RWS Bromma

 • Våra skolor

  Gå direkt in på någon av våra skolor

 • 2018-08-24 - RWS Bromma

  Fritids stängt

  Tisdag den 16 oktober stänger Fritids kl. 16.00 då all personal på skolan har arbetsplatsträff (APT).

  2018-08-21 - RWS Bromma

  Kubeninvigning Kungsträdgården 30/8

  Torsdagen den 30/8 inviger RWS Bromma och 29 andra skolor (från Sverige, Ungern, USA och Frankrike) tillsammans med Raoul Wallenberg Academy årets kubenvernissage i Kungsträdgården (Stockholm). 

  Under läsåret 2017/2018 har RWS Bromma arbetat tillsammans med Raoul Wallenberg Academy med Kubenprojektet.

  Kubmetoden består av 30 svarta kuber i stål, en för varje mänsklig rättighet, som skickas till utvalda skolor runt om i Sverige och utomlands. Genom metoden får skolor stöd med att arbeta strategiskt för att uppfylla skolans övergripande demokrati- och värdegrundsuppdrag samtidigt som eleverna uppmuntras att själva göra skillnad.

  RWS Bromma har under året, genom en arbetsgrupp bestående av elever från årskurs 6 -8 som handlett skolans övriga elever, arbetat med Kub 1 ”Rätten till frihet”.

  Kuberna står öppna för allmänheten 30 augusti-1 september kl 11-18.

   

  Varmt välkomna!

  2018-08-17 - RWS Bromma

  Föräldramöte onsdag den 22/8

  Onsdag den 22/8 är det föräldramöte i matsalen. Vi samlas för att gå igenom allmän information och för att samtliga vårdnadshavare ska få inloggning till vårt nya digitala skolsystem Skolplattformen. Efter storsamlingen följer man med sitt barns klasslärare/mentor för föräldramöte.
  Lågstadiet börjar 17.00
  Mellanstadiet börjar 17.45
  Högstadiet börjar 18.30

  Jag hoppas att så många som möjligt verkligen tar sig tid att komma på onsdag då vi har mycket bra och viktig information till er vårdnadshavare!

  Vänliga hälsningar, Skolledningen på RWS Bromma

  2018-08-11 - RWS Bromma

  Första skolveckan

  Hoppas alla haft en härlig sommar! Äntligen börjar det närma sig skolstart. Alla våra elever är varmt välkomna måndag den 20 augusti kl. 9. Dagen avslutas kl. 13. Samma tider gäller tisdag – fredag första skolveckan, det vill säga 9-13 alla dagar.
  Vi ser fram emot att träffa er alla!!

  Vänliga hälsningar, personalen på RWS Bromma

  2018-04-10 - RWS Bromma

  Starka intryck från vänskolan i Indien

  Tre lärare från låg-, mellan- och högstadiet besökte RWS Brommas vänskolor i Indien för att förbereda undervisningen inför elevernas deltagande i projektet. 

  Efter en vecka av mycket starka intryck är vi nu så hemma igen från Indien där vi besökt skolan DPS Noida som vi kommer starta ett utbyte med till hösten och en skola för föräldralösa och fattiga barn.

  – Det var så häftigt och känslomässigt att möta dessa barn som var så fulla av drömmar och framtidsutsikter, säger Jonatan Pettersson, lärare i år 6. Den tacksamhet som elever och lärare på vänskolorna uppvisade över att få gå i skolan och lycka över de små sakerna i livet är något jag aldrig kommer glömma.

  RWS-lärarna Shereene, Jonatan och Trevor blev mycket varmt välkomnade av vår värdskola DPS Noida där de hade ett fullspäckat schema både i och utanför skolan.
  – Det har varit mycket intressant att få lära sig om den indiska kulturen, få ta del av vardagsliv och lära sig mer om religiösa traditioner, berättar Jonatan. Besöket på Taj Mahal och en tur med cykeltaxi i Delhi är även de oförglömliga minnen.

  De elever som i höst kommer få möjligheten att åka till indien kommer komma hem med oförglömliga minnen, nyfunna vänner och med andra perspektiv på livet. En intresseanmälan för elever åk 7-9 och mer information om utbytet kommer ges framöver.

  Läs mer om RWS Brommas samarbete med Indien på nedanstående länkar.
  Samarbete med Indien 2018-2019

  2018-01-15 - RWS Bromma

  Det är med stor glädje ….

  …och tillförsikt jag tillträder som ny rektor vid RWS Bromma. Jag vill först tacka Soledad Garcia och alla medarbetare för allt hårt jobb ni har lagt ned under höstterminen. Jag har verkligen haft en spännande termin tillsammans med medarbetare, elever och vårdnadshavare men är samtidigt väl medveten om att det finns områden som vi behöver utveckla och förbättra. Det är där mitt fokus kommer ligga under vårterminen och jag kommer löpande att återkomma med vilka åtgärder som kommer att vidtas för att vi ska göra RWS Bromma till en ännu bättre skola. Min ambition är att fortsätta förbättra verksamhetens kunskapsresultat i alla avseenden.

  Jag som ska axla huvudansvaret för detta är en 44-årig, driven skolledare med vision och ambition som drivs av att se goda resultat samt personal och elever som trivs med verksamheten. Under de senaste åren har jag arbetat som biträdande rektor samt internationell koordinator och projektledare inom Stockholms stad. I grunden är jag lärare inom engelska, franska svenska samt svenska som andraspråk.

  I december -17 var jag i Indien tillsammans med VD och grundare Per Egon Johansson och Rektor Eva Arfwedson för att skapa kontakter och bereda plats för lärare och elever att åka till Delhi under 2018.

  Jag är glad att presentera att vi har anställt en Studie- och Yrkesvägledare, Pablo, som kommer att vara hos oss tisdagar och fredagar. Vi har även anställt en ny bildlärare, Dulari, en textilslöjdlärare, Helena, samt en elevsamordnare på högstadiet som heter Thomas.

  RWS Bromma är en fantastisk arbetsplats som sjuder av kunskapande, kreativitet, engagemang, demokrati, värme och omtanke. Jag kommer att göra allt jag kan för att tillsammans med vår fantastiska personal ytterligare förbättra och utveckla verksamheten.

  Stockholm 2018-01-15

  Ulrika Nimstrand

  2018-01-09 - RWS Bromma

  Samarbete med Indien 2018-2019

  Vår biträdande rektor Ulrika Nimstrand, Raoul Wallenbergskolornas VD Per-Egon Johansson och Eva Arfwedson, rektor på RWS Järvastaden, besökte Indien 2-9 december 2017 i syfte att starta upp samarbeten för RWS-skolorna med vår systerskola Dehli Public School i Noida, Indien.
  – Vi blev mycket väl mottagna på skolan, berättar Ulrika Nimstrand och berättar om ett land med många kontraster och mycket vänliga människor. De tyckte att det var kallt i klassrummet när det var 24 grader. Eleverna fick sitta med ytterkläder på sig.

  Eleverna börjar i skolan när de är fyra år och de har tillgång till ett stort område kring skolan. En del av barnen bor på skolområdets campus, men de flesta elever går eller åker till skolan hemifrån varje dag.
  – Vi fick se en historielektion där eleverna framförde ett spel om Buddhas liv. Dessa framträdanden gör eleverna två gånger per år.

  Delegationen från RWS besökte även universitetet Jamia Hamdard University och Deepalya, en skola för hemlösa barn, som drivs av frivilligorganisationer. RWS Bromma kommer att stödja denna skola genom välgörenhetsprojekt under året. 2000 rupier (ca 250 SEK) är skolavgiften för en elev per år och målet kommer bli att samla in ett antal skolavgifter.

  Ett utbyte med Indien kommer att ingå i RWS Brommas undervisning under läsåret 2018-2019. Ett besök planeras till februari 2018 för att förbereda detta utbyte, som kommer att vara på temat mänskliga rättigheter, som är RWS-skolornas profil. En delegation bestående av elever och lärare från RWS Bromma kommer att göra ett studiebesök under höstlovet 2018, där eleverna kommer att bo i indiska familjer. Ett svarsbesök kommer att göras i maj 2019.

  Skolledningen på Dehli Public School i Noida, Indien tillsammans med vår delegation från Sverige.

  Välkomstplakatet som mötte vår delegation vid skolan Dehli Public School i Noida, Indien.

  Ett klassrum på Deepalya.

  Universitetsläraren Sir Sakhi John jobbar varje dag gratis som fritidsledare i skolan Deepalya.

  2017-09-28 - RWS Bromma

  Den nya skolgården är invigd !

  Lördagen den 23 september invigdes RWS Brommas nya skolgård, fotbollsplan och basketplan med pompa och ståt i en fest för alla som bor i området runt skolan.

  Skolgården smyckades med ballonger, ettorna sjöng sånger, rektor Soledad Garcias och Raoul Wallenbergskolans VD Per Egon Johansson höll tal. På skolgården fanns aktiviteter som ansiktsmålning, fiskdamm, tipspromenad och olika sportturneringar.

  – Nu ger vi en nystart till vår skola, som är full med ambitioner, drömmar och framtid, sa rektor Soledad under invigningstalet.
  – Vår skola är en plats där människor från olika sammanhang möts, sa VD Per Egon Johansson. Barn och ungdomar som gör det i tidig ålder lägger grunden till ett gott och framgångsrikt samhälle.

  Tusen tack till alla fantastiska elever som var med och bemannade stationerna och delade ut popcorn, sockervadd och korv till besökarna.

  Tack också till Raoul Wallenberg Academy, som var med och presenterade det kommande elevprojektet Kuben. Mer om det kommer ni att kunna läsa under hösten på hemsidan.

  2017-09-15 - RWS Bromma

  Välkomna på invigning av den nya skolgården 23 sept kl 10!

  Lördagen den 23:e september smäller det, då inviger vi vår nya skolgård, fotbollsplan och basketplan.

  Mellan klockan 10:00-14:00 kommer vi att ha massor av roliga aktiviteter för barn i alla åldrar. Allt från ansiktsmålning till basket och tipspromenad. Vi bjuder alla barn på saft och bulle och alla vuxna på kaffe. Det kommer att bli ”bandklippning” och tal av den nya rektorn, som också kommer att berätta om förändringsarbetet som pågår på vår skola. Vi ser verkligen fram emot att se alla här hos oss på Raoul Wallenbergskolan i Bromma lördagen den 23:e september klockan 10:00.

  Läs gärna mer i vår inbjudan: Invigning RWS Brommas skolgård 23 sept

  2017-06-28 - RWS Bromma

  Välkommen till ett nytt läsår 17 augusti

  Sommarlovet är här sedan ett par veckor tillbaka och vi hoppas att ni alla njuter av ledigheten.
  Torsdag den 17 augusti slår vi upp dörrarna till skolan och hälsar alla nya och gamla elever välkomna tillbaka till ett nytt läsår!
  Soliga hälsningar från RWS Bromma

   

  2017-06-28 - RWS Bromma

  Träffa vår nya rektor på RWS Bromma

  Vi har en ny rektor! Är du nyfiken på att veta vem det är? Titta på filmen med Soledad Garcia här: Film

  2017-04-04 - RWS Bromma

  Elevens val – ”Upptäckarna”

  På elevens val ”Upptäckarna” får mellanstadieeleverna göra experiment och undersökningar där de tränas i de naturvetenskapliga arbetssätten. Momenten varierar stort efter intressen och väder, ofta är det elevernas nyfikenhet som styr. Vi försöker skapa och bibehålla intresse för de naturvetenskapliga ämnena genom att tillsammans med eleverna experimentera, undersöka och upptäcka!

  2017-03-30 - RWS Bromma

  Annorlunda idrottslektion

  9:or fick idag prova på att spela basket ur ett annat perspektiv än de brukar genom att spela i rullstol. Om man är tillfälligt skadad eller kanske har ett funktionshinder så kan man träna men kanske på ett annat sätt. 9:orna pratar mycket om vardagsmotion och vikten av att träna och röra på sig. De har en stegtävling för att se hur långt de går på en dag. På två veckor har de tillsammans kommit upp i över en miljon steg. Basket i rullstol var roligt och svårt.

  2017-03-13 - RWS Bromma

  Schack 4:an

  Våra 4:or tycker om att spela schack. De har idag deltagit i tävlingen schack 4:an.

  2017-02-20 - RWS Bromma

  Hållbar utveckling

  Årskurs 7 har ett ämnesövergripande projekt som heter Hållbar utveckling. Projektet är på väg att avslutas och ska avslutas med en stor redovisning. I engelska har några av eleverna gjort denna poster.

  2017-02-07 - RWS Bromma

  Leka på engelska

  Lärande ska vara lustfullt – att lära sig nya språk kan man göra i lekar med andra. Här spelar eleverna Memory på engelska.

   

  2017-01-27 - RWS Bromma

  Raoul Wallenbergdagen

  Den 27 januari uppmärksammar vi Raoul Wallenberg på våra skolor. Vi gjorde det med olika aktiviteter i våra fadderklasser. År 8 och 3 har varit på Armémuseet och lärt sig mer om Raoul Wallenberg.

  img_0182img_0187img_0191

   

  2017-01-11 - RWS Bromma

  Skolval? Besök oss

  Den 12 januari och 8 februari välkomnar vi alla som är intresserade av vår skola! klockan 19.00-19.45 är du välkommen att besöka oss så vi kan presentera vår fina skola!

  2016-12-12 - RWS Bromma

  Basket är roligt!

  Basket spelade 1A och 1B på idrottslektionerna när de fick besök av en tränare från Blackeberg Basket.

  dec-10-016dec-10-018dec-10-017

  2016-12-01 - RWS Bromma

  Skapande elever

  När elever går i 9:an så har de många år av övning inom olika ämnen med sig och det är då de verkligen kan visa vilka kunskaper de har lärt sig under åren. I textilslöjden arbetar de med textilbild, att kunna översätta en bild till textila materialdec-1-071 dec-1-072 dec-1-068

  2016-11-18 - RWS Bromma

  Boken om mig

  Temarbetet mellan 5-åringarna på RWF Bromma och årskurs 5 på skolan mynnade ut i att alla 5-åringar gjorde en egen bok ”Boken om mig” tillsammans med sin 5:e klassare. Böckerna var en upplevelse att läsa! Vilka tankar 5-åringarna har!

  nov-18-052nov-18-054nov-18-057

  2016-11-07 - RWS Bromma

  Samarbete skola och förskola

  Idag inleddes en veckas samarbete mellan skolan och Raoul Wallenbergförskolan Bromma. Skolans 5:or och förskolans 5-åringar ska ha en temavecka som handlar om vad människor behöver för att må bra. Det kommer vara mycket skapande och samtal. Avslutningen blir ett vernissage för alla föräldrar.

  2016-10-28 - RWS Bromma

  Biologi - inlärning på olika sätt

  5A och 5B har läst människokroppen och avslutade arbetet med två studiebesök, det ena på Naturhistoriska museet och det andra i kyrkan.

   

  oktober3-111

  2016-10-13 - RWS Bromma

  Lära tillsammans skapar möjligheter

  När yngre och äldre elever jobbar tillsammans så öppnar sig fler sätt att tänka och resonera. Här möts några fadderklasser i problemlösning i matematik och läsning och analys.

  div-okt-032div-okt-036

  2016-10-05 - RWS Bromma

  Söka fakta

  Årskurs 1 har varit ute och plockat höstlöv. När de var tillbaka på skolan så sorterade de löven med hjälp av olika faktaböcker för att utforska vilka träd som finns i skolans närområde och lära sig känna igen löv.

  2016-09-29 - RWS Bromma

  Öppet hus skolan 10-år!

  Lördagen den 1 oktober firar vi att RWS Bromma fyller 10-år som skola! Vi hälsar alla välkomna! Vi har dörrarna öppna 11.00-13.00 och då kan ni besöka våra klasser som bjuder in till olika aktiviteter. Elever säljer hembakat fika, föräldrarådet grillar korv och klass 2A har loppis till välgörande ändamål. Välkomna till oss!

