Raoul Wallenbergskolan

 • Våra skolor

  Gå direkt in på någon av våra skolor.

 • En fantastisk Raoul Wallenbergare
  August är alltid positiv!

  August har lätt för att samarbeta och kan vara med många olika personer i klassen.  Han hjälper till att ta...
  Läs mer om August är alltid positiv!

 • 2019-06-13 - RWS Skövde

  Skolavslutning 2019

  Idag var det skolavslutning för alla elever i förskoleklass till och med åk 9 på RWS Skövde. Under en timme samlades elever, personal, föräldrar, släkt och vänner i Billingehov.

  Det bjöds på ett dynamiskt program som växlande mellan traditionella skolavslutningssånger och lite mer moderna toner, utdelning av stipendium, uppskattning av alla Månadens Raoul Wallenbergare för åk F-6 och utdelning av Terminens Raoul Wallenbergare för åk 7-9, Siri Svarén. Sist men inte minst bjöd avgångseleven Amanda Friberg på ett uppskattat och humoristiskt tal.

  RWS Skövde önskar alla ett fantastiskt sommarlov!

  2019-06-05 - RWS Skövde

  Slöjd för klass 5B

  Klass 5 redovisar sitt arbete i slöjden.
  De har jobbat med drömfångare, dess historia och ett flertal tekniker som krävts för att slöjda en egen.

  2019-06-03 - RWS Uppsala

  Poddar om krisberedskap

  Under den föregående veckan genomförde vi en temavecka på temat Krisberedskap. Vi använde oss av ett material som är framtaget av myndigheten för samhällsskydd och beredskap, där eleverna har fått lära sig vad som menas med en kris, hur samhället är förberett och hur man själv som privatperson kan förbereda sig.

  Poddar

  Eleverna har spelat in egna poddar som handlar om olika kriser och på skolavslutningen presenteras vinnaren som har utsetts av en jury.

  Juryn består av några lärare, samt kommunens krisberdskapssamordnare, som också har förläst för våra elever under temaveckan.

  2019-05-29 - RWS Skövde

  Hälsning från åk 1

  1A har under veckan avslutat temat ”För 100 år sedan”. Vi har reflekterat över likheter och olikheter mellan nu och då. Eleverna har även fantiserat kring hur bilar och andra saker skulle kunna se ut i framtiden – om 100 år!

  Klass 1B har tidigare gjort en bilduppgift där vi tränat både finmotorik, fantasi och att följa en instruktion. I veckan var det dags att skriva meningar eller en berättelse till de härliga bilderna.

  2019-05-24 - RWS Skövde

  Profilval matematik och programmering besökte Chalmers och räknade sannolikhetslära

  I höstas besökte eleverna Chalmers tekniska högskola i Göteborg vilket inför denna resa gjorde att förväntningarna var ganska höga. Då var rubriken potenser och denna gång blev det sannolikhetslära. Eleverna fick lära sig grunderna genom att beräkna sannolikheten att man får t ex 2 treor vid två upprepade kast med tärning. Därefter ökade utmaningen och eleverna fick fundera på hur stor sannolikheten är att man får stege i Yatzy vid olika varianter av givna kort. Passet avslutades med ett mindre projekt där eleverna fick använda allt de fått lära sig och begrunda begreppet ”birthday paradox”. Den stora frågan var hur stor sannolikheten är att utifrån 5 personer beräkna hur stor sannolikheten är att minst två av dem fyller år på samma dag under årets 365 dagar.
  Utöver undervisningen fick också eleverna träffa och lyssna på en av Chalmers ambassadörer. Hon berättade allt ifrån studentlivet i stort, att man tidigt behöver ställa sig i bostadskö för att få möjlighet till lägenhet i Göteborg och hur otroligt kul det är att läsa en utbildning där alla har samma intresse. Efter denna information gick vi i samlad grupp på en rundvandring inne på Chalmers campus.
  Dagen bjöd på många intryck och minnen. Förhoppningen är att våra elever fortsätter att sträva efter höga betyg och når sina drömmar. Kanske börjar några på Chalmers? Denna dagen kommer säkerligen att inspirera dem ett tag framöver.
  Innehållet för resan genomfördes genom projektet Mathivation vilket är ett upprepat inslag i detta profilval.
  2019-05-21 - RWS Skövde

  Teknikkampen för 6A

  Klass 6 A provade på Teknikkampen när Balthazar besökte oss på tekniklektionen. Eleverna provade på alla möjliga saker, allt ifrån laser till pussel. Problemlösning och samarbete var i fokus.

   

  2019-05-17 - RWF Vega

  RWF Vega 2

  Tiden går fort och det händer mycket nu med den nya förskolan RWF Vega 2. Förskolan står på plats och det pågår ett intensivt arbete till starten i augusti. Våra 5-åringar från Vega 1 har deltagit i det officiella spadtaget för förskolan och vi har anställt de två första pedagogerna. Jill Kindblom och Mimmi Fors är först ut.

  Varmt välkomna till oss på RWF Vega.

   

  Det officiella spadtaget

   

  Förskolan står på plats

  Adressen till RWF Vega 2 är Timvinkelvägen 44 för er som är nyfikna att titta hur den ser ut lite på avstånd.

  Jill Kindblom, förskollärare

   

  Mimmi Fors, barnskötare

  2019-05-17 - RWS Uppsala

  Skolavslutning 2019

  2019-05-16 - RWS Skövde

  Åk 2 arbetar med insekter

  Här har eleverna fått välja delar för att ”bygga” ihop en husfluga som de tror att den ser ut. Efteråt jämförde eleverna sina flugor med en bild av en riktig fluga. Många hade en riktigt bra uppfattning om hur en husfluga ser ut.

  2019-05-03 - RWS Uppsala

  Indiska utbytespartners på plats i Sverige

  Nu har vi precis vinkat av våra indiska utbytespartners på Arlanda efter två veckor tillsammans i Sverige.

  Eleverna har fått testa på att gå i en svensk skola samt fått uppleva allt från svensk folkdans, till skansen, Vaxholm, lasergame, fika, skidåkning, valborg, paddling och utflykter i skogen.

  Vi ser fram emot fortsatta utbyten och vänskaper mellan gränserna!

   

  2019-05-02 - RWS Skövde

  Hälsningar från åk 3!

  I åk 3 är det full fart med de nationella proven i matematik och svenska. Vi upplever att barnen tycker att proven är roliga och vi ser de som en naturlig del i undervisningen.
  Vi håller också på med forntiden där vi lär oss om stenåldern, bronsåldern och järnåldern. Eleverna visar på stort intresse och det leder till många diskussioner och samtal.
  På Valborgsmässoafton tillverkade vi majbrasor som var både miljövänliga och ingen brandrisk!

  2019-04-29 - RWF Mariehäll

  Vi städar i vårt närområde

  Hela förskolan har i samband med Håll Sverige Rent och skräpplockardagarna varit ute och plockat skräp runtom förskolans närmiljö. Vi har pratat med barnen om varför man inte får slänga skräp i naturen och att det finns olika sorters skräp som fungerar på olika sätt i naturen. I Läroplanen står det att vi skall visa respekt för allt levande och visa omsorg om sin närmiljö.Det blev riktigt många påsar med skräp och barnen reflekterade över hur mycket skräp som slängs i naturen samt att det också saknades papperskorgar.
  De äldsta barnen har även grävt ner i jorden en planka med olika sorters skräp på för att se vad som kommer att hända med det.

  2019-04-12 - RWS Skövde

  Bild för åk 7

  På bilden har eleverna i åk 7 designat egna tablettaskar och jobbar på att marknadsföra dessa.

  2019-04-05 - RWS Skövde

  Profilval matematik

  Profilval matematik och programmering besökte den 2 april Volvo IT för att få en inblick kring olika yrkeskategorier inom bland annat programmering. Personal från företaget berättade om sina val i livet som ledde dem till sina arbetsuppgifter som de hade idag. Flertalet började i unga år och intresserade sig för spelprogrammering men samtliga lämnade detta spår för att vidareutveckla program och robotar som hanterar Volvos olika produktionsfaser.
  Eleverna fick pröva på att lösa olika programmeringsuppgifter med hjälp av sin Chromebook och programmet Scratch. Miljön som de fick utgå ifrån var företaget Cpac som ville automatisera sina dumprar som körde sten i ett grustag. Dumprarna skulle vara förarlösa och skulle därför utifrån sitt programmerade system ta sig från sin uppställning, undvika hinder, hämta upp stenarna och därefter ta sig tillbaka till dåvarande uppställning för avlastning. Efter avklarade uppgifter fick eleverna redovisa sina lösningar på en stor skärm och därigenom lära sig av varandras olika lösningar.

  2019-04-04 - RWS Skövde

  Religion för klass 4

  Idag har eleverna i åk 4 startat igång ett redovisningsarbete om judendomen. De skall bland annat lära sig om Tanakh, Mose och olika högtider!

  2019-04-02 - RWS Järvastaden

  Vinst för RWSJ mot Ulriksdalskolan

  En succé för årets innebandyturnering 2019

  Under årets sportlov deltog för första gången Raoul Wallenbergskolan i en innebandyturnering mellan olika skolor här i närliggande område i Järvastaden, där RWSJ vann överlägset. Nu är tanken att RWS ska under Påsklovet delta i en fotbollsturnering. Kan RWS återskapa magin?

  När Ulriksdalskolan åter igen arrangerades innebandyturneringen för ca sjunde gången. Valde RWSJ att ställa upp denna gång. Förra året var RWSJ inte moget men i år var de redo.
  – Förra året mäktade vi inte med och vi hade inte bra koll på läget, säger Victor Larsson som är huvudansvarig för innebandy bland åk3-4 på RWSJ.
  ”Kan inte vara annat än nöjd”

  När inbjudan åter igen kom så tvekande inte RWSJ att dra ihop de elever som var på fritids för att delta. En härlig blandning av ÅK 2-3 med stöd från ÅK4. Laget var ett faktum. Tidig en kall torsdag eftermiddag 28/2 drog 3 ledare med supporter och laget i väg.
  Det visade sig att RWSJ presterade bäst när det gäller och började sin första match mot fjolårsvinnarna med en säker vinst. Vinsten i finalen mot Ulriksdalskolan var ett faktum 5-2 (2-0) talar för sig själv. En sann lag insats både från en engagerad tränare Victor Larson, ledarna Anki Karlsson och Sanne Larsson men även spelarna och inte att förglömma supportrarna. Utan hejarklack men även grovjobbet på plan med punktmarkering skulle målen inte ha rullat in.
  -Grymt jobbat av alla, säger Victor Larsson överlycklig och stolt. Det är RWSJ första vinst och pokal. Laget släppte bara in 4 mål och gjorde 28 under hela turneringen på 6 matcher. Helt otroligt och vi fick publiken med oss.
  Kommer det att upprepas?
  Nu stundar Påsklovet och detta år är RWSJ inbjuden till en fotbollsturnering i Skytteholmskolan onsdagen den 17 april. Ska samma magiska insats upprepas?
  Lycka till önskar vi truppen som kommer att förvekliga detta uppdrag!
  Erika Frayssinet

  2019-04-02 - RWS Järvastaden

  Årets välgörenhetsgala 2019

  Härmed presenterar RWS Järvastaden, stolt årets välgörenhetsgala. Där en del av det arbete eleverna gjort på fritidshemmet i årskurs 2 visas upp, efter att på olika sätt ha jobbat med barnkonventionen och skolans värdeord, handlingskraft, medkänsla, mod & ärlighet. Alla elever i år 2 är delaktiga i galan där de olika aktiviteterna på fritidshemmet möts. Ett sådant exempel är elever som gått i aktiviteten “skådespeleri” har sedan samarbetat med elever som gått aktiviteter som filmproduktion och skrivarverkstad. De har sedan tillsammans producerat sina egna kortfilmer baserade på de filmmanus som eleverna skrivit på “skrivarverkstaden”. Elever som gått aktiviteten “konstkunskap” kommer att under galan visa upp sina konstprojektpresentationer på scen. Elever som gått dans uppträder och kamerateam från aktiviteten “filmproduktion” har besökt övriga aktiviteter så som fotbollsprofil, wild kids och rörelselära, och har med hjälp av intervjuer satt sig in i de olika aktiviteterna och skapat programmet “fritidsnytt” som sedan visas upp på galan.
  Denna fantastiska dag rullas röda mattan ut och fotograf finns på plats om en vill få sitt foto taget tillsammans med familjen. Försäljning av fika och annat finns på plats, där pengarna går oavkortat till BRIS – Barnens rätt i samhället.

