RWS Uppsala

 • Våra skolor

  Gå direkt in på någon av våra skolor

 • Våra bloggande elever Fler elever

 • Fantastiska Raoul Wallenbergare
  Månadens Raoul Wallenbergare : Linn Odensten 6a

  Motivering Linn hjälper gärna andra i klassen och hon kan förklara för andra elever vad de ska göra eller hur...
  Läs mer om Månadens Raoul Wallenbergare : Linn Odensten 6a

  Alva tycker det är viktigt att alla får vara med

  Alva visar mod då hon vågar vara sig själv. Alvas medkänsla är välutvecklad. Det är viktigt för henne att alla...
  Läs mer om Alva tycker det är viktigt att alla får vara med

 • 12 december, 2014 - RWS Uppsala

  Raoul Wallenbergskolan ger en inblick av HIV/AIDS

  Det finns fortvarande många sätt som Raoul Wallenbergskolan sätter sig in i ämnet om HIV/AIDS och ett sätt är att få eleverna att förstå vad HIV/AIDS är, hur det påverkar ens liv, hur man skyddar sig mot det och vad man kan göra för att stoppa spridningen.

  Raoul Wallenbergskolan tänker inte bara skänka pengar till musikhjälpen, de lär också eleverna om HIV och hur det är att ha det för att eleverna ska få en tanke om HIV/AIDS och försöka göra det bättre för de som har det. På No lektionerna så lär lärarna eleverna om vad HIV är och hur det påverkar människors liv. Vi träffar Ylwa Hast som är No lärare som berättade om varför hon tycker att det är bra varför elever lär sig om HIV.

  – Det är viktigt att eleverna får reda på hur viruset sprids så att människor inte tror att det sprids bara genom att röra personen och att det finns människor runt om en som har unnameviruset och att man kan träffa de som vanliga personer. Det är viktigt att veta hur man skyddar sig mot viruset så att man själv inte får det och för att det inte ska spridas. Det är också viktigt att veta att väldigt lite pengar kan räcka till väldigt mycket saker för att kunna stoppa HIV. Hon tycker också att musikhjälpen är fantastisk för att den samlar ihop pengar mot HIV och att de lyfter upp ämnet HIV.

  Idag så har Raoul Wallenbergskolans luciagrupp gen repetition i matsalen och det låter väldigt fint. De sjunger inte bara på svenska, de sjunger också på språk som engelska och italianska. Det är tjugoen elever som sjunger och det är Hannah Sundkvist som spelar piano. Vi pratar med Hannah Sundkvist och hon berättar att skolan bildförsöker att samla ihop pengar genom att ha konsärer som Luciatåget och uppträdanden på Café genomfarten och via det så kommer eleverna sälja fika och ge pengarna till musikhjälpen. Eleverna kan också bära runt på bössor där de kan smala ihop pengar från grannar eller från folk på stora torget.

  – Det är ungefär 105 elever som arbetar med det här projektet. Eleverna samlar ihop pengar genom att sjunga sånger, gå runt och samla in pengar med hjälp av bössan och Hannah Sundkvistsälja fika. Varför det är viktigt att eleverna vet om HIV/AIDS är för att personer inte ska bli utstötta för att de har HIV eller att de inte kan behandlas som normala människor och det är därför vi uppträder och samlar in pengar. Vi gör det för andras skull och bidrag till forskningen om HIV, berättar Hannah Sundkvist.

   

  Text:

  Henrik Wetterdal

  Raphael BrandmaierHenrik WetterdalRaphael Brandmaier