  2016-09-19 - RWS Bromma

  Utforska och upptäcka

  På elevens val mellanstadiet kan man välja att fördjupa sina kunskaper inom naturvetenskapliga ämnen. Förra veckan undersökte man vad som händer när man med EN tändsticka och lite salt har i uppdrag att försöka lyfta en isbit ur en skål med vatten. Årskurs 9 mäter ph-värden i olika sorts vatten, kranvatten, sjövatten och regnvatten.

  Sep 2 16 035

  2016-09-12 - RWS Bromma

  Naturvetenskapliga ämnen

  I NO-ämnena ingår biologi, kemi och fysik. Ibland jobbar man i helklass och ibland i halvklass, när man har halvklass så är man i laborationssalen. Irene och 7:or arbetar intensivt på lektionen jag besöker.

  2016-08-23 - RWS Bromma

  OS-invigning

  Vi vill också delta i de Olympiska spelen! Idag var invigningsceremonin för lågstadiets OS som genomförs imorgon! Fler bilder kommer att finnas på Facebook, Raoul Wallenbergskolan Bromma.

  2016-08-17 - RWS Bromma

  Upprop torsdag 18 augusti

  Välkomna till ett nytt läsår!

  Fk-år 3 samling på kullen vid hus 12  kl 9.00. År 4-6 samling på kullen kl 10.00. År 7-9 samling i matsalen kl 11.00.

  2016-06-12 - RWS Bromma

  Traditionsenligt avslut för avgångsklasser

  Våra 9:or avslutade sin skolgång genom vårt traditionsenliga avslutning. Alla bär dräkter och hattar som skapar en enhetlig och fin ceremoni där betygsutdelningen står i fokus. I år bjöd några av eleverna och SO-läraren Oscar på ett bejublat framträdande! Tre elever hade fått högsta meritvärde på 340 poäng och de uppvaktades förstås. Likaså den sista Raoul Wallenbergaren i denna årskurs. Vi tackar alla våra 9:or för alla år och önskar dem varmt lycka till på gymnasiet!

  Avgångselev

   

   

  2016-05-26 - RWS Bromma

  Teknik i grupp

  Eleverna i år 6-9 gjorde en utmaning i hållbarhet. A4-papper och tejp var allt de fick använda. Imponerande 45 kilo bar den konstruktion som en grupp i 7A gjorde!

  Maj 16 097Maj 16 100Maj 16 104Maj 16 091

  2016-05-16 - RWS Bromma

  Slöjd är kul

  Slöjd är populära ämnen. Det är roligt att skapa saker som man också kan använda. Smörknivar är en klassiker i träslöjden.

   

  2016-05-02 - RWS Bromma

  Internationell tävling!

  Axel Winge 9A ska representera skolan som enda svenska elev i en International Public Speaking Competition i England nästa vecka. Denna vecka förbereder han sig genom att hålla tal för sin klass. Han får också hjälp av sina klasskamrater i förberedelserna.

  IMG_3160 (002)

  2016-04-26 - RWS Bromma

  Välkommen till högstadiet!

  Är du nyfiken på några av våra fantastiska högstadielärare? Klicka först på rubriken och i nästa steg på denna text.

  2016-04-18 - RWS Bromma

  Tidslinjer

  2A och 2B har på två olika sätt gjort historiska tidslinjer i sina klassrum. Det är spännande att se hur man kan visa tid på olika sätt och att vi lär oss på mer än ett sätt. Våra 2:or samarbetar och är i båda klassrummen och på det sättet så får alla elever ta del av varandras arbeten.

  April 16 031April 16 033

  2016-04-09 - RWS Bromma

  What's Happening in Idrott

  During the last few weeks we have been doing some exciting activities at RWS Bromma.  The latest moment has been gymnastics, which not only is my favorite activity, its also quite enjoyed by the students.  In mellanstadiet the students have been learning to perfect headstands and kullebyter, as well as some important team work activities.  While the högstadiet students have been preparing a performance that they will record for grading.

  We were also visited in the Idrott department by SVT and Kristian Democrats Party leader Ebba Busch Thor.  The theme for the meeting was having more sports in schools, which is a popular topic amonst sports teachers.  The idea is starting to get momentum as we struggle with students who are not really doing any physical activity outside school.  I think the benefits are many and we’ll see where the debate takes us.

  What’s next; whilst the students were off enjoying their sports break our Idrott teachers Trevor and Vide were out working in the forest.  Well I’m not sure 2 outdor types really consider a day in the forest work.  They were hard at “work” setting up for orienteering which we will start next week.  There is a lot going on right now and spring is in the air.  What a time to be a sports teacher.

  OrientermigTeam activityEbba Busch Thor7B

  2016-04-04 - RWS Bromma

  Öppet hus 16 april

  Det här är våra fina barn i förskoleklassen i Raoul Wallenbergskolan. Vi lämnar ett tryggt och glatt gäng vidare till första klass. Vi kan med stolthet säga att barnen har fått den glädje och positivitet som vi velat förmedla under deras tid i förskoleklassen.

  Vi vill att alla våra barn ska känna trygghet i vår skola. Men det är i förskoleklassen allting börjar. Därför är det extra viktigt att känna glädje och lust till att lära där. Kan vi förmedla den känslan till era barn har vi lyckats.  Då är chansen att eleverna lyckas hela vägen, så mycket större.

  Kom på öppet hus den 16 april så berättar vi mer om vad vi gör i Förskoleklassen.

  2016-03-22 - RWS Bromma

  Fritidshemmet nära föreningar

  Under hösten och våren har fritidshemmen, med Martin Lundvall i spetsen, samarbetat med flera lokala föreningar. Bland annat har Blackebergs basket, Ängby pingis och Capoeira-Angola besökt vår verksamhet och i samarbete med fritidshemmet erbjudit eleverna chansen prova på de olika idrotterna. Eleverna själva har också fått besöka Kulturskolan i Bromma för att prova på olika aktiviteter. Detta samarbete innebär att vår skola erbjuder eleverna ett bredare utbud av aktiviteter och underlättar för dem att komma i kontakt med fler föreningar i vår närmiljö.

   

  2016-03-20 - RWS Bromma

  Partiledare på idrottslektion!

  Ebba Busch Thor, Kristdemokraternas partiledare, tycker att man ska ha mer idrott i skolan. Hon besökte 4A:s idrottslektion då man hade gymnastik. Eleverna tyckte det var roligt att få visa sina talanger i att hoppa över plint för besökarna. Några av eleverna blev intervjuade om idrottsämnet av SVT.

  Mars 16 161Mars 16 168Mars 16 172

  2016-03-14 - RWS Bromma

  Gymnastik är rörelseglädje!

  Det har varit fullt ös i idrottshallen de senaste veckorna när högstadiet har haft gymnastik på schemat.

  2016-03-09 - RWS Bromma

  Utflykter för att uppleva!

  Klass 6A har varit på konstutställning och  på vetenskapens hus. Vetenskapenshus besökte de tillsammans med sin fadderklass. En del i undervisningen är att öka sina kunskaper på fler ställen än i klassrummet, vi lär ju hela tiden var vi än befinner oss.

  12736229_10153830225919765_1490763555_n12769407_10153830224954765_508130568_n12788215_10153830632904765_2064508657_n12784566_10153830226094765_930490114_n

   

  2016-02-25 - RWS Bromma

  Sjunga och läsa

  Pelle Svanslös – både genom läsning och sång – ägnade sig 7:or och 2:or åt en förmiddag. Läraren Shireene ledde sången vid pianot i 2B:s klassrum.

  IMG_0064IMG_0065

  IMG_0063 (002)

  2016-02-17 - RWS Bromma

  Man lär av varandra

  5A och Förskoleklassen har åkt skridskor tillsammans.  En elev i förskoleklass ramlade mest i början men efter att ha fått hjälp av en elev i 5:an så kunde eleven åka själv! Fadderaktiviteterna är så uppskattade.

  2016-02-10 - RWS Bromma

  Menyer i skapande

  9:orna ska skapa egna två-rätters menyer . 9A ser fram mot vårens stora arbete i hemkunskapen!

  foton 010foton 009

   

  2016-02-04 - RWS Bromma

  Medelhavsmuseet och Naturhistoriska

  7A och 7B har besökt Medelhavsmuseet för att lära sig mer om Egypten. Det är roligt med aktiviteter inom årskursen. 3B och 8B har också varit på utflykt till Naturhistoriska, men det var en fadderaktivitet över årskursgränserna. Njut av alla fina inspirerande bilder!

  Feb 16 068Feb 16 063

  Feb 16 061Feb 16 059

  Feb 16 053Feb 16 035

   

  2016-01-27 - RWS Bromma

  Raoul Wallenbergdagen på RWS Bromma

  Den 27 januari, förintelsens dag, är en viktig dag för oss på RWS. Vi kallar dagen Raoul Wallenberg-dagen efter vår förebild som spelade stor roll under förintelsen. Alla elever från våra 6-åringar till 16-åringar har idag haft olika aktiviteter. Lågstadiet arbetade i tvärgrupper från F-3 med forumteater, ritade utifrån våra ledord och pratade om viktiga frågor. Mellanstadiet såg en film och Raoul Wallenbergs liv och gärningar i Budapest. Efter det fick de skriva olika texter om Raouls liv. Högstadiet såg en film och hade fyra-hörn övningar och heta stolen. 7B besökte Raoul Wallenbergmonumentet.

  RW-dagen 033RW-dagen 028RW-dagen 025RW-dagen 024RW-dagen 023RW-dagen 018RW-dagen 017

   

   

  2016-01-19 - RWS Bromma

  Spel är kul!

  Att spela spel tillsammans är roligt! Det här stora memoryspelet är det mest populära på fritids.

  2015-12-21 - RWS Bromma

  Jullov!

  God jul önskar alla vi i Bromma! Vi ses den 11 januari! Eleverna på mellanstadiet springer mot ledigheten.

  2015-12-14 - RWS Bromma

  Luciamorgon i Bromma

  Vi hade i år två luciatåg, ett med klass 4A och 8B och ett med klass 4B och 8A. Solisterna Amanda och Carlos sjöng Halleluja. På vår facebook sida kan du se det fina framträdandet! https://www.facebook.com/raoulwallenberskolanbromma/videos/910249302415811/

  December 107December 103

   

  2015-11-19 - RWS Bromma

  Vasamuséet

  On Wednesday 8a together with their ‘fadder’ class visited the Vasamuseet.  The students have been working on a project together over the last few weeks about the vasa ship and stormaktstiden.  The students from 8a were responsible for guiding their younger colleagues around and helping them answer questions that they had come up with themselves.

  IMG_0994IMG_0993

   

  2015-11-16 - RWS Bromma

  Sista dagarna i Budapest

  Lördag 14/11 I lördags träffades vi på Buda-sidan av Budapest i tunnelbanan. Sedan gick vi vidare till Castle of Buda. Där gick vi runt och kollade på utsikten. Från slottet kunde man se hela Pest. Vi gick runt lite i området och stannade vid en marknad där man kunde köpa souvenirer. Sen gick vi till ett museum. På museet kunde man testa gamla kläder, testa skjuta med en pilbåge som mätte hur långt man kunde ”skjuta”. Det fanns också två bord med ”Rubikskub-grejer”- Rubiks sudoku, rubikskuber i olika former o.s.v. Det fanns ett fotbollsbord som man kunde spela på, om man ville. Schemat slutade klockan 13.00 och efter schemat kunde man åka iväg med sina värdfamiljer, åka och bada eller shoppa. Min familj hade planerat att gå på buffé och efter buffén åkte jag, min värd, hennes syster, hennes pappa och två andra, som också var med på utbytesresan, och badade på ett stort vattenland inomhus som heter AquaWorld. Det fanns flera olika rutschkanor, ett hopptorn, en utomhus del och massa mer.

  Söndag 15/11 Idag, söndag, så åkte vi hem. Vi träffades på flygplatsen 08.20. Där checkade vi in våra väskor och sedan gick vi runt inne på tax-free i ca en timme. Efter det så boardade vi planet till Oslo, där vi mellanlandade. När vi landade i Oslo hade vi ca 15 min på oss att komma till gaten. Vi satt ganska långt bak i flyget så vi skulle gå ut längst bak, men då kom inte trappan. Så vi var tvungna att gå av längst fram. Men de flesta hade inte börjat gått upp ur sina stolar än. Så vi sprang mot säkerhetskontrollerna för att vänta på de andra som håll på att gå ut från planet fortfarande men helt plötsligt så råkar de flesta springa igenom dörrarna till säkerhetskontrollerna. Så Trevor frågade personalen vart de kunde gå ut men det enda sättet de kunde gå ut på var genom säkerhetskontrollerna, så alla sju som sprungit igenom fick ta av sig sina ryggsäckar, skor, jackor osv jättesnabbt. Då var det ca 3 min kvar innan gaten stängde. När de tillslut var klara fick vi springa till gaten. Som tur var hade en flygvärdinna på första planet ringt och sagt att de skulle hålla kvar planet en stund så att vi skulle hinna med. Så vi hann i sista sekunden. Resan tog ca 35 min. När vi kom fram fick vi vänta på våra väskor ett tag. Men efter det så fick alla åka hem.

  Budapest sista dagarna 003Budapest sista dagarna 006

  Budapest sista dagarna 004

   

  2015-11-15 - RWS Bromma

  Budapest dag 4

  Idag har vi på fredag den trettonde varit för det mesta i skolan och lärt oss mer om dess historia och kvalité.

  Vi fick lära oss hur man räddar liv genom att göra mun mot mun metoden och att trycka mot bröstkorgen för att få igång andningen på person. Efter vissa lektioner som vi hade så förberedde vi oss för en presentation om Budapest och ungern. Min grupp skulle berätta om dag tre då vi hade varit i ungerska parlamentet och svenska ambassaden. Innan våra presentationer hade börjat så sjöng vi en ungersk och en svensk sång för varann som vi hade fått lära oss på musiklektionerna. Presentationerna gick excellent enligt mig. Jag o Oliwer körde lite freestyle eftersom tjejerna i vår grupp skrev mycket på ungerska så vi förstod inte så mycket. Efter presentationerna åt vi bakelser som varje person hade gjort me sin partner hemma och efter det blev det klassisk gulaschsoppa.

  Jag föreslog efter maten att vi sjunger den svenska nationalsången för ungrarna och efter det sjöng dem den ungerska versionen för oss.

  Sen blev det kull och spring i det tomma skollokalerna som vi inte fick springa i egentligen. Sen blev det sent och alla sjöng sånger för varann samtidigt som vi var påväg till tunnelbanan för att åka hem till våra värdar, det var allt för denna fredag! Siá(hej) Kevin

  Nov 021Nov 020

   

  2015-11-13 - RWS Bromma

  Budapest - hos ambassadören!

   

  Idag möttes vid först upp vid den ungersk Riksdagen, där vi senare skulle få en guidad tur. Vädret var perfekt, man kunde gå runt i t-shirt! 🙂 Vi tog lite bilder med vakterna som patrullerade utanför, men dem verkade inte så glada. Väl inne inne i riksdagen visade guiden oss runt. Han visade bland annat den ungerska kronan och att allt i hela byggnaden var av ungerska material, förutom tre saker. En av dessa var svenska grafit pelare som var en gåva av Sveriges dåvarande kung. Efter det, så åkte vi vidare till den Svenska Ambassaden i Budapest. Där fick vi träffa den svenska ambassadören, Niclas Trouvé. Vi satt ner och pratade om Raoul Wallenberg, våra fyra ledord, och vad dem innebär.

  Budapest 076Budapest 074

  Budapest 073

  image2image3

  2015-11-11 - RWS Bromma

  Tuesday and Wednesday in Budapest

  Wednesday: We began our day at Heros’ square with a guided sightseeing tour by one of the teachers in the school about the formal kings. We also went to a big church, where one of the kings were crowned.

  After that we took the bus up on the Gellert hill and saw the statue of liberty, and the view was amazing! After the sightseeing tour, we went back to school to eat. When we had eaten, we practiced the swedish and hungarian songs. Later on we went to the invisible exhibition, where we were guided by a blind person in completely darkness into different environments, and we learned how to write blind script.

  Tuesday: Our day in Budapest began at 9:30 and we met in the school cafeteria. Thereafter we walked to the Holocaust Memorial Centre. Over there we saw memorial marks, for example a wall with names of people who died during the holocaust. We also went for a guided tour on an exhibition about what happened during the holocaust. After the Holocaust Memorial Centre we went back to school to eat. When we had eaten we went on a Raoul Wallenberg-walk. We walked around in Budapest with one of the hungarian teachers as a guide and visited places such as the great synagogue, the Raoul Wallenberg-park and memorial and The Shoes on the Danube Bank. Afterwards we were done for the day and went home.

  Budapest 064Budapest 062

   

  2015-11-06 - RWS Bromma

  På väg till Budapest, igen!

  I Budapest finns en skola som liksom vi bär namnet Raoul Wallenbergskolan. Det är förstås vår vänskola som vi har ett elevutbyte med varje år. I år reser fem elever från år 8 i Bromma och fem elever från år 8 i Uppsala till Budapest tillsammans med två lärare. Läraren Trevor och eleverna Oliver, Ida, Amanda, Kevin och Stina ser fram emot resan. Under veckan som kommer så kommer ni att kunna följa deras resa på vår facebook sida. www.facebook.com/raoulwallenberskolanbromma/

  Moa och Linnea i 9B berätta om deras resa till Budapest förra året.

  Moa och Linnea i 9B berätta om deras resa till Budapest förra året.

  2015-10-25 - RWS Bromma

  Insamling till flyktinghjälpen!

  Alla elever på skolan – från förskoleklass till årskurs 9 – har genomfört olika aktiviteter för att samla in pengar till RWS insamling till flyktinghjälpen. Många arbetade tillsammans i faddergrupperna. Det anordnades loppis, försäljning av kaffe och hembakt, armband som såldes, flaskor pantades och elever sjöng för att få in pengar. Det totala beloppet är ännu inte hopräknat, men mycket pengar blir det.

  bild 3bild 1

  20151024_13323120151023_140407_resized20151023_11565520151023_115107-2

  20151015_10174215 oktober 087

   

  2015-10-15 - RWS Bromma

  Vi pärlar för att hjälpa

  4A och 9B gör armband som de ska sälja för RWS insamling till flyktinghjälpen.  På vår skola har vi ett faddersystem som gör att yngre och äldre elever träffas och gör olika saker tillsammans. Just idag var det armband som var det gemensamma projektet. De hoppas få ihop mycket pengar till insamlingen.

  15 oktober 08215 oktober 08915 oktober 087

  15 oktober 08115 oktober 088

  2015-10-09 - RWS Bromma

  4:or på väg!

  Klass 4A och 4B på väg på utflykt tillsammans med klasslärarna Sofia och Anna-Karin.

  2015-10-02 - RWS Bromma

  Läsa är kul!

  Böcker och läsning ska vara roligt! Klass 5A har varit på biblioteket.

  20150929_131321_resized

   

  2015-09-24 - RWS Bromma

  Vi är en F-9-skola!

  Faddergrupperna är ett sätt för oss att låta elever i olika åldrar mötas och lära av varandra. Idag har vi varit på Ängby IP och haft friidrottsövningar i våra faddergrupper. Vi har också haft olika inne aktiviteter där eleverna har gjort olika saker tillsammans tex spelat spel, sjungit, räknat matte och pysslat.

  Fadderdagen 029Fadderdagen 028

  Fadderdagen 027IMG_3165

  IMG_3179

  2015-09-17 - RWS Bromma

  Raoul Wallenbergloppet

  Höstens tradition med att springa Raoul Wallenbergloppet runt Kyrksjön blev en härlig dag! Alla elever sprang, joggade eller gick runt den 1,8 km långa sjön så många varv som de hann under en timma. Klass 8A vann med makalösa 100 varv

  ! September 018

  2015-09-10 - RWS Bromma

  Inspiration!

  Inspiration till att laga egen müsli får eleverna genom att se ett inslag från en tv-kock. Det är alltid en fröjd att komma in i hemkunskapsläraren Daniels klassrum och gott doftar det ofta! Hemkunskap är ett populärt ämne hos många!

  Hemkunskap 024Hemkunskap 026

  2015-09-06 - RWS Bromma

  Oj vad högt det blev!

  Elliot och Edvard på fritidsavdelningen Äpplet har tillsammans byggt ett torn av kapplastavar som mättes till mer än två meter. Ett imponerande bygge! Blivande husbyggare kanske?

  2015-09-03 - RWS Bromma

  Samarbete är roligt!

  Vi hade värdegrundsvecka på lågstadiet under vecka 35. Alla elever 1-3 delades in i åldersintegrerade grupper där alla elever fick träffa alla lärare.  Det var brännboll, hur man är en bra vän, sorteringsövningar, sångövning och samarbete som stod på schemat. Här ser ni eleverna samarbeta med hjälp av en fallskärm. Eleverna skulle lyckas få i en tennisboll i hålet i mitten av fallskärmen, för att lyckas måste alla hjälpas åt.

   

  2015-08-19 - RWS Bromma

  Äntligen skolstart!

  Välkomna till ett nytt skolår! Lågstadiet och mellanstadiet inledde skolåret i gräset under flaggan som vajade i vinden!

  Skolstart SKolstart4 Skolstart7

  2015-07-28 - RWS Bromma

  Nytt läsår!

  Under sommarlovet då våra elever njuter av sommarens nöjen så pågår arbetet med förberedelser inför ett nytt spännande läsår! Det innebär allt från inköp av läromedel, skolbänkar och annat som behövs. Framför allt pågår också ett arbete med planering  så att läsåret som kommer blir lärorikt för alla. Vi hälsar alla gamla och nya elever välkomna till ett nytt läsår den 19 augusti!

  2015-05-05 - RWS Bromma

  Härliga dagar tillsammans med vår utbytesskola från Budapest

  Under vecka 17 så fick vi besök av vår utbytesskola i Budapest. April visade sig från sin bästa sida och vi hade sex underbara dagar i Uppsala och i Stockholm!

  Vi hann bland annat med att träffa Nina Lagergren som berättade om Raoul Wallenbergs uppväxt och gärningar. Vi var på en utställning om Raoul Wallenberg och var med om en härlig guidad tur i Gamla stan.

  Vi var i Uppsala och besökte Fredens hus och Domkyrkan. Vi hann dessutom med att besöka vår skola i Uppsala för att se hur eleverna där har det under en vanlig skoldag.

  På fredagen begav vi oss till Waxholm och de ungerska eleverna fick se ett soligt skärgården. Vi avslutade dagen med att besöka Raoul Wallenbergmonumentet och den stora synagogan.

  Under helgen var eleverna på Skansen och under söndagen hade vi en solig dag på Drottningholm med kubb och picknick. Några av eleverna följde under kvällen med till Friends arena för att titta på fotboll.

  Det var trötta elever som sa farväl till varandra vid flygbussarna tidigt på måndag morgon. Trötta, en aning ledsna( för att behöva skiljas från sina vänner) men som också var glada för att ha varit med om detta utbyte.

  Vi ser fram emot att fortsätta detta projekt även nästa år. Så om du går i åttan nästa år har du chansen att söka till utbytet! Vi återkommer med mer information under hösten, beträffande projektet.

  Vi vill tacka alla elever och föräldrar för ett gott samarbete!

  Annie och Oscar.

  RWS på DrottningholmIMG_4482IMG_4458

  2015-04-22 - RWS Bromma

  Skolbiblioteket har öppet!

  Vet alla om att vårt fina skolbibliotek har öppet alla dagar mellan kl 9:30-12:30?

  Idag var det klass 1A som fördjupande sig i böckernas förtrollande värld.

  Bibblan klass 1a IMG_5423 Skolbibliotek Bromma 1A

  2015-04-15 - RWS Bromma

  Nallekalas i 2A!

  I 2A har man haft en ny typ av kalas; Nallekalas. Både barn, lärare och nallar hade en rolig dag tillsammans!

  Nallefest

   

  2015-03-31 - RWS Bromma

  Eleverna på RWS Bromma bjuder på påskbuffé!

  Idag har eleverna lagat och pysslat fram en fantastiskt fin påskbuffé! Bilderna visar 9A:s fina bufférätter s och 6:ornas mumsiga marsipanägg och kycklingar.

  påskgodispåskbuffe2påskbuffe

   

   

  2015-03-09 - RWS Bromma

  Tekniska Museet och Riksidrottsmuseet

  I fredags, den 6 mars, besökte 6B Tekniska museet. Eleverna älskade museets utställningar och besöket väckte stort intresse, det var lärorikt och eleverna och lärarna åkte därifrån med nyvunna kunskaper.

  Även 6A var på museum, men de var på Riksidrottsmuseet. Elever och lärare hade en rolig och spännande dag tillsammans och museets guiden gav klassen beröm i slutet av dagen då hon tyckte att de var en fin klass!

  Dagen var en succé för båda klasserna!

  Påväg till Tekniska Museet

  På väg till Tekniska Museet

  Tekniska museet 6b

  Den guidade visningen var mycket inspirerande.

  Riksidrott

  6A på Riksidrottsmuseet

  Riksidrottsmuseet

  Riksidrottsmuseet

   

  2015-03-05 - RWS Bromma

  Activity Day på RWS Bromma

  Imorgon, fredag den 6 mars, är det dags för vårens Activity Day!

  Dagen kommer att innehålla en mängd roliga och utmanande aktiviteter för våra lärare och elever. Schemat för dagen innehåller bland annat matlagning, utsmyckning av skola, skridskoåkning, fotboll och dans och vi ser framemot en fantastiskt rolig dag tillsammans!

  2015-02-11 - RWS Bromma

  En härlig dag på RWS Bromma

  Denna vecka har bjudit på vackert väder både inomhus och utomhus. Kreativiteten och leklusten är på topp!Vackert februariväder Vinterkläder Kreativt arbete

  2015-01-27 - RWS Bromma

  Förintelsedagen på RWS Bromma - En viktig och värdefull dag!

  Till minne av fritagningen av förintelselägret Auschwitz den 27 januari 1945 är dagen en internationell minnesdag som uppmärksammas globalt.

  På RWS Bromma var dagen full av aktiviteter. Bland annat så föreläste de elever som besökte Budapest i höstas om sina upplevelser från resan i klasserna. Ett mycket uppskattat inslag i temadagen.

  Årskurs 8-9 hade en föreläsning av  Origo om ”Hedersrelaterat liv, förtryck och våld” vilket behandlar heder, social kontroll, ryktesspridning, grupptryck, tvångsäktenskap och lite till. Föreläsningen väckte många tankar hos eleverna.Elverna berättar om sin resa till BudapestFöreläsning av Origo i åk 8-9

  2014-12-05 - RWS Bromma

  Hälsningar från Budapest!

  Här kommer bilder från våra elever som denna vecka är i Budapest. Eleverna har bland annat besökt Hjältarnas Torg, Ungerns parlamentet och Budapests katedral.

  budapest 5 dec 5Våra elever i Budapest! budapest 5 dec 2budapest 5 dec 4

  2014-12-02 - RWS Bromma

  RWS Bromma på väg till Budapest

  Igår var det äntligen dags för 7 av våra elever i år 8 att åka till Budapest!

  Det är en utbytesresa där eleverna får möjlighet att bland annat lära sig mer om Raoul Wallenbergs gärning under andra världskriget. Våra elever åker tillsammans med 3 elever från år 8 på RWS Uppsala. Eleverna kommer bo hos värdfamiljer i Budapest och när våren kommer framåt april kommer elever från Budapest hit till oss i Bromma.

  På väg!På plats i Budapest.

  2014-10-27 - RWS Bromma

  Halloween på RWS Bromma

  På onsdag innan höstlovet så uppmanades både personal och elever att på halloweentema klä ut sig. Detta är något som börjar bli tradition här på RWS Bromma, det är mycket uppskattat både bland elever och personal. En kul dag som återkommer varje år. Här bifogas lite bilder på både utklädda elever och personal. Spökena på bilderna hade rätt sinnestämning…   🙂

  HalloweenHalloween 3

  2014-10-27 - RWS Bromma

  RWS Bromma till Budapest

  Så har det då blivit klart när några av våra elever ska åka på en utbytesresa till Budapest. 7 av våra elever i år 8 åker till Budapest 1-7/12 och bor hos värdfamiljer där. När våren kommer framåt april/maj kommer elever från Budapest hit till oss i Stockholm. Eleverna har fått möjlighet att ansöka om att få åka, en grupp av personal på skolan har nu utsett 7 elever som ska få möjlighet att göra denna utbytesresa till Budapest där Raoul Wallenberg räddade livet på så många människor under andra världskriget. Våra elever åker tillsammans med 3 elever från år 8 på RWS Uppsala. Totalt åker då 10 elever tillsammans med 2 lärare.

  På bilden ser ni en staty av Raoul Wallenberg i Budapest.

  2014-10-19 - RWS Bromma

  RWS Bromma på vetenskapens hus

  Så är det då dags igen, år 9 ska besöka vetenskapens hus. 17/11, 21/11 och 24/11 ska elever till KTH. RWS Bromma är partnerskola med KTH och deras vetenskapens hus. Eleverna ska denna gång dit för att göra laborationer i kemi och fysik. Detta samarbete är väldigt viktigt för oss och vårt arbete med att stimulera våra elevers nyfikenhet och utveckling av naturvetenskapliga kunskaper. Denna gång blir det bl.a. laborerande kring radioaktivitet. Nedan syns Marie och Pierre Curie laborerara kring radioaktivitet.

  cu

  2014-10-16 - RWS Bromma

  4A i vikingabyn

  Eleverna i 4A har nu gjort sitt besök i vikingabyn. Här kan ni se lite bilder och utdrag ur vad de fick göra. Besöket var mycket uppskattat och lärorikt för eleverna. Nedan är utdrag ur elevernas texter från dagen. Texterna kan kopplas till bilderna ni ser.

  Vi offrar säd till gudarna och får nya namn. Vi offrade till guden Tor för att få bättre väder. Några exempel på namnen vi fick var: Banke, Sven , Stigfast och Gunnar.

  Bakgruppen fick baka bröd med en kvinna som hette Eir. Vi bakade ungefär 60 brödbitar. Det var roligt men det sved i ögonen av all rök.

  Här  ser vi några barn från 4A. Vi har fått nya kläder och nya namn.

  Namnen står på halsbanden som barnen har på sig. Några av namnen är Frödis, Sven, Tyrve, Sigrid, Vidar och Fastulf.

  viking 3vikingavikinga 1

  2014-10-09 - RWS Bromma

  Nytt fräscht NO-lab igång

  Så har vi då kunnat rulla igång vårt nya renoverade NO-lab. Vi inom RWS tror mycket på vikten av att praktiskt laborera för att befästa den teoretiska kunskapsutvecklingen inom det naturvetenskapliga området. Vi har på RWS Bromma till detta år satsat på en duktig laboratorielärare som har alla lektioner med lab. Eleverna är då hos henne en gång i veckan för att laborera. De skriver då också varje gång en dokumentation av det de gjort, en laborationsrapport. Det är viktigt för oss att tidigt sätta in eleverna i hur man skriver vetenskapliga dokumentationer och rapporter, detta för att förbereda dem för vidare studier på gymnasium och universitet.

  2014-10-02 - RWS Bromma

  Klassresedemokraterna, KRD

  Kreativitet och engagemang ska börja tidigt. Som ni säkert alla vet är det ju nu sedan många år inte tillåtet att spara pengar till klassresa genom kontantinlägg från vårdnadshavare. Men klass 3B vill bege sig på en klassresa så småningom ändå. Några i klassen har då bildat en grupp som kallar sig klassresedemokraterna, KRD ( de kanske blev lite påverkade i sitt namnval av valet som precis passerat 🙂 De uppvaktade mig som rektor och ville förhandla om möjligheten att få anordna disco i matsalen för lågstadiet och då även bjuda in en del lågstadieelever från andra skolor. De vill ta inträde och sälja lite godis och dricka, på så vis få in kapital i klasskassan. De diskuterade även med mig om att kunna göra en teater och spela den för vuxna ( grannar, mormor, pappa, mamma farfar sv. Detta då också med gratis hyra av skolans lokaler på kvällstid för optimerad vinst till klasskassan.