  2019-04-01 - RWF Vega

  Välkomna att träffa våra fantastiska RWF-ambassadörer i Vega

   

  Är du nyfiken på hur den pedagogiska undervisningen bedrivs hos oss på RWF Vega är du varmt välkomna att träffa våra fantastiska ambassadörer. Ingen kan vår verksamhet bättre än våra kompetenta barn och utbildade engagerade pedagoger. 

  Vi bedriver en kvalitativ verksamhet där vi lägger stor vikt på varje individs utveckling och lärande. Med ledorden Ärlighet, Medkänsla, Mod och Handlingskraft som stadig grund i vårt viktiga värdegrundsarbete arbetar vi aktivt att få trygga barn. Barn som är trygga i sin lärandemiljö kan tillgodose sig kunskap, lära sig lära och erövra kunskap och världen på egen hand! 

  Söndagen den 7 april mellan kl. 12.00–14.00 är du välkommen att besöka vårt tält på Vegastadens stora visningsdag. Hos oss kan du delta i en liten tävling samtidigt som du kan ställa dina frågor eller läsa lite ur vår presentationsfolder. Vi har även något litet gott som retar smaklökarna att bjuda på samt en liten present till barnen som besöker oss.

  Dessa barn- och pedagogambassadörer för RWS kommer även tillsammans med Hemsö och Wästbygg fredagen den 12 april klockan 11.00 delta i det första spadtaget för nybyggnationen av RWS Vega förskola och grundskola som öppnar i augusti 2019 respektive augusti 2020. Detta gör vi vid byggarbetsplatsen, i korsningen mellan Västra Täckeråkers Väg och Kvarntorpsvägen i Vega Haninge.

  Väl mött!

   

  2019-04-01 - RWS Skövde

  Åk 2 arbetar med problemlösning i matematik

  I läroplanen (Lgr 11) står det att eleverna i ämnet matematik ska utveckla förmågan att:

  • Lösa problem med hjälp av matematik samt värdera valda strategier och metoder.
  • Använda matematikens uttrycksformer för att samtala om, argumentera och redogöra för frågeställningar, beräkningar och slutsatser.

  Det här tränar just nu åk 2 genom att arbeta med problemlösning parvis. Eleverna tar sig an problemet tillsammans. De samtalar och samarbetar för att komma fram till en lösning och diskuterar om den är rimlig.

  Genom att arbeta parvis upplever många elever att de kan lösa svårare problem än vad de klarar att lösa själva. När de tänker tillsammans lär också eleverna varandra och får nya strategier för hur de kan ta sig an och lösa problem som de sedan kan använda när de arbetar enskilt.

  Alla elever är positiva och mycket engagerade i arbetet med problemlösning. Det diskuteras, provas och omprövas för fullt i klassrummet och det hörs också glädjeyttringar när paren kommer fram till en lösning.
  Åk 2 kommer fortsätta arbeta med problemlösning parvis, men även enskilt och i grupp, för att ytterligare utveckla förmågorna.

  2019-04-01 - RWS Skövde

  Mästarnas mästare på fritids - minnesträning/matematik

  Under veckan har vi haft en aktivitet för barnen på fritidshemmet som vi kallar ”Mästarnas mästare”. Aktiviteten går till så att barnen tillsammans/enskilt ska titta på bild och räkna frukter. Sedan går de till nästa station och räknar matte.

  Här får barnen träna minnesträning. De får inte röra frukterna men de får kolla på dem hur länge de vill.

  Efter att de har tittat på frukterna så springer de fram till datorn och tittar på en ekvation.

  Från läroplanen
  – Aktiviteterna i fritidshemmet behöver bidra till att utmana eleverna samt ge dem möjlighet att fördjupa och utvidga sina kunskaper och erfarenheter
  Utvecklar sin förmåga att använda matematik för att undersöka,
  reflektera över och pröva olika lösningar av egna och andras problemställningar.
  Utvecklar sin förmåga att urskilja, uttrycka, undersöka och använda matematiska begrepp och samband mellan begrepp
  I leken kan eleverna bland annat bearbeta intryck, utveckla fantasi och kreativiteten och utveckla sin samarbets-­ och kommunikationsförmåga

   

   

   

   

  2019-03-29 - RWF Skokloster

  Matematik är inte bara rutiga räkneböcker och kluriga tal, det kan också vara färger, former, sång och lek

  Förskolans 2 åringar arbetar nu med lägesord, antal och grundfärgerna. Tillsammans med barnen utforskar vi och leker fram ett intresse för färg och matematik.

  På samlingen tog vi hjälp av Babblarna för att träna lägesord barnen fick hjälpa Doddo, Bobbo och Dadda framför, i och bakom stolen. Genom riset utforskar vi volym och mängd.

  Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla
  Förståelse för rum, tid och form, och grundläggande egenskaper hos mängder, mönster, antal, ordning, tal, mätning och förändring, samt att resonera matematiskt om detta (Lpfö 18 )

  2019-03-24 - RWS Skövde

  Kroppen för klass 5A

  Nu har klass 5 A avslutat temat om människokroppen. I slutet av veckan visade eleverna sina anatomikunskaper genom att måla och namnge olika kroppsdelar och organ i kroppen.

  2019-03-20 - RWS Uppsala

  En lyckad friluftsdag

  I år hade eleverna möjlighet att välja på en rad aktiviteter under friluftsdagen. Det blev en fantastisk dag tillsammans med lärare och elever med allt från täljning, odling och yoga till ridning, bollsporter, gallerirundor och skidor.

  Sammanfattning av aktiviteter

  1. Badminton på Fyrisfjädern
  2. Gör skolgården vårfin och besök botaniska trädgården
  3. Bollsporter på fyrishov
  4. Måla konst på skolgården och gå på gallerirunda
  5. Yoga och promenad i naturreservat
  6. Slöjd i skogen
  7. Skridskor på Studenternas IP
  8. Skidor i Romme
  9. En dag i stallet
  10. Rid på islandshästar

  Här kan ni se bilder från lärarnas egna instagramkonton.

     

   

  2019-03-13 - RWS Skövde

  Läsning och programmering för åk 1

  Förra måndagen startades ett läsprojekt i åk 1. Det kommer att pågå i 6 veckor. Eleverna parläser varje morgon i 20 minuter. Projektet syftar till att utveckla elevernas intresse för läsning och stimulera/väcka läslust samt utveckla läsflyt, ordförståelse, ordförråd, läsförståelse och muntlig uttrycksförmåga.
  Åk 1 har i veckan startat upp arbetet med programmering. Vi har pratat om vad det betyder att programmera något, hur det fungerar och vad de har för egna erfarenheter kring programmering. De har själva fått programmera blue-bots.
  2019-03-08 - RWS Skövde

  Kemi för klass 6B

  Klass 6B har provat på papperskromatografi på kemilektionen. Fantastiska resultat! Tänk att en färgpenna kan innehålla så många olika färger!

  2019-02-28 - RWS Skövde

  Grej of the week - åk 2

  I åk 2 arbetar vi med ”Grej” of the week. Den här veckan handlade det om Tutankhamun.

  2019-02-23 - RWS Skövde

  Schack för åk 3

  Idag har elever i åk 3 tävlat i den nationella schacktävlingen ”Sikta mot stjärnorna”. Den första matchen är spelad och fem elever fixade segern med 12-8 mot en skola från Borlänge. Nästa vecka väntar nya matcher för fler elever!!!

  2019-02-23 - RWS Skövde

  Åk 4 arbetar med instruktioner

  I åk 4 har vi börjat fördjupa oss i hur man skriver en instruktion och att det finns instruktioner till många olika saker, t.ex. om man köper något för att montera ihop själv. Kolla gärna på bilderna deras instruktioner till spelet Uno!

  2019-02-13 - RWS Uppsala

  Mänskliga rättigheter på schemat

  Hej

  Nu på fredag kommer kuben till skolgården. Vi har invigning av Kuben på måndag vecka 9 (efter lovet) . Invigningen sker på skolgården 8:15. Under invigningen håller våra språklärare i ett invigningstal om rätten till att äga egendom och Cecilia Ström från årskurs 9a kommer att blåsa en fanfar!

  Kuben är ett skolprojekt om mänskliga rättigheter och medmänskliga skyldigheter. Kubprojektet består av 30 stora svarta kuber i stål, en för varje mänsklig rättighet, som skickas till utvalda skolor runt om i Sverige och utomlands.

  2019-02-10 - RWF Järvastaden

  Välkommen till Öppet hus den 5 mars

  Nu går vi i RWF Järvastaden snart in i vårt tredje verksamhetsår. Vi inbjuder därför till Öppet hus den 5 mars!

  Är du nyfiken på vår förskola? Vi kommer visa runt i lokalerna och berätta om vår verksamhet. Du får också våra pedagoger och vår förskolechef.

  När: 5 mars 2019 kl 18:00 – 19:00

  Plats:  Förskolans lokaler, Fridensborgsvägen 100, Järvastaden.

  Varmt välkommen!!

