byar för att alla barn ska få den barndom som de har rätt till.

Syftet med arbetsdagen är att skolelever i Sverige, och deras lärare och föräldrar, ska få större kunskap om barns rättigheter – både ute i världen och här hemma. Syftet är också att visa hur barns rätt till utbildning är en väg ut ur fattigdom och utsatthet och hur kunskap öppnar dörren till ett självständigt liv med god hälsa, inkomst och möjlighet att påverka.

Sprid insamlingen för att få ännu fler att kämpa för barnen:

2018-01-26 - RWS Uppsala

Mänskliga rättigheter på schemat

Under en termin har vi deltagit i programmet ”KUBEN ” via en utbildning framtagen av Raoul Wallenberg Academy. Kuben

… är ett skolprojekt om
mänskliga rättigheter
och medmänskliga skyldigheter

Kubprojektet består av 30 stora, svarta kuber i stål, en för varje mänsklig rättighet, som skickas till utvalda skolor runt om i Sverige och utomlands. Vår skola har fått den mänskliga rättigheten nr 9, Rätten till rättvis behandling.

Här har Kuben precis anlänt

 

 

Mänskliga rättigheter en del av undervisningen

Under hösten har vi förberett vårt arbete med Kuben och mänskliga rättigheter genom att arbeta med personliga värderingar på mentorstiderna. Vi har velat få eleverna att reflektera över sina egna värderingar för att sedan leda detta vidare till arbetet med de mänskliga rättigheterna.

Invigningen

I tisdags invigde vid KUBEN med en FANFAR av  blåskvartetten, tal från rektor, tal om fred på spanska, franska och tyska samt allsång ledd av Lovisa från 9b. Alla eleverna fick på morgonen lära sig fredssången”Jag hade en gång en dröm”.

Fördjupning- internationella relationer

Här kan ni läsa om hur vi under en av våra fördjupningar kommer att arbeta med KUBEN.

Internationella relationer

2018-01-19 - RWS Uppsala

Två ämnesperioder i taget

Raoul Wallenbergsskolan i Uppsala har tänkt om när det kommer till lektionsstrukturen. Här har man valt en metod som höjt elevernas meritvärden – att läsa två huvudämnen i taget.

Läs Enterprize Magazines artikel om RWS Uppsalas blockundervisning: LÄNK

2017-12-26 - RWS Uppsala

Höstterminens Raoul Wallenbergare

Stort grattis till terminens Raoul Wallenbergare,

Ella 6A, Tore 7A, Naz 7B, Arvid 8A, Vilma 8B, Lilly 8C, Vilgot 9A, samt Jacob 9B!

Ella Trovik, 6A

Ella har under terminen visat medkänsla genom att bry sig om de andra i klassen. Hon är handlingskraftig i att alla ska få vara med och behandlas rättvist, och hon är inte rädd för att säga ifrån om någon behandlas illa. Hennes medkänsla och handlingskraft visar sig också i att hon är bra på att samarbeta med olika personer.

Tore Forsberg, 7A

Tore visar mod när hen vågar göra sådant som hen tidigare inte har vågat. Tore har under terminen gått mot ett öppet tankesätt där hen har lärt sig att se möjligheten att utvecklas inom fler olika områden. Tore är ärlig mot sig själv och visar andra att man är fri att definiera sin egen identitet.

Naz Hama, 7B

Du har visat att du lever upp till våra fyra ledord – Mod, Handlingskraft, Ärlighet, Medkänsla – , genom att stå upp för dina åsikter, inte vara rädd att ta diskussioner och genom att vara en riktigt god vän.

Arvid Wänman, 8A

Han står för sina åsikter och kan på ett övertygande sätt formulera sina tankar så att andra ska förstå. Han innehar förmågan att sätta saker i ett större perspektiv, tar skolan på allvar och tar dessutom ansvar för sina handlingar i olika situationer. Arvid har ofta en positiv inställning och antar nya utmaningar med ett leende.

Arvid har verkligen växt som person det senaste året och det är med spänning och förväntan som vi följer Arvids fortsatta utveckling.

Vilma Söderberg, 8B,

Lilly Levin-Jansson, 8C

Lilly har utmanat sig själv i flera ämnen denna termin. Lilly vågar se på sina starka samt svaga sidor på ett ärligt och konstruktivt sätt.

Lilly tar ansvar för sina studier och går frivilligt på stöd, samt frågar hon efter extrauppgifter inom specifika utvecklingsområden.

Lilly är ärlig mot sig själv och står starkt vid sina principer.

Lilly har under flera tillfällen hjälpt välkomna nya elever och är en trogen vän till många på skolan.

Vilgot Stockhaus, 9A

Vilgot är trygg i sig själv och räds inte att gå mot strömmen. Ett misslyckande stjälper honom inte utan han vet sitt eget värde och att han inte enbart är sina prestationer. Vilgot står upp för sig själv och dem som inte har modet att göra det själva.

Vilgot visar ett starkt driv då han tar sig an en uppgift. Han vill ha respons på det han gör och han tar ansvar över att själv utvecklas.  Han hjälper gärna andra i sin omgivning

Vilgot är ärlig med sina åsikter och står för den han är. Han lyssnar gärna på vad andra har att säga och respekterar att andra tänker annorlunda.

Vilgot är alltid en sådan som bryr sig om andra och har lätt att sätta sig in i andras situation. Han har lätt att umgås med alla typer av människor och är mån om att alla ska känna sig inkluderade.

Jacob Charoub, 9B

Du har visat på stort mod genom att utmana dig själv under åren som du gått på skolan. Du har vågat ta ett flertal steg utanför din egen komfortzon, bland annat genom att allt mer delta på idrottslektionerna. Här, men även i din strävan mot att nå högre resultat, är du handlingskraftig och har därför gjort viktiga framsteg i flera ämnen.

Genom ditt sociala engagemang på såväl skoltid som fritid i RWS Vänner, elevrådet och välgörenhetsorganisationer som Röda Korset visar du på stor medkänsla gentemot dina medmänniskor. Du visar med dina handlingar att alla är lika mycket värda, oavsett bakgrund, och att alla förtjänar en chans.

Du är också ärlig mot dig själv och de runt omkring dig genom att alltid vara dig själv.

2017-12-15 - RWS Uppsala

Lucialoppet (Rws For Peace)

Café

Under luciadagen var det full aktivitet. Fördjupningsgruppen bakade 200 cupcakes och sålde dessa i korridoren under hela dagen. Efter lunch gick eleverna över till ålderdomshemmet och lämnade över en hel kartong med bakelser.

   

Lunchmusik

Under lunchen uppträde musikfördjupningen och lärarkören tillsammans i ett storslaget arrangemang av Silent Night.

Lucialoppet

Efter skoltid var det dags för lucialoppet. Här spelade musikfördjupningen jullåtar i foajén. RWS Vänner anordnade Lucialoppet som innebar att man sprang en runda i form av ett L med en luciakrona. Ica Tunabackar sponsrade med julmust, glögg och pepparkakor till alla som deltog i loppet.

Här är våra digitala insamling till Musikhjälpen under namnet RWS FOR PEACE

 

 

2017-12-05 - RWS Uppsala

Välkomna till Lucialoppet den 13 december

Vill du kolla in skolan, röra på dig eller bara fika? Välkomna till Lucialoppet den 13 december. Kom och fika, lyssna på musik eller var med i lucialoppet! Vi samlar in pengar till Musikhjälpen, Inga barn är till salu.

Sponsorer: ICA i Svartbäcken! Stort tack.

2017-12-04 - RWS Uppsala

Eleverna engagerar sig i insamlingen till Musikhjälpen

Raoul Wallenbergskolans elever har under terminen arbetat med temat ”Schools for Peace” genom programmet ”Non Violent Organisation”. De har bland annat fått skapa egna fiktiva icke-våldsprojekt för att öva sig i att göra skillnad för andra.

I samband med Musikhjälpen har RWS Uppsala startat ett eget engagemang där eleverna får möjlighet att göra skillnad på riktigt. Blanda annat ordnade eleverna idag ett musikcafé med insamling. Nästa vecka ordnar RWS Vänner lucialoppet med fikaförsäljning och musik öppet för allmänheten.

Här är lite bilder från musikcaféet som hölls på GRAND av elever från musik- och pianofördjupningen.  Läs gärna mer om vårt engagemang för att samla in pengar till projektet ”inga barn är till salu”.  Tack till alla som har bidragit! Vi har för tillfället samlat in 1,070 kronor via vår digitala bössa

   

Children Are Not Toys

Text och musik: Emil Wallsten 7a

Ver 1 Why do parents sell their kids? Are they not proud of their children or maybe they want money?

Ref Childrens are not toys, they are like me and you’re children are not toys they are like me and you

Ver 2 Why are plaguing the childrens why are we plaguing the childrens

Ref Childrens are not toys, they are like me and you’re childrens are not toys they are like me and you

Ver 1 Why do parents sell their kids are they not proud of their children or they maybe want money?

Ver 2 Why are we plaguing the childrens why are we plaguing the childrens

Ref Childrens are not toys, they are like me and you’re childrens are not toys they are like me and you

 

 

 

2017-11-27 - RWS Uppsala

Stadsarkivet startar ett samarbete med RWSU

Besök på stadsarkivet och folkrörelsearkivet i Uppsala

Eleverna på Raoul Wallenbergskolan arbetar med lokalhistoria i Uppsala. Eleverna har valt detta projekt som fördjupning på skolan. En del i denna fördjupning var att lära sig att använda olika fysiska och digitala arkiv och museum i samhället i sitt arbete. Eleverna ska berätta en kort historia om tio olika platser i Uppsala t.ex Studenternas IP, Tågstationen, Raoul Wallenbergskolan, Fyrishov, Celsiushuset osv.

Projektet är skapat genom ett samarbete mellan Raoul Wallenbergskolan och Stadsarkivet.

Våra SO-lärare

På skolan arbetar två legitimerade SO-lärare Björn  Persson och Johanna Lundhammar. De undervisar alla årskurser parallellt och kan på så vis samplanera och utveckla undervisningen framåt med sina olika specialkompetenser.

2017-11-20 - RWS Uppsala

Trygga elever från dag ett

En av de viktigaste framgångarna i elevers lärande är enligt forskning att det finns ett positivt klassrumsklimat och en positiv gruppdynamik. Alla  elever på RWS Uppsala har därför  idag självkänsla, värderingsövningar om mänskliga rättigheter, normer, skönhetsideal,  nätetik samt konflikthantering på schemat.

Introduktionsdagar

Det är extra viktigt att våra nya elever känner sig trygga och välkomna till skolan. I maj bjuds därför nya elever alltid in till en introduktionsdag  för att träffa sina nya klasskamrater och lärare. Detta ökar bland annat tryggheten vid övergången mellan skolorna. 

Just nu sker ett förändringsarbete kring upplägget av introduktionsdagen. Ännu mer fokus kommer att läggas på aktiviteter som främjar gemenskap och trygghet i klassen genom värderingsövningar och individuella dagboksanteckningar redan under första träffen. Träffen kommer dessutom att tidigareläggas.  Syftet är att tidigt fånga upp klimatet i gruppen och att möjliggöra för mentorer, lärare och elevhälsoteam att att fånga upp elevers behov på  individnivå.  Elever i behov av stöd kan på så sätt erbjudas rätt stöd snabbare och värderings- övningar och aktiviteter kan formas efter gruppens behov.

 

 

2017-11-12 - RWS Uppsala

Vi tar kränkningarna och våldet på allvar

Vem är din förebild, vilka egenskaper har din förebild? Om du fick skapa ett eget icke-våldsprojekt hur skulle det se ut? Hur skulle din fredssymbol se ut? Hur är man en god lyssnare? Vad är Amnesty? Vad gör FN? Vad vet du om rasismens historia? Vad är självkänsla och hur kan man få bättre självkänsla? Hur sprids hat på nätet? Har du reflekterat över vilka normer som kan vara bra att ha (som att veta hur man står i kö) och vilka normer som kan göra andra illa?

Dessa är några av de frågor som vi har arbetat med under veckan via samtalsövningar, musicerande, reflektionsövningar, föreläsningar, värderingsövningar, workshops och skapande i Papier-mâché.

Veckan uppmärksammades av  UNT. Ni kan läsa hela artikeln här

     

 

Temaveckan ”Schools For Peace” avslutades med en kärleksrunda. Eleverna följde en karta och samlade poäng vid olika uppdragsstationer. Varje station var kopplad till en lektion som de haft under veckan och skulle utföras genom samarbete. Några av uppdragsstationerna var: Fredssånger, (framför en fredssång), Fredsskulptur (bygg en mänsklig fredsskulptur), Att vara en god lyssnare(viskleken) m.m

Tack för en fin vecka och bra jobbat alla elever och lärare. Vi avslutar nu temaveckan med några sista ord av en av veckans förebilder:

”Man kan utveckla ett korrekt förhållningssätt gentemot sina medmänniskor med hjälp av godhet, kärlek och respekt och genom att inse att alla människor hör ihop. Detta är viktigt eftersom våra medmänniskor gynnas av detta förhållningssätt lika mycket som av det vi gör.” – Dalai Lama

2017-10-30 - RWS Uppsala

Kreativ och rolig matematikundervisning

Utomhusmatematik

Under september månad har flera klasser setts ute på skolgården under matematiklektionerna. Detta under så kallad ”utomhusmatematik”. Tanken med utomhusmatematiken är att ge eleverna en större möjlighet att koppla abstrakta och teoretiska begrepp till verkligheten samtidigt som eleverna får lite extra motion och frisk luft under de längre lektionerna. 

Snart kommer årskurs nio också att få gå ut och beräkna okända höjder med hjälp av skuggor, Pythagoras och begreppet likformighet.

Lek och matematik

Denna termin har vi lekt ”Simon Says” med negativa tal, snurrat runt i personliga cirklar och övat problemlösning. Vi har även haft genomgång om spegel- och rotationssymmetri.

Delaktighet och Rymdgeomteri- inga prov

Maja berättar: ”Vi arbetar just nu med Rymdgeometri. Under detta moment styr eleverna sin egen planering. De ska visa förmågorna metod, begrepp,  kommunikation, problemlösning och resonemang under alla lektioner och ska därmed inte behöva skriva ett skriftligt prov. T.ex har några elever valt att bygga en geometrisk figur för att sedan beräkna olika saker för att visa vissa förmågor t.ex volym, mantelarea och rymddiagonalens längd.” 

Våra matematiklärare

Vi har två legitimerade, pedagogiska och hängivna lärare,  David McVicker och Maja Hedén. De har hand om all matematikundervisning på skolan. De håller även själva i matematikstöd på eftermiddagarna. Hit går elever som riskerar att inte nå målen för att få extra stöd.

 

2017-10-23 - RWS Uppsala

RWS Uppsala uppfyller alla krav

RWS Uppsala har fått godkänt på samtliga punkter som granskades av Skolinspektionen! RWS Uppsala ingår nu också i den exklusiva skaran av skolor som har rent protokoll.

 

2017-10-19 - RWS Uppsala

RWS For Peace, årets temavecka

2017-10-11 - RWS Uppsala

Normkritisk sex- och samlevnadsundervisning

Ett av skolans fokusområden i år är att ge alla elever utbildning i normkritiskt tänkande.

På RWS tycker vi att det är viktigt att alla elever får utveckla sina identiteter utan att begränsas av normer. Vår NO-lärare Ylwa Hast undervisar även på Uppsala Universitet där hon håller i föreläsningar och seminarier för lärarstudenter kring hur man kan skapa en normkritisk sex- och samlevnadsundervisning. ”Jag hoppas att lärarstudenterna sen kan skapa en miljö i klassrummet där alla eleverna vågar utveckla och uttrycka sin identitet. Genom att tänka normkritiskt berörs fler eleverna och undervisningen blir meningsfull”. 

 Bakgrund

Vi ser goda resultat av det föregående läsårets arbete med värdegrundsfrågor kopplade till de olika diskrimineringsgrunderna. Dock ser vi ett fortsatt behov av att stärka elevernas kunskaper inom flera områden för att motverka fördomar och utanförskap. Målet är att fortsätta att ge elever mer kompetens om normer, HBTQ och genus som en del av arbetet med värdegrunden.

 

 

2017-10-02 - RWS Uppsala

RWS firar europeiska språkdagen

Språkinlärning främjar alla- unga som gamla och att lära sig andra människors språk är ett sätt att hjälpa oss förstå varandra bättre och komma förbi våra kulturella skillnader.  För att utveckla skolans språkutlärning ses språklärare varje vecka och diskuterar pedagogik och utveckling och  som elev går det att välja spanska, franska, engelska eller tyska som fördjupning.

I år samarbetade alla språklärarna och förstelärare för att uppmärksamma den 26 september (europeiska språkdagen) lite extra.  Elina svenska- och spanskalärare ”Vi använde dagen för att lyfta diskussion om varför språk är intressant samt att vi gjorde reklam för olika språk i korridoren. Eleverna stod nere vid borden i korridoren och var värdar för sitt språk genom att dela ut quiz, svara på frågor om språket, spela musik, etc.”

Under fördjupningarna uppmärksammades också språk på olika sätt. Flera elever deltog t.e.x i ett världsrekordförsök genom att filma in en sketch eller sång om varför de älskar ett visst språk. På musiklektionerna fick eleverna t.e.x lära sig  om hur man lär sig sånger på språk man inte förstår eller kan prata. Under ensemblelektionen spelades och sjöngs sedan en serbisk folkmusiklåt.

2017-09-12 - RWS Uppsala

Hälsoår för RWS Uppsala

Det nya hälsoåret

Hälsoåret är en viktig del av skolans förebyggande arbete för ökad hälsa och minskad frånvaro. Rörelsevärdar utses i klasserna, flera idrottsdagar planeras in, skolan blir sockerfri och lärarna uppmuntras att aktivera eleverna med rörelser på lektionerna. Två rastaktiviteter planeras dessutom in per vecka. På tisdagsmorgnar har elever möjlighet att gå på extra träning med vår idrottslärare innan skolan börjar (tisdagskul) och på torsdagar kommer RWS löprunda att genomföras tillsammans med ensamkommande flyktingbarn och lärare.

Flera idrottsdagar

På bara två veckor har vi haft två idrottsdagar. Förra veckan samlades hela skolan för en friidrottsdag och imorgon är det återigen dags för Skoljoggen.

Förra årets succé med en varvbana runt slottet är tillbaka! Eleverna ska alltså försöka springa så många varv som möjligt på en bestämd tid. Självklart får man klä ut sig och föräldrar är hjärtligt välkomna att delta!

Reportage från UNT
Film från förre året! ​

Björn (SOlärare) har klätt ut sig och springer med i skoljoggen

2017-09-01 - RWS Uppsala

Entreprenöriellt förhållningssätt med digitala verktyg

Ett av RWS uppsalas mål för det kommande läsåret är att stärka elevernas inflytande över sin utbildning  och ge eleverna förutsättningar till delaktighet. Detta bland annat genom ett entreprenöriellt förhållningssätt.

I årskurs åtta får alla elever lära sig att hantera olika digitala verktyg för musikskapande.  De får inblick i några olika digitala verktyg som används för att skapa musik och väljer sedan ut ett av verktygen för att producera sin egen musik. Med dessa verktyg och kunskaper kan eleverna utveckla projekt i andra ämnen för t.e.x filmskapande, radioprogram och Podar.

Vi skapar förutsättningarna och eleverna väljer innehållet!