  I denna förhandling ovan fick KRD igenom alla sina önskemål 🙂

  2014-09-21 - RWS Bromma

  Årskurs 6 på hajk i Tyresta

  6a och 6b bytte den 19e september klassrummet mot gammelskog och strålande solsken i Tyrestas nationalpark. Dagen inleddes med ett besök på Naturum – nationalparkernas hus, där eleverna fick se ett bildspel om Sveriges nationalparker samt läsa på om nationalparkerna och de olika naturtyperna man kan hitta i dem. Visste du att Sveriges senast bildade nationalpark – Kosterhavet – ligger under vatten? Dagen fortsatte sedan med en c:a 8 km lång vandring som bl.a. gick genom det område i Tyresta som brann 1999 och där spåren av branden fortfarande är tydliga. Eleverna vandrade i grupper och gjorde fyra stopp på vägen. De stannade för att äta lunch och för att genomföra uppgifter vid olika stationer. De fick t.ex. lära sig mer om hur man identifierar och beskriver svampar samt göra olika samarbetsövningar. Vandringen slutade vid mjölnarbostaden i Stensjödal där eleverna fick laga mat, resa tält, leka och sjunga vid lägerelden. På lördag morgon var det dags för frukost (bl.a. bestående av grillad korv och marshmallows…) och födelsedagssång för Simon som fyllde år. Därefter packade vi ihop tälten och avslutade hajken med en stor kramring innan det var dags att bära packningen till bussen och åka tillbaka till Bromma.

  2014-09-15 - RWS Bromma

  Hajk år 6

  naturum-320x120

  Fredag-lördag 19-20/9 åker år 6 på RWS Bromma ut på hajk till Tyresta by.

  De kommer bla besöka Naturum och deras utställning om Sveriges nationalparker,

  göra olika samarbetsövningar, ge sig ut på en vandring 7-8 km med olika kunskapsstationer och

  tälta tillsammans. På detta sätt så vill vi utveckla agerande och samverkan i grupper hos eleverna samtidigt som vi stimulerar kunskapsutvecklingen

  kring skog och natur!

  Bilden ovan är från Naturum!

  Vi önskar år 6 ett trevligt äventyr 🙂

   

  2014-09-07 - RWS Bromma

  Med RWS sjundeklass mot framtiden

  Föräldrar kring år 7 på RWS Bromma har ordnat en heldag med aktiviteter för eleverna. Ett fantastiskt bra initiativ som visar på vikten av att skola och vårdnadshavare samarbetar. Som rektor ser jag mycket fram emot att få deltaga denna dag 🙂

  Tack till er föräldrar!

  Jätteroligt att så många elever, föräldrar och lärare vill vara med på vår äventyrsdag 13 september! För att ännu fler elever och föräldrar ska kunna delta så har vi bestämt att vi avslutar lördagen med fest – mat, mingel och musik – som skolan bjuder på!

  Programmet är nu som följer:

  • Vi träffas vid Lovö kyrka på lördag 13 september kl 930 och ger oss ut i det okända.
  • Vad som händer tänker vi inte berätta i förväg, men vi kan säga att om du inte känner dina klasskompisar idag kommer du göra det efter den här dagen – det lovar vi!
  • Därefter åker vi till skolan för middag och fest.
  • Vi avslutar cirka 23.00.

  Du behöver ta med:

  • Ryggsäck (som rymmer all packning)
  • Lunchmatsäck
  • Varm tröja
  • Bra skor som är sköna att gå i (gärna kängor eller kraftiga gymnastikskor)
  • Regnkläder och stövlar vid risk för regn (om du vill behålla torra fötter…)
  • Badkläder och handduk vid vackert väder
  • Festkläder till kvällen

  Varmt välkomna till en jätterolig dag!

  2014-09-07 - RWS Bromma

  Järnåldern

  Den 7 oktober har klass 4A fått möjlighet att under en hel dag leva järnåldersliv på Gunnes gård . De klär sig i tidstypiska kläder, lagar och äter tidstypisk mat, samt sköter djur, jobbar i trädgården och gör hantverksjobb som de gjordes under järnåldern. Ett fantastisk möjlighet att få inblick i en tidsepok genom att konkret få ”uppleva” den. Klass 4A återkommer med reportage och bilder från denna dag 🙂

  2014-08-29 - RWS Bromma

  Raoul Wallenbergdagen

  Raoul Wallenbergdagen 2014

  Raoul Wallenbergdagen den 27/9 genomfördes på temat Lär känna Raoul och dina vänner. Alla elever på skolan, från årskurs 1 till årskurs 9, var under dagen tillsammans i blandade grupper där det fanns representanter från såväl lågstadiet som mellan- och högstadiet. Både äldre och yngre barn var väldigt nöjda och tyckte det var positivt att jobba tillsammans, de äldre eleverna tyckte det var väldigt ansvarstagande för de yngre eleverna. På detta vis bygger vi också en sammanhållning över hela skolan.

  Dagen började med två aktiviteter. Eleverna fick lära sig vem Raoul Wallenberg var och vilka gärningar han utförde. Sedan diskuterade vilka konflikter som finns i världen i dag och om det finns människor som gör goda gärningar, liknande Raouls, vid dagens konflikter. Vilka är dagens Raoul Wallenberg? Eleverna fick också fundera över vilka goda gärningar som de själva gör och vad som kan göras för att förbättra världen i dag.

  Vid den andra aktiviteten var fokuset på skolans ledord ärlighet medkänsla, mod och handlingskraft. Eleverna fick i uppgift att spela in en liten film som handlade om något av ledorden och sedan visa upp filmen för sina kamrater. Det blev många olika exempel på hur vi som barn och vuxna kan agera efter ledorden och därmed stärka och lyfta våra vänner och oss själva.

  Dagen avslutades med det traditionsenliga Raoul Wallenbergloppet där alla elever sprang en bana runt Kyrksjön med målet att tillsammans springa så långt som möjligt. Solen sken och det var många glada miner och svettiga pannor längs spåret. Sammantaget blev dagen mycket lyckad med många nya bekantskaper över åldersgränserna och förhoppningsvis nya kunskaper och insikter kring hur mycket Raouls gärning betytt för människor. Vi behöver bli fler som följer i hans fotspår. Både i stora och små frågor!

  2014-06-08 - RWS Bromma

  Utflykt år 2-3

  Det var till en början en mulen dag med en regnskur som kom men det sprack upp och blev fint till slut. Det var Sofia och Martin som hade planerat aktiviteter för barnen och det blev riktigt lyckat. Barnen var indelade i blandade grupper med elever från varje klass. Aktiviteterna som de skulle utföra under dagen var bland annat; kunskapsfrågor om rymden, människokroppen, träd, insekter och forntiden, sådant som 2-3:orna har arbetat med i so/no under läsåret. Det var också ett musikquiz där barnen skulle gissa låtar och artister, gissa pingisbollar i en kanna, hämta sju saker från naturen såsom gran- och tallkottar, diverse olika blomsorter som midsommarblomster, rödklöver, prästkrage, smörblomma och hundkex. Det sista uppdraget var att bygga en båt med material från naturen, den skulle vara 30 cm lång, ha mast, skrov och segel och kunna flyta. Det var mycket roligt att se hur barnen samarbetade kring denna uppgift!

  2014-06-04 - RWS Bromma

  Sommarfest lågstadiet

  På Raoul Wallenbergskolan värdesätter vi relationen mellan hem och skola. Vi anordnar gärna olika aktiviteter dit vi bjuder in föräldrar och andra familjemedlemmar. Under dessa tillfällen har vi pedagoger en fantastisk möjlighet att lära känna våra elever och deras familjer bättre. Det är även ett bra tillfälle för alla familjer att träffas i en mer avslappnad miljö och knyta nya kontakter.

  4 juni anordnade vi en sommarfest på skolgården. Vi ordnade med en mängd olika aktiviteter så som krocket, ansiktsmålning, basket, tipspromenad och fotboll medan föräldrarna hade med sig picknick. Det blev en väldigt lyckad kväll där elever, föräldrar och pedagoger hade roligt och trevligt tillsammans.

  Sommarfesten är en tradition som vi kommer fortsätta med under kommande år!

  2014-05-17 - RWS Bromma

  Fantastiskt resultat igen

  Eleverna i år 9 på RWS Bromma nådde fantastiska resultat på det nationella provet i engelska. 26 % av eleverna erhöll provbetyg A, 86 % av eleverna erhöll minst provbetyg C, 0 % av eleverna erhåller provbetyg F. Eleverna snittar provbetyg 16,7. Även förra året var bra här med 16,2. Men i år alltså ännu bättre, hela 0,5 betygspoäng upp i betygssnitt!

  Grattis till både elever och personal från en stolt rektor!

  2014-05-12 - RWS Bromma

  Goda resultat på nationellt prov i Bromma igen!

  Med glädje kan vi meddela att RWS Bromma levererar på nationellt prov igen.

  Denna gång gäller det nationellt prov matematik år 6! Med glädje kan vi konstatera att matematiken hakar på resultaten för svenska och engelska. Eleverna snittar betygspoäng 14,0 på provet. 97% av eleverna klarar minst E. 50% av eleverna har provbetyg C eller högre. 28% av eleverna har provbetyg A eller B.

  Bra jobbat av elever och lärare !

  2014-05-04 - RWS Bromma

  Årskurs 5 2015 på RWS Bromma

  Nu börjar kön fyllas på till årskurs 5 2015. Detta blir den sista hela grundskoleklass som RWS Bromma tar in. Från och med höstterminen 2016 och framåt tar vi endast in nya grupper i förskoleklass på RWS Bromma. Då tar vi i fortsättningen in tre grupper i förskoleklass med max 18 barn i varje grupp. Tanken är då att dessa klasser ska kunna få kontinuitet, lugn och trygghet när de då kan gå hela sin grundskola här hos oss. Det skapar också en bra kontinuitet i pedagogik och didaktik samt underlättar vid övergångar mellan grundskolans olika stadier. Vi kommer även fortsättningsvis att ge möjlighet för elever att börja i någon av grundskolans grupper, men då endast ströplatser och i mån av plats. Så vill ni med barn födda 2004 ha möjlighet att få ert barn placerat i Beckomberga park på RWS Bromma är det hög tid att placera ert barn i kö.

  2014-04-21 - RWS Bromma

  Studieresa till Hamburg från RWS Bromma

  Några elever som läser tyska i grundskolans senare år på RWS Bromma har gjort en studieresa till Hamburg. Det blev bland mycket annat även en dag i Berlin, ett besök i tornet på Hamburgs huvudkyrka samt båttur i Hamburgs hamn. Elever och personal rapporterar om en härlig resa som skapade både trivsel och gemenskap förutom mera kunskaper om Tyskland och i det tyska språket.

  2014-04-10 - RWS Bromma

  Rafflande basketmatch

  basket 1

  Fredag 4/4 var det en rafflande basketmatch mellan lärare och elever från år 9. Lärarna gick segrande ur striden med 30-25. Denna match är något som kommer återkomma varje år! Bra kämpat av både elever och lärare!

  2014-04-08 - RWS Bromma

  Elever och personal på RWS Bromma levererar igen!

  Våra elever och personal levererar goda resultat igen på RWS Bromma! På det nationella provet i svenska år 9 klarade alla elever minst betyg E! 30 procent av eleverna fick betyg A eller B. 62 procent hade minst betyg C. Bra jobbat alla elever och personal!

  2014-04-01 - RWS Bromma

  Påsken flyger in på RWS Bromma

  Vår avdelning för träslöjd levererar ute i våra korridorer igen! Här finns kreativitet och skapande 🙂

  2014-04-01 - RWS Bromma

  Fisktema i förskoleklass

  Klass FA har arbetat med ett fisktema under flera månader, och förra
  veckan bjöd vi in alla föräldrar och syskon till en vernissage för att visa upp
  allt vi arbetat med. Förutom att gästerna fick ta del av en fin utställning med
  våra skolådeakvarium, fisktavlor och fiskböcker så redovisade eleverna vad de
  sett på studiebesöket på Aquaria samt att vi bjöd på en egenbakad fisktårta.

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  2014-03-31 - RWS Bromma

  Mycket bra resultat igen på nationellt prov år 6

  Nu är provresultaten för nationellt prov engelska år 6 klara. Eleverna och personalen på RWS Bromma har återigen levererat ett mycket bra resultat. 63% av elever hade minst betyg B. 25% av eleverna hade högsta betyg, A. ALLA elever klarade minst kunskaps kraven för betyg E. Nu har alla elever i år 6 klarat minst betyg E på nationella prov i både svenska och engelska! Ett fantastiskt bra resultat. Grattis till elever och personal i år 6.

  2014-03-14 - RWS Bromma

  Kenyaresenärer redovisar för lågstadiet på RWS Bromma

  Äntligen fick lågstadiet ett efterlängtat besöka från eleverna i årskurs 9 som var med på resan till Kenya. Alla satt tysta och spända av förväntan på vad de skulle få höra om resan. Det visades en hel del bilder och filmer från resan och lågstadieeleverna var fascinerade av de mesta. Ett jubel och många glädjerop utbröt när bilder med barn från Kenya visade upp de teckningar som lågstadiets elever hade gjort och många fick se sin egen teckning hållas upp av ett Kenyanskt barn. Flera var även fascinerade över den vulkan som besökts under resan och många frågor till eleverna i årskurs 9 handlade om just vulkanen. Redovisningen avslutades med en Kenyansk sång som redan fått fäste hos alla elever i lågstadiet. Många vill lära sig sången och texten till sången har utlovats. Lågstadiet tackar eleverna från årskurs 9 för en fantastisk redovisning som var oerhört uppskattad. Flera elever på lågstadiet längtar redan nu tills de får möjlighet att själva ansöka om att få åka med ner till Kenya.

  2014-03-08 - RWS Bromma

  Nationella prov svenska år 6 RWS Bromma

  100 procent av våra elever i år 6 på RWS Bromma klarade minst betyg E på årets nationella prov i svenska. Eleverna snittade 14,1 betygspoäng,  bra jobbat pojkar och flickor!

  2014-03-05 - RWS Bromma

  RWS Bromma på vetenskapens hus

  Nu har vi kommit igång med vårt samarbete med Kungliga Tekniska Högskolan och deras vetenskapens hus! Första årskullen som varit där och laborerat är år 9. De har laborerat kring solcellsenergi, DNA och flytande kväve. Vi kommer nu att rulla vidare med detta så alla våra elever på RWS Bromma kommer i kontakt med och utvecklas med hjälp av KTH. Nu på fredag 7/3 startar vi upp samarbetet för de yngre barnen, då blir det med tonvikt mot skog och natur, KTH har då ett naturens hus för detta. Vi kommer även att ha våra elever på vetenskapens hus för matematisk problemlösning. Våra pedagoger i Ma/NO kommer även att fortbildas av KTH/Vetenskapens hus. Det är oerhört glädjande att vi nu fått fart på detta och är en partnerskola till veteenskapens hus.

  2014-02-22 - RWS Bromma

  År 5 till läsår 2014/15

  Eftersom vårdnadshavare visat ett stort intresse har RWS Bromma beslutat att ta in en  ny grupp till år 5 inför nästa läsår 2014/15. Detta var inte vår ursprungstanke. Det vi nu gör är att vi startar denna grupp i år 5 istället för i år 6 ett år senare. Vi vill totalt ha ca 50 elever i år 5 nästa läsår. Vi har några få platser kvar… Är ni intresserade? Gå in via ”sök RWS” och ställ er i kö inför nästa läsår.

