24 maj, 2019

Profilval matematik och programmering besökte Chalmers och räknade sannolikhetslära

I höstas besökte eleverna Chalmers tekniska högskola i Göteborg vilket inför denna resa gjorde att förväntningarna var ganska höga. Då var rubriken potenser och denna gång blev det sannolikhetslära. Eleverna fick lära sig grunderna genom att beräkna sannolikheten att man får t ex 2 treor vid två upprepade kast med tärning. Därefter ökade utmaningen och eleverna fick fundera på hur stor sannolikheten är att man får stege i Yatzy vid olika varianter av givna kort. Passet avslutades med ett mindre projekt där eleverna fick använda allt de fått lära sig och begrunda begreppet ”birthday paradox”. Den stora frågan var hur stor sannolikheten är att utifrån 5 personer beräkna hur stor sannolikheten är att minst två av dem fyller år på samma dag under årets 365 dagar.
Utöver undervisningen fick också eleverna träffa och lyssna på en av Chalmers ambassadörer. Hon berättade allt ifrån studentlivet i stort, att man tidigt behöver ställa sig i bostadskö för att få möjlighet till lägenhet i Göteborg och hur otroligt kul det är att läsa en utbildning där alla har samma intresse. Efter denna information gick vi i samlad grupp på en rundvandring inne på Chalmers campus.
Dagen bjöd på många intryck och minnen. Förhoppningen är att våra elever fortsätter att sträva efter höga betyg och når sina drömmar. Kanske börjar några på Chalmers? Denna dagen kommer säkerligen att inspirera dem ett tag framöver.
Innehållet för resan genomfördes genom projektet Mathivation vilket är ett upprepat inslag i detta profilval.