På tisdag inviger vi RWS STUDIO! Varmt välkomna på en visning. 

 

2017-08-15 - RWS Uppsala

Skolstart hösten 2017

Välkomna till ett nytt läsår!

Följande tider gäller för måndagen den 21:a Augusti.

Årskurs 6 och 7 har upprop klockan 09:00.

Årskurs 8 och 9 har upprop klockan 12:00.

Ingen lunch kommer att serveras den dagen.

Eleverna ska ta med sig  hänglås till elevskåpen.

Varmt välkomna till ett spännande läsår önskar all personal på skolan.

2017-06-08 - RWS Uppsala

Åk8 åkte till London över en dag

Som en del av vår internationella profil reste åtta elever och två lärare till London 23-24 maj. Under dessa två dagar hann de med sightseeing av Londons centrala delar, ett besök på The British Museum och ett studiebesök på Facebooks kontor. Tack Rob Cookson för den fantastiska möjligheten för eleverna att få en inblick i hur ett av världens största företag arbetar. Läs om elevernas inspiration under fliken elevbloggar. 

2017-05-31 - RWS Uppsala

RWSUppsalas tidningsredaktion

I år startade vi på skolan en tidningsredaktion. Kursen ”skoltidning” gick att söka som fördjupning där vår fantastiska IT-administratör Robert Johansson höll i trådarna. Nu kan ni läsa resultatet via den här länken: http://viewer.ipaper.io/rws/rws/

Läs även våra elevbloggar. Här kan ni läsa det senaste blogginlägget skrivet av Emil Perjus i årskurs 7.  http://raoulwallenbergskolan.se/rws-uppsala/elevblogg/rws-vanner-20162017/

Det finns många fantastiska Raoul Wallenbergare på vår skola!

2017-05-28 - RWS Uppsala

Åk 9 åker på kanotäventyr med camping

Åk 9 åker vecka 21-22 ut på campingäventyr med idrottsläraren Hanna Slotte. Färden påbörjas i Uppsala på morgonen och avslutas några timmar senare  vid Ensta. Här får eleverna lära sig att sätta upp tält och att laga mat över öppen eld.  På kvällen kommer  musikläraren Hannah Sundkvist ut och sjunger lägereldssånger med eleverna. Några lärare följer med eleverna tillbaka på färden som inte är slut förrän eleverna har paddlat hela vägen tillbaka till Uppsala dagen efter.

 

 

\Idrott och hälsa, hkk och musik i naturen

2017-05-17 - RWS Uppsala

Hälsa och sexualitet på schemat

Hur säker är en kondom? Hur lätt spricker den? I årskurs 8 avsätts en stor del av NO undervisningen för frågor kring hälsa och sexualitet. Målet med undervisningen är att eleverna ska få svar på sina frågor, lära sig ifrågasätta myter och ge dem en chans att diskutera frågor som handlar om identitetsskapande. Undervisningen utgår i stor del från elevernas frågor.

Ylwa Hast är en av våra fantastiska NO-lärare som inspirerar eleverna med intressant och utmanande undervisning. Du kan läsa mer om hennes lektioner under våra nyheter här på hemsidan.

2017-05-11 - RWS Uppsala

RWS Brännbollsturnering 2017

Resultat
1. 9A
2. 9B
3. 7B

Priser
1. Bästa utklädnad – 7C
2. Bästa team work & Fair play – 6A

”Turneringens”…

Gladaste spelare
Inte ens 1000 citroner skulle kunna framkalla en sur min hos denna person. Han har ett obotligt glatt humör som smittar av sig och istället för att klaga över snöfallet frågade han ”Vi kommer väl att köra även fast det snöar!?!!!”. Turneringens gladaste spelare är ingen mindre än ​Julius 9A. 

Lirare
Som innespelare bjöd han på några riktiga fullträffar och blixtsnabba löpningar. Som utespelare hjälpte han laget till seger genom att plocka lyra efter lyra, självklart med en hand. Snyggt jobbat Nils 9A.​

Övriga utmärkelser: Buskdykare, Full fart faramåt!, Brännare, Fokus och rivstart. Vilka det blev och tillhörande motivering hittar ni i skolan.

2017-05-05 - RWS Uppsala

Dansglädje på idrotten

Under några veckor har vi jobbat med dans, takt, rytm och uttryck! Nästa vecka kommer vara sista veckan med dans för de flesta klasser, då kommer de få dansa upp en koreografi som vi jobbat med. Eleverna har fått testa på olika dansstilar och varje klass har minst testat 2 av följande stil: Hip hop, feminin vibe, zumba, vals, bugg, Charleston och Jazz.

Det har varit väldigt kul att se hur eleverna, utifrån sin nivå, har utvecklats! Jag har verkligen uppskattat att se hur många som verkligen har levt sig in i dansen och lagt på massvis med attityd och uttryck!

Här kan ni se lite klipp från veckan, stor eloge till de elever som är så modiga och vågar visa upp danserna.

2017-05-05 - RWS Uppsala

21 elever uppträde på GRAND i onsdags

Fullsatt på Grand i onsdags när RWS musikfördjupning (21 elever från alla årskurser) framförde covers och egenkomponerade låtar. Pop, ballader, hårdrock och rock bjöds det på. Under öppen scen framfördes dessutom låtar från band som skapats av elever från olika klasser på RWS.

 

Eleverna lär sig att samarbeta, förbereda och planera för framföranden, att stå inför en publik, öva flitigt och ta mycket eget ansvar samt att spela musik. Det är fantastiskt roligt att se dem utvecklas och glädjen som kommer med i takt med att de lär sig mer och mer. Att få vara stolt, längta och att känna engagemang är en viktig del av skolan och livet. Det får eleverna lära sig på RWSUppsala.

 
2017-04-28 - RWS Uppsala

Internationella veckan med tema "hållbar människa"

Vecka 17 var alla elever inbokade på antingen bio, workshop, dans- eller teaterföreställningar. Detta med anledning av den internationella veckan ”Hållbar människa”. Olika årskurser hade olika teman som behandlades på lektionena under veckan. I alla teman arbetade lärarna samtidigt med värdegrundsfrågor kopplade till våra ledord ärlighet, mod, handlingskraft och medkänsla.

Åk6: Miljö och skräp (på idrotten deltar vi i ”Håll Uppsala rent”, vi får besök av renhållningsverket, På NO-lektionerna gör eleverna en utställning om plastens påverkan, på engelskan skriver eleverna låttexter om miljöfrågor och på musiken tonsätts texterna där vi också deltar i Sopkampen. Veckan avslutas med en dansföreställning om hållbar miljö på Gottsunda Dans och Teater,

Åk7: Idenitet och att vara flykting (besök på stadsteatern ”Långt härifrån” samt besök av ungdomar som kommit till Sverige som flyktingar och nu studerar i Sverige).

Åk8: Londonresa och uppdrag självkänsla (8 elever antas efter uppsatsskrivande och intervjuer till att besöka London tillsammans med lärare. Alla elever får besök av organisationen Frisk och Fri som föreläser om självkänsla, skönhetsideal och sociala medier.  På NO-lektionerna gör eleverna en egen Podcast och på idrotten deltar eleverna i ”håll Uppsala rent” genom att plocka skräp från Uppsalas gator.

​​Åk9: Minoritetsgrupper (besöker SFBiosalonger för att se ”Sameblod”. Temat behandlas sedan på svenskalektionerna. Årskurs 9a och afrikagruppen får dessutom besök av en praktikant frånKFUMs globala praktikantprogram som berättar om utsatta ungdomar och sprider kunskap o​m internationellt arbete samt globala problem).

VILKEN VÄRLD VILL DU LEVA I?

EN HÅLLBAR VÄRLD MED HÅLLBARA MÄNNISKOR SOM TAR ANSVAR?

Image result for hållbar människa

 

2017-04-28 - RWS Uppsala

Hållbar människa och hållbart hav

​Under temaveckan ”Hållbar människa” har eleverna i 6A arbetat med hur havet påverkas av plast. 2050 beräknas havet innehålla mer plast än fisk, och redan idag har över 95% av alla sjöfåglar plast i magen. Den mesta av plasten är sådant som kastas i städer och färdas till havet via åar. Med det är ett problem med en lösning. 6A och 8A gjorde en insats för att rena Uppsala från skräp när de deltog i ”Håll Sverige Rent”. Att få upp ögonen för problemet är det första steget för att kunna visa handlingskraft. De hoppas inspirera andra till att tänka kring nedskräpning med sin fina bildutställning.

 

2017-04-07 - RWS Uppsala

Kreativiteten flödar på RWSUppsala

Kreativiteten flödar när 7a fördjupar sig i grannspråk och minoritetsspråk på svenskan. Här skapas frågesporter, affischer och powerpoints i alla möjliga färger och former. Slutprodukten presenteras för varandra vecka 18 efter temaveckan ”internationella relationer” med tema ”hållbar människa”.

  

2017-04-07 - RWS Uppsala

Skolresa till London

London

Den 23-24 maj kommer en grupp elever från årskurs 8 på Raoul Wallenbergskolan att få åka med på en skolresa till London, England.

Under denna tvådagarsresa kommer gruppen att hinna med museibesök och aktiviteter i London, ett besök på Facebooks Londonkontor samt att knyta kontakter med en engelsk skola som också är med på resan.

2017-04-06 - RWS Uppsala

Nu bygger eleverna om skolgården

Bra jobbat idag alla praktikanter från Spanien, RWSvänner, vaktmästare Robert och frivilliga som påbörjade arbetet med att göra om skolgården. Tack vare er elever har vi kommit en bra bit på vägen med skolgårdsbygget. Efter lovet fortsätter arbetet. Elever från årskurs 9 kommer t.e.x att måla bollplanken tillsammans med sin bildlärare Bitten. Detta ser vi verklige fram emot!

 

2017-04-04 - RWS Uppsala

Fysikens krafter

6A har arbetat med krafter och rörelser i vardagssituationer inom fysiken. Efter eleverna hade lärt sig teorin planerade de demonstrationer eller experiment som deras klasskompisar fick ta del av. Spänningen var stor när eleverna testade magnetisk kraft, olika ytors friktion samt hur stödytan och tyngdpunkten påverkar hur mycket tryck en konstruktion tål.

2017-03-31 - RWS Uppsala

Studiebesök och klassammanhållning

Åk 8a åker till Tom-Tits

Idag besöker åk8 Tom-Tits i Södertälje. Klassen ville göra en klassutflykt för att stärka klassammanhållningen. För att samtidigt lära sig något valde eleverna att åka till Tom-Tits för att koppla det till  det pågåendeskolarbetet. Tom Tit var en fiktiv figur som gjorde olika naturvetenskapliga experiment  i flera böcker som kom ut i slutet av 1800-talet. Idag är det ett musee som har fyra våningar och en experimentpark. Tack vare skolans nya schema med blockundervisning är det lättare för lärare att ta med klasser på olika studiebesök.

På onsdag åker åk7b till Västerås Prison Island.

Här ska de få stärka gemenskapen i klassen med olika samarbetsövningar.  De kommer att bilda lag om 3-4 personer och ta sig an de tekniska, taktiska och fysiska utmaningarna som finns i fängelsecellerna.  Samarbete, tålamod och uppfinningsrikedom krävs för att lösa uppgifterna. I slutändan vinner laget med flest poäng Laget vinner alltid över jaget!

fbbilderbasket fbbilderdevilsisland

 

2017-03-25 - RWS Uppsala

Pluggcafé en succé

Vårterminen 2017 kom rektor Christer Fernqvist med idén att utöka stödet med konceptet Pluggcafé. Hit kommer elever som vill göra sina läxor på skoltid tillsammans med lärare och andra elever. Eleverna bjuds på mellanmål för att orka med den sena eftermiddagen och kan sedan komma hem och utföra andra aktiviteter utan att behöva tänka på läxor eller prov.

2017-03-08 - RWS Uppsala

RWS dramagrupp gjorde succé

Torsdagen den 16/2 spelade eleverna som hade valt teaterfördjupningen upp deras pjäs Citroner från Sorrento inte en, inte två, men hela fyra gånger på en och samma dag!
Eleverna var superbra. Speciellt kvällsföreställningen som blev en berg-och-dalbana av olika känslor som uppstår när en bevittnar syskonbråk, dödsfarliga banditer, korkade poliser, avundsjuka ordföranden, stackars make-up-konsulenter och hjältar i olika former.
Stor eloge också till de som spelade den texttunga styrelsen och gav pjäsen den meta-nivå som gör pjäsen så intressant!
    

 

 

r

2017-02-28 - RWS Uppsala

Kärleksdisco på RWSUppsala

Tisdagen innan lovet anordnade RWSvänner ett kärlesdisco. Ca 50 elever var engagerade i fixandet kring discot. Det bjöds på fika och god dryck med flera olika bakverk. Utöver detta fanns det en kärleksvägg som Hedvig höll i samt dansstopp och ”Hela havet stormar” med priser. Det är kul att få leka oavsett ålder. Självklart dansade även några av lärarna.

Syfte: RWS Vänners syfte är att arbeta med främjande aktiviteter som för elever och klasser samman.   

 

2017-02-16 - RWS Uppsala

Grattis till en silvermedalj på DM i Ultimate Frisbee!

I tisdags åkte ett gäng elever till Stockholm för att tävla i Ultimate Frisbee DM. Våra kämpar kammade hem ett silver. Stort grattis till er alla!

2017-02-06 - RWS Uppsala

RWSVänner anordnar ett "Alla-hjärtan- dag-disco"

RWS Vänner ligger aldrig på latsidan. Just nu planeras både skolgårdsbygge och ett ”Alla-hjärtans-dag-disco”. Tanken med discot är att alla på skolan ska få tillfällighet att göra något roligt tillsammans. Hemkunskapsfördjupningen kommer att baka och göra små lådor med godsaker till alla. I lådorna kommer det dessutom att finnas en lite hälsning till varje elev. Idrottsläraren kommer att köra dansstopp och elever från årskurs 9 kommer att DJá. Pyntar gör elever från årskurs 7-8.

alla-hjartans-dag-affisch-2

David Willebrand i 7a har gjort affischen

 

Samtidigt planeras det som sagt hur skolan ska utvecklas och formas.  Det RWSVänner kom fram till var att de ville fixa en ordentlig fotbollsplan med konstgräs samt att fixa basketplanen. De ville även ha fler soptunnor och bänkar/bord. Det togs beslut om att måla om våra staket . Åk 9:o kommer att målla graffiti på bollplanken med bildläraren Bitten Larsen. Ett annat förslag som kom från idrottsläraren var att bygga en klättervägg på skolgården.

Eleverna fick i uppdrag att själva söka efter priser för att sedan jämföra med varandra under nästa möte.

Idrottslärare Hannah Slotte

Idrott och skolgårdsbygge

 

2017-02-02 - RWS Uppsala

Pluggcafé

Nu startar vi RWS Pluggcafé. Detta innebär att du efter skolan kan stanna kvar och göra dina läxor i skolans café tillsammans med undervisande lärare. Många elever stannar på skolan för att gå vidare till träning eller andra aktiviteter. Att göra läxorna efter kvällsaktiviteten är för många elever ett stort hinder. Därför startar vi ni Pluggcafé för att få läxorna gjorda på skoltid. Utöver Pluggcafé erbjuds fortfarande läxstuga, provstuga och stöd inom MA, NO och ENGELSKA.

Vad är skillnaden då på stöd och Pluggcafé? Till stöd blir du kallad av undervisande lärare, men till pluggcafét kan man gå när man vill. 

2016-09-23-13-20-29

 

2017-01-22 - RWS Uppsala

RWSUppsala planerar att starta en till årskurs

Med anledning av ett växande intresse för Raoul Wallenbergskolan i Uppsala gör sig skolan redo för att (vid behov) utöka med en till årskurs 6:a. I nuläget har skolan en årskurs 6:a, tre årskurs 7:or och tvåparallelliga årskurs 8:or och 9:or. Men det är det max antal klasser som skolan kommer att öka med med anledning av begränsad tillgång till klassrum.

 

2014-08-19-09-44-36

2014-10-19-00-29-25

2017-01-11 - RWS Uppsala

Öppet hus 21 januari

Vi välkomnar nu  till ett sista öppet hus VT2017 lördag 21/1 10-11:30. 

Öppet hus börjar 10.00 med information från rektor, lärare och RWSvänner. Här får ni höra mer ingående om undervisningen och skolans pedagogik samt inriktning. Efter detta får ni se skolans lokaler tillsammans med elever från RWSvänner. Ni kan då passa på att ställa frågor om sådant som ni undrar över.

 

Vi är glada åt det visade intresset för skolan som spridit sig. Vi har i veckan välkomnat nio nya elever till vårterminen 2017.

 

 

2016-12-21 - RWS Uppsala

7a vinner tävlingen om namnet på nya aktivitetshuset i Uppsala

Idag uppvaktade kommun, politiker och media 7a med blommor och godis. De har nämligen vunnit priset om bästa namn på Uppsalas nya träningscentrum. Namnet är ALLIS! Allis är ett träningscentrum för dig som gillar aktivitet och rörelse.

Om namnet på huset


Genrebild på skateboardåkare

30 november–13 december fick elever i årskurs 6–9 chansen att skicka in sina förslag på vad Uppsalas nya allaktivitetshus skulle heta. Det vinnande bidraget blev ”Allis” som skickades in av Julia Hedlund och Emelie Hellström på Raoul Wallenbergskolan. Som pris fick de en exklusiv VIP-dag i huset tillsammans med sin klass.

” Namnet är lätt att komma ihåg och skapar en känsla av låga trösklar och att huset är en plats där allt är möjligt och där alla är välkomna”.

Läs mer om tävlingen, namnet och juryns bedömning

img_0428 img_0431img_0447

klassen vinns en heldag på Allis!

Gratis 7a, ni är verkligen värda detta pris!

2016-12-08 - RWS Uppsala

Vi är alla Lucia

Genom att stå upp mot rasism och begränsande könsnormer lever vi upp till våra ledord: handlingskraft, medkänsla, mod och ärlighet. Igår gjorde alla skolans elever luciakronor. Eleverna samlades sedan i trapphuset för att fota sig och sprida budskapet #jagärlucia

jag-ar

2016-12-05 - RWS Uppsala

NOlärare tar med eleverna till Uppsala universitet

Elever från årskurs 9 fick i förra veckan besöka Uppsala universitet och utföra en laboration om celldelning. De arbetade fokuserat och fick fram fina resultat.

Blockundervisning

Tack vare skolans nya schemasystem har lärarna idag möjlighet att ta med eleverna på stimulernade studiebesök utan att det tar från annan undervisning. Det nya schemasystemet  kallas blocksystem och innebär att ämnena i högstadiet sammanförs i större ämnesområden, som läggs i block. Det ger eleverna en tydlig struktur och överblick över när olika ämnen behandlas.

 

no2no4no5

no3

2016-11-30 - RWS Uppsala

Öppet hus 6 december 18:00

Öppet hus på Raoul Wallenbergskolan i Uppsala består av två olika informationstillfällen. Lärare och ledning berättar om undervisning och visar hur olika lektioner kan se ut. Efter detta får du se skolans lokaler tillsammans med lärare och elever där ni kan ställa egna frågor.

Kvällen inleds med gemensam information i matsalen 18.00. Sedan fortsätter information i klassrum med lärare. För att bli garnaterad plats rekommenderar vi att du kommer i tid.

HT2016
Tisdag 6/12 18-19:30

VT2017
Lördag 21/1 10-11:30

Kontakta rektor Christer Fernqvist för mer information

2016-11-29 - RWS Uppsala

Övernattning på skolan anordnades av RWSvänner

RWSvänner

RWSvänner är en grupp elever på skolan som tillsammans med skolans personal arbetar med frågor som har med vänskap och trivsel att göra. Gruppen leds av skolans elevhälsosamordnare och är en del av skolans förebyggande arbete med likabehandling. Gruppen kan arbeta både med att hjälpa en enskild elev, en klass eller ordna roliga aktiviteter för hela skolan. Hela gruppen träffas ungefär två gånger i månaden (beroende på aktivitet).

_gruppbild

Övernattning på skolan

En av flera aktiviteter som anordnats av RWSvänner under hösten är övernattning på skolan. En kväll med biofilmer, pizza och popcorn lyste upp skolan en kall fredagskväll i november. 106 elever anmälde sig och deltog i övernattningen. En mycket lyckad natt som ökade sammanhållningen i klasserna.  2016-11-11-17-44-32-2

Eleverna är experter

En förutsättning för att lyckas skapa en trygg skola är att eleverna inkluderas i skolans trygghetsarbete. Utgångspunkten är att eleverna ska vara med i både problemformulering, åtgärder och utvärdering av skolans arbete. På så sätt blir insatserna bättre förankrade i skolan samt mer relevanta och effektivare eftersom det är elevernas vardag som är grunden. Det är barn och unga som är experter på sin egen skola.

elevradet-201310

 

2016-11-23 - RWS Uppsala

Fler kulturbesök för eleverna i Uppsala

I läroplanen (LGR11)står det att  ”eleverna kan använda och ta del av många olika uttrycksformer såsom språk, bild, musik, drama och dans samt har utvecklat kännedom om samhällets kulturutbud”. På Raoul Wallenbergskolan erbjuder vi flera estetiska inriktningar som dans, musik, teater, bild och slöjd. Sedan Raoul Wallenbergskolan i Uppsala övergick till blockundervisning har lärarna dessutom haft större möjlighet att variera sin ordinarie undervisning med teater, film, musik och kulturbesök.

Hur kan kultur i undervisningen påverka elevernas lärande?

Kulturbesök som t.ex. teater och konserter kan inte ersätta undervisning, men den kreativa och inspirerande ingången ger en skjuts som får resten av undervisningen att gå snabbare. En stark känslomässig upplevelse från en teater om ”hedersvåld” t.ex. (som eleverna i åk9 besöker vecka 48) kan ge eleverna flera verktyg för att diskutera rätten att välja sitt liv och förebyggande insatser kring hedersrelaterat våld. Uppsala har ett stort kulturutbud som lärare och elever integrerar i sin undervisning idag.

Studiebesök på konserthuset i Uppsala

I tisdags besökte eleverna i årskurs 7 Uppsala konsert och kongress där de fick träffa verksamma proffessionella musiker i Uppsala Kammarorkester. Musikerna berättade om sina instrument och om de olika instrumentgrupperna. Sedan fick eleverna lyssna på en repetition. Först satt eleverna i publiken, men efter en stund kallades de upp på scenen för att ta del av orkesterns musik genom att stå bredvid dem. Nu fick de se dirigentens roll och känna vibrationena av tuborna, trummornas kraft och se de avancerade partiturerna.

För- och efterarbete

För- och efterarbete är en ytterst viktig komponent. ”För att kulturen inte ska bli något utanpå den ordinarie verksamheten krävs det att den betraktas som ett bland andra läromedel och integreras i planering och betygsättning – förutsatt att man vågar tala om kultur i instrumentella termer!”(Pedagogiska magasinet, Lisa Eklöf). Nästkommande lektion får eleverna diskutera kring upplevelserna och fortsätta arbetet med ”musikens betydelse” och ”instrumentfamiljer” med studiebesöket som utgångspunkt.

2016-11-22-09-27-48-1-kopia 2016-11-22-09-48-13-kopia 2016-11-22-09-50-17-kopia 2016-11-22-10-06-41-kopia

2016-11-22-10-22-34

 

2016-11-17 - RWS Uppsala

NO- och MAsamarbete avslutades med draktävling

Samtliga NO- och MAlärare på skolan har slagit ihop sina klasser för att arbeta med ett drakprojekt. Eleverna fick i grupper bygga sina egna drakar och göra beräkningar på hur drakarna på bästa sätt skulle kunna flyga. I slutet av projektet samlades alla lärare och elever bakom Uppsala Slott för att testflyga drakarna. Eleverna var eniga om att det var ett roligt och lärorikt projekt.

Samarbetena mellan ämnena möjliggörs av skolans nya arbete med blockundervisning. Det nya systemet som kallas blocksystem innebär att ämnena Sv, So, Ma och No sammanförs i större ämnesområden, som läggs i block. Dessa fördelas sedan över årskurserna. Det ger eleverna en tydlig struktur och överblick över när olika ämnen behandlas. Det medför också att lärare lättare kan samarbeta med varandra, göra studiebesök och eleverna upplever att de får tid att slutföra projekt.

14470528_1126672377417530_7831825320829446526_n 14572884_1126672420750859_6920641527662523124_n 14606262_1126672454084189_8621044613055944724_n

 

Drakprojektet är ett samarbete mellan NO (teknik) och mattematik.

 

2016-11-11 - RWS Uppsala

Temavecka om identitet

Identitet är synonymt med ordet självbild och handlar om hur människor uppfattar sig själva. Människor man möter, intryck man får och erfarenheter man gör påverkar oss. Sådant gör att man börjar se på sig själv i förhållande till det man upplever och att man kan jämföra sig med omvärlden. Dessa frågor har vi på Raoul Wallenbergskolan i Uppsala valt att ägna en hel vecka åt, med workshop på fredens hus, temalektioner, gästföreläsare, värderingsövningar, diskussioner, forumteater m.m. Veckan har varit helt schemabrytande.

Förebyggande arbete mot kränkande behandling

Skolor är skyldiga att arbeta förebyggande mot diskriminering på alla grunder förutom könsidentitet eller könsuttryck och ålder. DO rekommenderar ändå att skolor arbetar förebyggande även när det gäller dessa grunder och att ta med dem i planen. Ett förebyggande arbete minskar risken för diskriminering och trakasserier.

img_2949

Gästföreläsare pratar om HBTQfrågor med eleverna

 

RWSVänner anordnar övernattning på skolan

Veckan avslutas med övernattning på skolan som RWSVänner  har anordnat. 80 elever har anmält sig till övernattningen som består av bio, popcorn, övernattning och gemensam frukost. Här på Raoul Wallenbergskolan Uppsala är alla lika värda, alla har en plats, alla umgås med varandra och alla vill vara med varandra. RWSVänner är en viktig del i detta arbete och anordnar minst en aktivitet per månad där alla elever engageras.

rwsvanner-logga2 _gruppbild

2016-10-26 - RWS Uppsala

Dansfördjupningen besökte ålderdomshem

På Raoul Wallenbergskolan arbetar vi aktivt med att skapa mening för eleverna. Ett sätt att motivera eleverna till lärande är genom att ständigt synliggöra elevernas lärande. Igår bjöd fördjupningen ”hela världens café” in alla på skolan för att provsmaka deras Halloweentårtor.

För två veckor sedan gick eleverna som går dansfördjupning (på eget elevinitiativ) över till skolans grannar, närmare bestämt ålderdomshemmet, för att visa upp vad de lärt sig på lektionerna. Det blev ett mycket uppskattat besök.

img_0232-kopia img_0234-kopia

2016-10-01 - RWS Uppsala

RWS Uppsalas elever firade europeiska språkdagen

språkdagen RWS U

Den 26 september firade vi den europeiska språkdagen på skolan för att uppmuntra språkinlärning och värna om språklig och kulturell mångfald.

I korridorerna pratades det många europeiska språk och eleverna fick bland annat tillfälle att göra olika quiz och få information om språken det undervisas i på vår skola.

Veckan innan tilldelade varje klass ett europeiskt språk. Under språkdagen hade alla elever i uppgift att tala språket utifrån de ord som de hade lärt sig. I korridorerna var det full aktivitet där språkeleverna anordnare olika quiz och tävlingar.

Att lära är roligt!

RWS Språkdag UppsalaRWS Språkdag Uppsala 2RWS Språkdag Uppsala 1

 

 

2016-09-16 - RWS Uppsala

RWSUppsala uppmärksammas i UNT

Utdrag ur UNT’s nyheter:

”Närmare 200 elever från Raoul Wallenbergskolan deltog när årets upplaga av Skoljoggen gick av stapeln.

 – Det är kul att vi springer på ett nytt ställe och att några är utklädda, säger eleven Arvid Johansson.

Varje höst arrangerar skolor runtom i Sverige Skoljoggen i syfte att uppmuntra barn och unga till att röra på sig. För eleverna på Raoul Wallenbergskolan innebar årets upplaga av Skoljoggen, som ägde rum på onsdagen, flera nyheter. Bland annat genomfördes loppet på ett nytt ställe, nämligen runt Uppsala slott.

En annan nyhet för i år var att ett pris för bästa utklädnad delades ut. Något som visade sig vara uppskattat, då flera elever valde att klä ut sig.

– Idrott och aktivitet ska vara roligt, så för att krydda till det hela fick alla som ville klä ut sig, säger Hanna Slotte.

Eleverna Julia Johanssonoch Anna Karlsson tyckte att idén om att klä ut sig var rolig och bar varsin fångdräkt.

– Vi ska springa så vi har valt en ganska lätt dräkt, säger Julia Johansson.

– Jag tycker att det är bra att vi får pris för bästa utklädnad också, det är ju inte alla som kan springa, säger Anna Karlsson.

Läs hela artikeln här, se film och bilder här:

http://www.unt.se/uppland/uppsala/skoljoggen-intog-uppsala-slott-4369499.aspx

2016-09-16 - RWS Uppsala

Forumspel- för att motverka mobbning

Drama/Forumspel

Från och med v 38 ska klasserna 6a och 7c börja arbeta med drama/forumspel!

Vi tycker det är viktigt att nya klasser sammansvettsas tidigt och får ett schysst klassklimat. Därför satsar vi extra mycket på våra nya klasser.

Hur hanterar man konflikter?
Vad innebär då ”drama” och ”forumspel”? Drama innebär att vi inte bara arbetar med våra huvuden, utan med hela kroppen. Att vi gör övningar och små rollspel för att jobba med teman som konflikt/konflikthantering, mobbning och vänskap. Forumspel är en teknik för att öva sig i att klara svåra situationer där man blir dåligt behandlad. Det går ut på att man spelar upp en kort scen och att de som tittar på sedan får gå in och testa att göra någonting annorlunda för att se om det nya beteendet kan förändra situationen.

Vi kommer att fokusera extra mycket på konflikthantering och mobbning, men vi kommer även att fråga eleverna vad det tycker är viktiga teman eller problem just nu. Detta så att vi kan jobba specifikt med dem!  Ansvariga är dramapedagog Morlins Schubert och elevhälsosamordnare Hannah Sundkvist

Morlin Schubert är både tyska- och dramalärare  och undervisar även elever som väljer teater som fördjupning. Hon ser inte heller teater som ett separat ämne, utan använder dramaundervisningen som en metod att undervisa om olika ämnen. Vill du veta mer om hur vi arbetar med drama på skolan? kontakta morlin.schubert@raoullwallenbergskolan.se

Morlin Schubert

2016-09-03 - RWS Uppsala

Idrott och hälsa för föräldrar, lärare och elever

Vår nya idrottslärare Hanna Slotte brinner för idrott och hälsa. Hon är helt övertygad om att göra idrott till en del av vardagen gör oss lyckligare. Och ä inte det viktigast av allt? D.vs att vi mår bra och njuter av livet.

Hanna-Slotte-2540x1694

Men det räcker inte med att bara idrotta på skolan en gång i veckan menar Hanna. Vi måste inspirera varandra till rörelse och glädje. På fördjupningen undervisar Hanna i dans och på de ordinarie idrottslektionerna får eleverna testa på roliga aktiviteter som aldrig pressar eleverna till att känna sig dåliga. Det ska vara roligt att idrotta och man ska känna sig glad efteråt!  För att inspirera eleverna ytterligare har hon dels skapat ett instragramkonto där hon lägger ut bilder från idrottslektionerna under veckan. Hon har också ordnat en informationstavla på skolan där hon lägger ut bilder och nyheter på aktivieter.

2016-09-01 17.40.00-1 2016-09-01 17.40.15

Föräldrarna behöver också träna och inspirera sina barn till träning

Eleverna och lärarna får på fritiden rabbatter på olika gym- och träningscenter och även föräldrarna.  Här nedan ser ni ett veckobrev till föräldrarna: 

1 sep 13:19  •  Hanna Slotte  •  Skolan

Nu är det dags att vi kickar igång en höst med mer rörelse, det är inte bara alla elever som ska svettas och upptäcka glädjen med fysisk aktivitet, nu får även alla föräldrar chansen! Jag nämnde detta under föräldramötet i tisdags för åk 6, 7 & 9. Vi kommer samarbeta med Actic under hösten, och alla föräldrar som är intresserade får 20% rabatt på träningskort! Detta är ju helt fantastiskt. Actic har 6 anläggningar runt om i uppsala.

Lärarna tränar spinning

En gång i veckan samlas lärarna och tränar spinning under ledning av Hanna. Vad kan vara bättre än hälsosamma lärare som tränar och är glada innan de kommer till skolan för att undervisa. Och tänk om deras träningsglädje kan spilla över på eleverna också?

Rastaktiviteter

Hanna är en del av elevhälsan och RWS likabehandlingsplan. 3 timmar i veckan ägnar hon tid till att ordna rastaktiviteter samt planera spännande idrottsdagar.

2016-08-28 - RWS Uppsala

Raoul Wallenbergdagen anordnades av åk9

I fredags  (26 augusti) firade vi Raoul Wallenbergdagen och vi på skolan ville då arbeta lite extra med aktiviteter utifrån våra ledord: mod, medkänsla, handlingskraft och ärlighet.  Våra fantastiska nior planerade och genomförde aktiviteter med resten av skolan under förmiddagen. Syftena med aktiviteterna var att ge information om Raoul Wallenberg samt reflektera över våra ledord: mod, ärlighet, medkänsla och handlingskraft. I lektionssalarna rådde full aktivitet, niorna höll i frågesport, dokumentärfilmvisning och power point-presentationer om Raoul Wallenberg och ledde sedan en värderingsövning med efterföljande diskussion. Grupperna hann också med lekar för att lära känna varandra och öva samarbetsförmågan.

Vi är stolta över våra elever som har modet att ställa sig inför en klass och undervisa. Goda förebilder!

2016-08-26 09.12.23 2016-08-26 09.17.39 2016-08-26 09.17.42

2016-06-14 - RWS Uppsala

Musikalen Disney on Stage 2016

Den 19 maj satte Raoul Wallenbergskolan upp Disney on Stage med 21 elever från årskurs 6-9 på Teater Blanca. Vi är otroligt stolta och glada åt de prestationer som eleverna gjort, deras mod och  för deras makalösa talanger.

Processen

Att delta i en musikal är en häftig processs där man lär sig att samarbeta, driva projekt och att ta ansvar. Det består av både toppar och dalar. 2 månader innan premiär kan ofta nerverna smyga sig på med olika känslor. Kommer jag att klara av det här? Tänk om jag inte lär mig alla repliker? Tänk om jag sjunger fel? Hur ska jag lära mig alla dansstegen? Hur ska jag veta vart jag ska stå? Vad ska jag ha på mig?  Detta är en helt naturlig del av processen, men kan kännas skrämmande om man aldrig varit med om det tidigare. Att övervinna dessa känslor tillsammans med andra i gruppen är ofta det som gör att man i slutfasen känner en stor eufori över att ha klarat det och det blir ett minne för livet. Man kan likna det vid känslan av att bestiga ett berg. Om det hade varit lätt hela vägen hade inte känslan av att nå toppen varit lika oslagbar.

Vi på Raoul Wallenbergskolan i Uppsala tror på att skapa sammanhang för eleverna och att använda motivation som en drivkraft att göra skillnad för sig själv och andra. Att arbeta mot ett gemensamt mål och övervinna hinder är något som dessa barn kommer att ha med sig resten av livet.

IMG_1702 IMG_1728

IMG_1695 IMG_1762

IMG_1644
IMG_1625

 

 

 

 

 

 

IMG_1649IMG_1646

 

2016-06-14 - RWS Uppsala

Guiden blev rörd när han fick veta att eleverna själva hade röstat fram att besöka fängelset

Utbytesresa

I början av juni åkte elever som läst tyska på Raoul Wallenbergskolan till Berlin tillsammans med sin tyskalärare Morlin Schubert och resursläraren Annica Björsell. Pengar till resan har eleverna själva samlat in under ledning av Morlin Schubert under det gångna året. Detta genom t.e.x fikaförsäljning på RWS olika evenemang, sponsring m.m

Det var ett fullspäckat program,  med diverse sevärdheter och utflykter och hem kom ett gäng mycket nöjda elever.

Morlin berättar:

RWS besucht Berlin
Sista veckan innan skolavslutningen reste jag med mina 17 tyskaelever i åk 8 och 9 och med min kollega Annica till Berlin i fyra dagar! Vi besökte koncentrationslägret Sachsenhausen, där eleverna gjorde stort intryck på guiden som var väldigt imponerad över hur intresserade, vetande och trevlig eleverna var. Vi besökte även Stasi-fängelset Hohenschönhausen och också här blev guiden rörd när han fick veta att eleverna själva hade röstat fram att besöka fängelset. Jag håller med, det var en mycket trevlig resa med mycket trevliga elever! Ingen försvann, ingen bröt reglerna, alla var trevliga och helt enkelt härliga.
Utöver de tunga programpunkterna besökte vi även djurparken, tekniska museet, Mme Tussauds, gjorde sightseeing, badade i en sjön Schlachtensee samt åt pizza och spaghettiglass. Eleverna fick även en ledig halvdag för att upptäcka Berlin på egen hand. Till och med vädret gjorde sitt och vi fick strosa runt i huvudstaden i 25-27 graders värme och sol.

Vi vill sända ett jättestort TACK till Møller-Bil i Uppsala som sponsrade vår resa med 6250 kronor!! Ni är bäst! 🙂

/Morlin Schubert & Annica Björsell

Framgångsrika lärare

Morlin Schubert  kommer från Tyskland och undervisar i både språk, drama och musikal på skolan. Under hösten kommer hon att arbeta med forumspel i de yngre klasserna för att skapa sammanhållning samt för att arbeta med värdegrunden. Hon skrev tillsammans med eleverna manuset Disney on Stage och har på flera olika sätt engagerat eleverna på skolan i samråd med elevhälsan. Morlins undervisning genomsyras av skolans värdeord medkänsla, mod, ärlighet och handlingskraft och lever själv upp till dem och agerar därmed som en god förebild för eleverna.

Vi är mycket stolt över engagerade lärare som arbetar i Raoul Wallenbergs anda och som ser värdet i att låta eleverna lära sig både i och utanför klassrummet.

IMG_20160608_150526[1]

Spagettiglass

IMG_20160608_183736[1]

Gissa vilken hållplats?

IMG_20160605_200846[1]

 

2016-05-15 - RWS Uppsala

Musikalveckan

Denna vecka sätter vi upp Disney On Stage med elever från 6 olika klasser. Föreställningarna är fullbokade och visas på torsdagen den 19 maj 11:30, 14:00, 18:00 samt 19:15. Om du inte har fått en plats kan du komma till teatern och se om det är någon som inte dyker upp.

 

Teaterns handling kretsar kring Anna från filmen Frost. Hon har tappat bort sin syster Elsa och ger sig iväg på en resa tillsammans med renen Sven för att leta efter henne. De förflyttas genom Disneys magiska värld och olika Disneykaraktärer som försöker att hjälpa till. De blir allt fler och fler som följer med i sökandet efter att de lärt känna varandra. Man får en inblick i hur de olika karaktärerna själva tampas med olika förlegade ideal. Manligt och kvinnligt, stark och svag, fattig och rik, tystlåten flitig hemmafru eller prinsessa, Klumpig och monster etc.  Musikalen talar både till unga och vuxna och är en genialisk sammansättning av humor och drama baserad på samhällets normer och fördomar. 

Disney on Stage 4

2016-04-27 - RWS Uppsala

Teknik årskurs 9 i Uppsala

Eleverna har visat på fantastiskt samarbete och förståelse för teknik.

På bilden ses Jesper testa deras konstruktion.

 20160422_091336.jpg

2016-04-18 - RWS Uppsala

Boka biljetter till årets musikalföreställning

Nu går det att boka biljetter till DISNEY ON STAGE.  Biljetter betalas på plats, men förbokas genom att sända ett mail till hannah.sundkvist@raoulwallenbergskolan.se

Under ett år har eleverna i årskurserna 6-9 arbetat med årets musikalföreställning. Musikalen utgår ifrån filmerna Mulan, Lejonkungen, Djungelboken, Askungen, Alladin samt Frost. Anna har tappat bort Elsa och vandrar runt i en sagovärld med Disneykaraktärer som försöker att hjälpa henne. Under resans gång blir de allt fler och som letar. De olika Disneyfigurerna kämpar i sin tur med egna problem. Vem är jag? Hur ser världen på mig? Kan det hjälpa Anna i sökandet?

”Följ med på Annas fantastiska resa runt hela världen för att hitta sin syster och var med när dina favoritadisneykaraktärer möts, hamnar i nya situationer och kämpar mot förlegade ideal.” 

Disney on Stage 4

2016-02-18 15.25.39-1 2016-03-03 16.00.17 2016-03-10 15.50.45 2016-04-07 13.35.05-1

2016-04-14 - RWS Uppsala

Spanskaelever går på spansk restaurang

Kerstin Ivarsson, svenska- och spanskalärare på Raoul Wallenbergskolan i Uppsala tog idag med spanskaeleverna på en spansk restaurang (Laparrilla). En utflykt kan fungera som en morot och lust till fortsatt lärande eller en bekräftelse och uppskattning för väl utfört arbete. På en spansk restaurang kan eleverna i Sverige, på skoltid dessutom träna sina språkkunskaper genom att diskutera menyn med sin språklärare samt själva beställa sin mat på spanska.

2016-04-14 13.06.16-2

Engagerade lärare

Engagerade lärare på Raoul Wallenbergskolan i Uppsala speglar av sig på eleverna. Med våra ledord – ärlighet, medkänsla, mod och handlingskraft –  jobbar vi alltid medvetet med våra elevers sociala utveckling och förmåga att hantera olika livssituationer på skolan och ute i vardagslivet.

2016-04-14 - RWS Uppsala

Eleverna sköter om sin egen fjäril

NOprojekt

Maja, en av våra fantastiska NO-lärare har beställt fjärilar till alla elever i årskurs sex. Dessa har varit väldigt efterlängtade av eleverna och levererades nu äntligen i veckan. Tanken är att eleverna ska få träna på omsorg och se hur en insekt går från larv till fullstund insekt. Fjärilarna bor i elevernas klassrum så att de själva har full tillsyn och insikt i fjärilarnas utveckling.

2016-04-14 10.03.55-1

 

2016-04-07 - RWS Uppsala

Att arbeta mot främlingsfientligt

Under påskveckan har det skickats in en ansökan till skatteverket om att dödförklara​ diplomaten Raoul Wallenberg. Raoul Wallenberg har varit försvunnen sedan 1945 och enligt Sveriges television så är det uppgifter från en svensk-rysk arbetsgrupp som ger möjlighet till en dödförklaring. Skatteverket ska fatta ett beslut senast den 14 oktober i år.

Detta sätter återigen ljuset på Raoul Wallenbergs gärningar under andra världskriget. Genom att trycka upp och dela ut skyddspass och inrätta skyddade hus lyckades han rädda tiotusentals judar från nazisterna. I en tid där högerextremismen och främlingsfientligheten växer sig starkare i både Europa och Sverige samtidigt som över 50 miljoner människor är på flykt och är i stort behöv av hjälp så behöver vi alla visa den medkänsla som Raoul Wallenberg gjorde för över 70 år sedan.

Det är viktigare än på länge att vi agerar utifrån våra ledord: Mod, Ärlighet, Handlingskraft och Medkänsla. I klassrummet, på skolan och i samhället.

IMG_0976 IMG_0977

2016-03-25 - RWS Uppsala

Fördjupning och stöd i engelska

På fördjupningen i engelska är elevinflytandet stort. Dels får de välja vad de vill arbeta med och dels får de välja hur de vill arbeta.

En del elever skriver berättelser eller recensioner och andra gör muntliga presentationer om vitt skilda ting. En elev ska t.e.x göra en ”talking head” där han beskriver och berättar om en TV-serie med tillhörande videomontage.

En grupp elever skapar sitt eget fiktiva land med tillhörande religion, statsapparat och livsfilosofi. En annan grupp elever ska kommentera ett spel som de spelar i realtid (en så kallad Let’s play) som de sedan ska ladda upp på Youtube.  Gemensamt för alla elevers projekt är att de får detaljerad feedback så att deras engelska kan utvecklas.

Datorer-201310

Extrastöd

På stödet arbetar eleverna med blandade uppgifter och framförallt med mycket repetition. Grammatiska övningar, ordkunskap, korta skrivuppgifter och muntliga övningar. Eleverna får även öva på sin läsförståelseförmåga.

Varje elev har en egen mapp/ett häfte att jobba med för att stärka språket.

 

 

2016-03-21 - RWS Uppsala

Elever får erfarenheter utomlands

Årets årskurs 8 och 9 som läser tyska som modernt språk ska under fyra dagar åka till Berlin, Tyskland för att uppleva språket, kulturen och landets historia i verkligheten. De har under höst- och vårterminen samlat in pengar genom försäljning av olika saker, fått donationer samt blivit sponsrade av ett företag här i Uppsala.

Gruppen kommer under resan att besöka koncentrationslägret Sachsenhausen, museum och se sevärdheter i Berlin. Språkgruppen ska presentera sina nya erfarenheter och kunskaper för resten av skolan så att deras nyförvärvda kunskap sprids vidare.

2016-03-01 - RWS Uppsala

Vi har några platser kvar

Vi har platser kvar. Om du är intresserad av skolan kan du söka via vår hemsida eller ta direkt kontakt med sofie.andersson@raoulwallenbergskolan.se

Informationskväll (ett avskalat öppet hus)

Om du vill veta mer om skolan inbjuder vi dessutom till terminens sista informationskväll den 15 mars 17:30 – 18:30. Du får i lugn och ro sitta ned med skolans ledning samt elever och ställa frågor om skolans verksamhet.

Varmt välkomna till Raoul Wallenbergskolan!

 

2016-02-24 - RWS Uppsala

RWSVÄNNER

Välkommen till RWSvänner

RWSvänner är en grupp elever på skolan som tillsammans med skolans personal arbetar med frågor som har med vänskap och trivsel att göra. Gruppen kan arbeta både med att hjälpa en enskild elev, en klass eller ordna roliga aktiviteter för hela skolan.

Vem är du som passar i vår grupp?

 • Du är en elev som tycker det är viktigt att alla trivs på skolan och känner sig omtyckt. Du kan visa medkänsla för andra.
 • Du är en elev som har modet att göra något för någon annan elev.
 • Du är en elev som har handlingskraft i att hitta på aktiviteter för en elev, klass eller hela skolan.
 • Du är en elev som är ärlig och man kan lita på.

Hela gruppen träffas ungefär en gång i månaden, beroende på aktivitet.

Förutom glädjen att göra skillnad för andra elever på skolan så får du ett diplom som intygar din medverkan i gruppen. Det intyget kan vara viktigt när du söker framtida sommarjobb.

2016-02-19 - RWS Uppsala

Fördjupning skolband

Skolan erbjuder fördjupningar inom flera olika ämnen så som svenska, engelska, HKK, NO, MA, bild, skolband och musikal.

Skolband

Varje termin har man möjlighet att gå med i RWSskolband via kursen fördjupning. RWS band vt2016 planerar nu sin slutkonsert på Grand 25 maj.Bandet består av elever från alla årskurser med ett brinnande intresse för musik.

Varje vecka kommer vi att lägga ut en nyhet om vad som händer på skolans alla fördjupningar. Håll till godo!

2016-02-17 22.19.58

2016-02-19 - RWS Uppsala

Fördjupningen musikal på RWSU

Skolan erbjuder fördjupningar inom flera olika ämnen så som svenska, engelska, NO, MA, bild, skolband och musikal.

Musikal

En gång om året sätter skolan upp en stor musikal. Förra året sattes Mamma Mia upp och i år har eleverna valt tema ”Disney”. Tillsammans med drama- och musiklärare har eleverna skapat ett eget Disneymanus med musik och koreografier.

Musikalen har premiär på Teater Blanca 19 maj.

2016-02-18 15.11.54-1 2016-02-18 15.25.39-1 2016-02-18 15.26.11

2016-02-04 - RWS Uppsala

RWS Band gjorde succé

RWS Band uppträdde på GRAND med sin musik igår. Det var fullsatt och arrangörerna var så imponerade att de genast ville boka ett nytt datum. Efter uppträdandet var det öppen scen där många talanger ´vågat´ ställde sig på scenen och uppträde med både eget andras material.

2016-01-31 12.28.34 2016-01-31 14.08.48 2016-01-31 14.09.31

2016-02-03 15.20.36 2016-02-03 15.37.09 2016-02-03 15.37.20 2016-02-03 15.37.44 2016-02-03 15.37.56 2016-02-03 15.50.03 2016-02-03 16.38.59 2016-02-03 16.46.13 2016-02-03 16.49.09

2016-01-25 - RWS Uppsala

Musikcafé med RWS band

Välkomna på musikcafé med RWS band och andra elever från RWSUppsala. Caféet inleds med RWSband och övergår till öppen scen där vem som helst får uppträda med något. Billigt fika till besökare och gratis fika till de som uppträder.

PLATS: GRAND

TID: 16:00 – 17:00

2016-01-15 - RWS Uppsala

Öppet hus lördagen 23 januari 10:00 - 11:30

Välkomna på öppet hus lördagen den 23 januari 10.00 – 11:30.

Vi inleder öppet hus med allmän information i matsalen tillsammans med skolledning. Därefter följer information med elever och lärare i ett klassrum. Vi berättar bland annat om hur en lektion kan se ut och går igenom vår digitala skolportal. Efter det får ni gå på en rundvandring med några elever och ställa frågor enskilt till eleverna eller bara titta på lokalerna.

Elevrådet-201310

 

2015-12-13 - RWS Uppsala

Julshow med asylsökande ungdomar

Hela Världens Lucia lämnade in ett öga torrt. 60 ungdomar från It-gymnasiet, Rädda barnens integrationskör för asylsökande ungdomar och Raoul Wallenbergskolan stod i fredags kväll på scen tillsammans. Showen bestod av låtar och dikter på både svenska, italienska, spanska, persiska, engelska, franska, tyska och japanska. Utöver detta bjöds det på dans, akrobatik och mycket glädje. Sångerna sjöngs med fyrstämmiga arrangemang ackompanjerat av ett proffsigt band.

Skolans tyskagrupp sålde fika och alla intäkter gick till att finansiera studieresan till Tyskland som de planerar att genomföra nästa år.

12341645_10153696193520803_467887064758315352_n 12347968_10153696193365803_929657013859818506_n 12348082_10153696193300803_8622401579335875375_n

20151211_183625

2015-12-04 - RWS Uppsala

Musikcafé på GRAND med åk6-7 från Uppsala

På onsdag anordnar åk 6-7 ur Ensemblegruppen ett musikcafé. De spelar låtar som vi tillsammans har övat in under terminen. Efter konserten är det öppen scen där alla elever på skolan har möjlighet att visa upp någonting.

Var: GRAND nedanför slottet (mittemot Regina)

När: 9 DECEMBER, 16:00 – 17:00

2015-01-30 14.25.35

2015-11-20 - RWS Uppsala

Elever berättar om fördelarna med mobilförbudet i TV

Idag var UNT på besök för att göra ett reportage om mobilförbudet som råder på Raoul Wallenbergskolan under lektionstid. ”Det är bra för det är lättare att koncentrera sig”, berättar en elev från årskurs 6. Men är det så enkelt? Varför har inte alla skolor mobilförbud då?

På Raoul Wallenbergskolan i Uppsala har mobiltelefonens användande alltid varit ett viktigt diskussionsämne bland lärare och elev. Varför förstår både föräldrar och elever. Men hur ska det göras utan att det påverkar relation mellan elev och lärare negativt samt utan att det tar tid från lektionen?

”Sedan förbudet mot att telefoner ska få synas under lektionstid överhuvudtaget har det inte varit något stort problem” berättar en av lärarna. Telefonen lämnas helt enkelt i skåpet, i väskan eller lämnas valfritt in i en mobillåda av elev om den inte har någonstans att förvara den.  I intervjun berättar en av lärarna att hon själv lämnar sin telefon i lådan. ”Jag har nog samma typ av mobilberoende som eleverna. Det är därför lätt att relatera till hur det kan kännas för eleverna. Det är också lättare att föra en diskussion om varför det är en hjälp för både mig och dem att utelämna telefonen under lektionen”.

Om telefonen ska användas i något undervisningssyfte är det läraren som avgör om eleverna ska ta fram telefonen eller ej. Och om inte reglerna följs får eleverna en varning och ombes därefter att lämna in telefonen till läraren. Vill eleven lyssna på egen musik under lektionen kan denna välja att lyssna från medtagen musikspelare med hörlurar.

Se hela reportaget här

 

2015-11-18 - RWS Uppsala

RWS Uppsalas lärare tävlar i Gladiatorerna

Sara Trolte arbetar som Hem- och konsumentskapslärare på Rauol Wallenbergskolan i Uppsala. I Söndags inbjöds alla elever i årskurs sex att titta på henne under en LIVEinspelning. Klassens föräldrar ordnade med kort varsel en buss som körde upp till Sundsvall och tillbaka samma dag. Det blev en mycket spännande dag för alla elever och familjer som hade möjlighet att följa med.

Men varför fick just Sara tävla  Gladiatorerna?

Läs om Saras deltagande i OCRVM i år:

Sara Trolte: Jag tävlade i oktober i OCR-VM (obstacle course racing) dvs hinderbanelöpning i terräng. VM gick av stapeln i Cincinnati OHIO 17-18 okt. Samtliga som ställer upp och tävlar har kvalat in för att tävla. De flesta tävlar i åldersgrupp, likaså jag (25-29). Yngsta deltagarna är minst 18 år fyllda. Banan var 16km (10 miles) lång, innehöll 65 utsatta hinder utöver tuff terräng med bland annat 1000 höjdmeter, vatten, lera, rötter och stenar.

För att fullfölja banan och kunna ta en pallplacering MÅSTE man ha kvar sitt armband man blivit tilldelad innan start. Bandet klipps av OM DU INTE klarar ett hinder. Bandet är på så vis ett bevis över att du klarat SAMTLIGA HINDER.

Jag startade i ett startled med min åldersgrupp + åldersgruppen under mig, dvs 18-24-åringar.  Efter ca 1,5 km ligger jag tvåa/trea lite fram och tillbaka, turas om att dra. Går om ettan då vi sprungit 5 km , växlar mellan att ligga etta och tvåa fram tills det är fem km kvar av banan. Då springer jag själv i ledningen och går in över mållinjen och vinner med 10 minuters marginal över tvåan i min åldersgrupp, MED MITT BAND I BEHÅLL = dvs jag klarade SAMTLIGA hinder.

Jag vann även över SAMTLIGA åldersgrupper – de yngre och de äldre  och om jag matchar min tid mot startfältet som kallas ELIT så kom jag FEMMA totalt i detta VM.

sara

12169196_10153706543992733_1708006176_o 12169759_10153706544037733_192953129_o

2015-11-02 - RWS Uppsala

Tack för era insatser RWSUppsala- ni gör skillnad!

Raoul Wallenbergskolan Uppsalas insamling i samarbete med Röda Korset

Alla elever på RWS Uppsala har med gemensamma kraftansträngningar och med hjärtat på rätt ställe fått in 6732 kronor för att hjälpa till och visat att de vet vad medkänsla betyder! TIllsammans har vi på Raoul Wallenbergskolorna samlat in 51 362 kronor och nått vårt mål för insamlingen om 50000 kronor. Bra jobbat!

Du kan läsa mer på din egen insamlingssida här: http://egeninsamling.redcross.se/pa-flykt/8-4971

Röda Korset har skickat med ett stort tack till alla elever och initiativtagare för den startade insamlingen. Våra insatser räddar liv och ger hopp. Så återigen, ett stort stort tack! Detta verkligen visar att alla kan göra något och att vi tillsammans skapar positiv skillnad.

Radiohjälpen tackar
Tack för att du engagerade dig för Musikhjälpen 2014! Totalt kom vi upp i över 200 000 engagemang och tillsammans samlade vi in över 34 miljoner kronor till kampen för att stoppa spridningen av hiv. Fantastiskt! På http://t.sr.se/mh14pengar kan du se vad en del av pengarna har gått till.

Här kan du se ett av initiativen live i SVT

http://www.svtplay.se/klipp/2539762/raoul-wallenberg-skolans-kor-spelar-och-sjunger-all-of-me-och-riptide

Här kan du läsa om elevernas arbeten under insamlingen

http://raoulwallenbergskolan.se/rws-uppsala/elevblogg/raoul-wallenbergskolan-upptrader-glaskuben-och-pa-cafe-genomfarten/

2015-10-24 19.10.11 2015-10-09 11.34.40 2015-10-09 11.34.18 musik1 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2015-10-25 - RWS Uppsala

Elever sjöng på Slottet under Fredsgalan

I lördags uppträdde elever från Raoul Wallenbergskolan i Uppsala under fredsgalan på slottet. De fick under galan diplom för sitt engagemang och vackra framförande. Några av eleverna uppträde dessutom tidigare samma dag under ett FNarrangemang. Detta med anledning av att de under Raoul Wallenbergskolans arbetsdag hade stått på stora torget och samlat in pengar till människor på flykt genom dans och musik. Detta finna engagemang uppmärksammades under fredsgalan med applåder.

2015-10-24 19.10.11

Elever efter sitt uppträdande

Vi är otroligt stolta över våra elever och deras vilja att bidra till samhället.

Huvudarrangörer var Uppsala FN-förening, Fredens hus, Centrum för ideellt arbete, Volontärbyrån, Europeiska Ungdomsparlamentet och Multikulturföreningen i Uppsala. 

Fredsgalan lördagen 24:e oktober 2015

Plats: Rikssalen, Uppsala Slott

Program

 • 18:30 Körsång från Raoul Wallenbergskolan, Rädda barnens barnkör för ensamkommande barn samt två solister från IT-gymnasiet i Uppsala under ledning av Hannah Sundkvist
 • 18:40 – Fredstal av Thage G Peterson, tidigare Försvarsminister
 • 18:50 – Priset ”Fred och Säkerhet”
  • Delas ut av Victoria Jin Ordförande FN-föreningens Ungdomssektion
  • Tacktal av Pristagare ’Kvinnor för Fred’ och ’The Challenge Group’
 • 19:00 – Priset ”Mänskliga rättigheter”
  • Delas ut av Anders Malmberg, Prorektor vid Uppsala Universitet
  • Tacktal av Pristagare Bo Nylund
 • 19:10 – Priset ”Hållbar utveckling”
  • Delas ut av Carl Lindberg, Ordförande i Uppsala Kommunfullmäktige
  • Tacktal av Pristagare CEMUS Uppsala universitet
2015-10-13 - RWS Uppsala

Undervisning med världen i fokus

”Sverige i världen” är ett av de ledmotiv som vi värnar lite extra så att så gott som alla teman innehåller någon form av internationell utblick och jämförelse. Vi utnyttjar dessutom vår goda tillgång till IT genom att låta eleverna ha kontakt med elever i andra länder och kunna söka aktuell information runt om i världen.

Kerstin Ivarsson spanska- och svenskalärare på Raoul Wallenbergskolan i Uppsala arbetar aktivt med dessa frågor under sina lektioner.

spanskalektionerna i årskurs 9 presenterar eleverna denna vecka städer för varandra på spanska. De har sökt information och bilder på internet och har sammanställt informationen som en turistguide (på spanska).  Arbetet lämnas in skriftligt och presenteras muntligt.

spanskalektionen

svenskalektionen denna vecka arbetar årskurs 7 med ett kreativt projekt på temat grammatik. De jobbar i mindre grupper och får välja mellan att göra en affisch, en, film, ett, tv-program, ett radio-program, ett spel eller en låt/musikvideo. Syftet är att presentera en eller flera ordklasser för klassen och tydliggöra budskapet genom att kombinera text och bild. Syftet är också att göra grammatiken mer konkret genom att koppla den till teman som intresserar eleverna. Eleverna får själva välja och påverka innehållet i sina projekt.

 

2015-10-12 - RWS Uppsala

Raoul Wallenbergskolan i Uppsalas insamling till människor på flykt

I fredags deltog vi i operation dagsverket med målet att samla in pengar till människor på flykt. Många elever valde att delta i skolans aktiviteter tillsammans med lärarna. På morgonen bakades det och skapades skyltar och insamlingsbössor. När dessa var färdiga ställde sig eleverna utanför skolan och sålde till förbipasserande. En del elever gick runt på stan och skramlade medan andra dansade på stora torget.

Alla kan göra skillnad!

2015-10-09 11.34.18

2015-09-29 - RWS Uppsala

HJÄLP! – GIFTIGA UTSLÄPP I MILJÖDEBATTEN

Teater för åk6-7

En stor fördel med att vara belägna i centrala staden är närheten till teatrar och museer. I veckan blev elever ur årskurs 6-7 inbjudna till Reginateatern för att ta del av en teater om giftiga utsläpp i miljön.

”Det är oss det hänger på, nuet och framtiden. Agenda 21 är namnet på FN-uppdraget som ger oss alla ansvar att dra vårt strå till stacken för ett hållbart samhälle – ett ekologiskt folkhem. Om alla jordens människor levde som vi i Sverige så skulle det krävas flera jordklot och vi har bara ett. Vi människor utgör alltså det största hotet men samtidigt också den största möjligheten för Sverige och resten av jorden, beroende på hur vi väljer. Globala hot löser vi med lokala handlingar. Genom våra val, stora som små, skapar vi vår egen och framtidens livsmiljö.
 ”

Roligare och bättre kan inte miljöinformation framföras. På ett galet och tokroligt sätt fick de fram miljöbudskapen bättre på dryga halvtimmen än vad en föreläsare skulle fått på en hel dag” 
Upsala Nya Tidning

Medverkande: John Fiske och Paul Kessel

2015-09-21 - RWS Uppsala

Hela världens kör och att göra skillnad för andra människor

Att göra skillnad här och nu

I veckan föreläste musikläraren Hannah Sundkvist om minoritetsgrupper med anledning av ett musikutbyte i Bulgarien. Under sju dagar deltog hon i workshops med musiker från hela världen i syfte att lära sig mer om andra musikstilar och att sedan turnera med musiken inom landet. Men det största syftet var att integrera romer i konserterna och turnera med dem runt om i landet. De romska barnen som i många fall inte är accepterade av samhället fick musikundervisning samt att de stod på scenen tillsammans med professionella bulgariska musiker.

Efter en föreläsning om romers rättigheter fick eleverna själva hitta på aktiviteter som kan göra skillnad för utsatta människor. Många bra förslag har presenterats och det är tydligt att vi har en generation ungdomar som är redo att agera för att göra skillnad. De visar att att göra skillnad inte bara handlar om pengar och att skänka kläder, utan även om att visa omtanke och sprida kunskap.

10891605_10153523763100803_1118324672603932256_n (1)bild 5

Hela världens lucia med Hela världens kör

I december sätter vi i år igen upp ”Hela världens lucia” tillsammans med integrationskören för ensamkommande flyktingbarn. I år består kören av asylsökande barn som blivit tillfälligt placerade i Stenhagen. Flera körer från musikskolan har anmält sitt intresse att få vara med på Raoul Wallenbergskolans luciashow i år. Hela världens lucia framförs på flera olika språk och med inspiration från olika kulturers musikstilar.

Tidigare initiativ 

https://www.youtube.com/watch?v=FDAhR0yuJm0

2015-09-03 - RWS Uppsala

Musiktidning

Förra veckan (vecka 35) fick elever ur 8a i uppdrag att intervjua musikproducenten Patric Kiraly på Uppsala Konsert och Kongress samt Celal, musiksamordnare till världsmusikscenen på Hijazz. Syftet var att öva sig i intervjuteknik inför ett större projekt i svenska och musik.

 Under de kommande veckorna ska eleverna i 8a sammanställa ett reportage med egna intervjuer av musiker eller artister i ett reportage om musikstilar. Med sina nu egna erfarenheter av intervjuteknik och tidigare övningar i reportageskrivande ser vi fram emot att snart kunna presentera årskurs 8as egna musiktidning.

 

2015-08-27 - RWS Uppsala

RWSU uppmärksammar Raoul Wallenberg

Idag uppmärksammade vi  på skolan Raoul Wallenberg. Alla elever skickades iväg på uppdrag för att gestalta våra ledord ärlighet, medkänsla, mod och handlingskraft. Åk 6,7,8 och 9 skrev tillsammans låtar, bakade kakor till ålderdomshemmet på andra sidan gatan,  skapade kollage och vänskapsträd på olika språk och besökte Fredens hus som hade öppet bara för Raoul Wallenbergs elever. Någon som inte vet vem Raoul Wallenberg var eller vad han gjorde för mänskligheten? Fråga en elev på RWSU.

RWdagen 4 RWdagen 6  RWdagen 8 RWdagen RWdagen2

 

2015-08-21 - RWS Uppsala

Första skolveckan för åk6

Det har varit en ära att få handleda 6a och 6b under deras första skoldagar här på RWS. Eleverna har lärt känna varandra mellan klasserna och talar om att alla redan har fått en kompis. ”Det bästa med första skolveckan var att man fick så många kompisar direkt och att ingen var utanför”. ”Lärarna är jättebra och är duktiga på att stå framför tavlan”.  Åk6 är i sin tur en ambitiös och uppmärksam grupp som redan har fått beröm av samtliga undervisande lärare.

Vi som är klassmentorer för åk6 är Hannah Sundkvist (MU), Sara Trolte (HKK)   Bitten Larssen (slöjd- och bildlärare), Björn Persson (SO) och Morlin Shubert (TY).

Veckan som har varit:

I onsdags fick eleverna arbeta med samarbetsövningar. De parades ihop med elever ur parallellgruppen för att utföra diverse uppdrag. Vissa elever bakade kakor till klasserna, inredde ett uppehållsrum för åk6 medans andra målade spelplaner på skolgården, gjorde flaggor som representerade klassens talade språk eller gjorde fåglar och tavlor som vi hängde upp på skolan. Dagen avslutades med en gemensam fika i matsalen.

2015-08-21 18.18.402015-08-21 18.19.19

2015-08-21 18.20.322015-08-21 18.19.41

2015-08-10 - RWS Uppsala

Välkomna till en ny termin

Höstterminen 2015

Höstterminen 2015 börjar tisdag 18 augusti och slutar måndag 21 december.

Åk 6-7 träffas i matsalen 09:00 – 11:00

Åk 8-9 träffas i matsalen 13:00 – 15:00

Det kommer att stå lärare och mentorer vid entrén för att möta upp nya elever.

Varmt välkomna önskar all personal på RWSU

Lovdagar

 • måndag 28 september
 • höstlov (kulturlov): måndag 26 oktober–fredag 30 oktober

bild 3 (6)

 

 

2015-06-17 - RWS Uppsala

RWS Uppsala önskar trevlig sommar!

Med följande bild från skolavslutningen på glada årskursnioelever som kastar upp sina hatta i luften vill vi önska er alla en riktigt skön sommar! Tack för den här tiden åk 9 och ni övriga är hjärtligt välkomna tillbaka efter sommaren!

2015-05-23 - RWS Uppsala

Elevfilm visas på Slottsbiografen

Algot Andersson har gjort det igen! Under hösten filmade och klippte Algot filmen från Musikhjälpen på skolan. Nu kommer hans spelfilm Lumberwoods att visas på Slottsbiografen i Uppsala. Flera av klasskamraterna ur 6A är med i filmen och gör fantastiska skådespelarinsatser!

Filmen är helt på engelskan och handlar om en familj som flyttar ut i skogen där det händer läskiga saker. Läs mer om Algot film på UNT i veckan:
http://www.unt.se/start/det-blir-bast-om-man-blandar-blodet-sjalv-3741111.aspx

2015-05-21 - RWS Uppsala

Elevers syn på stress i skolan

Elever i åttan har under våren arbetat med hälsa och sexualitet. Under hälsoavsnittet fick eleverna kartlägga vilka olika moment i skolan de upplevde stressande och öva på att konstruktivt kunna framföra sin gemensamma åsikt. Lärare Ylwa Hast och Jessica Milivojevic i 8a presenterades arbetet för elevrådet. Elevrådet lyssnade aktivt och bidrog med fler tankar och åsikter. Resultatet från 8ornas arbete och elevrådets åsikter presenterades sedan på ett personalmöte. Eleverna gjorde ett fantastiskt arbete med att vara sakliga och framföra konstruktiv kritik samtidigt som de lyfte de saker de upplever att lärarna gör för att hjälpa eleverna att minska deras stress.

2015-05-12 - RWS Uppsala

Skol DM

Under hela året har elevens val Skol IF tränat inför den stora innebandyturneringen Skol DM. Med ledning av idrottslärare Jon Broberg ställde skolan upp med två lag. Resultaten gick tyvärr inte vår väg i år men eleverna har varit positiva och har kämpat på hela dagen i olika matcher. Samtliga elever som deltog har varit bra förebilder för skolan genom att spela fair play och varit goda motståndare.

I höst laddar vi om med nya turneringar med fokus på fotboll, basket och handboll!

2015-05-07 - RWS Uppsala

Uppskattad musikal!

Under måndagen satte Raoul Wallenbergskolan i Uppsala upp musikalen Mamma Mia. Elever som valt musikal som elevens val hade övat hela året inför dessa tre föreställningar. Självklart var alla skolans klasser och såg musikalen och flera uttryckte efteråt hur bra de tyckte att musikalen och sången varit.

Musikalen genomfördes på engelska och leddes av att drama- och danspedagogen Malin Worral som också undervisar i engelska. Även trummisen som var med i bandet undervisar i engelska på skolan och kunde in i det sista hjälpa till med uttalen. Flera av eleverna har under projektet utvecklat sin talade engelska och så också höjt sina betyg. Elevens val fyller många syften. Kunskapsmässigt lyfter sig många elever i flera ämnen genom att undervisningen knyts an till deras intressen och sker med ett stort elevinflytande. Årets skapande projektpengar byggde på just elevinflytande. Dramapedagoger kom till vår skola för att arbeta med våra elever och var med under föreställningen som sattes upp på en stor teater med ljud, ljus och livemusik.

Under musikalen har alla eleverna även utvecklats inom sång, dans och drama och några har visat stort mod och på så vis blivit av med sin scenskräck. Den största och viktigaste lärdomen har dock varit samarbete och den medkänsla som visats för varandra. Att arbeta mot ett gemensamt mål och att stå kvar till slutet i med- och motvind är den största vinsten. Årets musikalgrupp har hållt ihop i vått och torrt och uppmuntrat varandra till att våga, lyft fram varandras talanger och utmanat varandra att göra sitt bästa.

 

2015-05-06 - RWS Uppsala

Ny rektor på Raoul Wallenbergskolan i Uppsala till läsåret 2015/2016

Lagom till att nästa läsår börjar kommer Christer Fernqvist att tillträda som ny rektor på Raoul Wallenbergskolan i Uppsala. Samtidigt återvänder skolans förra rektor, Sofie Andersson, på heltid från sin föräldraledighet. Sofie brinner för RWs Uppsala men befinner sig samtidigt i ett stadium i livet där familjebildningen är i fokus. Därför har Sofie kommit fram till att det nu passar såväl henne som skolan bäst att hennes nya roll blir dels skolledarens, dels specialpedagogens.

Christer har en lång, bred och gedigen erfarenhet av att som rektor leda och utveckla skolor. Under sitt mångfacetterade yrkesliv har Christer med utmärkta resultat lett grundskola, gymnasium och vuxenutbildning. Han beskrivs av andra som kompetent och trygg och hans ledarskap har präglats av nära samarbete, tydlighet och lyhördhet. Han har i sitt ledarskap visat en god förmåga av att motivera och hitta nya vägar- allt för nå satta mål.

Christer lämnar efter flera framgångsrika år nu sitt rektorsuppdrag på Vallonskolan i Gimo för att arbetet som rektor i RWS Uppsala. Vi är övertygade om att Christer tillsammans med Sofie kommer att bilda en långsiktig och kompetent skolledning och att de kommer att komplettera varandra på ett utmärkt sätt. Tillsammans kommer de att ge RWS Uppsala en stark, tydlig, engagerad och god ledning, som möjliggör en fortsatt skolutveckling där såväl elever som vuxna trivs och där lärande och utveckling är i självklart fokus.

Vi på RWS hälsar Christer Fernqvist varmt välkommen!

2015-04-27 - RWS Uppsala

Vårkonsert i medkänslans tecken!

Ensamkommande flyktingbarn ingår i en kör som vår musiklärare leder. Kören har tidigare uppträtt tillsammans med Raoul Wallenbergskolans kör under lucia vilket var en mycket uppskattad konsert. Nu är det dags igen! Genom projektpengar från Rädda barnen och kommunen så innebär nu slutprojektet att barnen ska uppträda med en svensk kör. Representanter från Raoul Wallenbergskolan kommer att delta i konserten som kommer äga rum på Linnégymnasiet, Västra Strandgatan 11D . Missa inte detta!

2015-04-23 - RWS Uppsala

Finbesök från Budapest

Denna vecka har vi på Raoul Wallenbergskolan det stora nöjet att få visa upp Sverige! Under hösten var en av våra duktiga pedagoger på utbytesresa till Budapest med tre av eleverna i åk8 samt elever från Raoul Wallenbergskolan i Bromma. Nu är det deras tur att besöka oss under en vecka i Uppsala.

Historielärare Wielfried-Aeneas Moreaud visar eleverna runt mellan Uppsalas och Stockholms gator. Under onsdagen besöker vi Stockholm för en rundtur i Gamla stan, på torsdagen besöker vi några av klasserna på skolan för att få en inblick i svensk skola. Vi pratar mycket om Raoul Wallenberg som ses som en stor hjälte även i Budapest och vi lär av varandra. Under hela vistelsen diskuterar vi på ett naturligt sätt likheter mellan olika kulturer och ser hur lika varandra vi faktiskt är trots att vi bor i olika delar av världen. För att följa oss under denna händelserika vecka så besök oss på Instagram under namnet rwsuppsala. Vi hälsat våra vänner från Budapest varmt välkomna till oss på Raoul Wallenbergskolan!

2015-04-20 - RWS Uppsala

Inbjudan till musikalen Mamma Mia

Mamma Mia måndagen 4 maj 2015

I år sätter vi återigen upp en musikal med våra elever från klasserna åk6-9. Musikalen framförs på engelska och är ca 45 minuter lång.

Vi vill nu bjuda in alla klasser åk4-6 att se föreställningen som våra elever har arbetat fram under två terminer. Musikalen har bearbetats i samarbete med Gottsunda Dans och Teater under ett projekt sponsrat av Skapande skola.

Skolföreställningarna är gratis!

4 maj 10:00  och 13:00

Handling:

Över 54 miljoner människor världen över har blivit förälskad i karaktärerna, berättelsen och musiken. Manusförfattare Catherine Johnson glada, roliga historia utspelar sig på en grekisk ö. Donna, en fyrtioårig ensamstående mamma skall snart gifta bort sin dotter Sofie. Sofie, som inte vet vem som är hennes pappa, läser sin mammas dagbok och förstår att det finns tre möjliga pappor. I hemlighet bjuder hon in dem till sitt bröllop. En av är hennes pappa, men vem?

Ni kan boka era biljetter genom att maila till Malin.worrall@raoulwallenbergskolan.se. Ange vilken föreställning ni vill se samt hur många biljetter ni önskar.

Varmt välkomna önskar Hannah Sundkvist och Malin Worrall

2015-02-12 - RWS Uppsala

Nu är det dags att söka skola inför hösten 2015

För att få en plats på Raoul Wallenbergskolan behöver man ställa sig i två köer; vår interna kö samt Uppsala kommuns kö till skolval. Vår interna kö avgör om ditt barn får en plats hos oss eller ej. Urvalsprocessen sker genom syskonförtur och därefter efter vilken köplats man har. Skolval genom Uppsala kommuns kö görs för att kommunen är skyldig att veta i vilken skola alla kommunens barn går.

Uppsala kommuns skolval är öppet 2-28 februari och ansökan görs via kommunens sida Ebarnochungdom.

Här har du länk till vår interna sida http://raoulwallenbergskolan.se/sok-till-rws/

Om du behöver hjälp med skolvalet så kontakta rektor Sabina Hjerppe på sabina.hjerppe@raoulwallenbergskolan.se

 

2015-01-30 - RWS Uppsala

Förintelsedagen

raoul1Den 27/1 uppmärksammade skolan förintelsedagen. Förstelärare Aeneas var i december förra året i Budapest tillsammans med några av skolans årskurs åttor för att följa i Raoul Wallenbergs fotspår. Det var utifrån denna resa som Maja, Rebecka och Veronika utgick då de planerade upp en lektion för alla skolans åk6-8 på temat förintelsen.