  2014-02-22 - RWS Bromma

  Crazy hat day

  RWS Bromma har haft en dag då elever och personal fick ha på sig lite ”Crazy hats”. Det var flera roliga och kreativa kreationer. Ett exempel ser ni på bilden ovan. Några ”crazy hats” belönades med biobiljetter! Några fina hattar till finns nedan 🙂

  Crazy Hat ElevCrazy Hat grupp Crazy Hat Louise

  2014-01-29 - RWS Bromma

  Nina Lagergren på besök

  Tisdag 28/1 hade vi Nina Lagergren, syster till Raoul Wallenberg på besök här på Raoul Wallenbergskolan i Bromma. Hon var här tillsammans med ett av sina barnbarn, Cecilia Ahlberg. De var här för att samtala med elever i vår ”nya” restaurang Raoul” och i vårt nya skolbibliotek, och på så vis inviga dessa lokaler. Eleverna hade jättemånga bra och intressanta frågor om och kring Raoul Wallenberg. Mer konkreta och rätta svar om Raoul kan man inte få än från hans egen syster. Elever från år 7 framförde även en egenhändigt skriven låt på engelska om Raoul Wallenberg. Både eleverna och Nina var nöjda och glada med dagen, det syns verkligen på Nina att hon älskar att vara med ungdomar och samtala med dem. Du är alltid välkommen tillbaka Nina!

  2014-01-27 - RWS Bromma

  Förintelsens dag

  RWS Bromma uppmärksammar idag 27 januari, förintelsens dag. Gäster på skolan idag är Willy Silberstein och Siavosh Derakhi.

  Willy är ordförande i svenska kommittén mot anti-semitism. Siavosh är drivande i UMA, unga mot anti-semitism. Siavosh har vidare av den svenska kommittén fått ELSA-priset och även belönats med Raoul Wallenbergpriset för sitt arbete med dessa viktiga frågor. Siavosh visar på ett stort mod och stor handlingskraft när han belyser denna problematik. Hans arbete uppmärksammas även internationellt, att han har fått träffa Barack Obama under hans besök i Sverige, detta för att med honom diskutera dessa frågor. Här på RWS Bromma fick elever från år 8 och 9 träffa Willy och Siavosh. För oss på RWS Bromma är det viktigt att ta upp och hålla frågor runt anti-semitism levande.

  2014-01-23 - RWS Bromma

  Bibliotek

  Nu har vi invigt vårt nya fräscha skolbibliotek på RWS Bromma!

  22/1 på eftermiddagen klippte koncernens VD Maria Ljungkvist bandet och invigde biblioteket 🙂

  2013-12-13 - RWS Bromma

  Lucia 2013

  Årets Lucia var Tugba Eroy från klass 9A som hade de skönsjungande eleverna från klass 6A som sitt följe. I år firade vi Lucia på ett nytt sätt genom att luciatåget skred fram på skolans alla våningsplan och gick in till alla klasser och sjöng.

  2013-12-09 - RWS Bromma

  Fritidsklubben mot nya höjder

  Vår fritidsklubb på RWS Bromma har varit på utflykt, de har testat på klättring 🙂 De tog några rejäla kliv mot nya höjder, spikrakt uppåt!

  2013-11-17 - RWS Bromma

  Musik

  Vår nya musiklärare Elin Jakobsson drillar våra elever och gör inspelningar under deras övningar. Här kommer ni kunna följa dem. I denna fil är det ena gruppen i 9A som övar 🙂

  Kan du inte spela upp ljudet i din webbläsare? Pröva ladda ner ljudfilen och spela upp på din dator lokalt.

  2013-11-13 - RWS Bromma

  Rastinspiration

  Mellanstadiet på RWS Bromma genomförde under eftermiddagen ett pass där eleverna fick testa olika rastaktiviteter. I grupper fick de gå till olika stationer där de gjorde övningar med fotboll, basketboll, frisbee, hopprep, tennisboll och diabolo (som ses på bilden). Diabolos är väldigt populära i år 4 och några av eleverna från klassen var med och visade övriga elever hur man hanterar dem. Stämningen på skolgården var god och många elever tyckte att prova på-stunderna var i kortaste laget, vilket ju var precis hela poängen: Att skapa inspiration och ett sug efter mer!

  Nytt rastmaterial köptes in inför dagen och nu när det är invigt av alla så är det fritt fram för användning på rasterna.

  2013-11-11 - RWS Bromma

  RWS Bromma kör igång med Ipads

  Nu börjar vår satsning på Ipads som ett verktyg och komplement i kunskapsutvecklingen rulla igång på RWS Bromma. Det ska bli intressant att följa denna satsning och vad den kan ge våra elever. Vi har väntat med detta ett tag men känner nu att det börjar bli många och bra fördelar med detta interaktiva verktyg med flertalet ”appar” som kan bidra till elevernas kunskapsutveckling i skolans olika ämnen. Detta läsår är det lågstadiet och mellanstadiet som testar detta. Först ut är det år 6 som kör matematikutveckling med hjälp av Ipads, det är en bild från den lektionen ni ser här. Faller detta väl ut kommer vi öka med ännu fler plattor till nästa läsår, då kommer även högstadiet med.

  2013-11-05 - RWS Bromma

  Rekord i elevkön

  Vi har på RWS Bromma nu kommit in i slutfasen av vår omorganisation till en tvåparallellig grundskola för årskurserna F-9. Detta är något som många vårdnadshavare ser som en positiv utveckling. Snart kommer vi bara att rekrytera elever till nya grupperingar i förskoleklass. Vi börjar märka av detta i våra elevköer till skolan som fylls på, vilket är kul och positivt 🙂

  2013-11-01 - RWS Bromma

  Ensemblerum för musik

  För ett par dagar sedan tog det äntligen fart – nu ger vi musikämnet ett rejät lyft. Vi bygger två ensemblerum i anslutning till musiksalen. Detta kommer ge musiklärarna ännu bättre förutsättningar att hjälpa våra elever till fin utveckling i musikämnet. Det är oerhört inspirerande att få vara en del av vår skolas utveckling just nu.

  /Stolt rektor

  2013-10-22 - RWS Bromma

  År 4 läser och läser

  Vår klass 4A på RWS Bromma har bestämt sig för att läsa och förkovra sig i litteratur. Nu har de tillsammans läst 11 500 sidor sedan månadsskiftet augusti-september! De har läst sig från Beckomberga till livrustkammaren, dit är det ca 1 mil. De omvandlade i sida till 1 meter i sträcka och har således läst sig 11, 5 km nu. Nu blir det studiebesök på livrustkammaren :). Nästa läsprojekt blir att på samma sätt läsa sig till Tom Titts i Södertälje! 4A gillar även ämnet bild. Det syns på fotot här.

  /Stolt rektor på RWS Bromma

  2013-10-21 - RWS Bromma

  Raoul Wallenbergloppet för 530 grundskoleelever

  Det årliga Raoul Wallenbergloppet för RWS Bromma genomfördes en strålande vacker höstdag! Detta var första gången vi genomförde loppet med elever från alla årskurser – förskoleklass till år 9! Det är roligt att för första året ha alla årskurser på vår skola med i loppet.

  Klockan 13.30 den 18 oktober gick startskottet för loppet runt Kyrksjön. Elever och lärare sprang efter egen förmåga den 1,8 kilometer långa banan. De yngre skulle springa minst ett varv runt sjön och de äldre minst tre varv. Många sprang betydligt mer än så under den timme som loppet ägde rum. Nu väntar vi på att räkna ihop hur långt vi sprang tillsammans! Blev det tillräckligt många mil för att nå till Budapest där vår förebild Raoul Wallenberg arbetade och verkade?

  2013-10-11 - RWS Bromma

  Elever från RWS på ambassadbesök

  Tio elever från RWS Bromma och Uppsala har precis varit på utbytesresa till Budapest i Ungern. Via Länken nedan kommer ni till  svenska ambassaden i Budapests facebooksida, där finns ett inlägg den 9 oktober om våra elevers besök där! Fantastiskt kul för våra elever. 16 oktober åker vi med elever till Kenya, där ska de också få besöka den svenska ambassaden.

  https://www.facebook.com/#!/pages/Embassy-of-Sweden-in-Budapest/333055556751540

   

  2013-10-10 - RWS Bromma

  Raoul Wallenbergloppet

  På eftermiddagen 16/10 springer RWS Bromma Raoul Wallenbergloppet runt Kyrksjön i Bromma. Tillsammans ska vi försöka springa hela vägen till Kenya. Hela skolan springer, såväl förskoleklass som år 9. Ska bli spännande att se hur långt vi kommer 🙂

  2013-10-06 - RWS Bromma

  Antagning till läsår 2014/15

  Antagningsprocessen till läsår 2014/15 har rullat igång redan och vi har börjat skriva in elever. Vi tar nästa läsår in en ny klass i år 6 och 7 samt 50-55 elever i förskoleklass. till dessa grupper är kön längre än antalet platser. Vi har några elevplatser lediga i grundskolans lågstadium och dessa har vi också börjat fylla upp. Från läsår 2016/17 startar RWS Bromma endast nya grupper i förskoleklass, då är omorganisationen till en 2-parallellig grundskola helt klar. Har ni barn i skolåldern och vill ha barnen på en lugn och trygg F-9 skola med kontinuitet i västerort, så bör ni ta chansen nu.

  2013-09-29 - RWS Bromma

  Fyrorna läser sig till livrustkammaren

  Vi läser en bok i fyran som är en äventyrsberättelse med utgångspunkt i Livrustkammaren ”En härlig historia”. Vi tog reda på hur långt det är till Slottsbacken 3 där Livrustkammaren ligger. Det är 1 mil dvs. 10000 meter. Vi omvandlade meter till sidor och fick fram 10000 sidor. Detta måste vi tillsammans läsa för att ta oss till Livrustkammaren. Vi ska var och en  (inklusive jag) läsa ungefär 380 sidor per person. Alla läser en bok ( i skolan och hemma), skriver upp titeln + sidantal på en lista i skolan. Sedan räknar vi ut hur många sidor vi läst. När vi läst oss dit blir det studiebesök där 🙂

  My Fagerstedt, lärare svenska år 4

  2013-09-07 - RWS Bromma

  Utbytesresa till Budapest

  Raoul Wallenbergskolorna har nu fått till ett utbyte med Raoul Wallenbergskolan i Budapest. 10 elever (7 från Bromma och 3 från Uppsala) åker till Budapest 2/10-8-10. Eleverna ska bo hemma hos elever och bl.a delta i undervisningen som de har på Raoul Wallenbergskolan i Budapest. Under våren kommer elever från Ungern för att hälsa på oss i Bromma och Uppsala.

  2013-09-05 - RWS Bromma

  RWS Bromma på twitter

  Rektor för RWS Bromma, Christer Persson, har idag startat med det sociala mediet twitter. Där kommer Christer att twittra om allehanda saker som sker på RWS Bromma. Du följer honom under adress @RWS_Bromma. Häng på!

  2013-01-18 - RWS Bromma

  Farväl till Kenswed

  Dagen började för vissa kl. 7 då de gick ut och joggade i ca en halv timme, och för andra kl. 8 då frukosten började med varm choklad och mackor. Vi lämnade hotellet kl. 9 för en halvtimmes bussfärd för vår sista dag på Kenswed.

  När vi kom fram började vi med att ha en debatt utomhus under solen. De två olika klassrummen debatterade om skolans regler som exempel involverade smink, stölder, skoluniform och konsekvenser. Efter debatten gick vi in i klassrummen och började prata i hel klass om hur man kunde förbättra reglerna.

  Efter lunchen lärde vi elever varandra olika sånger. När vi sedan hade lärt oss alla sångtexter och danssteg visade vi upp det vi lärt oss för lärarna och rektorn. När ceremonin sedan var över höll vissa elever tal och vi lämnade över en avskedsgåva i form av 17 datorer vilket de vart väldigt tacksamma över.

  När allt sedan var över började vi säga TACK OCH HEJDÅ, och många elever bytte kontaktuppgifter och Facebook namn för att kunna hålla kontakten med varandra.  Efter vårt lilla känslomässiga farväl drog sig alla RWS elever tillbaka till bussen körde vi till the Junction för att antingen shoppa eller tog en fika. Dagen avslutades med att vi alla samlades i vardagsrummet på hotellet för att kolla på filmen från när vi gick runt i Kibera och när vi dansade på Wayo Wayo.

  Av Lisa Pahlin & Lisa Engström

  2013-01-17 - RWS Bromma

  "Denna resa är för mig ett minne för livet"

  ”Plötsligt står man mitt i den värld som man har sett på TV sedan man var liten och vet inte hur man ska kunna hjälpa alla. Hur kan man inte bli berörd, hur kan man åka här ifrån och glömma? Denna resa är för mig ett minne för livet.”

  Många gånger blir man som lärare berörd av sina elever, av att få vara en så stor del av deras vardag och av att få ta del av deras tankar och funderingar. Citatet ovan kom från en av eleverna under gårdagens reflektionsrunda och gjorde ett stort intryck på mig. Mitt jobb som lärare är att visa elever nya sätt se på verkligheten och att våga ta ansvar för sig själva, andra och den värld de lever i.

  Visst är det då speciellt att ha förmånen att kunna ta med sig sina elever till ett land i Afrika och få visa det som för mig själv för bara ett år sedan var helt främmande, kittlande farligt men ofantligt fängslande och spännande. För det är annorlunda här i Kenya jämfört med hemma i Sverige, väldigt annorlunda.

  Att vara på en resa långt hemifrån i ett land med en helt annan kultur och ett annat sätt att leva samt att ständigt vara på sin vakt kan många gånger också vara ganska så omtumlande och påfrestande. För oss lärare är det då en fantastisk upplevelse att få resa med en grupp ungdomar där alla hela tiden är glada och positivt inställda till allt vi gör. De tar för sig, kontaktar lokalbefolkningen och söker själva upp information. Vi har ett fullspäckat schema med mycket aktiviteter och inte en enda gång har vi hört några klagomål, varken på den ibland speciella maten eller på tidiga mornar, utan bara glada miner och ständiga skratt. Hur kan man då som lärare vara annat än stolt och känna sig lyckligt lottad tillsammans med dessa elever?

  Dagen idag ägnade vi åt afrikanska danser på kulturorganisationen Wayo Wayo i kåkstaden Kibera. Vi dansade tillsammans med en danslärare under ett plåttak i 25-gradig värme till rytmerna av afrikanska trummor tills svetten rann. Alla släppte loss och dansade oberoende hur mycket man hade dansat tidigare eller hur bekväm man kände sig i att röra sig till musik. Även detta svetsade samman gruppen ytterligare och alla hjälptes åt i att få dansen så bra som möjligt.  Titt som tätt kom de barn från slummen och var med i dansen för att sedan bytas ut mot andra nyfikna barn. Wayo Wayo är en kulturförening som med hjälp av den svenska organisationen Global relations gör det möjligt för barn och ungdomar som växer upp i slummen under extremt svåra förhållanden att utveckla det som de är bra på. De får hjälp med att lära känna sig själva och sina förmågor genom bla sång, dans, teater och måleri. Detta håller dem borta från de faror som finns i slummen i form av droger och prostitution.

  Jag vet att denna resa satt och fortsätter att sätta spår och starka minnen hos våra Raoul Wallenbergelever och de talar redan om hur de ska kunna förmedla det som de har varit med om till er där hemma. Vissa elever funderar på hur man fortsättningsvis kan hjälpa och stödja sina nyfunna vänner i slummen men också bidra till elevernas skolgång på Kenswed Secondary School, skolan vi sedan tidigare har ett utbytessammarbete med. Så med facit i hand har denna resa så här långt motsvarat alla mina förväntningar och då ska jag erkänna att jag både en och två gånger innan vi åkte frågade mig själv vad det var jag gett mig in på.

  Men som sagt, mitt i det fullspäckade programmet finns även tid för reflektion och efterarbete och inte bara det utan även sol och en del bad i polen. Och kanske borde vi mer anamma den kenyanska synen på tid och stress genom att använda de swahiliska orden pole pole (sakta sakta) och hakuna matata (inga bekymmer), jag vet i alla fall att jag kommer att göra mitt bästa att följa dessa väl hemma i kalla Sverige igen.