  2019-02-10 - Raoul Wallenbergskolan

  RWS etablerar högstadium i Bagartorp, Solna

  I augusti 2017 startade vi inom RWS F-6 skola och förskola i Järvastaden i norra Solna. Vi fick då Solna stads förtroende att etablera den enda grundskolan i denna framväxande stadsdel i Järvastaden. För oss inom RWS var det ett genombrott eftersom detta var första gången vi fick ett direkt uppdrag att ta ansvar för grundskolan i en hel stadsdel. Normalt hade kommunen själva byggt och driftat skolan, men nu fick vi, som sagt, förtroendet. Redan från start kännetecknades grundskolan och förskolan av högsta kvalitet tack för en ytterst professionell ledning och medarbetarstab. Skolan är enormt populär och elevköerna väldigt långa. Redan från start har vi haft ambitionen att också etablera högstadium, och därför har vi fört samtal om detta med ledningen för Solna stad under lång tid. Och nu är det i princip klart. Solna stads stadsledningsförvaltning har nämligen lagt ett förslag till Kommunstyrelsen om att Raoul Wallenbergskolan ska erbjudas möjlighet att etablera en högstadieskola i Bagartorp i partnerskap med Hemsö Fastigheter. Skolan kommer att ligga på den tomt i Bagartorp där det tidigare funnits en kommunal låg- och mellanstadieskola. Skolan kommer att heta Raoul Wallenbergskolan Bagartorp och bestå av årskurserna 7-9. De nybyggda lokalerna innefattande både skollokaler, idrottshall och fritidsgård och kommer att stå klara till den 1 juli 2021. Hemsö Fastigheter kommer att bygga och förvalta skolbyggnaderna och vi kommer att tillsammans fullfölja vår satsning på att göra den till en ”skola mitt i byn” precis som RWS och RWF Järvastaden.

  2019-02-08 - RWS Skövde

  Smartmatte för profilval matematik

  Profilval matematik och programmering fick genom Smartmatte besök av Volvo lastvagnar, Skövde räddningstjänst, GIS-ingenjör från Skövde kommun samt Skaraborgs sjukhus. Eleverna delades in i mindre grupper och fick först lite allmän information om yrket i sig och därefter pröva på att räkna yrkesmatematik. Eleverna tyckte det var ett intressant inslag, både genom att kanske få lite idéer på tilltänkta yrken men också, genom att få en annan infallsvinkel utifrån matematiken i skolan.
  Smartmatte och Mathivation är två olika inslag hos RWS i Skövde. Smartmatte är ett sätt att förmedla yrkesmatematik kopplat till lokala företag. Mathivation är däremot en mer ren koppling till skolmatematiken där eleven får möjligheten att stärka sitt självförtroende inför riktigt svår matematik. Mathivation är också ett återkommande inslag under hela läsåret.
  2019-02-05 - RWS Järvastaden

  Högt tempo i bygget av hus 4

  Nu genomförs inredningsarbetet i hus 4 i ett väldigt högt tempo. Reglarna är uppe sedan en tid tillbaka, och nu är i stort sett alla mellanväggar uppsatta. Man börjar få en känsla för hur det blir i praktiken. Klassrummen blir så fina och fritidsutrymmena likaså. I byggnaden kommer också finnas ytterligare en matsal för eleverna i byggnaden. Och förmodligen kommer även femåringarna i förskolan äta sina luncher i denna matsal – allt för att integrera förskola och grundskola. I dagarna har rektor Ulrika och företagsledning varit på plats och gjort de sista finjusteringarna. Från hus 1 och 2 har vi lärt oss att det invändiga skrapgallret måste vara lite större för att eleverna inte ska dra in så mycket grus i skollokalerna. Vi har också också bestämt mer exakt var white board tavlorna ska sitta i klassrummen och därmed också bestämt de interaktiva projektorernas placering.

  2019-02-05 - RWS Skövde

  Elevarbeten - RWS profilval

  Eleverna som valt profilval engelska har gjort presentationer om RWS olika profilval.
  Läs deras arbeten här:

  ”Here at RWS Skövde the pupils choose a profile when they start year 7. They can choose between different sports, such as Handball, Football, Ice-hockey, Riding, Swimming, Martial arts, Dancing, Skiing or subjects like Home economics, Handicraft, Woodwork, Art, Music, English and Maths. Profile class is on Tuesday mornings on different locations.

  The pupils in English Profile have done interviews with teachers and pupils in the different profiles and then written an article about it. The articles can be found here. We hope You enjoy reading them!”

  2019-01-25 - RWS Skövde

  Profilval idrott och hälsa

  Då är det återigen dags för praktik/träning för de drygt 70 elever i åk 7-8 som har profilval idrott och hälsa. Efter några veckor med teori där fokus legat på kost är det nu återigen full fart i grupperna för simning, handboll, ridning, kampsport, fotboll och ishockey.

  Tränare för de olika inriktningarna är:
  Handboll – Anna Lerjéus
  Kampsport – Petra Dydiszko
  Fotboll – Fredrik Andersson
  Ridning – Magdalena Rubensson Zäll och Anna Krussgård
  Ishockey – Johan Hellström
  Simning – Tamas Fekete

   

   

  2019-01-18 - RWS Skövde

  Vänskapstema för åk 4

  Åk 4 har under ett par dagar arbetat med ett vänskapstema. Vi har pratat om vänskap, känslor, utanförskap och mobbning. Idag fick eleverna intervjua andra elever på skolan och redovisade sedan sina resultat. Planscherna går att se i entrén.

  2018-12-20 - RWS Järvastaden

  Nu har bygget av hus 4 kommit igång!

  Hus 4 innehåller tre plan med fyra klassrum, fritidslokal och lärararbetsrum på våningsplan 2 och 3. På bottenplanet finns bl a matsal med mottagningskök och ytterligare lokaler. ”Tätt hus” stod klart sommaren 2018 och nu handlar det alltså om att inreda huset. Vi kommer återkomma med information om vilka klasser som kommer att nyttja denna byggnad.

  Projektet kommer att klassificeras som Miljöbyggnad Silver. Som en del i projektet kommer belysningen att få en för skolor helt ny och spännande utformning. Lösningarna kommer att baseras på det senaste inom belysningens effekter på lärandet. Vi återkommer med mer information om detta.

  Bilden till höger är från matsalen och mottagningsköket. Nu precis före jul har regelverk för mellanväggar och isolering och gipsskivor på ytterväggarna börjat komma på plats. Nedan är en bild från ett av de övre planen med klassrum och fritidslokal.

  2018-12-20 - RWS Uppsala

  Världens bästa hälsovecka

  Den sista veckan på terminen anordnade lärarna en hälsovecka.

  Aktiviteter

  Upplägget gick ut på att eleverna fick testa på olika typer av aktiviteter/träningspass varje eftermiddag. T.e.x Body Combat, Yoga, simning, Scating, klättring osv.

  Häslokampanj riktad till skolan

  På förmiddagarna arbetade eleverna med ett projekt kring hälsa. I årskurs nio var t.e.x uppgiften att ta fram en hälsokompanj riktad till skolan. Sista dagen fick eleverna presentera projektet där bästa projekt i varje klass fick ett pris. Vinnaren i åk 9, bästa hälsokampanj, kommer även genomföras under VT.

   

   

  2018-12-12 - RWS Uppsala

  Öppet Hus

  Inför det stundande skolvalet (https://www.uppsala.se/skolval) så anordnar Raoul Wallenbergskolan i Uppsala två Öppet Hus där det ges tillfälle att träffa lärare, gå på en rundtur i skolan, och allmänt få information om hur vi bedriver vår undervisning.

  Datumen för de två tillfällena är:

  15:e Januari mellan 18:00 och 19:30
  19:e Januari mellan 11:00 och 12:30

  Varmt välkommna!

   

  2018-12-10 - RWS Skövde

  Hälsning från åk 1

  ”I samband med arbetet kring veckans bokstav ö så har vi arbetat med fakta om ödlan. Klassen har även  gjort en gemensam julgran med hjälp av pappershänder!” Hälsningar 1A

  ”Praktisk matematik. Vi spelar ”bank” och tränar på addition och att växla pengar. Vi har också smyckat klassrummet med snöflingor där eleverna tränade på instruktion och att klippa.” Hälsningar 1B

   

  2018-12-07 - RWS Skövde

  Elevens val för åk 4-6

  Under två heldagar har alla elever i åk 4-6 haft elevens val. Eleverna har i åldersblandade grupper haft följande aktiviteter att välja mellan:
  – Programmering
  – Slöjd med hårda material
  – Skrivarverkstad
  – Idrott tema parkour och redskap
  – NO-experiment
  – Hemkunskap
  – Självförsvar och kampsport
  – Slöjd med mjuka material
  – Bild tema streetart
  – Musik tema Lucia
  – Digital bildredigering

  Nedan får ni en tjuvkik på aktiviteterna hemkunskap, streetart och programmering.

   

  2018-11-30 - RWS Skövde

  Hälsning från åk 2

  Vi i åk 2 arbetar just nu med tema vatten och den här veckan har eleverna fått pröva ett naturvetenskapligt arbetssätt; ställa en hypotes och genomföra en enkel undersökning.
  På bilden ser vi två elever som testar om deras hypotes stämmer.

  På bilder ser vi ett exempel på hur vi tränar multiplikation i åk 2. De elever som sitter ner säger en multiplikation och de som står ska svara.
  De i den yttre ringen flyttar sig ett helt varv runt innan det är dags att byta uppgift.

  2018-11-23 - RWS Skövde

  Profilval "idrott och hälsa" åk 7-9

  På högstadiet har alla elever gjort ett profilval och ett av dem är idrott och hälsa. Eleverna med detta profilval har just avslutat en period med teori som handlade om sportsmannaanda. Denna vecka var det dags för praktik igen och nedan ser ni en glimt från träningarna i grupperna med handboll, ridning, fotboll, ishockey och kampsport.

  2018-11-16 - RWS Skövde

  Hälsningar från åk 3!

  Under vecka 46 har vi uppmärksammat Barnboksveckan. Veckans grej var H.C. Andersen så vi har under veckan både läst och lyssnat till flera av hans underbara sagor. Eleverna har även illustrerat en valfri saga.

  Vi har också gett varandra boktips och på den nationella läsdagen i torsdags läste vi mer än vanligt.

  I matematiken har vi för första gången provat på enkel programmering. Vi har även tillsammans med en kompis skapat stegvisa instruktioner till ett spel.

  Vi har också målat som Pablo Picasso.

  Det har varit en underbar vecka!

   

  2018-11-12 - RWS Järvastaden

  Välkommen till Öppet Hus, Förskoleklass 2019

  Hösten 2019 kommer vi att ta emot fyra nya förskoleklasser.

  Måndag 10/12 kl. 18.00-19.00 bjuder vi in till öppet hus i för er som är intresserade av att börja hos oss.

  Vi kommer att berätta om Raoul Wallenbergskolans vision, tankar och värdegrund samt beskriva arbetet och organisation i förskoleklassen.

  Här kan du ladda ner presentationen för mötet.

  Varmt välkommen!

  Vänliga hälsningar

  Ulrika Bolin, Rektor Raoul Wallenbergskolan Järvastaden

  2018-11-09 - RWS Skövde

  Nya böcker i biblioteket

  Nu är biblioteket påfyllt med nya, härliga böcker! Nu kan man bland annat lära sig mer om surikater, följa med på spännande upptäckter med Nelly Rapp eller kanske läsa lite Amulett.

  2018-11-05 - RWS Uppsala

  Utbytesstudenter på plats i New Dehli

  Just nu är våra första utbytesstudenter hos sina värdfamiljer i New Dehli Indien! Under två veckor får eleverna uppleva det riktiga Indien. De har redan besökt flera historiska platser, testat att klä sig i turban och sari,  gått i en Indisk skola, drejat, inlett dagen med yoga, spelat indiska sporter, dansat, besökt Taj Mahal och mycket mycket mer.

  Följ elevernas resa på instagram @rwsuppsala

  2018-11-04 - RWS Skövde

  Höstlov på fritids

  Under höstlovet var det full fart på fritids med halloween-inspirerat pyssel, slimetillverkning, bowling och massor med annat roligt.

  2018-11-04 - RWF Skokloster

  Snick och Snack i Kungaskogen - ett värdegrundsarbete i förskolan

  Förskolans 4-åringar arbetar med värdegrundsarbete genom boken Snick och Snack i Kungaskogen. Många och fina diskussioner om vänskap och hur man är en bra kompis får vi till med detta material.

  2018-11-04 - RWS Skokloster

  Höstlovsspänning

  Under höstlovet dekorerades Fritids i Halloweendetaljer! Spännande och nästan lite läskigt!

  2018-10-26 - RWS Skövde

  Halloweenkänsla för högstadiet

  Fredagen innan höstlovet smyckades högstadieskolan häftigt för Halloween. Läraren Jessica och värdinnan Ulrika förstärkte stämningen genom att vara utklädda. Det hördes spökliknande och skrämmande musik i skolans korridorer och det var nedsläckt i korridoren.

  2018-10-26 - RWS Skokloster

  FN-dagen den 24 oktober

  Den här veckan har hela skolan arbetat med mänskliga rättigheter och annan information som FN arbetar med.

  Lgr 11:

  Utbildningen ska förmedla och förankra respekt för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande demokratiska värderingar som det svenska samhället vilar på. Var och en som verkar inom skolan ska också främja aktning för varje människas egenvärde och respekt för vår gemensamma miljö.

  Människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet mellan kvinnor och män samt solidaritet mellan människor är de värden som skolan ska gestalta och förmedla. 

   

   

   

   

  2018-10-26 - RWF Skokloster

  FN-dagen den 24 oktober

  Förskolan jobbar med FN och barnkonventionen under denna vecka. Idag firade vi FN-dagen på kvällen med våra 4-5 åringar tillsammans med deras familjer. Familjerna tog med sig en varsin maträtt eller efterrätt från olika länder och det blev en underbar buffé som alla njöt av.

  Lpfö 98/10

  Förståelse för att alla människor har lika värde oberoende av social bakgrund och oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionsnedsättning

  Känner delaktighet i sin egen kultur och utvecklar känsla och respekt för andra kulturer

  2018-10-26 - RWS Uppsala

  Speak-Up för att upptäcka mobbning

  Här kommer vår andra filmen om Speak-Up. Raoul Wallenbergskolan är en av flera skolor som ger sina elever en röst via Speak UP! Här berättar våra elever om sina egna upplever vid användandet av appen.

  https://www.schoolandcollegelistings.com/SE/Stockholm/325137480961927/Caperio-Skolpartner/videos/262451094595337

  Vill du också ha Speak UP på din skola? Kontakta  Advania Skolpartner 📲

   

  2018-10-26 - RWS Uppsala

  Skapande skola- västafrikansk musik

  Nu har våra första utbytesstudenter precis satt sig på planet till New Dehli för ett utbytesprogram under två veckor. Bilder och uppdateringar görs på vårat instagramkonto  @rwsuppsala och facebooksida.

  Vi andra avslutar veckan med lite Halloweenfirande. Efter lovet väntar sedan en rad spännande aktiviteter för alla elever.

  Tack vare bidrag av skapande skola har vi möjlighet att bjuda in gästlärare i västafrikansk dans och musik. Det blir således två veckor med afrikatema på musik- och danslektionerna. Välkommen Yanoussa Dabo från Guinea! Vi ser mycket fram emot ditt besök.

  2018-10-19 - RWS Skövde

  Balthazar för åk 6

  Klass 6 A har varit på Balthazar idag. De har fått problem att lösa genom att göra hypoteser, planera och genomföra laborationer. Tänka på vilka variabler som kan störa experiment. Slutligen hade alla tillverkat slime!

  2018-10-19 - RWS Skövde

  Naturarbete för åk 4

  ”Vi har arbetat med naturen sedan skolstart med lite olika fokus från vecka till vecka. Just nu arbetar vi med klassifikationer, att djur kan delas in i olika grupper. Nästa vecka ska vi lära oss om olika näringskedjor.”

  2018-10-19 - RWS Skokloster

  Besök på biblioteket

  Den här veckan åkte åk 3 till biblioteket i Bålsta. Det blev en rolig och spännande dag med många lånade böcker.

  Lgr 11:

  Syftet med ämnet svenska enligt Lgr11: Undervisningen ska stimulera elevernas intresse för att läsa och skriva.

  2018-10-14 - RWS Skokloster

  Härlig höstrast

  Hösten är härlig!  Vi bryter av ett intensivt arbete i F-klassen som handlar om hösten och tar en härlig höstrast en stund!

  2018-10-14 - RWF Skokloster

  Vecka med brandtema

  Det har varit en spännande vecka med mycket aktiviteter som berört ämnet brand. Barnen fick träffa Kjell och Sverker och brandbilen. De berättade om hur viktigt det var att ha fungerande brandvarnare i sina hem. Barnen fick i hemläxa att se hur många brandvarnare de hade i sina hem. Dagen efter fick de berätta hur många de hade. Sedan målade de eld och en brandbil som de fick färglägga.Vi tittade på film om hur man ska göra om det börjar brinna och även en film ”första hjälpen”hur man gör om man får en brännskada. Idag hade vi brandövning med brandlarmet på och det gick bra. Alla visste precis vad de skulle göra.  De fick även färglägga i sina fina böcker som de fick av brandmännen. 

   

  2018-10-11 - RWF Mariehäll

  Ett av våra ledord är Medkänsla

  Hur kan man visa Medkänsla när man är liten?

  Man kan tex. sträcka ut en hjälpande hand när en kompis trillat och sedan hjälpa hen upp för trappan.

  I Läroplanen för förskolan står det att:

  Förskolan ska uppmuntra och stärka barnens medkänsla och inlevelse i andra människors situation

   

  2018-10-10 - RWS Skövde

  B och cirklar för förskoleklasserna

  I svenskan jobbar vi med veckans bokstav som den här veckan är B. Vi lär oss hur bokstaven låter, ser ut, hur den formas och olika saker som börjar på ljudet b. Vi gör en Bokstavsbok för varje bokstav och den här veckan blev det en bilbok med arbetsblad om bokstaven.
  I matematiken har vi börjat med geometri och den här veckan är cirkeln i fokus. Vi letar cirklar i vår omgivning, leker lekar, arbetar i vår matematikbok och även gjort cirkellarver som var väldigt uppskattat hos eleverna.
  2018-10-09 - RWF Jungfrusund

  Är du nyfiken på vår verksamhet?

  Verksamheten är i full gång och det går jättebra att komma på besök. Ta kontakt med förskolechef; Jessica Leopoldson via mejl Jessica.leopoldson@raoulwallenbergskolan.se om ni vill komma förbi!

  2018-10-08 - RWF Skokloster

  Skogsbesök med Kanin och Igelkott

  Idag blev vi sugna på att gå till skogen igen! Vi gick en lång promenad och hittade grenar att klättra över och stenar att bestiga. Många fina svampar och kottar. Bakom en sten satt Kanin och Igelkott och lurade på oss, dom hade med sig ett uppdragskort med matematikuppdrag. Vi skulle hitta olika antal av stenar, kottar, pinnar, löv och blomma. Vi klarade det tillsammans! 

   

   

  Lpfö98/10: 

  Respekt för allt levande och omsorg om sin närmiljö 

  Utvecklar sin nyfikenhet och sin lust samt förmåga att leka och lära 

  Utvecklar självständighet och tillit till sin egen förmåga 

  Utvecklar sin motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för vikten av att värna om sin hälsa och sitt välbefinnande 

  Utvecklar sin förståelse för rum, form, läge och riktning och grundläggande egenskaper hos mängder, antal, ordning och talbegrepp samt för mätning, tid och förändring 

  Utvecklar sin förmåga att urskilja, uttrycka, undersöka och använda matematiska begrepp och samband mellan begrepp 

  Utvecklar sin förståelse för naturvetenskap och samband i naturen, liksom sitt kunnande om växter, djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen

  2018-10-07 - RWS Skövde

  Chromebooks till åk 5

  Som barn på julafton, klass 5A har fått sina Chromebooks och är redo att börja jobba digitalt!

  2018-09-30 - RWS Uppsala

  Europeiska språkdagen på RWS

  Varje år anordnar våra moderna språklärare aktiviteter kopplade till den europeiska språkdagen. Syftet är att lyfta fram språk och språkinlärning som någonting viktigt, intressant och roligt. 

  Europeiska språkdagen firas på initiativ av EU och Europarådet sedan 2011 för att främja språkinlärning och språkundervisning.

    

  2018-09-30 - RWS Skövde

  Kubenprojektet

  Efter avslutat arbete med de mänskliga rättigheterna ute på skolorna i Sverige var det en storartad utställning av 30 kuber i Kungsträdgården i Stockholm. Utställningen varade i tre dagar och var öppen för allmänheten som kunde gå in i alla kuberna.
  RWS Skövde är stolta över att vara en del av detta viktiga arbete.

  2018-09-28 - RWF Skokloster

  Hur mycket är egentligen 1 liter!

  Idag efter lunchen utforskade vi hur mycket 1 liter är!  Vi prövade att hälla mjölken i olika saker. Det blev många diskussioner om mjölken skulle få plats eller inte och vad gör du Pia? Får man verkligen hälla så det svämmar över? Ja när vi gör experiment eller utforskar tillsammans så får jag det, inte annars, svarade Pia! 

   

  Lpfö 98/10: 

  Utvecklar sin nyfikenhet och sin lust samt förmåga att leka och lära 

  Utvecklar självständighet och tillit till sin egen förmåga 

  Utvecklar nyanserat talspråk, ordförråd och begrepp samt sin förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra 

  Utvecklar sin förståelse för rum, form, läge och riktning och grundläggande egenskaper hos mängder, antal, ordning och talbegrepp samt för mätning, tid och förändring 

  Utvecklar sin förmåga att använda matematik för att undersöka, reflektera över och pröva olika lösningar av egna och andras problemställningar 

  Utvecklar intresse och förståelse för naturens olika kretslopp och för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra

  2018-09-28 - RWS Skövde

  Månadens Raoul Wallenbergare

  Läsårets första Månadens Raoul Wallenbergare blev Charles Björnell i åk 5 med följande motivering:

  ”Med din positiva inställning till såväl undervisningen som dina klasskamrater bidrar du till ett bra klimat i klassen. Du gör alltid ditt bästa och är ivrig att lära dig nya saker. Du är en förebild i ditt sätt att arbeta på lektionerna, samtala med klasskamrater och vuxna samt i ditt uppförande. Du är en god kamrat.”

