9 mars, 2020

Profilval matematik åk 7 på Chalmers

Tidigt på torsdagsmorgonen rullade bussen med fjorton stycken förväntansfulla elever från profilvalet i årskurs 7 i Matematik iväg med destination Göteborg. Det var äntligen dags för det efterlängtade besöket på Chalmers! Efter ett par timmars färd anlände bussen till universitet där eleverna förundrades över storleken på Campusområdet, det var ju enormt! Hur är det egentligen möjligt att hitta till rätt sal som student där? Men med bra guidning av representanterna från Mathivation hittade vi till rätt sal.

Det första passet inleddes med eleverna fick ett matematiskt problem innehållande en av Göteborgs och Sveriges stoltheter, ett kullager från SKF (Svenska Kullagerfabriken). Efter en del klurande och tänkande lyckades de tillslut räkna ut hur långt ett barn egentligen kunde åka på skateboarden innan kullagren gick sönder. Häpnadsväckande långt, visade det sig! Därefter förtärdes den efterlängtade pizzan som Chalmers bjöd på. MUMS!

Fulltankade med energi bar det sedan iväg på en guidad tur över Campusområdet. En lång och innehållsrik rundtur senare var eleverna överraskade hur mycket olika program och kurser det egentligen fanns att tillgå vid Chalmers, vilken bredd av yrken som studenterna utbildades till och vad mycket gott universitets forskning bidrog till. Därefter var dags för eftermiddagens arbetspass där eleverna fick ett mycket svårt matematiskt problem presenterat för sig, en A-uppgift hämtat från förra årets nationella prov för årskurs 9! Med hjälp av en mängd olika förmågor lyckades de lösa problemet till fullo där såväl Mathivationledarna som eleverna själva blev förundrade över deras kapacitet. Det lovar gott inför framtiden! Nöjda och glada rullade sedan bussen hemåt och vid 18-tiden var vi tillbaka vid skolan igen. Summa summarum, ett mycket lyckat och givande studiebesök!