  Kajsa Nyborg, lärare RWS Bromma

  2013-01-17 - RWS Bromma

  Besök hemma hos vår nya kompis Dennis

  Den här dagen var relativt lugn vilket var en lättnad efter gårdagens utmattande utflykt till Mt. Longonot. Dagen involverade diskussioner och några presentationer av utflykten samt en kort swahili-lektion (kenyanerna lärde sig svenska). Efter att vi testat våra nya språkförmågor på varandra serverades lunch och därefter delades vi upp i par om två och fick  varsin elev att följa med hem.

  Dennis, som var namnet på killen vars hem vi besökte, förklarade att han fick gå 5 kilometer fram och tillbaka från skolan varje dag, vilket motsvarar ungefär 2,5 timmes färd dagligen. Detta varierade dock, och resan förlängdes speciellt under regnsäsongen då vägarna bestod av lera vilket gjorde vägen väldigt hal.

  Vi föreställde oss att de skulle leva som i slummen, vilket också visade sig vara sant. Husen stod tätt intill varandra och massor av avfall hade slängts på vägen på grund av den obefintliga sophanteringen. Men när vi klev in i plåthuset med jordgolv, blev vi ändå lite överraskade. I huset fanns det massor av fina möbler och även ett antikt skåp med många tillhörigheter. Väggarna kläddes av familjefoton och huset var väldigt hemtrevligt och väldigt fint i helhet.Men ändå höll vi i tanke att detta var ett av de finare husen i området.

  Vi blev varmt välkomnade av Dennis mamma Regina, som verkade otroligt glad över att få besök. Hon visade oss ett fotoalbum med foton av släktingar och familjevänner. Bortsett från Dennis och hans tvillingbror hade hon även tre andra barn som flyttat ut och bildat sina egna familjer. Pappan i familjen var ute och jobbade under tiden då besöket ägde rum. I trädgården odlades en mängd olika frukter och grönsaker, bl.a. guavafrukter och pumpa.

  Efter ett kort samtal blev vi bjudna på ett jättegott té med mängder av mjölk och socker. Som tack för gästvänligheten gav vi en gåva i form av disktrasor och handdukar vilket verkade uppskattas och i gengäld gav hon oss ett varsitt hemgjort halsband.

  Den här resan har varit helt fantastisk och varje dag för med sig nya överraskningar och upplevelser. Det har varit så grymt lärorikt och vi känner oss så otroligt lyckligt lottade för att få ta del av den här resan, och att få ge oss ut på sådana här besök och verkligen se hur människor bor så känner man verkligen en skyldighet till att bidra med någonting. Om fyra dagar är det dags att bära sig av hemåt, men vi känner oss supernöjda över allt vi har hunnit uppleva under dessa veckor! Fem av fem toasters!

  Kevin Stenmark (RWS Bromma) och Liam Tilles (RWS Uppsala)

  2013-01-16 - RWS Bromma

  Bestigning av Mount Longonot

  Dagen började klockan sex. Trötta lunkade vi oss mot bussen som tog oss till Mount Longonot. När bussen väl stannade hade vi den 650 meter höga vulkanen framför oss och det hade tydliga spår efter det senaste utbrottet för 200 år sedan. Nedanför det gröna berget såg vi gestalterna av de ståtligaste djuren i Afrika komma smygande. Alla slet upp sina kameror när en flock giraffer sprang förbi och de försvann lika fort som de kom.

  Efter väntan och köp av vandringstavar anlände Kenswed Academy’s elever och lärare som också skulle ta del av vandringen. Tillsammans började vi vandra uppåt och efter en kort tid var en del av oss redan trötta. Hur långt skulle vi egentligen gå? Efter många vattenpauser och brännheta solstrålar nådde vi toppen, trodde vi. Vi hade hälften kvar att gå och efter ännuen timme var vi framme.

  Vi möttes av en krater som var full av grönska och liv, en böljande utsikt och ett stup som ingen vågade gå nära. Efter att ha beundrat och förevigat utsikten med kameran fick vi en efterlängtad lunch. Ungefär hälften av alla elever och lärare fortsatte vandringen på stigen som slingrade sig runt kratern. Det var trångt och svårt att få fotfäste på stigen som formade sig som en bergochdalbana. De andra njöt av utsikten och vinden i håret men bestämde sig efter en stund för att börja färden ner.

  Vägen upp var tuff men vägen ner var en annorlunda upplevelse. Det var brant och antingen fick man springa nerför eller ta myr steg, eftersom det inte fanns något att ta tag i. Man kände sig som att man var Super Mario. Sen kom gräset, då vi insåg att vi kommit till den plana marken. Vi hade nått målet. Det kändes underligt att komma ner så snabbt, med tanke på att färden upp tagit så lång tid. Att lämna stavarna var lite tråkigt men att sätta sig ner och känna benen darra efter flera kilometer fick oss att må bättre. Vi sa hejdå till våra vänner från Kenswed Academy och åkte hem med nya minnen.

  Klara Abrahamsson 9B och Erika Holmén 9D RWS Bromma

  2013-01-15 - RWS Bromma

  Fotbollsmatch och klassdiskussioner

  Idag startade dagen för vissa med en joggingtur klockan sju. De elever (Hanna var en av dem) som joggade klev direkt upp ur sängen, drog på sig löparskorna och gav sig ut i Nairobis kyliga morgon tillsammans med idrottsläraren Trevor. Efter att ha sprungit några kilometer runt kvarteret förföljda av många blickar var vi efter en halvtimme tillbaka på hotellet. När eleverna som joggat kom hem från joggingturen passade de flesta på att ta en dusch, medan resten av eleverna vaknade. Sedan åt alla en snabb frukost innan vi åkte iväg mot vår andra skoldag på Kenswed Academy.

  När vi efter cirka 40 minuters resa var framme vid skolan hälsade vi på alla elever och inväntade skoldagens start alla tillsammans.  Första lektionen startade med en klassdiskussion där vi diskuterade War of the ears, en novell som handlade om problematiken i Uganda. Vi delades in i sex grupper och diskuterade olika frågor angående novellen. Efter diskussionen framförde några representanter från de olika grupperna vad vi kommit fram till under diskussionen. När lektionen var slut tömdes klassrummen och alla gick för att äta en lunch som bestod av ris, potatis och linsgryta.

  När alla ätit klart förberedde vi oss inför den kommande fotbollsmatchen genom att byta om och bolla lite med fotbollen på skolgården. Matchen skulle äga rum på en äng i närheten och just som vi var på väg mot ängen började det regna. Som tur var slutade det regna innan matchen skulle börja. När vi väl var framme vid ängen startade vi alla med en gemensam uppvärmning. Den bestod av att springa fram och tillbaka över planen vartefter vi ställde oss i en ring och stretchade.

  När alla var uppvärmda och klara delades vi in i fyra lag, alla i en mix av både Kenswed och RWS elever. Domaren blåste av och alla sprang kors och tvärs över det oklippta gräset. Alla kämpade och gjorde sitt bästa trots värmen och den stora planen. Resultatet blev att det spelades två jämna matcher som slutade 2-1 och 1-0. När matcherna var slut gick vi alla mycket trötta tillbaka till skolan under ännu en uppfriskande regnskur. Efter att ha vinkat hejdå till eleverna på Kenswed satte vi oss till rätta i bussen och påbörjade därmed vår tillbakafärd mot hotellet.

  Hanna och Agnes

  2013-01-14 - RWS Bromma

  En dag på Kenswed - vår vänskola

  Idag åkte vi nervösa och entusiastiska tillbaka till Kenswed Academy. Alla hade lite blandade känslor över att återvända till Kenswed Academy, även om de flesta såg dagen som ännu ett stort äventyr.

  Vi fick delta i tre stycken olika lektioner.  På morgonen började vi med att bli undervisade i Geografi och Swahili. Vi fick även medverka på en engelskalektion i slutet av dagen innan vi till sist sa ett tillfälligt farväl till våra nyfunna vänner. Alltihop enorma upplevelser som vi kommer bära med oss genom resten av livet. Det kan faktiskt inte vara alla som får lära sig säga ”Hur mår du?” på Swahili en förmiddag….

  Vi blev på morgonen insatta i hur livet på Kenswed Academy funkar och hur en normal dag ser ut. Genom att få ta del av elevernas dagliga undervisning så fick vi en ny bild av hur livet som tonåring i Afrika kan se ut. Detta fick även oss att fundera över hur vi blir undervisade hemma i Sverige och oavsett hur hemskt det är att resa sig ur sängen på morgonen och pallra sig iväg till skolan så finns det elever här och självfallet i andra delar av Afrika som faktiskt inte har möjligheten att gå i skolan och faktiskt inte lyckas få ett respektabelt jobb. Det var intressant att se att de saker som vi tar för givet på vår skola kom som en chock för eleverna på Kenswed. Vår skola lät som ett lyxigt hotell jämfört med deras så kallade toaletter som bestod av ett hål, stränga regler, skoluniform och små lokaler som var invaderade av småkryp och annan ohyra.

  Ett av de vanligaste klagomålen man hör hemma i Sverige är att skolmaten är dålig men efter att sett deras dagliga mat så uppskattade man det man hade. Lunchmenyn var samma varje vecka och bestod mestadels av olika sorters tillagad majs och bönor. Kött anses vara för fint och prisklassigt för att serveras på skola för fattiga barn och serveras därför ytterst sällan. Eftersom det var måndag så blev vi bjudna på Ugali, som i princip är vanlig majsgröt som egentligen är relativt smaklöst, och kokad spenat som var kryddad med paprika.

  Vi fick även chansen att se vart pengarna som vi samlade in under ”Operation Dagsverket” gick till och det var fantastiskt att vi kunde ge dem ett tredje klassrum. Det är enkelt för oss att sitta och berätta hur vi upplever saker och berätta allt vi är med om som om det vore en Unicef reklam, men det här är verkligheten och eleverna på Kenswed har haft ett tufft liv, vissa har levt halva sitt liv i slum området Kibera, och egentligen bara haft turen att få en plats på en så bra skola som Kenswed Academy.  En skola som bryr sig om utbildnigen, en skola som bryr sig om sina elever, men framförallt en skola som vi älskar och respekterar.

  Det är där vi kommer in, dagens ungdomar som antar att vi får allt serverat på silverfat. Vi måste tänka innan vi tar några beslut, vi måsta ta vårt eget ansvar. Vi måste växa in i rollen som de unga vuxna vi faktiskt är och se verkligheten.

  Av: Nikhie och Daniel RWS Bromma

  2013-01-13 - RWS Bromma

  Giraffe meeting

  Today the group decided that it would be English day, so therefore this blog is going to be written in English. Today we first went to the Giraffe Centre nearby and saw giraffes, pumbas and turtles. We also got to feed the giraffes which ended up a bit slimy, since their 30 cm long blue tongue was practically licking your whole hand.

  We got to listen to a giraffe presentation by a guy with a lot of knowledge. Something that we picked up was that there is three different kinds of giraffes; Maasai Giraffe, Rothschild Giraffe and Reticulated Giraffe. In this Giraffe Center they only had the lastmentioned sort of giraffe since they are the most endangered in Africa. Back in 1979 (when the giraffe centre was founded) there were only 206 Reticulated Giraffes in Africa, but today there is 620 giraffes alive.

  After the visiting the most people of the group wanted to go to the big mall called Junction, and only five decided to go back home and relax by the pool. It’s been a very relaxed day full of sunbathing, swimming, studying and sleeping.

  So far, this trip has been over our expectations. We have seen a lot more of Kenya than we thought we would ever do. We have something new every day, and we can’t wait to tell everyone back home about our amazing experiences. Although it’s going to be hard to express these feelings. Everywhere we go, everyone is so friendly and welcoming and make us feel like royalties.

  Since it’s English day today, it’s Swedish day tomorrow. Which means that our Australian sports teacher from Bromma, Trevor, is also going speak Swedish. We are looking forward to that!

  Best regards,

  Malin Wallström and Clara Wikström 9c RWS Bromma

   

  2013-01-13 - RWS Bromma

  Projekt trädplantering

  Raoul Wallenbergskolan har sedan en tid tillbaka haft ett samarbete med den kenyanska skolan Naserian Primary School. Denna skola är en av de skolor som har det väldigt svårt finansiellt och därför valde RWS att samarbeta med just denna skola. Lågstadieeleverna inom RWS Bromma har genom hårt arbete samlat ihop pengar för att bidra till undervisningen och trädplanteringen. Som tack, och för att stärka banden mellan våra skolor så bjöds vi in till en välkomst ceremoni utan dess like i samband med trädplanteringen. Den 11 januari 2013 så välkomnades vi varmt med dans, sång och mat på Naserian Primary School. Det var otroligt många människor som var där för att välkomna oss, bland annat den lokala ledaren och en välkänd politiker. Skolans rektor och den lokala ledaren höll båda mäktiga tal där de sammanfattningsvis förklarade hur otroligt glada det var att vi hade kommit för att träffa dem, samt att de hoppades att detta samarbete skulle bli ett långt. Vi kände oss alla hedrade och hemma efter att den mest inflytelserika mannen i hela det lokala området visade en sådan respekt och värme.

  Eleverna, föräldrarna och mor- och farföräldrarna hade även förberett en dans- och sångföreställning vilken var mycket mer än vad vi hade förväntat oss. Det fanns dock en till anledning till varför vi blev inbjudna till skolan. I Kenya och stora delar av Afrika så är antalet HIV-smittade väldigt högt. En av de dominerande anledningarna till detta är att man inte pratar om sex överhuvudtaget. Det ses som någonting smutsigt och hemligt som man absolut inte kan prata om. Det leder till att väldigt många inte vet vad HIV och Aids faktiskt är, och framförallt, hur det sprids. Detta är en av de stora problem som rektorn för Naserian Primary School Jonathan vill göra någonting åt och det är här vår bidrag med träden och vattnet kommer in i bilden.

  Människorna i Kenya ser träd som heliga och som en symbol för liv. Därför kom rektor Jonathan på den briljanta idén att använda sig av människornas kultur till sin fördel för att kunna sprida informationen om HIV och Aids men även om vikten av hygien. På skolan har han använt träden till att förklara för sina elever hur HIVviruset fungerar och hur man skyddar sig. Man måste ta hand om ett träd noga genom att vattna det, se till att det får solljus och se till så att det växer som det ska. Precis som livet. Om man inte är noggrann och tar hand om sig så kommer man vissna och slutligen dö. Träden bidrar också till att motverka den negativa klimatförändringen av allt torrare klimat. Träden bidrar till  skugga, möjlighet att plantera grönsaker och fåglar och andra djur kommer tillbaka.

  För att dra sitt strå till stacken så skänkte eleverna inom RWS lågstadieverksamhet ett stort antal träd, samt vatten för att vattna de nyplanterade träden. De utvalda eleverna från RWS fick tillsammans med varsin elev från Naserian Primary School plantera var sitt träd bakom och vid sidan om skolan. Det var en bländande upplevelse som betydde mycket. Eleverna fick väldigt bra kontakt med varandra och flera bad om adress för att kunna hålla kontakt via brev. Förhoppningsvis så kan vi åka tillbaka en dag och istället för att mötas av en stekande öken så möts vi av en stor och lummig skog.

  Daniel Stenmark 9D – Bromma

  2013-01-11 - RWS Bromma

  Besök på Naserian Primary School - vår vänskola

  Idag skulle egentligen jag och Nikki blogga tillsammans men klockan är ju nästan nio och Nikki verkar ha somnat. Inte konstigt det egentligen med tanke på hur mycket vi varit med om idag. Jag trodde först att dagen skulle bli extremt jobbig då vi kvällen innan fått reda på att vi skulle upp en timme tidigare än vanligt. Detta gjorde alla, inklusive mig själv, väldigt sura och uppgivna. Det hindrade oss däremot inte från att stanna uppe till elva på kvällen. Vi blev i alla fall väckta på morgonen klockan sju och gick ut och käkade frukost. Jag återfann då på morgonen min älskade Nutella som jag tappad bort kvällen innan. Dock var den nästan slut eftersom alla trodde att den hade tillhört hotellet.