  2018-09-27 - RWS Skokloster

  Hälsodag!

  Igår hade vi en hälsodag för hela skolan. Vi hade ute och inne aktiviteter. En smoothie bjöds det också på.

  Lgr11:

  Genom undervisningen i ämnet idrott och hälsa ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att

  • röra sig allsidigt i olika fysiska sammanhang,
  • planera, praktiskt genomföra och värdera idrott och andra fysiska aktiviteter utifrån olika synsätt på hälsa, rörelse och livsstil,
  • genomföra och anpassa utevistelser och friluftsliv efter olika förhållanden och miljöer
  2018-09-21 - RWS Skövde

  Chalmersbesök för elever med profilval matematik

  Idag besökte våra högstadieelever med profilval matematik och programmering Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg. Koncentrationen och arbetsviljan var på topp när de fick ta sig an mycket utmanande uppgifter. På agendan stod bland annat avancerade potensekvationer.

  2018-09-21 - RWS Skövde

  Chromebook för åk 6

  Idag har åk 6 fått ut sina Chromebook. Eleverna satte genast igång med att utforska sina nya arbetsredskap och efter en stund var alla inloggade och snart hördes bara ljudet från ivriga fingrar mot tangentborden.

  2018-09-21 - RWS Skokloster

  Besök på 4H gården

  I tisdags var åk 4-6 på ett mycket uppskattat besök på 4H gården nere vid slottet

  Lgr 11:

  Undervisningen i biologi ska behandla följande centrala innehåll

  I årskurs 4–6

  Natur och samhälle

  • Människans beroende av och påverkan på naturen och vad detta innebär för en hållbar utveckling. Ekosystemtjänster, till exempel nedbrytning, pollinering och rening av vatten och luft.
  • Djurs, växters och andra organismers liv. Fotosyntes, förbränning och ekologiska samband och vilken betydelse kunskaper om detta har, till exempel för jordbruk och fiske.
  • Ekosystem i närmiljön, samband mellan olika organismer och namn på vanligt förekommande arter. Samband mellan organismer och den icke levande miljön.
  • Naturen som resurs för rekreation och upplevelser och vilket ansvar vi har när vi nyttjar den.
  2018-09-21 - RWF Skokloster

  Hälsovecka på förskolan

  Vi fortsätter med hälsoveckan. Idag började vi med uppvärmning med dans och sen sprang vi ett lopp runt förskolan och alla hejade på!Efter loppet fick vi en härlig smoothie och bananbitar och lite goda äppelskivor.

  Lpfö 98/10

  Utvecklar sin motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för vikten av att värna om sin hälsa och sitt välbefinnande

  2018-09-20 - RWS Skövde

  Åk 1 arbetar om hösten

  I vårt arbete med hösten har vi bland annat tittat på de årstidsväxlingar som sker mellan sommar och höst. 1A har skapat egna paraplyn och 1B har skrivit en gemensam höst dikt.

  2018-09-20 - RWS Skövde

  Värdegrundsarbete åk 1

  Under de första veckorna i åk 1 har värdegrundsarbetet genomsyrat all verksamhet på olika sätt. 1A har gjort en gemensam kompissol och 1B har gemensamt kommit fram till kompisregler och tummat på dem.

  2018-09-19 - RWF Skokloster

  Snick och Snack

  I dag började vi läsa boken om vännerna Snick och Snack, vännerna i Kungaskogen bygger en koja. 

  Boken handlar om två kompisar, ekorren Snick och igelkotten Snack som får nya kompisar när de ska bygga en koja. Under tiden bygget pågår utökas vänskapskretsen till 6 nya kompisar.

   Sagans huvudtema är ”att vara en schysst och en bra kompis”. 

  ”Vännerna i Kungaskogen” är en värdegrundande sagobok med mycket empati. 

  Vi kommer att använda oss av bokens innehåll under vårt arbete under hösten och våren och som där av kommer att vara  en grund i våra aktiviteter under dagarna här på förskolan.

   Idag ritade Snick och Snack en ritning till sin koja och barnen fick sedan göra sin egna ritning till  sin koja. Ska bli så spännande att se vad vi hittar på tillsammans med barnen.

   

  Lpfö 98/10 

  Utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar 

  Förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja att hjälpa andra 

  Utvecklar sin identitet och känner trygghet i den 

  Utvecklar sin förmåga att uttrycka sina tankar och åsikter och därmed få möjlighet att påverka sin situation 

  Utvecklar intresse för bilder, texter och olika medier samt sin förmåga att använda sig av, tolka och samtala om dessa 

  Utvecklar intresse och förståelse för naturens olika kretslopp och för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra

  2018-09-14 - RWS Skövde

  Val för åk 2

  Den här veckan har vi genomfört skolval i åk 2. Eleverna har i grupper fått komma på ett partinamn, en partisymbol och en valfråga. På bilden ser vi klass 2A när de presenterar sina partier. Därefter öppnades vallokalen och eleverna fick rösta på det parti de tyckte hade den bästa valfrågan. Alla röster räknades och sammanställdes i stapeldiagram. Under valvakan var spänningen olidlig.

  2018-09-13 - RWS Skövde

  Tidningen i skolan för åk 2

  Åk 2 har arbetat med tidningen i skolan. Varje dag läste vi tidningen, diskuterade och arbetade med olika uppgifter som att välja ut en bild som fångade oss, letade hur många olika sporter det fanns reportage om eller hitta svåra ord.

  Vi återanvände sedan tidningspapper när vi på veckans bildlektion skapade katter.
  Vi klippte ut huvud och kropp i tidningspapper. Till detaljer som ögon, nos, mun och morrhår användes ritpapper och färgpennor.
  Visst blev våra katter fina?

  2018-09-12 - RWS Uppsala

  RWS Uppsalas skolval

  Att känna att man kan påverka och har inflytande är viktigt. Under valperioden har eleverna på skolan fått ta del av de olika partiernas vallöften. Eleverna var även ute på stan för att prata med representanterna i vallokalerna. Veckan avslutades med att alla elever på skolan fick lägga sin egen röst i skolvalet.
  2018-09-08 - RWS Skövde

  Kemi för åk 6

  Klass 6A arbetar just nu med kemi. Området är ”blandningar och lösningar”.
  Här ska eleverna gissa vad som finns i glasbägarna.
  Nästa moment är filtrering av innehållet.

  2018-09-03 - RWF Jungfrusund

  Invigning

  Nu har vi äntligen öppnat vår verksamhet och i fredags 31 augusti hade vi vår invigning. Regnet öste ner under dagen, men lagom till eftermiddagen lättade skurarna upp och vi kunde fira tillsammans med olika stationer för barnen, tal av Raoul Wallenbergskolornas VD Per Egon Johansson, samt från kommunstyrelsens ordförande Adam Reuterskiöld och traditionsenlig bandklippning med hjälp av vice ordförande för barn och ungdomsnämnden, Ove Wallin. En mycket lyckad och uppskattad eftermiddag som angav startskottet för utvecklandet av RWF Jungfrusund!

  2018-08-31 - RWS Skövde

  Matematik för åk 3

  I årskurs 3 har vi fyra matematiklektioner i veckan. På ett pass arbetar vi med problemlösning.
  Vi arbetar enligt EPG metoden. Vi tänker Enskilt, sedan i Par och avslutar med en Gemensam diskussion där vi får redovisa våra lösningar.
  De här matematikpassen får eleverna att utveckla förmågorna att resonera, diskutera och dra slutsatser.

  2018-08-31 - RWF Skokloster

  Raoul Wallenbergdagen

  Idag har vi sjungit för att hedra Raoul Wallenberg. Vi har också satt upp våra handtryck på väggen runt våra ledord och som nu bildar ett vackert hjärta.

   

  Lpfö 98/10  

  • Utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar 
  • Förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja att hjälpa andra 
  • Förståelse för att alla människor har lika värde oberoende av social bakgrund och oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionsnedsättning 
  • Utvecklar sin identitet och känner trygghet i den 
  • Utvecklar självständighet och tillit till sin egen förmåga 
  • Utvecklar sin förmåga att fungera enskilt och i grupp, att hantera konflikter och förstå rättigheter och skyldigheter samt ta ansvar för gemensamma regler 
  • Utvecklar sin förmåga att lyssna, reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar och försöker förstå andras perspektiv 
  • Utvecklar nyanserat talspråk, ordförråd och begrepp samt sin förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra
  2018-08-31 - RWS Uppsala

  Inner Peace, firande av Raoul Wallenberg och utställning i Kungsträdgården

  I samband med Raoul Wallenbergdagen den 27 augusti fick vi besök av Inner Peace Organisation samt våra skolpartners från Indien, New Dehli. Åk9 föreläste om Raoul Wallenberg och hans gärningar för resten av skolan och på torsdagen åkte eleverna till Kungsträdgården för att ställa ut KUBEN om mänskliga rättigheter.

  Vad är Inner Peace?

  ”Inner Peace Day” är en ideell organization som är sekulär och opolitisk. De hjälper elever runt om i världen att må bättre genom minskad stress och ökat välbefinnande.  Undervisningen består av lekar, musik, konst och meditation anpassad för olika åldrar. Målet är att eleverna ska kunna lära känna sig själva bättre och på så sätt utveckla en större respekt för sig själva och sina klasskamrater.

  Raoul Wallenbergföreläsningar

  Enligt vår tradition föreläser de äldsta eleverna på skolan om Raoul Wallenberg och hans gärningar under Raoul Wallenbergdagen. Ett mycket lyckat och givande koncept för alla elever.

  Kubenutställning

  På torsdagen åkte alla elever som varit med och inrett kuben till Kungsträdgården i Stockholm för att ställa ut kuben om mänskliga rättigheter som de arbetat med under ett år. I kuben visades gruppens filmer och övriga utställningar upp.

  Se några av filmerna här:

  2018-08-30 - RWS Skokloster

  Kubenprojektet

  Äntligen var det dags för invigningen av Kubenutställningen i Kungsträdgården. Mellanstadieeleverna har arbetat med kuben ända sedan årsskiftet. I Kungsträdgården fanns 30 kuber, varav RWS hade 4 st. Vi i Skokloster hade den mänskliga rättigheten nr 16, Rätten till äktenskap och en familj. Eleverna fick ta emot ett diplom ur kunskapsminister Anna Ekströms hand. En stor dag för våra elever.

  2018-08-28 - RWS Skövde

  Profilval idrott och hälsa åk 7-9

  Idag hade profilval idrott och hälsa, ett val som drygt 70 av högstadieeleverna gjort, sin första praktik.
  Eleverna har kunnat välja en av fem inriktningar: handboll, ridning, fotboll, ishockey och kampsport. Dessa fem inriktningar har sin träning i organiserade grupper på skoltid. Det finns även individuella satsningar i konståkning, simning och alpin skidåkning.
  Instruktörerna för profilvalet var mycket nöjda med den första träningen och likaså de motiverade och engagerade eleverna.

