RWS Uppsala

 • Våra skolor

  Gå direkt in på någon av våra skolor

 • Våra bloggande elever Fler elever

 • Fantastiska Raoul Wallenbergare
  Månadens Raoul Wallenbergare : Linn Odensten 6a

  Motivering Linn hjälper gärna andra i klassen och hon kan förklara för andra elever vad de ska göra eller hur...
  Läs mer om Månadens Raoul Wallenbergare : Linn Odensten 6a

  Alva tycker det är viktigt att alla får vara med

  Alva visar mod då hon vågar vara sig själv. Alvas medkänsla är välutvecklad. Det är viktigt för henne att alla...
  Läs mer om Alva tycker det är viktigt att alla får vara med

 • 19 oktober, 2013 - RWS Uppsala

  Glada ungdomar i Kibera

  Idag är det Michelle och Sara som bloggar, vi ska berätta om turen till Kibera som är Afrikas största slumområde. Vi åkte buss till Kibera, vilket tog en halvtimme. Under den halvtimmen så hann vi se väldigt mycket. Det finns stora skillnader. Ena minuten är man i det rika området och i andra så är man i slummen.kibera1

  När vi var framme i Kibera så gick vi till Wayo-Wayo, som är en välgörenhetsorganisation som hjälper ungdomar och barn med studier, intressen, självförtroende och målsättning. Det som är så bra med Wayo-Wayo är att de inte fokuserar på hur bra de själva är utan vill verkligen hjälpa andra. De sätter ungdomar före sig själva. När vi kom in möttes vi med uppträdanden dans, och teater. Det var då man insåg att man var i Kenya och att allt var verklighet.

  Efter att vi fått lite information så började vi vår ”Slum Walk” Det bästa med vandringen var att vi hade med oss personer som var födda och uppvuxna i Kibera och när man frågade frågor så svarade de från sitt hjärta och med sitt eget perspektiv vilket gjorde att man fick en bättre förståelse. Det som chockade oss mest var att vi hade trott att allt skulle vara så tragiskt och sorgset, men det var helt tvärtom. Vi kände oss glada och kunde inte sluta le när vi gick igenom slummen. Fastän de lever i extrem fattigdom så är de fortfarande väldigt glada för det de har och är jätteduktiga på att ”make the good out of the bad”. Under vår ”Slum Walk” fick vi möjlighet att hälsa på i några ungdomars hem. Hemmen bestod av extremt små plåtskjul (mindre än en bod) men de var jättefint inredda och det var otroligt hur de dekorerade hemmet.

  kibera2Efter vår tur i slummen så gick vi tillbaka till Wayo-Wayo för att äta lunch. Maten var jättegod. Det var trevligt när vi satt med kenyanerna vid matborder och vi hade väldigt intressanta diskussioner.

  Här är ett exempel på en diskussion:

  En kille som heter Evan berättade för oss när vi satt och åt om hur han som 8-åring dödat en hund för att skydda sina hönor. Han dödade hunden med en kniv (smörkniv). Han berättade sedan om hur han som 16-åring var jägare. Då hade han varit tvungen att döda en giraff med pil och båge.  Det sjukaste är nog att han och några kamrater jagade en leopard och sprang ungefär 3km efter den innan de fick ett spjut som träffade. Tänk er att de listiga kenyanerna springer lika snabbt och lyckades döda leoparden. Han har även tagit ner en elefant med 5 spjut. Han berättade också om hur man enligt traditionen jagade djur, drack deras blod och åt köttet rått.  Detta tyckte vi var väldigt fascinerande.

  Några andra intressanta saker som dök upp i våra diskussioner med vår grupp hemma i huset, var hur slummen bevisade att depression inte handlar om materiella saker. Att någon som inte har någonting kan vara så himla glad medan en person som har allt kan var så ledsen. För det vi såg i slummen idag är hur mycket gladare de är, än vad vi är i Sverige.

  Michelle & Sarah