  Klockan 08.00 gick bilarna från hotellet och ett gäng trötta tonårsgrabbar och tjejer gav sig iväg mot Naserian. Halvvägs framme vid skolan tog den asfalterade vägen slut och bilen körde in på en grusväg som liknade mer ett minfält än något annat. Vid ett tillfälle körde man till och med över en sisådär tio meter bred flod. Vi hade tur som inte drunknade. Efter en sisådär tio minuter skumpandes upp och ner på den dammiga vägen skrek Liam till från baksätet. Utanför fönstret stod et gäng gaseller. Chauffören stannade vid vägkanten – om man ens kan kalla det en väg – och lät oss fotografera så mycket, och länge, vi ville. Vi är ju trots allt fotogalna turister. Det hela slutade med att vi stannade till kanske tio gånger för att fota vilda djur.

  Väl framme blev vi välkomnade av masaierna med te, kex och sötpotatis. Trots sin gröna ärg och rentav frånstötande utseende var sötpotatisen väldigt god. Det smakade typ som vanlig potatis, fast sötare. Efter teet visade några av lärarna på skolan oss runt i lokalerna och elevernas sovrum. Rummen var det minsta jag sett i hela mitt liv tror jag. Rummen var kanske 6-7 kvadratmeter stora och dessutom delades varje rum av åtta elever. ÅTTA. Jag som tyckte att våra rum var trånga.

  När rundvisningen var klar bjöd elevernas föräldrar oss på mat och sen drog hela ceremonin igång. Ceremonin bestod till störst del av långa, oförståeliga tal på Swahili men där förekom också en del sjungande och dansande. Ceremonin avslutades med att yours truly skulle hålla tal.Jag var förstås skitnervös! Jag hade ju inte förberett någonting. Det gick bra i alla fall och jag babblade på om hur resan varit och hur god maten var osv. Meningen var egentligen att jag skulle bygga upp till stunden då vi skulle överlämna en present till skolan.

  Efter själva ceremonin fick vi gå runt lite fritt. Plantera träd, prata med eleverna, fotografera osv. Till min förvåning ville ungarna hela tiden ta på ens hår och dra i ens näsa. Varför näsan? Alla har väl en näsa, right? Senare på eftermiddagen drog vi oss tillbaka till bilarna och åkte tillbaka mot hotellet. Och som Kevin förutspådde – It’s gonna be a bumpy ride. På vägen tillbaka såg vi, på nära håll, det enda djuret vi inte såg på vägen mot skolan – zebror. Idag var en fantastisk dag, och enligt mig, den bästa hittills.

  Det här var förresten vår lunch. SUPER TASTY.

  Matilda

  2013-01-10 - RWS Bromma

  Möte med föräldralösa barn och Kelvin

  Idag fick vi börja dagen med att besöka ett väldigt rikt barnhem som kallades för New Life. New Life är ett barnhem skapat av ett brittiskt par för ungefär 19 år sen. Barnhemmet strävar efter att adoptera barn som blivit övergivna vid bäbis stadiet. New Life är sponsrad av flera organisationer. Vi fick se hur barnen som varken hade föräldrar eller släkt hade det. Jag och Robert tyckte att det var väldigt roligt att se att några bryr sig om de barn som inte har någon familj alls. Men samtidigt så tyckte vi synd om barnen där eftersom att så fort vi kom dit så börja de krama oss och det visar att barnen inte får tillräckligt med kärlek där.

  Sedan så åkte vi till ett köpcenter som befann sig nära barnhemmet. Köpcentret hette YaYa. Det var vakter utanför som kollade igenom alla personer som skulle in med en metall detektor bara för att försäkra sig att ingen gick in med vapen. När vi väl kom in så såg vi hur stort det verkligen var, det var ungefär 7 våningar och varsin våning innehöll ungefär 12 affärer förr utom den våningen som befann sig högst upp. Vart man än gick vilken affär man var i så såg man flera vakter som kontrollerade de affärer som innehöll värde saker med ett högt värde. Det var inte särkskilt billigt där det var ungefär lika dyrt som i Sverige eller dyrare.

  Efter att vi hade varit på köpcentret så skulle vi åka till Kenswed. Kenswed är en skola som bl a  finansieras av medel fån vår skola – Raoul Wallenbergskolan. När vi anlände så fick vi gå in i klassrummen där eleverna var och då började vi med att hälsa på alla eleverna. Efter att vi hade hälsat på dem så fick var och en av oss en person som skulle vara en guide och han eller hon skulle visa oss runt. Jag tyckte att det var väldigt intressant eftersom att vi fick lära känna de och jag hann även fråga honom ett par frågor som var; ifall du skulle ändra något i världen vad skulle det vara? Trivs du här? Hans svar var väldigt intressanta tyckte jag och det var för att han verkligen visste vad han ville osv. Han sa att han skulle vilja ändra fattigdomen i Afrika eftersom att deras fattigdom leder till att vissa som verkligen vill utvecklas inte får chansen att visa sig för världen. Några av de anledningar till att de inte kan utvecklas är kanske för att deras familjer inte har råd med det som krävs eller så är det att många inte bryr sig om de talangerna Afrika har.

  Vi gick in och hälsade på de flesta elever i båda klassrummen. Efter att vi hade hälsat på de flesta så fick vi varsin ”guide” varje elev från Raoul Wallenbergskolan fick en elev från Kenswed som ens personliga guide som man skulle följa efter och de skulle berätta lite om de byggnaderna skolan hade. Efter att vi hade gått en liten rundtur på skolans mark så gick vi en promenad med de andra eleverna. Promenaden var ungefär 2 kilometer lång. Vi pratade om hur systemet i Kenya var så annorlunda jämfört med systemet vi har i Sverige och hur vi barn i Sverige tycker att skolan är dålig. Då blev ju Kelvin så klart förvånad (Kelvin var min personliga guide.) Kelvin hade besökt Sverige tidigare och han hade njutit av upplevelsen. Kelvin tyckte vi var lite konstiga som tog skolan för givet. Han berättade också att de spelade fotboll varje onsdag och fredag.

  För det mesta så pratade vi om hur systemet i Kenya fungerade och om hur befolkningen såg på sitt land, han berättade att de som bodde där älskade sitt land och var allmänt glada. Det var då jag sa att väldigt många i Sverige är deprimerade även då vi har ett väldigt bra och jämnt system. Vi pratade också om klyftorna mellan fattiga och rika. Han berättade då också att det var väldigt enkelt att få jobb om du var välutbildad och om du inte var utbildad var det omöjligt. När vi hade kommit tillbaks till Kenswed efter promenaden så skulle vi samlas i en ring och så skulle man säga sitt namn och ens favorit ämne. Det verkade som om de eleverna på Kenswed ogillade biologi för att Kelvin berättade att han inte ville säga att det var hans favorit ämne för att då skulle de börja garva. Anledningen till att de ogillar ämnet biologi var för att det var ett svårt ämne.

  Efter att vi hade berättat våra namn och vårat favoritämnen så började ceremonin. De kenyanska eleverna började sjunga en låt på engelska och sedan så sjöng de en låt på Swahili, vi försökte sjunga med men det gick knappt. Sedan så skulle vi sjunga en låt för dem. Låten hette ’’Här kommer alla känslorna på en och samma gång’’. Efter ceremonin hade vi några minuter att säga hejdå och fråga de sista frågorna. Besöket på Kenswed var jätteroligt för man lärde känna väldigt många människor och bekanta sig med de som man aldrig hälsat eller sett förr, men får också lära sig vad majoriteten av de eleverna tycker.

  Yahya & Robert

  2013-01-09 - RWS Bromma

  Dagen då vi slutade ta allt för givet

  Idag var dagen då vi slutade ta allt för givet. Vi fick se fattigdom på riktigt i Afrikas största slumområde. Organisationen Wayo-Wayo visade oss hur de jobbar och vad de jobbar med och gav oss en rundvisning i kåkstaden Kibera där nästan en miljon människor lever i slummen.

  Vi anlände med bussen vid 10-tiden och fick genast ett fint välkomnande av Wayo-Wayosdansgrupper bestående av ungdomar i 13-17 års ålder. Det var fantastiskt att se: de var så glada och framför allt duktiga på vad de gjorde! Tidigare hade vi fått veta att 15-20 % av invånarna i Kibera var Hiv-positiva, vilket gjorde att vi kände oss ännu mer glada och rörda över deras uppträdande: att de hade sådan glädje till livet. Det är nämligen så att i Kibera har man knappt råd med det livsnödvändiga, så som mat och vatten, och därför är det få personer som ens går klart grundskolan. De har inte råd med skolgång och måste hjälpa till i hemmet, vilket leder till att utbildningsnivån är låg. Har man ingen bra utbildning får man heller inget bra jobb, och utan jobb har man inte råd att flytta ifrån Kibera. Är man så pass fattig att man knappt har råd med det mest nödvändiga och blir erbjuden pengar för tjänster tar man oftast den chansen, även om det ibland innebär sexuellt utnyttjande för unga tjejer. Det leder till tidig graviditet, och ännu en mun att mätta. Därför blir många kvar i Kibera hela livet. Barnen vi såg uppträda hade verkligen förmågan att göra mycket av det lilla de hade.

  Därefter var det dags för oss att, i tre grupper, gå runt i Kibera och hälsa på hos några familjer. Vi gick på småstigar mellan de tätt liggande små plåthusen och snubblade på sopor och rör, medan våra guider: en kille och en tjej på 15 år från Kibera, vant undvek alla små gropar och diken. Efter en kort stunds promenad kom vi fram till huset där vår guide Don bodde. Vi blev varmt välkomnade av Dons mamma till det lilla rummet som var både matrum, vardagsrum, sovrum och hall. I det lilla huset – stort som en fjärdedels klassrum – bodde hela sex personer. Vi slog oss ned i den lilla soffan och fick höra om det vardagliga livet i Kibera. I Kibera är det nästan ingen som har ett garanterat jobb. Att hela familjen använder den offentliga toaletten kostar lika mycket som en middag, så man får välja. Det kändes som en kalldusch att få se hur trångt och litet de bodde och trots det var så glada medan vi klagat över att toaletten på rummet är svår att spola. Vi kände att vi ville visa alla i Sverige hur folk hade det här, att de var glada över det de hade och inte lät småsaker komma i vägen, som vi ofta gör hemma.

  Rundvandringen fortsatte under vassa plåttak, bredvid gröna majsodlingar och uppför en ranglig trappa till vår andra guide, Tamaras, hus. Rummet de sov, åt och lagade mat i var ännu mindre än Dons och där bodde hon med sina föräldrar och fyra syskon. Hon berättade att hennes mamma för tillfället inte var hemma, eftersom hon var ute och letade jobb så att familjen skulle få mat ikväll. När vi gav henne, liksom vi givit Don, tusen shilling så sken hon upp, om möjligt ännu mer, eftersom att det betydde middag till kvällen.

  Vi gick vidare, tillbaka till Wayo-Wayo-centret där vi fick besöka en liten butik. Där sålde de smycken och andra souvenirer gjorda av ungdomarna på Wayo-Wayo. Organisationen jobbar nämligen för att barn och ungdomar i slummen inte ska halka in på spår mot kriminalitet och droger. De vill erbjuda ungdomarna en plats att göra läxor, umgås och arbeta med sina kreativa sidor, så som dans, fotografering och musik. De flesta av oss köpte några armband som var väldigt vackra. Några av de ungdomar som tidigare dansat försökte lära ut sin dans till några av oss. Hur det gick ska vi inte diskutera, men det var jättekul att testa! Tillsammans med ungdomarna vi dansat med gick vi och åt lunch på restaurang.

  Sedan besökte vi ett dagis i slummen. Där blev vi bemötta av några små pojkar och flickor som alla ville ta oss i hand och kramas. Särskilt berörda blev vi av en liten pojke som inte vill släppa taget om våra händer. När han fick syn på ett par solglasögon ville han ha de på sig, och helst inte ta av dem. När vi senare var tvungna att gå så sprang han efter och tog tag i handen igen. Efter att ännu en gång ha kramat honom hej då så var ett par kinder våta, kan jag säga.

  Bussen kom sedan för att ta oss tillbaka till hotellet, och vi kom överens om att aldrig mer klaga över sega datorer, snåla föräldrar och tråkig skola. Tur för oss att toaletten gick så lätt att spola när vi kommit hem.

  Clara 9a och Karin 9d i RWS Bromma

  2013-01-09 - RWS Bromma

  RWS-elever till Kenya

  20 elever och 5 lärare har just åkt till Kenya på ett tvåveckors besök på RWS vänskolor Kenswed och Nasirian School i Nairobi. Kenswed är en högstadie/gymnasieskola och är alldeles nystartad. Starten har blivit möjlig bl a tack vare att RWS-elever under de senaste två åren har gjort formidabla insatser för att samla in pengar till byggande av skolsalar och inköp av läromedel. Nu har skolan ca 100 elever och är under snabb utveckling. Nasirian School är en låg- och mellanstadieskola i ett Massaijområde några mil utanför Nairobi. Skolan ligger i ett mycket torrt område och behovet av växtlighet är mycket stort. Eleverna i årkurs F, 1 och 2  har bidragit till att bygga upp en ekonomisk fond för trädplantering inom Nasirian School.

  Samarbetet mellan RWS och de båda skolorna i Nairobi syftar i första hand till att etablera ett långsiktigt elev- och lärarutbyte där vi årligen gör det möjligt för elever i RWS-skolornas avgångsklasser att göra en resa till våra vänskolor. Vi tror nämligen att lärande i de två vitt skilda verkligheterna ger en värdefull dimension som är bra både för elever och lärare. I februari förra året genomförde lärare och skolledare ett första besök i Kenya och samarbetsavtal upprättades. I april förra våren besökte några elever från Kenswed våra två RWS-skolor tillsammans med sin rektor. Och nu är det alltså RWS-elevernas tur att göra ett besök i Kenya och lära känna landet, skolorna och eleverna som nära som möjligt. Vi hoppas att relationer ska skapas som kanske varar för livet.

  På bilden ovan är förväntansfulla elever och lärare samlade inför avresan från Arlanda. Eleverna har bl a med sig ett 20-tal laptops (donerade av en av de svenska storbankerna) för att göra fortsatt kommunikation möjlig med elevernas nya vänner i Nairobi.

  2012-12-20 - RWS Bromma

  RWS-elever besökte Carl Bildt

  Under hela 2012 har 100-årsminnet av Raoul Wallenbergs födelse högtidlighållits på en lång rad olika sätt över hela världen. Den svenska regeringen utsåg under 2011 en Nationalkommitté under ledning av utrikesminister Carl Bildt, som fick ansvaret för genomförandet. En av aktiviteterna under 2012 var en uppsatstävling bland Sveriges alla skolelever i årskurserna 7 till 9. RWS-eleverna antog förstås utmaningen med stort allvar. Uppsatser, filmer och musikstycken producerades och eleverna lyckades så väl att man belade de tre första platserna i tävlingen med en uppsats, en film och ett musikstycke.  

  De elever som producerat de vinnande bidragen fick strax före jul möjlighet att personligen träffa utrikesminister Carl Bildt i hans tjänsterum på Arvsfurstens palats i Stockholm. Eleverna fick berätta om sina bidrag till Raoul Wallenbergtävlingen. Utrikesministern visade stort intresse över variationsrikedomen i tävlingsbidragen. Han berömde eleverna för deras insatser och uttryckte en övertygelse om att bidragen skulle ha spridningseffekt och positiv påverkan på andra svenska skolelever. 

  Följande elever deltog vid besöket hos Carl Bildt: Madeleine Hossini, Stina Dingfors, Malin Junhager, Vilma Johansson, Kevork Ekizean, Johannes Dahl och Felicia Stjernberg.