Lektionen inleddes med att tjejerna presenterade hur det judiska livet var i Budapest före kriget och hur livet påverkades av nazismen. Självklart var en stor och viktig del Raoul Wallenbergs uppdrag och engagemang i Budapest samt hans försvinnande. Passet avslutades med att eleverna fick diskutera hur de överlevande barnen kan ha känt och hur deras liv kan ha påverkats av förintelsen. Alla klasser visade stort engagemang och deltog aktivt i diskussionerna kring detta viktiga ämne. 

 raoul 3

 

2015-01-20 - RWS Uppsala

Välbesökt Öppethus

Under onsdagen hade Raoul Wallenbergskolan Uppsala ett välbesökt Öppet hus för elever och föräldrar som är intresserade av skolan. Kvällen inleddes med att rektor Sabina Hjerppe informerade allmänt om skolan och skolans ledord mod, handlingskraft, ärlighet och medkänsla. Sedan delades föräldrar och elever upp efter om de var intresserade av åk 6 eller åk7 och fick i respektive klassrum höra av så väl lärare som elever på skolan om undervisningen och hur vi arbetar hos oss.  Malin Worall berättade till exempel om sitt projekt om Anne Frank och Kathleen Tenstam berättade om sitt återvinningsprojekt, allt i Raoul Wallenbergs och våra ledords anda.

Kvällen avslutades med mingel i klassrummen och rundvandring på skolan. Missade man detta tillfälle så finns en till chans lördag den 24januari då skolan återigen öppnar upp dörrarna för intresserade elever och föräldrar. Välkomna på besök hos oss mellan 11.00-13.00 för ännu en fantastisk och lärorik dag!

2014-12-12 - RWS Uppsala

Raoul Wallenbergskolan på SVT

Hela skolan har under veckan hjälpts åt med att samla in pengar till musikhjälpen. Musikhjälpen är i år i Uppsala och temat för i år är att stoppa HIV/aids. På skolan lär vi oss om vad HIV är och hur det drabbar kroppen. Vi jobbar även tillsammans i olika evenemang för att samla in pengar till musikhjälpen. I torsdags sjöng en del av skolkören live i glasburen på Stora torget i Uppsala vilket sändes live på SVT! På kvällen fortsatte insamlingen på Café Genomfarten där nuvarande elever på skolan förenades med elever som gått på skolan tidigare år.

musik8

RWS reportrar och filmteam i möte

På fredagen var det så dags för det årliga luciatåget. Hela tre föreställningar hanns med under dagen där kvällsföreställningen gästades av musiklärare Hannah Sundkvists kör. Kören är en kör för ensamkommande flyktingbarn och ett projekt genom Rädda barnen. Under luciafirandet sålde åttorna fika medan publiken fick lyssna på ett magiskt luciatåg med sånger på olika språk. All Världens Lucia blev en fantastisk avslutning på en fantastisk Musikhjälpenvecka på Raoul Wallenbergskolan i Uppsala.

Rapporter från musikhjälpen finns att läsa av våra alldeles egna reportrar Henrik och Raphael under blogginlägg på http://raoulwallenbergskolan.se/rws-uppsala/elevblogg/raoul-wallenbergskolan-ger-en-inblick-av-hivaids/

Se kören sjunga i SVT på https://m.youtube.com/watch?list=UUmqjgp6Ztmo7ctYMKFm0Wig&v=RPHWwbtCyiE.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hela världens lucia med RWS kör och Rädda Barnens barnkör

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Genrep

 

2014-12-01 - RWS Uppsala

Elever samlar in pengar till Musikhjälpen

Hjälp oss att stoppa spridningen av hiv

En nystartad kör för nyanlända barn från olika länder i åldern 10-12 år kommer nästa vecka att ha sin första konsert tillsammans med Raoul Wallenbergskolans egna ungdomskör. Vissa har bara varit i Sverige i 2 månader och andra längre än så. Syftet är att tillsammans samla in pengar i samband med Musikhjälpen. Alla Raoul Wallenbergelever deltar på olika sätt för att samla in pengar under till Musikhjälpen. Flera elever har ställt upp med att baka inför den stora luciakonserten och på NO-lektionerna undervisar lärarna om HIV.

Program

Torsdag 11 december

14:30 sjunger och spelar ensembleelever LIVE i buren på Stora Torget.

15:00 – 18:00 spelar alla elever från Sing-Songwriters och Ensemblekursen på Café Genomfarten.  Elever som tidigare gått på Raoul Wallenberg kommer också för att sjunga och spela. Café Genomfarten skänker alla pengar från fikat till musikhjälpen.

Plats: Café Genomfarten, Drottninggatan 13

Fredag 12 december

18:00 Hela världens luciatåg med luciakören och  barnkören med nyanlända barn från 10 olika länder. Deras föräldrar och syskon kommer också. Eleverna läser dikter på persiska, tyska, franska, engelska och arabiska och sjunger på franska, italienska, spanska, japanska och återigen alvspråk. Barn från 15 olika länder kommer att mötas tillsammans med föräldrar och vänner och svenska ungdomar.

Plats: Raoul Wallenbergskolan, Kungsgatan18

Affisch Musikhjälpenbild 1bild1469983_558416944243079_1581637795_n

 

 

2014-12-01 - RWS Uppsala

Mot Budapest!

Budapest

Idag åker tre av våra åttor tillsammans med lärare Wielfried-Aeneas Moreaud till Budapest. Där kommer de få bo hemma hos Ungerska familjer och lära sig allt om Raoul Wallenbergs liv i Budapest. Snart kan man följa Maja, Veronica och Rebeckas resa på deras bloggar som hittas på startsidan. Vi som är kvar i Sverige önskar eleverna en lärorik resa i Raoul Wallenbergs fotspår!

2014-11-26 - RWS Uppsala

Goda resultat på de nationella proven

DSC_6286Se nyhetsinslaget från Raoul Wallenbergskolan om goda skolresultat. Hör rektor Sabina Hjerppe, Svenska/SVA-lärare Anna Fors och utvecklingschef Sara Corneliusson prata om bland annat skillnaderna mellan pojkar och flickors skolresultat.

http://www.unt.se/24unt/?clip=3483334 

2014-11-23 - RWS Uppsala

Återbesök av förra årets nior

Gamla 9A

I fredags var det återträff på skolan för 9A som gick ut våren 2014. De träffade sina gamla mentorer och klasskompisar över pizzabak och utbytte gamla minnen. Mentor Kathleen Tenstam säger ”På fredag kväll kom 20 av 31 elever. Helt otroligt! Vi  hade det fint tillsammans och stämningen var uppsluppen. ” En mycket lyckad kväll som säkerligen kommer göras om snart igen!

2014-11-15 - RWS Uppsala

Jämför ditt liv med Anne Frank

FRANK

Lektionsbeskrivning på RWSNet

Just nu undervisar engelskalärarna (Malin Worrall och Kathleen Tenstam) om Anne Franks liv där både bild och slöjd integreras. På bildlektionerna gestaltar eleverna bland annat ord och på engelskalektionerna får de skriva en uppsats där de jämför sitt liv med Anne Franks. Hela projektet avslutas med en utställning i februari i samarbete med årskurs 6 och 7.

Nyckelord som medkänsla, förståelse och empati genomsyrar hela projektet. Eleverna har redan kommit igång med att läsa, undersöka, gestalta och skriva.

Vi ser fram emot att se eleverna växa i denna kreativa process.

Anne Frank

Malin Worrall undervisar om Anne Frank

2014-11-06 - RWS Uppsala

Läxstugan öppen varje torsdag

DSC_6286

Läxstugan utnyttjas flitigt i november när det närmar sig betygssättning.

2014-10-25 - RWS Uppsala

RWSU firade Halloween

Elevrådet och matpersonalen anordnade tillsammans en fantastiskt avslutning inför lovet för hela skolan. Spökmat, tävlingar, tipspromenad och spökvandring anordnades under dagen. Efter spökfesten gick alla elever på Uppsalas filmfestival. Nästan alla elever kom utklädda och efter lovet utses vinnarna för bästa klädsel. Kan du gissa vem som vann?

Ett stort tack till alla som fixade med denna dag! Ingen lämnade skolan utan att det var städat dessutom.

10702065_721151467969625_4095943954608312346_n 15275_721151451302960_2042289455060951174_n 10355879_721151404636298_160997187457770931_n

10710845_721151461302959_281608051489330133_n

2014-10-23 - RWS Uppsala

Lokaler uthyres

Vi hyr ut rymliga och utrustade föreningslokaler med det bästa läget i stan

Objektbeskrivning
Om lokalen

Lokalerna ligger i den nyligen renoverade Balderskolan på Kungsgatan 18. Under dagtid pågår verksamhet för en högstadieskola med internationell profil. Kvällstid och helger står däremot lokalerna i dagsläget helt tomma. Lokalerna är fullt utrustade med bord, stolar, projektor och whiteboard.

Omgivning

Området är beläget nära alla kommunikationer. På några minuters promenadavstånd finns köpcenter, restauranger och gågata.

Parkering

På kvällstid och helger går det bra att parkera gratis på skolgården, andra parkeringsalternativ finns i närområdet.

Kommunikation

Uppsalas bästa kommunikationsläge, fastigheten ligger vid Kungsgatan med direkt anslutning till busslinjer samt med gångavstånd till Centralstationen.

Tillgängliga lokaler

 • Hemkunskapssal
 • Matsal
 • Nosal
 • Slöjd- och bildsal
 • 9 undervisningssalar (75-85 kvm)
 • 3 grupprum (15 – 20 kvm)
 • Fullt utrustad musiksal (87 kvm)och tre anslutande övningsrum med pianon

Bästa hälsningar
Sabina Hjerppe

Rektor

___________________________________________________

Ärlighet, medkänsla, mod och handlingskraft

bild 2 (7)bild 1 (7)

2014-10-18 - RWS Uppsala

KONSTPROJEKT - Litter Art Exhibition

I samarbete med kommunens nätverk för minskad nedskräpning, Mindre skräp – Mer Uppsala, har elever från diverse klasser arbetat med en gestaltningsuppgift i sin bildundervisning. Konstverken är uppbyggda av de mest frekventa skräpfraktionerna i Uppsala.

Temat som eleverna har arbetat utifrån är ”Skräpets makt”. Eleverna har varit fria att gestalta skräpets makt över oss människor, eller alternativt, den makt som vi har att förvandla skräp till något annat. Sedan placerades de i ett skyltfönster under bron på Vaksalagatan (under järnvägen) nära UKK så att förbipasserande kunde ta del av utställningen.  Lördagen den 11 oktober ställdes konstverken ut vid Stora torget under dagen. Hela 9A finns representerade på utställningen.  Några grupper av elever från 6A och 7B har valt att arbeta med projektet och ställde därför också ut sina verk.

https://www.facebook.com/events/1485289768410004/?ref=22

Kathleen Tenstam skolans bildlärare kommer från USA och undervisar i både engelska och bild. Kathleen är en mycket inspirerande lärare och god mentor. Hennes projekt med eleverna knyter ofta an till skolans värdegrund och ledord (handlingskraft, mod, ärlighet och medkänsla). Eleverna får genom konsten uttrycka och beskriva olika samhällsproblem och med gestaltningar måla eller forma drömscenarier för förändring. Se gärna tidigare inlägg över samarbetet med fredens hus och Raoul Wallenbergutställningen på slottet under temat ”ordets makt”

DSC_0876 DSC_0879 DSC_0840 DSC_0841 DSC_0836 DSC_0862 DSC_0859 DSC_0852DSC_0861

 

 

2014-10-12 - RWS Uppsala

Självporträtt och fredsflaggor

slöjd1

7B har under höstterminens början arbetat med momentet ”Eget slöjdande med konst som inspiration”. Det har inneburit enkla bildanalyser av porträtt genom tiderna. Från antik skulptur till Picassos oljemålade – mer eller mindre abstrakta – självporträtt. Paralleller har även dragits till vår tids tecknade seriefigurer av Martin Kellerman och Nina Hemmingsson som samtida självporträtt. Klassen har även tittat på förenklingar och ”åkningar” med hjälp av penna och teori. Detta har lett vidare till 22 stycken egna, frihandsbroderade självporträtt. Inga regler för själva utförandet, mer än storleken på tygrutan. En grupp hjältar har slutligen sytt ihop klassens porträtt till ett gemensamt textilt klassfoto som nu pryder skolans trappuppgång! 

 

Fredsflaggagsinstallationerna som nu pryder skolans väggar är ett annat slöjdprojekt på skolan. Här är det eleverna i åk9 som har arbetat med att brodera flaggor de senaste veckorna.

10653332_921339441228715_3044285096878590299_n

Julia A i årskurs 9 har frihandsbroderat sin fredsflagga till niornas gemensamma fredsflaggsinstallation.

 

 

2014-10-06 - RWS Uppsala

Utställning om kinesiska högtider

På vår hemsida kan man läsa om hur vi vill ”bidra till att forma medborgare i ett samhälle där man snarare ser sig som världsmedborgare än knuten till ett visst land och där toleransen och förståelsen människor emellan är hög, oavsett varifrån man kommer”.   I vår verksamhet i Uppsala arbetar vi kontinuerligt med återkommande temadagar och moment baserade på tolerans och förståelse för andra kulturer. Förståelse för andra kulturer är givetvis inte något vi bara kan prata om utan detta är något som även sker i det dagliga mötet med våra medarbetare och inbjudna gästföreläsare. För tillfället har vi två fantastiska kvinnor på skolan som berikar skolan bland annat med sina språk och kulturer.bild 4 (3)

Zhihong (en modedesigner från Kina) har under tre veckor arbetat med en utställning om kinesiska och svenska högtider som hon nu ställer ut i skolans trapphus. Zhihong arbetar som bild- och slöjdassistent på RWSU. Hon hjälper eleverna att utveckla sina arbeten och utmanar dem i mötet med konsten. Utöver detta lärde hon ut kinesiska på internationella språkdagen och hjälper dagligen till i skolans café.

Lina Kiurgian kommer  från Georgien och är utbildad musiklärare/pianist med femårig examen från musikkonservatorium med inriktning piano. Hon har över tio års arbetserfarenhet som musiklärare och konsertpianist. Hon har undervisat elever i piano, men har även arbetat som pianosolist med symfoniorkestrar och genomfört solokonserter.bild 2

Idag undervisar Lina elever på RWSU i piano och hjälper eleverna i skolans bibliotek, uppehållsrum och café. Hon undervisar på alla nivåer och hjälper till att utmana de starkaste eleverna. Hon finns alltid där för eleverna och hjälper dem med allt möjligt under rasterna.

Vi är mycket glada och stolta över våra medarbetare!

2014-10-03 - RWS Uppsala

Höstbilder av 8B

Alexander, Loke, Marcus bild 1

Alexander, Loke och Marcus 8B

På dagens bildlektion fick 8B ta egna höstfoton i vackra Uppsala. Bilderna skulle passa in i en av de kategorier de tidigare hade lärt sig om. Alla elever tog väldigt fina bilder och kunde på ett mycket bra sätt motivera vilken kategori varje bild passade in i.

Här kan ni se ett litet urval av klassens bilder.

Albin, Mostafa och Alfred bild1

Albin, Mostafa och Alfred 8B

 

 

 

 

 

 

 

 

2014-09-28 - RWS Uppsala

Europeiska språkdagen

Språkdagen

Veckan avslutades med en dag där lärarna uppmärksammade språkdagen.

Språkdagen (European Day of Languages) firas varje år den 26 september. Syftet är att lyfta fram språk och språkinlärning som någonting viktigt, intressant och roligt,  inte bara i skolan, utan i ett livslångt perspektiv.

På musiklektionerna sjöngs det bulgariska och slovenska låtar. Årskurs åtta fick under SOlektionen besök av våra praktikanter från Kina och Georgien. Eleverna bjöds på mat och fick lära sig några nya meningar på respektive språk. Årskurs sex målade flaggor som de sedan hängde upp i trapphuset tillsammans med en uställning om Kinesisk kultur gjord av Zhi Hong.
SPråkdagen3

Zhi Hong från Kina lär ut kinesiska under språkdagen

Språkdagen21

2014-09-18 - RWS Uppsala

Sångare från RWSU åkte till Skokloster

Idag åkte fyra tjejer och fyra killar från årskurs 6-9 för att sjunga och spela på en invigning. Det var inte vilken invigning som helst utan invigningen av den nya Raoul Wallenbergskolan i Skokloster. Under invigningen sjöng elever från Skokloster tre låtar och RWSUppsala sjöng tre låtar. Båda körerna gästade varandra på en låt. Vi avslutade med:

Song Across The Borders

This is our world

This is our song
and we sing our song together all day long
This is our town
This is our land
But we sing across the borders hand in hand

Tack för er insats och vackra sång!

 RWSkören​ (länk till RWSkörens tidigare uppträdande)

bild 2

 

bild 4

2014-09-13 - RWS Uppsala

RWSU anordnade ett skolval

Skolans elevråd och sammanhållningsgrupp anordnade under fredagen ett skolval i biblioteket dit alla elever gick för att rösta. Röstningen skedde bakom skärmar och räknades noggrant av elevrådet. Resultatet presenteras på skolan på måndag och det preliminära resultatet för skolvalet runt om i Sverige presenteras på söndag 20:00.

 

 

2014-09-12 - RWS Uppsala

Orientering på schemat

Den här veckan har årskurs 9 haft orientering i Stadsskogen.  I stadsskogen kan eleverna få stora naturupplevelser och upptäcka djur och växter mitt i centrala Uppsala. Det finns stigar med sammanlagt 15 kilometer väl preparerade stigar att promenera och cykla på, flera olika naturtyper: från torra, lavrika hällmarker till våta kärrpartier och ett 2,5 kilometer långt elljusspår för motionering och skidåkning.

2014-09-08 - RWS Uppsala

Vänskapsdrama i årskurs 7

Under de kommande två måndagarna får vi besök av Gottsunda Dans & Teater som kommer att skapa vänskapsdrama med eleverna i årskurs 7. Det blir ytterligare en möjlighet att dels lära känna varandra bättre men också att öva sig i att vara en god vän. Vänskapsdramat hålls i musiksalen.

Läs mer på http://raoulwallenbergskolan.se/rws-uppsala/skapande-skola/

bild 1

 

2014-08-31 - RWS Uppsala

Arbetet kring mänskliga rättigheter

Under en termin har eleverna i årskurs nio varit med i skolprojektet kring mänskliga rättigheter och medmänskliga skyldigheter. Något som (inte allra minst i dessa tider) har engagerat många. Tillsammans med Friends driver Raoul Wallenberg Academy projektet Varje människa kan göra skillnad under HT 2014 och VT 2015 i utvalda gymnasieskolor. Syftet är att öka kunskapen om mänskliga rättigheter i gymnasieskolor. Raoul Wallenbergskolan i Uppsala som är en högstadieskola blev uttagna att vara med trots att projektet främst riktade sig mot äldre elever.

Det har varit en mycket kreativ, pedagogisk, och stark resa. Eleverna har fått möjlighet att visualisera var sin mänsklig rättighet i en stor svart kub och när kuberna ställdes ut i Stockholm på Raoul Wallenbergs dag 27 augusti 2014 hamnade de mänskliga rättigheterna och mångfald åter i fokus, med Raoul Wallenberg som förebild.

IMG_0971 IMG_0984IMG_0976

Trettio stora svarta kuber, en kub för varje mänsklig rättighet, ställdes under Raoul Wallenbergdagen ut och från Uppsala kom fem stycken representanter som med stolthet visa upp sin filminstallation.

