Blockschema

På Raoul Wallenbergskolan arbetar klasserna med två ämnen i taget. Under två veckor fokuserar de exempelvis på enbart matematik och ett NO-ämne. Detta gör att varje ämne får en djupdykning och ett stort fokus. Denna struktur har flera fördelar, dels att eleverna slipper hålla reda på flera ämnen samtidigt och att ett ämne är avklarat efter två omgångar. Elever som har svårt för struktur har dessutom lättare att ta till sig undervisningen.

Framgångsrik pedagogik

De behöver inte byta fokus och ämne efter en timme. Själva lektionerna är uppdelade i längre pass, vilket gör att inledningen och avslutningen av lektioner inte behöver hastas igenom. Hur undervisningen ska se ut och när man ska ta rast är något läraren och eleverna kommer överens om tillsammans.

– Den största vinningen är att lärarna hinner se alla eleverna under passen, hinner prata med dem och ge dem feedback, säger Christer, som använt metoden även på andra skolor.

Att metoden fungerar är något som reflekteras i elevernas meritvärden, som ökat sedan den infördes. Skolan arbetar även mycket med att ge eleverna stöd. Några dagar i veckan är tillägnade att ge eleverna stöd i olika ämnen. På måndagar kan man till exempel få hjälp med engelska, svenska och SO-ämnen.

Du kan läsa mer om vår pedagogik och blockundervisning här: