RWS Uppsala

 • Våra skolor

  Gå direkt in på någon av våra skolor

 • Våra bloggande elever Fler elever

 • Fantastiska Raoul Wallenbergare
  Månadens Raoul Wallenbergare : Linn Odensten 6a

  Motivering Linn hjälper gärna andra i klassen och hon kan förklara för andra elever vad de ska göra eller hur...
  Läs mer om Månadens Raoul Wallenbergare : Linn Odensten 6a

  Alva tycker det är viktigt att alla får vara med

  Alva visar mod då hon vågar vara sig själv. Alvas medkänsla är välutvecklad. Det är viktigt för henne att alla...
  Läs mer om Alva tycker det är viktigt att alla får vara med

 • 18 oktober, 2013 - RWS Uppsala

  Budapest – onsdagen

  Vi kommer här att skriva om vad vi gjorde under vår Budapestresa på onsdagen, alltså den första dagen i Budapest.

  Trädet vid Raoul Wallenberg Memorial Park

  Trädet vid Raoul Wallenberg Memorial Park

  Efter landningen fick hälften av gruppen skjuts av en person från svenska ambassaden och resten av gruppen tog tunnelbana till skolan där vi välkomnades av eleverna i ett klassrum. Vi hade en kort genomgång där schema och personer introducerades och sedan var det dags för lunch. Matsalen var ganska liten, då inte alla åt där och maten portionerades ut till varje person. Efter lunchen så satte schemat igång och hela gruppen, ungrare inkluderade, gick på en Raoul Wallenberg vandring genom staden.

  Vårt första stop var vid Raoul Wallenberg Memorial Park där man kunde finna minnesstenar till diplomater och folk som hjälpte judarna under andra världskriget, gravar och ett metallträd. Det var ett pilträd med femtusen löv som alla hade ett namn på sig. Namnet tillhörde en avliden person under andra världskriget. Vi fick lära oss att för att hedra döda tar judar ofta med

  Skor längs Donaus strandkant

  Skor längs Donaus strandkant

  sig en sten till en grav/minnesplats och runt en gravsten fanns det många stenar till minne av alla diplomater och avlidna.

  Efter detta åkte vi tunnelbana/gick vi till Donaus strandbank där det fanns flera skulpturer av skor. Vissa var fyllda med blommor för att minnas dem judar som skjutits ner i floden av nazister.

  Efter detta besökte vi Raoul Wallenberg gatan där svenska ambassaden hade haft sitt tillhåll och där flera judar hade levt, räddade. Där fanns en bronsskylt om Raoul, med ett födelsedatum men inget dödsdatum då man inte vet när han dog. Efter detta promenerade vi bort till en indirekt staty angående Raoul och nazisterna. Den kallas the snake killer och föreställer en man som dödar en orm. Mannen anses vara Raoul och ormen dem onda, alltså nazisterna. Pengarna till statyn samlades ihop av människor och detta är dock en kopia då den tagits bort för att ställas tillbaks och sedan stulits av ett företag. Efter detta gick vi till en målning som gjorts av en ungersk konstnär som nu bor i Paris och som målat en marktavla till minne av Raoul Wallenberg. Efter detta besökte vi en av de största McDonalds restaurangerna innan vi återvände till skolan och hämtades upp av våra värdfamiljer.

  Bronsskylt av Raoul Wallenberg

  Bronsskylt av Raoul Wallenberg

  Av Emma och Julia.