2014-08-28 - RWS Uppsala

En speciell dag för alla

Onsdag den 27/8 var det Raoul Wallenbergdagen, vilket självklart firades på skolan. Eleverna hade undervisning som präglades av skolans ledord ärlighet, medkänsla, mod och handlingskraft. Flera lektioner fokuserade även på Raoul Wallenbergs gärning och hur han räddade utsatta människor i Budapest under 2:a världskriget.

Under Raoul Wallenbergdagen åkte dessutom fem elever från klass 9A, som förra läsåret engagerat sig i projektet ”Varje människa kan göra skillnad”, till Stockholm för att delta i ett samarbetsprojekt om mänskliga rättigheter. Projektet var ett samarbete med Raoul Wallenberg Academy och Friends, läs mer om projektet på http://raoulwallenberg.se/raoul-wallenbergs-dag/. På plats i Kungsträdgården fick eleverna möjlighet att presentera och diskutera sin egen videoinstallation på temat ”Rätten att inte diskrimineras”. Elever och organisationer från hela Sverige var samlade för att ställa ut och samtala om sina verk, som bestod av alltifrån texter och bilder till musik och rollspel. Det blev en dag präglad av många nya intryck och intressanta möten och det var ett gäng trötta, men mycket nöjda elever som återvände till Uppsala på onsdagskvällen.

Rätten att inte diskriminerasKuben ute

Rätten att inte diskrimineras

 

2014-08-12 - RWS Uppsala

Välkomna till läsåret 2014/2015!

Alla har vi fått njuta av sol och bad i flera långa veckor. Här på skolan pågår nu full aktivitet med förberedelser för att kunna erbjuda utmanande lektioner där alla får möjlighet att utvecklas efter egen förmåga. Energin är på topp och förväntningarna inför det nya året är höga. Framför oss väntar ett skolår med fokus på trivsel och höga studieresultat.

Måndag den 18augusti slår vi upp portarna till våra fina lokaler och startar året enligt följande schema:

9.00-12.00 börjar åk 6 och 7, som samlas i matsalen för rektorns välkomsttal. Klasserna går sedan vidare till sina hemklassrum tillsammans med mentorerna.

12.00-14.00 börjar åk 8 och 9. De äldre eleverna får alltså en riktig mjukstart på vad som annars kommer bli ett intensivt år fyllt av många  nya utmaningar och lärdomar. Klasserna samlas i matsalen för välkomsttal av rektor. Efter detta går klasserna till sina nya hemklassrum tillsammans med mentorerna. Dagen avslutas 13.00.

Vi på Raoul Wallenbergskolan ser fram emot ett lärorikt år tillsammans med er. Välkomna!

Sabina & Sofie med personal

 

 

2014-06-14 - RWS Uppsala

61 elever går ut åk 9 i Uppsala

Ett stort grattis till alla våra fantastiska nior som nu har lämnat oss. Eleverna i årskurs nio går ut med höga meritvärden och som empatiska, handlingskraftiga och modiga unga vuxna. Vi är otroligt stolta över er och önskar er fortsatt lycka och framgång.

10478421_651223338295772_7986546157539719072_o10365482_651223331629106_7839987672867218979_o

Årets raket blev Esmaralda 9a och den elev som hade högst meritvärde var Can Sert i 9b.

 

2014-06-10 - RWS Uppsala

Fadderverksamheten

Vi har under förra läsåret arbetat med fadderskap mellan år 9 och nya klasser. Under hösten hade de en heldag tillsammans med aktiviteter för att lära känna varandra samt att de vid några tillfällen under året har gjort saker tillsammans. Vissa elever i år 9 har också gått in och föreläst för de yngre eleverna om nätmobbning vilket gör att de verkligen fungerar som förebilder för de yngre eleverna. När de äldre eleverna berättar om sina egna erfarenheter vågar de yngre eleverna fråga om saker och berätta om vad de själva varit med om. De äldre eleverna är också väldigt viktiga när det gäller att stötta och hjälpa de yngre eleverna när det är något som känns svårt även om det yttersta ansvaret alltid ligger på oss vuxna.

2014-06-10 - RWS Uppsala

Lärande varje dag

Bara tre dagar kvar till avslutningen, men här ligger vi inte på latsidan. Eleverna på Raoul Wallenberskolan i Uppsala kämpar på med uppgifter in i det sista. Här sker lärandet  varje dag – både före och efter betygsättning! Självklart avslutar vi med något roligt på torsdag. Då har alla klasser en utflykt med sina mentorer.

2014-06-05 - RWS Uppsala

Individualisering för att utmana eleverna

På Raoul Wallenbergskolan arbetar vi utifrån ”att ingen elev ska hållas tillbaka och ingen lämnas efter”. Ett exempel på hur vi jobbat med detta på RWS i Uppsala är momentet Språksociologi i åk 9. Vi gick först igenom grunderna i dialekter, slang, formellt och informellt språk m.m. Efter detta fick eleverna skriva prov för att visa att de kunde grunderna.  Vidare fick de som snabbt var klara med grundkunskaperna en riktig utmaning, nämligen att skriva en vetenskaplig uppsats inom ämnet, vilket resulterade i flera fantastiska uppsatser.

elevtext

Eleverna har varit enade, en riktigt bra förberedelse inför gymnasiet!

2014-06-04 - RWS Uppsala

Rektorscafé (information om skolan) 10 juni 17:00-17:45

Är du nyfiken på vår skola och vill höra lite mer om hur vi arbetar?

Välkommen på rektorscafé med kort information och rundvandring i lokalerna den 10 juni 17:00-17:45

Vänligen anmäl hur många ni är som kommer så att vi vet hur mycket fika vi ska ställa fram.

sofie.andersson@raoulwallenbergskolan.se

 

2014-05-31 - RWS Uppsala

Eleverna satte upp en egen musikal

För en vecka sen blev musikalen en verklighet

Med mod och handlingskraft har eleverna på egen hand skrivit och övat in en egen musikal. På fredagen spelades musikalen upp för flera olika skolor och föräldrar på Slottsbiografen i Uppsala. Musikalen var en modern tolkning av Grease med sång, dans och drama framförd av elever från alla olika årskurser som under en termin har arbetat tillsammans för att få ihop musikalen. 

 Se lite av musikalen här:

 

https://www.youtube.com/watch?v=f_FHG04dirw

 

Elever i årskurs åtta och nio agerade ljudtekniker, koreografer och producenter och var med ända in i slutet. Det är fantastiskt att se unga människor känna ansvar för helheten och som inte ger upp även i de svåraste stunderna. Inte ett öga var torrt när de komiska programledarna utsåg sig själva som vinnare eller när T-birds (8 killar) dansade till Grease Lightning med en stor rosa bil i bakgrunden. På talangjakten framfördes låtar med dans och sång med båda känsla och glimten i ögat. Vilka talanger!

Grease8)

Grease10

 

 

 

2014-05-17 - RWS Uppsala

Kultur och konst med skräp och naturmaterial

Utställning på Fredens hus (Slottet)

I torsdags hade årskurs 9 vernissage på Fredens Hus med deras gestaltningsarbete kring Ordets Makt. Utställningen har fått en hedersplats alldeles intill den stora Raoul Wallenbergutställningen.

utställning

Deras utställning heter Skräp – Munskräp. Eleverna har arbetat otroligt engagerat och har mycket att säga i sina verk. Vår mycket pedagogiska och drivande bildlärare Kathleen Tenstam arbetar ofta samhällsorienterande och motiverar alltid eleverna till att utveckla sitt skapande och sina uttryck genom konsten.

Du hittar Fredens Hus på Uppsala Slott, ingång A2från borggårdsplan. Fri entré!

Fredag 16 maj kl. 15- 18

Lördag 17 maj kl. 12- 16

Söndag 18 maj kl. 12 – 16

Slöjd- och NOprojekt med naturmaterial

På slöjd- och Nolektionerna har eleverna i årskurs nio under veckan fått experimentera kring naturliga växters färgämnen.
Slöjd och NOMed hjälp av t.ex lökskal framställde de färger och färgade tygerna med. Resultaten överraskade många. Tänk vad vi kan göra med naturens resurser!

Slöjdläraren på RWSUppsala

På bilden till höger ser ni vår slöjdlärare Charlotte Strandberg. Charlotte samarbetar ofta med andra ämnen och driver en rad spännande projekt inom sitt ämne. Innan Charlotte kom till Raoul Wallenberg arbetade hon som designer på klädföretaget Gudrun Sjöden. Hon har nu skolat om sig till slöjdlärare och brinner för sitt yrke.

IMG_0572

Modeshow

För ett år sedan drev hon ett återbruksprojekt där eleverna fick sy om sina trasiga kläder till moderna modeplagg. Projektet mynnade ut i en stor modeshow på skolgården.

 Drakfest

I höstas skapade hon ”drakar” tillsammans med eleverna i årskurs nio och teknikläraren. Dagen då vindarna blåste som häftigast åkte de ut till Uppsalahögarna för att testa om drakarna höll måttet.

20131128_12183720131128_122101

 

2014-05-17 - RWS Uppsala

Händelserik vecka på RWSUppsala

Under veckan har RWSeleverna deltagit i innebandyEM, skrivit nationella prov i SO och fått besök från vår vänskola i Budapest. I torsdags kväll stod dessutom årskurs nio och visade upp sina konstverk på temat ”ordets makt” på slottet. Detta  medan Greasegruppen stannade kvar efter skolan för att öva repliker och danser inför premiären på Slottsbiografen.

Budapest

Utbytesresor till Budapest

En gång om året har elever ur årskurs åtta möjlighet att åka på en studieresa till Budapest. Under vårterminen tar vi emot elever från en skola i Budapest. Budapesteleverna sover hos en värdfamilj och får gå på vanliga lektioner tillsammans med sin värd. På kvällarna och under helgen anordnas aktiviteter tillsammans med skolan. Igår besökte de Gröna Lund och idag fick de en guidad tur runt Uppsala.

RWS innebandylag

På skolan finns ett innebandylag som träffas en gång i veckan och tränar. Under veckan deltog killar och tjejer i innebandyEM. Vi vann inte, men kämpade glatt över årskurserna. På bilden ser ni elever från årskurs 7-9 tillsammans med matematik- och svenskalärarna (som båda tränar innbandy på sin fritid). Vår eminenta idrottslärare Slavko ledde killarnas innebandylag under dagen.

Innabandylaget Se Slavkos egna hemsida: http://wou.se/var-vision/

2014-05-06 - RWS Uppsala

Med lite färg och fantasi förvandlade eleverna skolgården till en lekpark

Den 5 maj anordnade slöjdlärarna på RWS Uppsala en arbetsdag tillsammans med eleverna. Men lite färg, återbruk av gamla backar och plankor samt mycket fantasi förvandlades skolgården till en lekplats. Eleverna har gjort egna fotbollsmål  och lekrutor. Ett pingisbord skänktes dessutom till skolan till elevrådets stora glädje. Till hösten planerar nu elevrådet och 6a att bygga en scateramp.

På skolgården har det snickrats, slipats, målats, byggts mål och staket. 

bild 4

I biblioteket möblerade 6a om samt gjorde fint i hyllor och på väggar

bild bibblan

På nedervåningen gjorde 7b i ordning ett studierum för rastaktiviteter och grupparbeten. 

 bild 5

På våning tre arbetade musikalgruppen med att sätta repliker och danser

 bild dfdf1 bild 1

Kommer du och besöker vår skola kommer du att möta detta konstverk i entrén. Ser du vem det är?

bild 4

 

 

 

2014-05-03 - RWS Uppsala

Öppet hus (informationskväll tisdagen 6 maj)

På tisdag den 6 maj klockan 18:00 är det sista chansen att komma förbi på ett öppet hus/informationskväll med elever och ledning . Vi berättar lite om skolan och vår verksamhet och visar dig runt i lokalerna. Vi har några få platser kvar i årskurs sju och nio för dig som är intresserad av att börja till hösten. Till de andra klasserna går det bra att ställa sig i kö på vår hemsida.

Berätta gärna om du kommer genom att maila sofie.andersson@raoulwallenbergskolan.se så att vi vet hur mycket fika vi ska ställa fram.

Varmt välkommen!

 

2014-04-29 - RWS Uppsala

RWS Uppsalas elever sätter upp Grease

Den 23 maj inbjuder vi skolklasser, familj och vänner till elevernas egna musikal. Elever från årskurserna 6-9 har på eget initiativ arbetat fram denna produktion som nu blir verklighet på Slottsbiografen i centrala Uppsala.

Skolföreställningarna är gratis medan biljetterna för vuxna kostar 60:-

Det går bra att förbeställa biljetter av asa.hammarborg@gmail.com

Föreställningar: 10:00, 11:00, 13:00, 14:00 och en kvällsföreställning 18:00

bild 2  IMG_4181  IMG_4351187

 

2014-04-29 - RWS Uppsala

Morgoncafé RWSUppsala

Nu öppnar RWS morgoncafé på mornarna till alla frukostsugna elever. Lina vår nya pianolärare  och Soile sjuksköterska inviger här morgoncaféet genom att rulla ut vagnen i korridoren.

10152485_626075844143855_1590495806009324084_n

Vi fortsätter med musikcafé en gång i månaden och vanligt café vissa eftermiddagar i matsalen. På eftermiddagarna serveras varma toast, te, frukt och mackor. 

bild 3

Välkomna!

2014-04-21 - RWS Uppsala

Informationskväll 23 april och musikcafé torsdag 24 april

Informationskväll 23 april 18:00

onsdag den 23 april har vi en informationskväll för elever som redan har blivit antagna och för de som ännu inte har bestämt sig och vill veta mer om skolan.

 • Datum: onsdag 23 april
 • Tid: 18:00
 • Plats: Vid entrén där det finns elever som möter upp dig.

Musikcafé 24 april 14:00 – 17:00

På torsdag bjuder alla elever från kursen ”sing-song Writers” in till ett musikcafé. Kompisar, föräldrar och bekanta är välkomna förbi på en fika mellan 14:00 – 17:00

 • Datum: torsdag 24 april
 • Tid: 14:00 – 17:00
 • Plats: i matsalen på Raoul Wallenbergskolan i Uppsala

 

 

2014-04-07 - RWS Uppsala

Musikcafé med 7a

På torsdag har 7a ett litet musikcafé på skolan från 15:00 – 18:00. Lite speciellt denna gång är att de har ”öppen scen”. Vem som helst får uppträda med en låt, ett skämt eller en dikt.

Alla är välkomna!

 

2014-04-03 - RWS Uppsala

Projekt för skapande skola

Vi har glädjen att meddela att vi nästa år kommer att samarbeta med en professionell teaterförening under ett projekt för skapande skola”. Årskurs 6 och 7 kommer ingå i detta samarbete  i ett så kallat vänskapsdrama en gång per vecka. Elever som väljer att vara med i nästa års musikal kommer även att få regi från inhyra dramapedagoger i samarbete med våra dans- och musiklärare. IMG_4351

När man börjar i högstadiet i en ny klass där en del elever känner varandra och andra inte, så kan det medföra otrygghet i gruppen. Otrygghet i en grupp kan leda till grupperingar och negativa hierarkier. En funktionell och positiv gruppdynamik är nödvändigt för en produktiv och lustfylld skolgång. Social kompetens och empati är ämnen som vi måste jobba med i skolan hela tiden.

I vänskapsdrama arbetar vi med olika drama och teaterövningar för främja ett positivt gruppklimat. Eleverna får genom samarbetsövningar se hur viktigt det är att lyssna, hjälpa och ge varandra positiv feedback.  Genom rollspelsövningar och fiktiva situationer som dramapedagogen målar upp i klassrummet, får eleverna möjligheten att både uppleva och reflektera. Med åsiktsövningar får eleverna lära sig att bejaka och lyssna på varandra utan att ge negativ respons.IMG_4337

Ledord: Samarbete, respekt, trygghet, empati, självständighet, konfliktlösning, turtagning, grupporientering.

2014-04-03 - RWS Uppsala

7a bjuder in till musikcafé

Torsdag den 10 april bjuder 7a in till ett musikcafé. Alla är välkomna, gammal som ung! Det säljs billigt fika och den som vill kolla in skolan eller bara lyssna till uppträdanden har chans att göra det.

2014-03-23 - RWS Uppsala

Följ oss på Instagram eller Twitter

Nu kan du läsa om vad som händer på vår skola genom att följa oss på:

– Twitter:  @rwsuppsala

– Instagram: @rwsuppsala

– Facebook: http://raoulwallenbergskolan.se/rws-uppsala/estetisk-internationell-profil/

Vi ses på nätet!

2014-03-18 - RWS Uppsala

Teaterveckorna

Förra veckan var Reginateatetern på besök. De tog med sig föreställningen Macbeth till vår skola och in i klassrummen. Nu avslutar vi teaterveckorna med att besöka våra tre stora teaterscener i Uppsala: Reginateatern, Stadsteatern samt Gottsunda dans och teater.

Losern och skönheten– en musikal om vänskap för åk6  http://www.uppsalastadsteater.se/losern-skonheten/

Kärlek i ödemarken– en hissnande föreställning om tillvaron efter katastrofen för åk7http://www.gottsundateater.com/#!karlekiodemarken/cbto

Brev till mig själv-En allvarlig, rolig och mycket mänsklig föreställning om hur det är att vara ung i en omvärld som inte alltid är vad man drömmer om för åk8-9  http://www.reginateatern.se/1980.php#showtopx

2014-03-17 - RWS Uppsala

Musikcafé den 20 mars 15:00 - 18:00

Ska du börja till hösten eller är du nyfiken på skolan? Vilken anledning du än har så är du varmt välkommen på musikcafé den 20 mars mellan klockan 15:00 – 18:00.

Årskurs sex bjuder säljer fika och bjuder på lite musik. Vill du ta en titt på lokalerna så finns det rektor, elever och lärare som kan visa dig runt.

 

2014-03-15 - RWS Uppsala

RWS startar ett samarbete med Friends

Vi har blivit utvalda att driva ett projekt med Friends och Raoul Wallenberg Academy.  På onsdag monteras en kub på vår skolgård som utvalda klasser kommer att fylla med innehåll.

Skolklasserna får möjligheten att visualisera var sin mänsklig rättighet inom en svart kub med formatet 3 x 3 x 3 meter. Ungdomarna får kreativt och insiktsfullt tolka den mänskliga rättighet de fått ansvar för med hjälp av texter, bilder, filmer, teater och installationer. När kuberna ställs ut i Stockholm på Raoul Wallenbergs dag 27 augusti 2014 hamnar de mänskliga rättigheterna, tolerans och mångfald och Raoul Wallenberg som förebild åter i fokus.

Kuben är en markör och en mötesplats för det viktiga arbetet som redan sker runt om i Sverige med att öka toleransen och skapa goda ledare. Vi samarbetar med organisationer som tagit fram läromedel, studiematerial och pedagogiska projekt.

2014-03-12 - RWS Uppsala

Vill du börja i årskurs 7 ht 2014?

Vi har några platser kvar till årskurs sju till höstterminen  2014. Är du intresserad av skolan? Kontakta rektor Sofie för ett besök och för mer information.

 

2014-03-08 - RWS Uppsala

Öppet hus 11 mars 18:00

Är du intresserad av Raoul Wallenbergskolan och vill börja till hösten?

Varmt välkommen på en informationskväll med elever, lärare och rektor. Vi ger dig en rundvandring i lokalerna och berättar om vår profil och pedagogik.

Kungsgatan 18, klockan 18:00 tisdagen den 11 mars

Elevrådet 201310

Maila gärna om du kommer. Detta så att vi får en uppfattning om hur många som kommer.

Sofie.andersson@raoulwallenbergskolan.se

2014-02-26 - RWS Uppsala

Årskurs 6 anordnar musikcafé 20 mars

Årskurs 6 annordnar musikcafé på Raoul Wallenbergskolan torsdagen den 20 mars kl. 15:00 – 18:00. Kom och köpa fika, träffa elever, lärare och föräldrar. Titta in i ett klassrum eller bara njut av musiken.

2014-02-20 - RWS Uppsala

RWS Uppsala inviger café

RWS café invigs på onsdag 26/2

Många av våra kära elever skulle må bra av ett mellanmål för att de ska orka jobba de sista timmarna, framförallt om de ska på extrastöd eller elevensval. Av denna anledning öppnar vi nu RWS café under ledning av elevrådet och vår kurator/skolsköterska Soile.

Frågor kring caféet ställs i första hand till soile.tinglof@raoulwallenbergskolan.se

Med vänlig hälsning,

 

Rektor för Raoul Wallenbergskolan i Uppsala

 

 

2014-02-19 - RWS Uppsala

Informationskväll 26 februari

Rektorscafé 26 februari 17.30. Välkommen att träffa rektor och elever. Du får en rundvandring i byggnaden och en chans att ställa frågor till vem du vill. Föranmäl dig gärna så att vi vet hur många som kommer.

sofie.andersson@raoulwallenbergskolan.se

2014-02-13 - RWS Uppsala

RWS Uppsala firar "alla hjärtans dag"

Imorgon firar vi alla hjärtans dag med rosa och röder kläder, kram- och pussrutor, dekorationer över hela skolan, kärlekslåtar som eleverna har skrivit själva, dikter och mycket mer.

Happy Valentines Day dear students!

2014-02-12 - RWS Uppsala

Reginateatern kommer till RWS Uppsala

Vecka 10 besöker Regina vår skola för att ha workshop med eleverna.

Till hösten räknar vi även med att bjuda in dramapedagoger från Gottsunda dans och teater för att köra ett vänskapsdrama (projekt) för alla de nya klasserna. Dramapedagogen kommer då även att hjälpa alla elever som är med i den årliga musikalen med manus och agerande. 

Vårt övergripande mål är att främja tolerans, tilltro, gruppdynamik och en lustfylld skolgång med hjälp av bland annat drama på schemat. Därför har vi valt att samarbeta med Gottsunda dans och teater. De ska hjälpa oss att utveckla och bidra till skolans arbete med musikaluppsättningar samt att genom ett vänskapsdrama främja ett positivt gruppklimat i de yngre klasserna. En musikaluppsättning verkar gränsöverskridande med elever från alla årskurser medan ett vänskapsdrama främjar samarbete och gruppdynamik inom de yngre klasserna.

”Det kunde varit Du” är ett musikaliskt drama inspirerat av Raoul Wallenbergs liv och gärning i Ungern under andra världskriget. Musikalen tar upp mycket av det som vi står för på Raoul Wallenbergskolan: mod, empati, handlingskraft och ärlighet. Att dessutom involvera ett tema om mänskliga rättigheter skulle göra att vi också kan starta diskussioner och sprida viktig kunskap till de övriga eleverna på skolan såväl som till inbjudna skolor.

Som ny skola har vi fått erfara krocken som många unga elever i åk6-7 upplever när de kommer upp till högstadiet som kan medföra otrygghet i gruppen. Under det gångna året har vi skapat tjej- och killgrupper på skolan med syfte att arbeta i grupperna med livsbejakande frågor. Nu efterfrågar eleverna själva mer samarbetsövningar och gruppträffar varför vi samtidigt har förstått vikten av att ta hjälp av dramapedagoger för att hjälpa eleverna att dramatisera, uppleva och reflektera.

2014-02-12 - RWS Uppsala

RWS Uppsala deltar i projekt om mänskliga rättigheter

Raoul Wallenberg Academy for Young Leaders har lång efterenhet av att utbilda unga ledare i Raoul Wallenbergs anda. Tillsammans med Sveriges Elevkårer har de genomfört ledarskapsutbildningar för gymnasieungdomar varje sommar. Nu kommer de till Raoul Wallenbergskolan i Uppsala och utbildar våra elever i kursen Självledarskap Som Skapar Skillnad.

IMG_2743

I mars kommer de att placera ut en stor kub på skolgården som utvalda grupper kommer att få fylla med innehåll.

SJÄLVLEDARSKAP SOM SKAPAR SKILLNAD

Eleverna får även möjligheten att delta i en två dagars ledarskapsutbildning i regi av Raoul Wallenberg Academy. Här får de hjälp att hitta sin inre kompass och utifrån sina drivkrafter identifiera hur de kan göra skillnad.

Mer information kommer inom kort

http://us7.campaign-archive1.com/?u=742db8c4503277d923d4c741a&id=28c1ae3eee&e=6226b492c6

2014-01-05 - RWS Uppsala

Öppethus 12 februari

Välkommen på öppethus den 12 februari fr.16:00 – 18:00. Här får du möjlighet att titta in under pågående lektioner, prata med rektor, elever eller lärare och samtidigt få en känsla för en hur en dag på Raoul Wallenbergskolan i Uppsala kan te sig. Det kommer att finnas fika till försäljning och musikaliska uppträdanden i matsalen. 

Kungsgatan 18 (Balderskolan). Ingen föranmälan krävs!

Vid frågor kontakta rektor Sofie: sofie.andersson@raoulwallenbergskolan.se

Ma-201310

2013-12-06 - RWS Uppsala

Hela världens luciashow på RWS Uppsala

Raoul Wallenberg i Uppsala bjuder in till en storlsagen luciashow.

30 sångare och sångerskor tillsammans med luciaband och harpa. Stämsång och låtar på 6 olika språk framförs 16:00 i Raoul Wallenbergskolans lokaler.

Fritt inträde!

affisch ÅKE

2013-11-27 - RWS Uppsala

Musikcafé på RWS Uppsala den 5 och 13 december

Välkommen på musikcafé. Vi bjuder nu in alla att fika och lyssna på musik i vår nya vackra skola på Kungsgatan 18.

Adventsfika torsdagen 5 december 14:00 – 20:00 med 9b

 • Utställning ”offentlig konst”
 • Livemusik
 • Adventsfika till salu
 • Berättelser och filmer om Kenya

bildtidning

Luciashow fredagen 13 december 16:00-17:00

 • Luciashow med RWSkören och band
 • Fika till försäljning

 

2013-10-12 - RWS Uppsala

Åk 9 åker till Kenya på studiebesök

Åk9 åker till Kenya på studiebesökIMG_0004

Nu är det bara en vecka kvar till dess att våra åk 9:or åker till Kenya på studiebesök. De kommer bland annat att få åka ut och besöka olika organisationer som arbetar med ungdomar och mot fattigdom.
Under en hel vecka får de även testa på att gå i en Kenyansk skola, dansa modern afrikansk dans och lära sig spela tradionella trummor. Vi ser fram emot att höra om deras resa och önskar dem all lycka i världen.

 

2013-10-07 - RWS Uppsala

Elever på studiebesök i Budapest

Just nu  befinner sig vår engelska- och matematiklärare Sabina i Budapest tillsammans med elever från årskurs åtta. Enligt rapporter har de en fantastisk tid tillsammans.

Utöver studiebesök på en skola har de fått besöka platser där Raoul Wallenberg varit närvarande eller fått minnesmärken uppsatta efter sig.

Budapest_2_ker_Szilagyi_Erzsebet_fasor_Raoul_Wallenberg_szobor_IMG_0479-1000

 

 

 

2013-10-07 - RWS Uppsala

Nu har vi bott in oss

I augusti 2013 flyttade Raoul Wallenbergskolan i Uppsala till nya lokaler. Det var inte vilka lokaler som helst, utan de anrika lokalerna tillhörande Balderskolan med stora klassrum och högt i tak.

”Vi älskar vår nya skola och det känns verkligen som att vi har kommi hem. Det enda som vi inte har gjort någonting åt ännu är skolgården. Detta eftersom vi vill att eleverna ska vara med och bygga upp den.”

bild 4

För en vecka sedan kom Raoul Wallenbergstiftelsen och ville skänka en stor staty till vår skolgård. Statyn/kuben ska fyllas med innehåll genom ett projekt om mänskliga rättigheter. Elevrådet ska nu få bestämma var någonstans den ska placeras.

 

2013-09-01 - RWS Uppsala

30%-ig ökning av elevantalet i RWS Uppsala

Elevantalet i RWS Uppsala ökar med 30% vid starten av detta skolår i förhållande till föregående år. 200 elever går idag till RWS Uppsala i de nya skollokalerna i gamla Balderskolan.Skolan har ökat varje år sedan starten 2008. Orsaken är en målmedveten satsning på kvalitativ utveckling i undervisningen, vilket i sin tur har genererat mycket goda studieresultat.

2013-08-27 - RWS Uppsala

RWS Uppsala firar Raoul Wallenbergs namnsdag

Raoul Wallenbergskolan firar årligen Raoul Wallenbergs namnsdag. För två år sedan reste hela skolan till Stockholm för att delta i en ljusmanifestation där både kronprinsessan Victoria och Kofi Anan höll tal till minne av Raoul Wallenberg.

I år firas han på hemmaplan genom en rad aktiviteter på skolan.

2013-03-12 - RWS Uppsala

Rektorscafé tisdag 26 mars RWS Uppsala

Vi bjuder in till rektorscafé tisdagen den 26 mars kl.1730-1900. Varmt välkomna till alla elever och föräldrar som vill veta lite mer om vår skola. bild (5)

2013-02-08 - RWS Uppsala

RWS Uppsala sätter upp musikalen Dreamgirls

Musikalen utspelar sig på 60-talet med moderna låtar som ”One Night Only” och ”Listen”.  Med dialog, dans och sång får ni nu följa med i en spännande historia om vokalgruppen Dreamgirls karriär under denna tid.

Välkommen till 60-talet med spännande kläder, musik och dans!

Obs Musikalen är på engelska skriven av lärare och elever på Raoul Wallenbergskolan. En studiehandledning samt manus medföljer därav också för lärare som vill fortsätta att behandla innehållet i  föreställningen.

Datum och tider för skolföreställningar (gratis för skolelever och lärare)

Torsdagen 16 maj 10:00 och 13.00

Fredagen 17 maj  10:00

Kvällsföreställning med inträde 80:- /vuxen  20:-/barn under 15 år

Torsdagen 16 maj 18:00

Plats: Nannaskolan, Kungsgatan 25 i stora danssalen

Föreställningslängd: 45 min

För att boka platser skicka ett mail till: Hannah.sundkvist@raoulwallenbergskolan.se, musiklärare.

Ansvariga: musiklärare Hannah Sundkvist samt dans- och engelskalärare Malin Worall med elever från årskurserna 6-9

2013-02-05 - RWS Uppsala

Kärleksveckorna på RWS Uppsala

Denna och kommande vecka präglas av kärlek!

Eleverna läser sex- och samlevnad, livskunskap och poesi. På alla hjärtans dag deltar hela skolan i en gemensam avslutning med poesitävlingar och musik

 

 

2013-02-04 - RWS Uppsala

Öppet Hus RWS Uppsala på onsdag 6 feb kl.16:00 - 18:00

Varmt välkomna till Öppet Hus, Raoul Wallenbergskolan i Uppsala. Vi finns på Kungsgatan 24.

Samtliga ämneslärare kommer att finnas på plats för att svara på just dina frågor. Elever ställer ut sina projektarbeten och årskurs åtta säljer fika. Vid en av montrarna får du se bilder och höra av om den Kenyaresa som elever från årskurs nio gjorde under januari. Under tiden du går runt och tittar i montrar och pratar med elever och lärare får du lyssna till musik från den öppna scenen. Kanske vill du själv bjuda på en sång?

Det finns även möjlighet att titta in i pågående undervisning för att se hur vi lärare på Raoul Wallenberg integrerar One to One (användandet av laptops) i vår undervisning.

Varmt välkommen!

 

2013-01-09 - RWS Uppsala

RWS-eleverna på plats i Nairobi

Igår kl 4.20 samlades RWS Bromma och RWS Uppsala på Arlanda flygplats, där vi checkade in och vi satte oss sedan på planet som skulle ta oss till Amsterdam. Flygresan tog två timmar och vi hade de trevligt. När vi kom fram i Amsterdam väntade vi på flygplatsen tills vi kunde gå igenom kontrollerna och stiga på nästa plan som skulle ta oss till Nairobi, Kenya. Flygplanet var helt okej och det var ganska god mat. Man hade också tillgång till tv och musik på planet.

Efter 8 timmars flygfärd var vi framme i Nairobi där vi möttes av Hannah (en av våra lärare som åkt ner lite tidigare). Från flygplatsen tog vi en buss till Hotellet. När vi kom fram till Hotellet så var det många som var trötta, och vi började packa upp våra saker. Personalen bjöd på frukt och mackor vilket var toppen! Senare på kvällen gick vi och lade oss.

Idag serverades frukosten klockan 9 och alla eleverna gick upp för att äta. Just nu ska vi bara ta det lungt och gå till ett köpcenter för att kolla lite på saker som kan behövas. Senare ikväll ska vi alla bara ta det lugnt och lära känna varandra bättre.

Kram /Antonia och Josefin, RWS Uppsala

2012-12-13 - RWS Uppsala

Raoul Wallenbergelever lussar på äldreboenden

Idag har Raoul Wallenbergkören och Raoul Wallenbergbandet gett sig ut på stan för att lussa. I år lussarkören för tre äldreboenden. Sedan åkte de vidare till Coop Forum för att samla in pengar till Kenyaprojektet. Kören fick ihop 1000 kronor!. Dagen avslutas med ett pompöst framträdande med harpa, pianon, gitarrer, bas och tjugofem korister i skolans aula.

2012-11-27 - RWS Uppsala

Den stora dansdagen på RWS

På onsdag kommer hela Raoul Wallenbergskolan att gunga. Då är det nämligen dags för den stora dansdagen. I år kommer eleverna att få testa på danser som Break-Dance, Stomp, Orientalisk dans samt Zumba. I slutet av dagen träffas alla för att visa upp vad de har lärt sig under dagen. Det kommer dessutom att bjudas på en del överraskningar.

2012-11-27 - RWS Uppsala

Årskurs åtta anordnar ett musikcafé

Välkommen till Raoul Wallenbergs aula på fredag klockan 19.00. Årskurs åtta anordnar ett eget musikcafé med underhållning och fika.

2012-11-19 - RWS Uppsala

Elever vann Raoul Wallenbergtävlingen om mänskliga rättigheter

I onsdags åkte vinnarna från Raoul Wallenbergskolan till Stockholm för att ta del av sina priser. De fick bland annat träffa överlevande från andra världskriget, diplomater på Utrikesdepartementet samt Raoul Wallenbergs familj. Under dagen blev de utbildade och uppmanade till fortsatt arbete med mänskliga rättigheter samt hyllade för sina bidrag till tävlingen.

2012-11-18 - RWS Uppsala

100% behörighet för RWS-elever

Skolverket har nu publicerat studieresultaten för alla Sveriges skolor. Eleverna i RWS Uppsala och RWS Bromma har återigen visat prov på sin osedvanligt goda förmåga att prestera toppresultat. 100% av eleverna i årskurs 9 i RWS Uppsala och nästintill 100% (~100% enligt Skolverkets statistik) av eleverna i åk 9 i RWS Bromma har blivit behöriga för gymnasiet. Behörighet för gymnasiestudier är en viktig grundsten i utvecklingen av personligheter för ett gott, harmoniskt och framgångsrikt liv. 

Bakom de målmedvetna eleverna står en professionell och engagerad lärarkår och skolledning. Vi är mycket stolta över de goda prestationerna och speciellt glada är vi över att de elever som haft det lite tungt under skoltiden har tagit sig samman och överträffat det som de själva trodde var omöjligt..!

2012-10-19 - RWS Uppsala

Stora dansdagen närmar sig

Snart är det dags för den stora dansdagen på Raoul Wallenbergskolan i Uppsala. Dagen är schemabrytande, vilket innebär att samtliga elever istället kommer att dansa. Västafrikansk dans, House, Jazz, Stomp, Step, Street och Orientalisk dans står på schemat. I slutet av dagen väntar en stor överraskning

 

2012-10-16 - RWS Uppsala

Elever vann Raoul Wallenbergtävlingen

Vi kan stolt berätta att elever från Raoul Wallenbergskolan i Uppsala knep både andra och tredje pris i Raoul Wallenbergtävlingen.

Johannes, Hilda och Josefine fick andrapris med motiveringen:

”Gruppen har gjort ett gediget arbete och skickat in både en sång om Raoul Wallenberg som de uppträtt med på Stora torget i Uppsala. De har även skapat en broschyr med tips på hur man kan agera för att hjälpa andra människor och de har sedan gett bort ett flertal exemplar av denna broschyr.”

Vilma fick tredjepris med motiveringen:

”Vilma visar, genom den film som hon har skickat in, att hon har lagt ner mycket tid och arbete när hon har gått runt på stan i Uppsala och frågat människor om de vet vem Raoul Wallenberg var och hur man kan göra samhället bättre i Raoul  Wallenbergs anda. Vilma har intervjuat personer i varierande åldersgrupper på olika platser och tar tillfället i akt att berätta om Raoul Wallenberg när de intervjuade personerna inte vet vem han var.”

Priset för såväl andra som tredjepris är en resa till Stockholm i november där man, tillsammans med en lärare eller annan vuxen, får träffa medlemmar ur Raoul Wallenbergs familj, överlevare från förintelsen, representanter från Utrikesdepartementet och delta i Raoul Wallenbergrelaterade aktiviteter.

Stort grattis till våra duktiga elever!

2012-09-22 - RWS Uppsala

Raoul Wallenbergkören uppträder i Uppsala konserthus 5 oktober

Den 5 oktober har Raoul Wallenbergkören blivit inbjudna att sjunga på barnveckans avslutning. Temat är Barnens rättigheter.

Eleverna inleder och avslutar hela programmet med två sånger. Varmt välkomna 18:00 den 5 oktober (B-salen på UKK)

2012-08-24 - RWS Uppsala

Välbesökt föräldrafika

Föräldrafika på Raoul Wallenbergskolan

Fredagen den 24 augusti 2012 bjöd Raoul Wallenbergskolan i Uppsala in alla föräldrar till ett föräldracafé mellan kl.14-15.  Alla intäkterna gick direkt till vårt skolprojekt i Nairobi. Det blev ett bra tillfälle för både nya och gamla föräldrar att lära känna varandra, byta erfarenheter och skifta några ord med medarbetarna på skolan.

Några föräldrar som inte kunde närvara valde att maila oss istället. Här kan ni ta del av de positiva meddelanden som kommit in:

Ingen utav oss föräldrar kunde  komma till cafèstunden idag. Jag vill ändå på det här sättet tala om för dig några mycket positiva upplevelser kring de första skolveckorna”

”Förutom min egna positiva känsla jag fortfarande känner av får jag dessutom hem en mycket glad och sprudlande kille varje dag efter skolans slut, jag förstår att det kommer vara en ”smekmånad” som följs av rutiner men min magkänsla säger att vi har verkligen hittat rätt skola för vårt barn och vår familj.”

 Vår son trivs verkligen. Vi upplever att det blev ett lyft för honom att börja på RWS.”

 

Vi är tacksamma för det förtroende föräldrarna har givit oss.