   

  2018-08-24 - RWS Bromma

  Fritids stängt

  Tisdag den 16 oktober stänger Fritids kl. 16.00 då all personal på skolan har arbetsplatsträff (APT).

  2018-08-21 - RWS Bromma

  Kubeninvigning Kungsträdgården 30/8

  Torsdagen den 30/8 inviger RWS Bromma och 29 andra skolor (från Sverige, Ungern, USA och Frankrike) tillsammans med Raoul Wallenberg Academy årets kubenvernissage i Kungsträdgården (Stockholm). 

  Under läsåret 2017/2018 har RWS Bromma arbetat tillsammans med Raoul Wallenberg Academy med Kubenprojektet.

  Kubmetoden består av 30 svarta kuber i stål, en för varje mänsklig rättighet, som skickas till utvalda skolor runt om i Sverige och utomlands. Genom metoden får skolor stöd med att arbeta strategiskt för att uppfylla skolans övergripande demokrati- och värdegrundsuppdrag samtidigt som eleverna uppmuntras att själva göra skillnad.

  RWS Bromma har under året, genom en arbetsgrupp bestående av elever från årskurs 6 -8 som handlett skolans övriga elever, arbetat med Kub 1 ”Rätten till frihet”.

  Kuberna står öppna för allmänheten 30 augusti-1 september kl 11-18.

   

  Varmt välkomna!

  2018-08-20 - RWS Uppsala

  SpeakUp - Appen som motverkar mobbning

  Nu har det kommit ut en film där våra elever berättar om sina erfarenheter av SpeakUp. En app för att upptäcka mobbning snabbare.

   

  2018-08-17 - RWS Bromma

  Föräldramöte onsdag den 22/8

  Onsdag den 22/8 är det föräldramöte i matsalen. Vi samlas för att gå igenom allmän information och för att samtliga vårdnadshavare ska få inloggning till vårt nya digitala skolsystem Skolplattformen. Efter storsamlingen följer man med sitt barns klasslärare/mentor för föräldramöte.
  Lågstadiet börjar 17.00
  Mellanstadiet börjar 17.45
  Högstadiet börjar 18.30

  Jag hoppas att så många som möjligt verkligen tar sig tid att komma på onsdag då vi har mycket bra och viktig information till er vårdnadshavare!

  Vänliga hälsningar, Skolledningen på RWS Bromma

  2018-08-16 - RWF Skokloster

  Inskolning på gång!

  Denna vecka har vi inskolning av våra nya barn. Välkomna allihop till ett nytt och inspirerande år!

  2018-08-16 - RWS Skokloster

  Skolstart

  Välkomna nya och gamla elever till ett nytt inspirerande läsår!

  Elevernas skoldag börjar på måndag den 20/8 kl. 09.00 och slutar kl. 13.00. Tisdag och onsdag är tiderna 8.20-13.00 och fr om torsdag enligt schema. Vi vill också redan nu informera om föräldramöte onsdagen den 22/8 kl. 17.30-19.00. Det är viktigt att alla kommer på detta möte då vi kommer gå igenom skolans nya datasystem, Canvas, Skolplattformen och andra nyheter som är viktiga att känna till. Hjärtligt välkomna önskar Lena och all personal

  2018-08-15 - RWS Skövde

  Skolstart och invigning av högstadiet


  Måndag 20 augusti är det äntligen dags för läsårsstart. Följande tider gäller första skoldagen:

  • Förskoleklass och åk 1 börjar kl 9:30 och slutar kl 11:00.
  • Åk 2-åk 9 börjar kl 10:00 och slutar ca kl 12:30.
  • Samtliga klasser börjar i hemklassrummen. Salshänvisningar kommer att finnas i entrén.
  • Lunch serveras i respektive matsal.

  Högstadiets officiella invigning sker kl. 11:00 på Rådmansgatan 24.
  Alla vårdnadshavare är hjärtligt välkomna att delta på invigningen.

  2018-08-11 - RWS Bromma

  Första skolveckan

  Hoppas alla haft en härlig sommar! Äntligen börjar det närma sig skolstart. Alla våra elever är varmt välkomna måndag den 20 augusti kl. 9. Dagen avslutas kl. 13. Samma tider gäller tisdag – fredag första skolveckan, det vill säga 9-13 alla dagar.
  Vi ser fram emot att träffa er alla!!

  Vänliga hälsningar, personalen på RWS Bromma

  2018-08-03 - RWS Uppsala

  Skolstart 2018

  Varmt välkomna till det nya läsåret

  Skolan börjar den 20:e Augusti

  • Årskurs 6 och 7 + 8A har skoldag mellan 09:00 till 11:00.
  • Årkurs  8B, 9A, 9B, och 9C har skoldag mellan 12:00 och 14:00.
  Klassrummen för uppstartsdagen är som följer:

  6A: SO2
  7A: SV1
  7B: SV2
  8A:  NO2
  8B: MA2
  9A: SO2
  9B: SO1
  9C: Bildsalen

  Lunch börjar serveras från och med den 21:a Augusti.

  2018-06-27 - RWF Skokloster

  Rimlekar

  Idag hade vi rimlekar i samlingen. Vi ljudade och klappade orden för att höra hur många stavelser vi hörde och det underlättade att hitta rimordet vi sökte.

   Lpfö 98/10

  Eleverna  

  Utvecklar sin förmåga att förstå och att handla efter demokratiska principer genom att få delta i olika former av samarbete och beslutsfattande 

  Utvecklar sin nyfikenhet och sin lust samt förmåga att leka och lära 

  Utvecklar självständighet och tillit till sin egen förmåga 

  Tillägnar sig och nyanserar innebörden i begrepp, ser samband och upptäcker nya sätt att förstå sin omvärld 

  Utvecklar nyanserat talspråk, ordförråd och begrepp samt sin förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra 

  Utvecklar intresse för skriftspråk samt förståelse för symboler och deras kommunikativa funktioner 

  Utvecklar sin förståelse för rum, form, läge och riktning och grundläggande egenskaper hos mängder, antal, ordning och talbegrepp samt för mätning, tid och förändring 

  Utvecklar sin förmåga att urskilja, uttrycka, undersöka och använda matematiska begrepp och samband mellan begrepp 

  Utvecklar sin matematiska förmåga att föra och följa resonemang

   

  2018-06-27 - RWS Skokloster

  Sommarlov!

  Nu önskar vi alla ett fint sommarlov.

  Fritids har öppet fram till 6 juli. Vecka 28-31 har vi stängt men öppnar igen måndagen den 6 augusti.

  2018-06-18 - RWS Uppsala

  Studieresa till Berlin

  Den sista skolveckan åkte tyskagruppen (elever som har har läst tyska i tre år) till Berlin tilllsammans med sin lärare. Nästa år planerar vi att göra studiebesökt till Frankrike och Tyskland tillsammans med elever och lärare. Utöver detta har just tio elever valts ut till att åka på ett Indienutbyte under två veckor.

  Det kommer med andra ord bli ett väldigt spännande år!

   

  2018-06-18 - RWS Uppsala

  Hälsa och gemenskap

  Hälsa och rörelse

  De sista veckorna på Raoul Wallenbergskolan i Uppsala var innehållsrika. Detta år har vi gjort en stor satsning på elevhälsa och mer rörelse. Eleverna själva önskade sig en fotbollsturnering veckan innan skolavslutningen. Här delades eleverna in i klassöverskridande lag som sedan fick tävla mot lärarlaget. Tack till @kaarvanahmadi som hjälpte lärarlaget till seger!

    

  Skolavslutning

  Den 12 juni tog vi avsked till två årskurs nior. Det blev många prisutdelningar och utmärkelser musikframföranden och fina tal. Det var med stor stolthet som eleverna ställde sig på scenen för att tacka av lärarna och ledningen.

  Ett stort lycka till i framtiden önskar vi alla elever!

  2018-06-14 - RWS Skövde

  Skolavslutning

  Under en timmes föreställning högtidlighölls skolavslutningen för alla elever på RWS Skövde.
  Det bjöds på en blandad repertoar med allt från traditionella sånger mixat med lite nyare låtar med mer fart i:
  – Nu leker vindarna
  – Den blomstertid nu kommer
  – Sommaren är äntligen här
  – Simply the best
  – Nationalsången
  – Sommar, sommar, sol
  – Happy


  Istället för ett traditionellt tal av rektorerna blev de intervjuade av konferenciererna Vilma, Lina och Emma. Rektorerna blev även överraskade med uppdraget att ”shuffla” vilket de klarade galant!

  Avslutningsvis var det dags för betygsutdelning till åk 6 som fick lovord av rektor Peter för klassens fina meritvärde. Sist delades stipendier ut till Moa åk 5 i musik, Donya åk 5 i engelska och Alvin åk 4 i matematik.

  Nu önskas alla elever ett härligt sommarlov så ses vi igen till hösten för ett nytt, spännande och lärorikt läsår!

  2018-06-11 - RWS Skövde

  Avslutningslunch för åk 6

  Måndagen den 11 juni var det dags för avslutningslunch för åk 6. Det blev ett besök på Restaurang Alpina för klassen tillsammans med sina mentorer och rektorerna Peter och Mikael. Lunchen var mycket uppskattad både av elever och personal.
  Avslutningsvis fick eleverna ett sommarkort med en personlig namndikt vilket även det var mycket uppskattat.
  Vi önskar åk 6 lycka till på högstadiet!

  2018-06-08 - RWS Skokloster

  Glassdag på SO/bildlektionen!

  Igår på SO lektionen fick åk 1 titta på en Power Point om GB glassens historia. På bilden senare fick de göra sina egna nya favorit glassar.

  2018-06-08 - RWF Skokloster

  Fjärilsprojekt

  Idag så fortsatte vi arbeta med fjärils projektet. Barnen fick måla sina händer och la händerna på pappret. Så fina fjärilar det blev!

  Lpfö 98/10 

  Utvecklar sin skapande förmåga och sin förmåga att förmedla upplevelser, tankar och erfarenheter i många uttrycksformer som lek, bild, rörelse, sång och musik, dans och drama

  Utvecklar sin förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap

  2018-06-01 - RWS Skövde

  RWS-samling med KUBEN-invigning

  Fredagen den 1 juni samlades alla skolans elever och personal på skolgården i strålande solsken för att genomföra månadens RWS-samling.
  Först utsågs Månadens Raoul Wallenbergare som blev George i åk 2 med följande motivering:

  ”George är en omtänksam och god kamrat som visar stor medkänsla.
  Han hjälper andra elever och vill att alla ska trivas.
  George tar stort ansvar för sitt lärande och gör alltid sitt bästa.
  Han vill utvecklas i alla ämnen och efterfrågar ständigt nya utmaningar.
  George följer våra ledord på ett mycket bra sätt.”


  Läsårets kamratstödjare tackades med värmande ord och en liten present.

  Sist men inte minst öppnades RWS Skövdes KUB som alla skolans elever arbetat med inredningen till under vårterminen. Den mänskliga rättigheten ”fredliga möten” har varit skolans tilldelade tema. Alla elever och personal kan vara mycket stolta över den välarbetade och fina inredningen som kommer visas upp både i Skövde och senare tillsammans med övriga KUBER i Stockholm.