  Efter mötet med Utrikesministern deltog eleverna vid en avslutningscermoni för Raoul Wallenbergåret i Riksdagens gamla andrakammarsal.

  2012-11-27 - RWS Bromma

  Rapport från Budapest - i Raoul Wallenbergs fotspår

  Den 23-25 november åkte vinnaren av Raoul Wallenberg Academys tävling 2012, Madeleine Hossini, till Budapest tillsammans med representanter för både Raoul Wallenberg Academy och Raoul Wallenbergskolan i Bromma. Syftet med resan, som var första pris i tävlingen, var att få spendera tid i den stad där Raoul Wallenberg till stora delar verkade samt att få ta del av det arbete som idag fortsätter i hans anda.

  Resan började med en lunch tillsammans med Sveriges ambassadsekreterare Eddy Fonyódi som berättade om Svenska ambassadens arbete i Budapest och hur man arbetar med att sprida kunskapen om Sverige och den svenska kulturen bland det ungerska folket. Han berättade vidare att man i dagarna satt upp en utställning om August Strindberg och hur man genom arbetet med den försöker nå ut till en yngre ungersk publik. Parallellt med detta kulturarbete pågår naturligtvis också arbetet med det som den svenska regeringen har utsett till Raoul Wallenbergåret 2012, dvs det år som Raoul Wallenberg skulle ha fyllt 100 år. Detta år har bland annat tagit sig uttryck i en park med gröna träd mitt i Budapest i Raoul Wallenbergs anda signerad Svenska ambassaden.

  Efter den mycket goda och intressanta lunchen bjöds Madeleine och representanter till Svenska Ambassaden där de fick förmånen att träffa ambassadör Karin Olofsdotter och  över en kopp kaffe få ytterligare information om hur Sverige arbetar med svenska intressen utomlands. Här fanns också möjlighet att ställa mer personliga frågor till ambassadören om hur det är att vara utlandssvensk och att inneha en sådan viktig och tung post som ambassadör. Karin svarade öppenhjärtligt på alla frågor och berättade bland annat om hur hon uppfattar sitt uppdrag och hur hon och hennes man har löst skolgång för sina barn i Budapest. Det var en mycket trevlig eftermiddag och ett givande möte.

  Därefter gick turen till den ungerska skolan Raoul Wallenberg Humán, en skola som likt Raoul Wallenbergskolorna i Sverige arbetar med fokus på mod och handlingskraft. Här blev Madeleine och representant från Raoul Wallenebergskolan i Bromma mottagna av rektor Gavallérné Kancsal Ágnes som tillsammans med fyra elever visade runt i skolans vackra lokaler samt berättade om skolans mission. Som ett led i detta besök beslutades om ett samarbete de två skolorna emellan då det står tydligt klart att man har mycket gemensamt både när det gäller undervisning, syn på medmänniskan men framför allt det framåtsträvande arbetet i och bevarandet av Raoul Wallenbergs minne.

  Stora delar av lördagen bestod i en vandring till fots genom Budapest. Besökarna fick, med hjälp av guiden Gergely Kun, kunskap om viktiga platser och byggnader som varit av betydelse för Raoul Wallenbergs arbete i Budapest under åren 1944-45. Guiden visade på huset där Svenska ambassaden under ledning av Raoul Wallenberg först hade sitt fäste men också på de många ”svenskhus” som Raoul Walleneberg köpte för att kunna inhysa de människor som var under beskydd av svenska staten genom så kallade skyddspass. På så sätt lyckades Raoul Wallenberg rädda tiotusentals judar undan deportationen.

  Ett monument som gjorde stort intryck på deltagarna var de skor i brons som ställts upp utmed Donaus flodkant som ett minne av alla de judar som här blev skjutna till döds av de ungerska nazisterna, pilkorsarna. Särskilt påmind om Raouls Wallenbergs öde blev deltagarna då man mot slutet av turen stannade vid det hus som Raoul Wallenberg sov i under sin sista natt i frihet, där han blev hämtad och tillfångatagen av ryska män i januari 1945. Här slutar också spåren efter Raoul Wallenberg.

  Efter denna långa och innehållsrika vandring begav sig Madeleine och representanter till Holocaust Documentation Center, ett muséum till minne av de många judar och romer som blev mördade under Andra världskrigets frammarsch genom Europa. Det var ett starkt besök som framkallade många känslor och som fick både Madeleine och representanterna att behöva sätta sig ner en stund för att kunna ta in och reflektera över det som man fick berättat och visualiserats för sig.

  Under vistelsen i Budapest framgick tydligt vilken stor och ihågkommen man Raoul Wallenberg är. Hans namn förekommer på gator, skolor, monument och stiftelser. Överallt stöter man på plaketter på där Raoul Wallenberg utfört sina gärningar. Detta gjorde Madeleine och de andra deltagarna stolta över att få representera organisationer bärande Raoul Wallenbergs namn och att förstå vikten av det stora uppdraget i att fortsätta föra fram hans budskap om civilkurage och alla människors lika värde.

  Kajsa Nyborg, lärare och arbetslagsledare inom RWS Bromma

  2012-10-19 - RWS Bromma

  Besök av USAs ambassadör i Stockholm

  Raoul Wallenberg skolan i Bromma hade under fredagen den 19 oktober förmånen att få ta emot besök av Amerikas ambassadör i Stockholm, Mark Brzezinski, och hans fru Natalia Brzezinski. Besöket var ett led i firandet av det som Sveriges regering utnämnt som Raoul Wallenbergåret 2012, det år som Raoul Wallenberg skulle ha fyllt 100 år.

  Mark Brzezinski delade under besöket med sig av sina personliga erfarenheter när det gäller Raoul Wallenberg och hans gärningar under andra världskriget. Han berättade att han förfäder, som också de varit ambassadörer och förebilder för honom, på nära håll samarbetat med Raoul Wallenberg och hur detta påverkar Mark Brzezinski i hans situation idag. Han berättade vidare om hur Raoul Wallenberg är en förgrundsfigur för många människor i världen och vilken hjältestatus han har, inte minst i USA.

  Eleverna på Raoul Wallenbergskolan i Bromma uppskattade det nära besöket och visade detta både genom att ställa många frågor till Mark Brzezinski men också genom att vilja ta i hand med ambassadören efter besöket och tacka honom för en intressant och tankeväckande föreläsning.

  2012-10-16 - RWS Bromma

  Grattis Madeleine Hossini 9C

  Vi gratulerar Madeleine Hossini i klass 9C på Raoul Wallenbergskolan i Bromma som med sin novell En mörk och tidig onsdagsmorgon tog hem förstapriset i Raoul Wallenberg Academys tävling 2012!

  Första pris är en resa till Ungerns huvudstad Budapest, tillika den stad där Raoul Wallenberg levde och verkade under 2:a världskriget.

  Juryns motivering:

  ”Med en kort och kärnfull uppsats, som handlar om skolpojken Elias, lyckas författaren på ett konkret sätt visa på hur en person, i vardagen och med Raoul Wallenberg som förebild, kan göra skillnad för andra människor idag.”

  2012-10-10 - RWS Bromma

  År 4 på RWS Bromma

  Det är sedan ett tag klart att vi på RWS Bromma antar tre förskoleklasser samt en klass vardera i år 4-6 nästa läsår. Det har framkommit önskemål från vårdnadshavare att vi ska starta en år fyra redan nu efter jul. Vi startar en år fyra redan efter jul om det blir 15 elever som vill börja, dessa elever blir då grunden för nästa läsårs klass i år 5. Ni som är intresserade kontaktar Rektor Christer Persson på telefon 0703-810855 eller mail christer.persson@raoulwallenbergskolan.se

  2012-09-16 - RWS Bromma

  Förskoleklass 2013/14

  Till läsår 2013/14 utökar vi antalet platser i förskoleklass till 51 på RWS Bromma. Vi gör tre klasser med 17 elever i varje klass.

  2012-09-04 - RWS Bromma

  Informationskväll

  Onsdag 21/11 kl 18-20 i skolans matsal är det informationskväll för föräldrar som står i kö eller funderar på att placera sitt barn på RWS Bromma.

  2012-09-04 - RWS Bromma

  Läsår 2013/14 år 4

  Till läsår 2013/14 utökar vi på RWS Bromma vår verksamhet för grundskolans tidigare år. Vi kommer till detta läsår även att ta in elever i år 4. Intresserade föräldrar är välkomna att ringa rektor Christer Persson på telefon 0703-810855 för mer information eller komma på något av de rektorscafén som annonseras här på sidan. Ni kan också ställa er i kö till skolan genom att klicka er vidare på knappen ”sök RWS” här till höger.

  2012-09-04 - RWS Bromma

  Öppet hus

  Lördag 2/2 2013 har vi det årligen återkommande ”öppet hus” på RWS Bromma.

  Eleverna har skoldag kl 10-13. Alla som är intresserade av vår verksamhet och funderar på att placera sitt barn på RWS Bromma är hjärtligt välkomna till oss denna dag!

  2012-08-22 - RWS Bromma

  Rektorscafé Christer Persson

  Nu inbjuder vi till rektorscafé med vår rektor Christer Persson. Alla föräldrar som har barn/ungdomar i Raoul Wallenbergskolan Bromma eller funderar på att placera dem i vår verksamhet är välkomna för att fika med skolans rektor.

  Syftet med rektorscaféerna är att förbättra dialogen mellan skolledningen och föräldrarna i vår verksamhet. Vi är starkt intresserade av hur föräldrar ser på skolan och de egna barnens/ungdomarnas behov för att de ska utvecklas så väl som möjligt både kunskapsmässigt och karaktärsmässigt. Vi vill verkligen vara en skola som är väl förankrad i och integrerad med det omlkringliggande samhället, eftersom vi tror att det är en förutsättning för att barnen/ungdomarna ska kunna vara så väl förberedda som möjligt för vuxenlivet när de lämnar skolan. Tillsammans med er förälder utvecklar vi en bra skola för eleverna.

  Ambitionen är att rektorscaféerna ska äga rum varje månad i Raoul Wallenbergskolans matsal (västra byggnaden). Nästkommande rektorscafé äger rum:

  onsdag 3 oktober kl 18:00 -Fokus denna gång ligger på föräldrar med barn som funderar på att börja hos oss men inte går på vår skola än. Vi är tacksam om du skickar oss en anmälan om din närvaro till christer.persson@raoulwallenbergskolan.se så att vi kan bedöma behovet av fika.

  Alla är varmt välkomna!!

  2012-08-19 - RWS Bromma

  RWS-elever talade på Raoul Wallenbergs 100-årsminne

  Den 4 augusti hölls en minneshögtid över Raoul Wallenberg och 100-årsminnet av hans födelse. Evenemanget genomfördes på Sigtuna Humanistiska Läroverk i Sigtuna under närvaro av bl a Kronprinsessan Viktoria och Nina Lagergren (Raoul Wallenbergs syster). Bland talarna märktes bl a riksdagens talman Per Westerberg, utbildningsminister Jan Björklund, två av Nina Lagergrens barnbarn Cecilia Åhlberg och Michael Wernstedt, Ingrid Carlberg (författare till den nyutgivna boken ”Det står ett rum här och väntar på dig..”, Olle Westberg, koordinator för Raoul Wallenbergåret och så två av RaoulWallenbergsskolornas duktiga elever Elvira Frickner och Amandus Åberg. Elvira och Amandus var bland de RWS-elever som efter en uppsatstävling under våren fick möjlighet att besöka Budapest och ”gå i Raoul Wallenbergs fotspår”. Baserat på sina upplevelser i Budapest och kunskap om Raoul Wallenberg skrev man själva det tal som sedan framfördes på minneshögtiden. Talet publiceras nedan i sin helhet. Vi inom Raoul Wallenbergskolorna är ytterligt stolta över våra fina elever.


  Elviras och Amandus tal

  ”Ers Kungliga höghet (er), våra damer och herrar.


  Raoul Wallenbergs handlingar har betytt så mycket för många enskilda människor, för samhället, våra skolor och för oss personligen, och därför är det en stor ära för oss att vara med här idag för att högtidlighålla 100-årsdagen av honom.


  I Raoul Wallenbergskolorna uppmuntras vi elever att ha Raoul Wallenberg som vår förebild och att på olika sätt göra skillnad. Vi försöker efter bästa förmåga leva upp till våra fyra ledord – alla inspirerade av Raoul Wallenberg och hans gärning. De är; Ärlighet, Medkänsla, Mod och Handlingskraft.


  Att vara ärlig mot sig själv och andra och att inse att samhället och de ideala perspektiven inte alltid är de rätta. Att ha medkänsla med sina medmänniskor och att inse att vi alla har samma värde, oavsett bakgrund och förutsättningar. Att vara modig nog att se, handla och ta konsekvenserna av sina handlingar.Och att ha den handlingskraft som krävs för att agera, och inte bara prata och titta på.


  I maj månad åkte en grupp elever från Raoul Wallenbergskolorna i Bromma och Uppsala tillsammans till Budapest för att få en djupare inblick i Raoul Wallenberg och hans räddningsaktioner där. Resan var resultatet av en uppsatstävling som genomfördes inom RWS under våren.


  I Budapest fick vi möjligheten att gå i Raoul Wallenbergs fotspår och vi fick se och känna in de platser som han vistades och agerade på. Vi gick bland annat på en guidad rundtur om Raoul Wallenberg i Budapest, och vi kunde tydligt se de kontraster som finns i staden mellan de nya byggnaderna och de mer nedgångna kvarteren. Historien har inte lämnat staden utan att ge avtryck.


  Det Raoul Wallenberg gjorde, gjorde han utan tillstymmelse till själviskhet.Vi har sett och förstått att han satte sitt eget liv på spel för att rädda tio tusentals människor enbart i Budapest.


  Raoul Wallenberg visade att han tog ansvar för sig själv och andra, och han ansåg till och med att det var hans skyldighet. Han sa en gång att; ”För mig finns det inget annat val”. Raoul Wallenberg visade vad en person kan betyda för väldigt, väldigt många andra människor. Raoul Wallenberg gjorde inte det han gjorde för att uppnå rikedom eller kändisskap. Han fick tvärtom betala ett mycket högt pris för sin heroiska gärning. Men genom att agera sant och rätt mot sig själv och sina medmänniskor åstadkom han resultat av oändliga mänskliga värden.


  Även i dagens upplysta värld händer det hemska och orättvisa saker, men om fler människor insåg sitt eget värde och sin egen förmåga att påverka, så vet vi att världen skulle bli en mycket trevligare plats att leva på.


  Vi som unga kan lära så otroligt mycket av Raoul Wallenbergs handlingar. För att minnas honom, som den hjälte han var, fortfarande är och kommer att förbli, kan vi söka i oss själva för att hitta det där modet, kärleken, och drivkraften för att förändra det som vi anser är fel.
  Att vara modig nog att se, känna och handla, och att göra så samtidigt som man är sann mot sig själv och andra. Det är det finaste man kan göra mot både sig själv och sin omvärld.
  Och vi tror att detta är det finaste vi som unga kan göra för att hedra minnet av Raoul Wallenberg.


  Vi kommer alltid att bära med oss Raoul Wallenberg som vår stora förebild!!”

  2012-06-17 - RWS Bromma

  Skolavslutning 2012

  För RWS Bromma avslutades skolåret 2011/2012 med de traditionsenliga skolavslutningarna under en varm och solig sommardag i mitten av juni. Dagen inleddes med avslutning för förskoleklasserna och åk 1 och sedan för de äldre eleverna. På alla avslutningar bjöds på sång- och dansnummer av elever från alla årskurser. Rektor och Head of Year höll tal till sommaren och delade ut Best Achievement Awards i flera ämnen. För eleverna i åk 9 genomfördes den traditionsenliga Graduation ceremony. Den avslutades med den traditionsenliga mösskastningen – detta år ledda av elevrådets ordförande Elvira Frickner.

  Rektor och medarbetare önskar alla elever ett härligt sommarlov och avgångseleverna önskas ett varmt lycka till med framtida studier och yrkesliv!