RWS Uppsala

 • Våra skolor

  Gå direkt in på någon av våra skolor

 • Våra bloggande elever Fler elever

 • Fantastiska Raoul Wallenbergare
  Månadens Raoul Wallenbergare : Linn Odensten 6a

  Motivering Linn hjälper gärna andra i klassen och hon kan förklara för andra elever vad de ska göra eller hur...
  Läs mer om Månadens Raoul Wallenbergare : Linn Odensten 6a

  Alva tycker det är viktigt att alla får vara med

  Alva visar mod då hon vågar vara sig själv. Alvas medkänsla är välutvecklad. Det är viktigt för henne att alla...
  Läs mer om Alva tycker det är viktigt att alla får vara med

 • 25 oktober, 2013 - RWS Uppsala

  Idag fick vi hälsa på Kenswed!

   

  Vi blev välkomnade av Mcdonald, rektor på skolan, och Matilda, en sjukt söt hund som bara hoppade upp och hälsade på oss. Det var inte alls som vi tänkte oss… vi hade fått höra att det var jätte strikta regler och att det var mycket disciplin, men alla satt och pratade och skrattade på lektionerna.

  Det var säkert för att de kunde inte bli straffade eftersom vi var där och att de ville visa ett gott intryck. Det var lite tråkigt att vi inte fick se hur det var egentligen var och att de gjorde sig till så mycket för oss.
  1376613_10151603085966157_1203407032_n

  Vi fick börja med en rundvisning av eleverna och alla gick och pratade med de kenyanska eleverna och de undrade så mycket om hur vi hade det i Sverige och var verkligen intresserade! De flesta upplevde att de var väldigt intresserade och undrade mycket om kärlek, förmodligen för att det är förbjudet där och för de inte får vara tillsammans på skolan med risk för att bli avstängda.

  Första lektionen hade halva gruppen svenska och den andra hade kiswahili. Det var jätte roligt att lära dem svenska för de flesta försökte verkligen och frågade om överkurs ord typ, what is ”you are beautiful in swedish?” men det var vissa som bara satt och vågade inte prata eller var inte intresserade och istället satt och pratade swahili med varandra och skrattade och man fick en känsla av att de skrattade åt en.
  1393890_10151603094791157_1476736312_nVi fick presentera en konversation med en av dem och det var så roligt för det var en kille som jag inte alls hade pratat med innan som frågade om vi inte kunde göra det och det var klart vi kunde för han ville verkligen! De flesta var så trevliga och pratade med en och frågade frågor under rasten där vi bara satt kvar i klassrummet tills läraren kom.

  Under swahili lektionen, satt vi och lärde oss grundläggande ord. Jag, Amna, satt bredvid en kille som bara gav mig svaren.
  Det var bra, men ganska jobbigt, eftersom jag ville själv lära mig. Den kenyanske läraren hade en handstil som var svår att läsa, så man förstod nästan ingenting vad som stod på tavlan. De kenyanska eleverna satt och skrev direkt, utan att ifrågasätta läraren. Vi satt halva lektionen (1timme alltså) och lärde oss swahili, och den andra halvan lärde vi dem svenska. 

  Maten på skolan var inte alls dålig, Ugali smakade knappt någonting alls. Egentligen skulle vi INTE äta med skedar enligt traditionen, utan med händerna. Vi fick dock reda på det lite sent, när vi redan ätit upp.ugali Till Ugailn fick vi den tillagade spenaten som vi har fått ganska mycket här, men den är god och när stekskyn från spenaten kom in i Ugalin var det faktiskt väldigt gott, och med tomat och rödlökssalladen till var det extra gott!

  Efter maten skulle vi lära de kenyanska eleverna om svenska traditioner och jag, Selma, skulle berätta om valborg. Jag måste säga att min grupp kunde varit lite bättre lyssnare för det kändes bara som de lyssnade sarkastiskt och inte riktigt tyckte det var så bra… de var väldigt fixerade vid fakta och deras anteckningar bestod bara av det som stod i texten. När de redovisade läste de bara sina anteckningar, med flera meningar som jag inte tror att de förstod egentligen.5847_10151603086751157_319977536_n

  Mina elever var extremt tysta och frågade knappt. Det gjorde att jag började ifrågasätta mitt sätt att lära ut. Eleverna var jätte bra, men som Selmas elever, så läste de ur sina anteckningar. Eleverna var extremt blyga.

  Aaaaaajde av oss! /Selma och Amna