  2018-05-31 - RWF Järvastaden

  Nu börjar det nästan vara klart!

  Om ett par veckor får vi nycklarna till förskolans nya fantastiska hus och de sista handtagen läggs. Panel och detaljer är nu klara på , det som återstår utvändigt är att färdigställa skärmtaken och pergolan. Även finplaneringen går framåt planteringsytor och sandlådor börjar ta form.  Inomhus är det full fart med inredning samtidigt som mattläggaren lägger in de sista mattorna.

   

   

   

   

   

   

   

   

  I hus 4 har all golvvärme lagts och under nästa vecka så kommer vi att flytspackla samtliga plan. Utvändigt så spikas det panel och vi kommer inom dom närmsta dagarna dagarna påbörja målningen.

  2018-05-31 - RWS Skövde

  FSK - matematik

  Förskoleklasserna har arbetat med matematik.
  ”Vi mäter och jämför hur långa vi är.”
  ”Utematematik. Vi mäter med metersnöre.”
  ”Vi jobbar med statistik på matematiken.”

  2018-05-29 - RWS Skövde

  Åk 5 - uteaktiviteter

  Åk 5 var i Ljungabackarna och Moa och George ledde några aktiviteter.
  Mycket uppskattat och mycket rörelse denna varma dag!

  2018-05-27 - RWS Skokloster

  Granåsendagen för vår F-klass

  Varje år får våra 6-åringar åka och besöka räddningstjänsten. De är förstås väldigt nyfikna och tycker det är oerhört spännande. När de kommer tillbaka är de fyllda av ny spännande kunskap.

  2018-05-27 - RWF Skokloster

  Fjärilen - från larv till puppa

  Intresset för våra fjärilar är stort hos barnen. Vi har följt fjärilens livscykel från larv till puppa, och till slut vackra tistelfjärilar. Vi har läst sagan om ”Den mycket hungriga larven”. Nu håller vi på att tillverka egna fjärilar, och en stor naturtavla där fjärilarna ska få samsas med diverse småkryp och vårblommor. Vi samarbetar, och genom att samarbeta kan man åstadkomma storverk!😊

  Lpfö98/10

  Respekt för allt levande och omsorg om sin närmiljö

  Utvecklar sin nyfikenhet och sin lust samt förmåga att leka och lära

  Utvecklar självständighet och tillit till sin egen förmåga

  Utvecklar sin motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för vikten av att värna om sin hälsa och sitt välbefinnande

  Utvecklar intresse och förståelse för naturens olika kretslopp och för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra

  Utvecklar sin förmåga att urskilja, utforska, dokumentera, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap

   

  2018-05-24 - RWS Skövde

  Åk 5 - matte

  Klass fem tränar decimaltal på tallinjen! En liten tävling där man även tränar samarbete!

  2018-05-24 - RWS Skövde

  En vecka med åk 1

  I måndags var alla elever i åk 1 ute på förmiddagen. Vi gick till Ljungabackarna för att titta på vårblommor. En av uppgifterna var att leta efter maskrosor. Vi ville att eleverna skulle hitta en maskrosknopp, en fin gul blommande maskros och en vacker dunboll. Dessutom plockade eleverna mandelblom, teveronika och smörblommor. Tillbaka i klassrummet pressade vi våra blommor för att sätta in i temaboken.

  Den här veckan har två av tre klasser i åk 1 haft vattenstafetter på idrotten. Full fart och härliga hejarop! Det gällde att doppa en trasa i en hink med vatten och sedan springa fram till en flaska och vrida ur trasan så att så mycket vatten som möjligt hamnade i flaskan. När vattnet var slut i trasan sprang de tillbaka, slängde i trasan i hinken och bytte till nästa person.

  På matematiken har åk 1 arbetat med symmetri. Eleverna har både ritat färdigt mallar och skapat egna mönster som klasskompisar fått spegla. I början blev det enkla mönster men mot slutet gjorde eleverna riktigt avancerade mönster åt varandra. Ett roligt arbetsområde tyckte alla elever!

  2018-05-22 - RWS Skövde

  Åk 7 - friluftsliv

  Åk 7 har haft ”friluftsliv” på idrottslektionerna där de lärt sig att göra upp eld med tändstål. Området friluftsliv avslutades med att poppa popcorn i folieballong vilket var uppskattat av alla.

  2018-05-21 - RWS Uppsala

  Innovation Camp med åk9

  I samarbete med ung företagssamhet fick elever från klass 9a möjlighet att se Kinnarps inspirerande lokaler. De fick i upprag av Kinnarps ledning att ta fram idéer för framtidens kontorslandskap.

  En mycket stolt rektor var med under dagen som avslutades med ett generöst bidrag till klasskassan!

  2018-05-21 - RWF Järvastaden

  Vad har hänt i maj?

  Panelen på Hus 3 är nästan klart, det som återstår är detaljer runt fönster som smygar och foder.Plåtslagaren sätter fönsterbleck och målaren ska efter det börja med den utvändiga målningen. Samtidigt
  gjuter vi plintar för skärmtaket och pergolan.

   

   

   

   

   

   

  Inomhus är det full fart; mattor läggs, glaspartier & kök
  monteras, undertak monteras och på plan 10 fortsätter
  målarna med den invändiga målningen.

  2018-05-18 - RWS Skövde

  Åk 2 - bild

  Vi i åk 2 har under bildlektionerna arbetat med för- och bakgrund. Vi har varit ute i det underbara vädret och skissat av föremål för att sedan gå in och bearbeta bilderna med färg.
  Vi har också arbetat med att gestalta bilder utifrån vår högläsningsbok Mio min Mio. Här ser ni vackra målningar på Landet utanför och Landet i fjärran.
  2018-05-18 - RWS Skokloster

  Uppfinnaren i åk 5

  Under den här terminen har åk 5 arbetat med uppfinningar och idag var det dags att bli bedömda av en jury från Håbo kommun. Det var spännande och väldigt nervöst tyckte våra duktiga 5:or.

  2018-05-18 - RWF Skokloster

  Känseltema på förskolans dag

  Igår var det Förskolans dag och vi anordnade en hinderbana med känseltema för barnen. Hur känns garn, mossa, stenar, bomull m.m under fötterna?

   

  Lpfö 98/10 

  Utvecklar sin nyfikenhet och sin lust samt förmåga att leka och lära 

  Utvecklar självständighet och tillit till sin egen förmåga 

  Utvecklar sin motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för vikten av att värna om sin hälsa och sitt välbefinnande

  2018-05-15 - RWS Skövde

  Åk 3 arbetar med fredliga möten

  På skolan har vi ett projekt där vi alla ska, på olika sätt, visa hur vi alla har rätt till fredliga möten. I årskurs 3 (tillsammans med årskurs 4) har vi klätt och dekorerat skyltdockor. En skyltdocka ska föreställa Raoul Wallenberg, en annan en flicka som bär slöja. Varje skyltdocka har en egen livsberättelse som eleverna fått skriva. Skyltdockorna ska representera att alla har rätt till fredliga möten!
  2018-05-14 - RWS Uppsala

  Temavecka "hållbar utveckling"

  Nu har vi precis avslut temaveckan för årskurs 6-7. Som vanligt vartemat under vårterminen ”hållbar utveckling”. Under samtliga lektioner pratade lärarna om globala miljöfrågor, skräphantering och hållbara alternativ.

  Trädgårdsdag

  På måndagen anordnade musik- och slöjdlärare Hannah Sundkvist, No-lärare Miriam Rubin samt Annelie Hammarström en trädgårdsdag. Eleverna fick själva anmäla sig till evenemanget vilket resulterade i att 35 elever planterade i pallkragar och bildäck, målade, krattade och tvättade på skolgården.

  Dansdag

  På måndagen invigdes vi den fina skolgården med en dansdag. Rektor och elever från årskurs nio byggde en scen av vårt trasiga pingisbord. På denna dansade vår idottslärarare Hannah Slotte olika koreografier med eleverna. Elever från årskurs nio höll i ett zumbapass och matematikläraren David McVicker dansade Lindihop tillsammans med musikläraren.

  2018-05-13 - RWS Skokloster

  Förskoleklassen har Singalong i Bålsta

  Den här veckan har F-klassen åkt på Singalong med Musikleken! Många olika rytmer instrumentsolon och musikstilar kittlar barnens sinnen.

  Lgr11, Förskolan:

  Eleverna ska få uppleva olika uttryck för kunskaper. De ska få pröva och utveckla olika uttrycksformer och uppleva känslor och stämningar. Drama, rytmik, dans, musicerande och skapande i bild, text och form ska vara inslag i skolans verksamhet. En harmonisk utveckling och bildningsgång omfattar möjligheter att pröva, utforska, tillägna sig och gestalta olika kunskaper och erfarenheter. Förmåga till eget skapande hör till det som eleverna ska tillägna sig.

   

   

   

   

  2018-05-13 - RWF Skokloster

  Veckans experiment - skapa en lavalampa

  Dagens experiment på förskolan var att göra en lavalampa. Vi visade en film ” Hur man gör en lavalampa ”. Vi använde oss av vatten, karamellfärg, olja och brustablett. Först hände det ingenting men sen började det bubbla för fullt.

  Lpfö 98/10

  Utvecklar sin förmåga att urskilja, utforska, dokumentera, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap

  Utvecklar sin förmåga att urskilja teknik i vardagen och utforska hur enkel teknik fungerar

  Utvecklar sin förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap

   

  2018-05-09 - RWS Skövde

  RWS högstadium - profil "idrott och hälsa"

  En av profilvalen på RWS högstadium kommer vara ”idrott och hälsa” där eleverna erbjuds möjlighet att träna extra inom sin specialidrott samt utveckla sina teoretiska kunskaper inom flera områden kopplat till idrott och hälsa. Redan nu kan ni se en teaser på den träningslogg som varje elev med profilval idrott kommer att ha. Träningsloggen kommer vara en länk mellan RWS, eleven och idrottsföreningen.

  2018-05-08 - RWS Skövde

  Åk 3 arbetar med olika tidsepoker

  Under flera veckor har vi arbetat och lärt oss om olika tidsepoker, som istiden och bronsåldern. För att lära oss mer om hur det såg ut förr och hur man levde, har vi byggt en tidslinje med miljöer som representerar de olika tidsepokerna. I miljön istiden har vi målat is, hav, en bergstopp och av trolldeg skapat djur som levde på den tiden. Det är ett roligt och viktigt sätt att lära!
  2018-05-06 - RWS Skokloster

  Förskoleklassen skriver

  Den här veckan har förskoleklassen arbetat mycket med ljudning och stavning. Vi försökte skriva ord med fyra bokstäver. Det går framåt och alla är väldigt intresserade.

  Lgr 11 för förskoleklassen:

  Undervisningen ska ta tillvara elevernas nyfikenhet och ge dem möjlighet att utveckla
  sitt intresse för och sin förmåga att kommunicera med tal- och skriftspråk genom att
  ge dem möjligheter att läsa, lyssna på samt skriva och samtala om såväl skönlitteratur
  LÄROPLAN FÖR GRUNDSKOLAN, FÖRSKOLEKLASSEN OCH FRITIDSHEMMET 2011 21
  som andra typer av texter och händelser. Dessutom ska undervisningen i de vardagliga
  aktiviteterna på olika sätt skapa möjligheter för elever med annat modersmål än
  svenska att använda både svenska och sitt modersmål. Undervisningen ska också ge
  eleverna möjlighet att skapa och uttrycka sig genom olika estetiska uttrycksformer. På
  så sätt ska undervisningen ge eleverna förutsättningar att kunna tänka, lära och kommunicera
  i olika sammanhang och för skilda syften.

  2018-05-06 - RWF Skokloster

  Haren kommer på besök

  Idag på samlingen kom haren på besök. Han berättade att han var så hungrig och undrade om barnen ville hjälpa honom att så krasse att ha på smörgåsen. Han frågade om barnen hade någon aning vad som behövs när man ska så. De kom fram till att det behövs jord, vatten, frön och solljus. Vi hjälptes åt att så tillsammans med haren och nu väntar vi med spänning på att det ska gro. 

   

  Lpfö 98/10 

  Utvecklar sin nyfikenhet och sin lust samt förmåga att leka och lära 

  Utvecklar självständighet och tillit till sin egen förmåga 

  Utvecklar nyanserat talspråk, ordförråd och begrepp samt sin förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra 

  Utvecklar sin förståelse för naturvetenskap och samband i naturen, liksom sitt kunnande om växter, djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen 

  Utvecklar sin förmåga att urskilja, utforska, dokumentera, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap

  2018-05-05 - RWS Skövde

  En kort men intensiv vecka - åk 4

  Vi har arbetat med klassens del i kuben-projektet. Eleverna stötte bland annat på utmaningen att knyta en slips. Resultatet kan ni se när vår kub invigs!
  Mitt bland slutuppgifter och projekt övar klass 4  på att slappna av, ibland till musik eller tystnad, ibland till en reflekterande uppgift eller en berättelse. Återhämtning och tid till reflektion är viktigt.
  2018-04-30 - RWF Järvastaden

  Senaste nytt från det nya förskolehuset!

  Panelen på Hus 3 är nästan klart, det som återstår är detaljer runt fönster som smygar och foder. Plåtslagaren sätter fönsterbleck och målaren ska efter det börja med den utvändiga målningen. Samtidigt gjuter vi plintar för skärmtaket och pergolan.

  Inomhus är det full fart; mattor läggs, glaspartier och kök monteras, undertak monteras och på plan 10 fortsätter målarna med den invändiga målningen.

   

   

   

   

   

   

  I Hus 4 är yttertaket klart och arbetet med ytterväggarna fortgår som planerat.

  Alla fönster på plan 12 är monterade och vi jobbar oss neråt i huset.

  Rörmokaren börjar denna vecka att montera slingor för golvvärmen som senare kommer att gjutas in.

  2018-04-29 - RWF Skokloster

  Bockarna Bruse

  Barnen på avdelning Grodan har jobbat med olika tekniker för att göra en film om Bockarna Bruse. 

  Vi har använt kuben och projektorn för att göra en skuggteater. Barnen har delats in i grupper och alla har fått agera med skuggfigurer och filmat själva.

  De har skapat figurerna och rekvisita och fotat sina karaktärer sekvensvis och sjungit in sången om Bockarna som vi har lagt ner i appen iMovie så att det har blivit film.

  Vi har använt appen GreenScreen Live där barnen har agerat själva och blivit filmade. På bilden med greenscreen är det inga barn utan vi har fotat figurerna som vi har skapat.

   

  Lpfö  98/10

   Utvecklar sin identitet och känner trygg i den

  Utvecklar si nyfikenhet och sin lust samt förmåga att leka och lära

  Utvecklar sin självständighet och tillit till sin egen förmåga

  Utvecklar sin skapelse förmåga och sin förmåga att förmedla upplevelser, tankar och erfarenheter i många uttrycksformer som lek, bild, rörelse, sång och musik, dans och drama

  Utvecklar sin förmåga att urskilja teknik i vardagen och utforska hur enkel teknik fungerar 

  Utvecklar sin förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap

   

  2018-04-28 - RWS Skövde

  En vecka med åk 5

  Det har varit en händelserik vecka i skolan för åk 5. På tekniklektionerna har fokus legat på hållfasthet och eleverna har konstruerat egna broar. Klassen har också tränat på texten till den nya RWS-sången. På matematiklektionerna har klassen tränat avrundning samt arbetat med bråk och decimaltal. De har också tränat multiplikation med decimaltal. En rolig lek tyckte eleverna. Dessutom presenterade en elev ett projekt om hjärnan. Det blev många frågor och var mycket intressant. När barn lär barn blir det så inspirerande.

  2018-04-27 - RWS Skövde

  RWS-samling

  Idag var det dags för månadens RWS-samling. Det bjöds på uppträdande av gruppen M.E.N.-DEZ bestående av flickor från åk 2, Albin i åk 1 visade sin fina konstruktion av glasspinnar, alla elever sjöng tillsammans RWS-sången och sist men inte minst utsågs Månadens Raoul Wallenbergare med motiveringen nedan:

  Amanda 1B
  Amanda är positiv och glad. Hon sprider glädje och bjuder gärna på sig själv.
  Amanda ser det bästa i alla medmänniskor och uppmuntrar sina kamrater.
  Hon är en omtänksam vän och omtyckt av alla. Hon följer skolans fyra ledord varje dag.
  I skolarbetet gör Amanda alltid sitt bästa. Hon är intresserad och vill lära sig nya saker. Amanda är stolt över sin skola och stolt över sin klass.

  2018-04-26 - RWS Skövde

  Skrivprojekt för åk 3

  Under ett par veckor har vi i årskurs 3 haft ett skrivprojekt. Skrivprojektet har utgått från boken Sagor utan slut, som är uppbyggd precis som det låter. Vi skrev egna slut till en av sagorna i boken, som vi sedan läste upp för varandra i klassen. I detta arbete har vi lyckats hålla lite kontakt med författaren till boken! Han har, precis som vi, tyckt det varit jätteroligt med projektet. Om du klickat på länken nedan kan du se hans inlägg om oss!

   https://www.facebook.com/sagorutanslut/

  2018-04-23 - RWS Skövde

  Just nu för åk 5

  Åk 5 bjuder på en liten tjuvkik på delar av deras skoldag i fredags.

   

  Åk 5 har skrivit dikter med illustrationer till!

   

   

   

   

   

   


   

  Här skickar eleverna i femman signaler på no- lektionen. Just nu arbetar åk fem med hjärnan.

   

   

   

   

  Femmorna gick runt på skolgården och löste matteuppgifter! Mycket uppskattat av deltagarna!
  Lyckligast var dock vinnarna! Tipsansvarig hade bråttom på skolgården. Tipsfrågeansvariga gick igenom svaren på fredagens mattepromenad!

   

   

  2018-04-22 - RWS Skokloster

  Världsboksdagen

  Den här veckan uppmärksammar vi världsboksdagen genom att vi ägnar hela måndagen åt en riktigt härlig läsardag!

  Lgr11:

  Syftet med ämnet svenska:

  Undervisningen ska stimulera elevernas intresse för att läsa och skriva. Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla kunskaper om hur man formulerar egna åsikter och tankar i olika slags texter och genom skilda medier. Undervisningen ska även syfta till att eleverna utvecklar förmåga att skapa och bearbeta texter, enskilt och tillsammans med andra. Eleverna ska även stimuleras till att uttrycka sig genom olika estetiska uttrycksformer. Vidare ska undervisningen bidra till att eleverna utvecklar kunskaper om hur man söker och kritiskt värderar information från olika källor.

  2018-04-22 - RWF Skokloster

  Kycklingar på besök

  Idag kom vår fina kökspersonal Lena på besök. Hon hade med sig tio små kycklingar från sin gård. Barnen fick gå in några åt gången och titta, klappa och hålla. Barnen var så otroligt försiktiga och visade stor respekt för kycklingarna! Stort tack till Lena som förgyllde barnens dag.

   

   

  Lpfö 98/10  Förskolan ska lära barnen:

  • Respekt för allt levande och omsorg om sin närmiljö 
  • Utveckla sin nyfikenhet och sin lust samt förmåga att leka och lära 
  • Utveckla sin förmåga att fungera enskilt och i grupp, att hantera konflikter och förstå rättigheter och skyldigheter samt ta ansvar för gemensamma regler 
  • Utveckla sin förståelse för naturvetenskap och samband i naturen, liksom sitt kunnande om växter, djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen
  2018-04-20 - RWS Skövde

  Besök hos åk 5 & åk 6

  På fredagen fick eleverna i åk 5 och åk 6 besök av Linus, en 17-årig utbytesstudent från södra Tyskland. Han berättade om vad det innebär att vara utbytesstudent, sina erfarenheter under detta år i Sverige, skillnader och likheter mellan att leva i Sverige och Tyskland med mera. Eleverna var mycket intresserade och engagerade och hade många frågor till Linus av varierande karaktär. Tack för ett intressant besök Linus!

  2018-04-16 - RWF Skokloster

  Använda tärning

  Idag på samlingen kom Grodan och gjorde oss sällskap. Han hade hittat något stort blått som han gärna ville visa oss. Men han behövde lite hjälp, han visste inte vad det var för något! Men barnen kunde hjälpa honom. Många barn visste att det var en tärning, och de visste också att man kunde använda den när man spelade spel.

  Vi använde tärningen till att göra ”matte-uppdrag”. Man fick slå tärningen, och sedan var uppdraget att hämta lika många föremål som tärningen visade.

  Vi försökte också hitta rätt siffra till antalet föremål.

  I morgon fortsätter vi så att alla barn får prova på att slå tärningen!

   

  Lpfö 98/10  

  Utvecklar sin nyfikenhet och sin lust samt förmåga att leka och lära 

  Utvecklar självständighet och tillit till sin egen förmåga 

  Utvecklar sin förståelse för rum, form, läge och riktning och grundläggande egenskaper hos mängder, antal, ordning och talbegrepp samt för mätning, tid och förändring

   

  2018-04-16 - RWS Skokloster

  Uteslöjd

  Under veckan hade vi träslöjden utomhus i det vackra vårvädret. Eleverna täljde och arbetade med stor lust.

  2018-04-13 - RWS Skövde

  Fredag förmiddag med åk 6

  Före lunch på fredagen stod religion och NO på schemat för åk 6.

  ”I religionsundervisningen läser vi just nu om de olika världsreligionerna. Vi lär oss om varje religion och jämför dem sedan sinsemellan. Vi har hittills lärt oss om kristendom, judendom, islam och hinduism. Hinduismen har vi läst om denna vecka.”

  ”På NO-lektionerna gör vi ett fördjupningsarbete. Alla har fått välja ett av de områden vi läst om hittills i sexan. Vi gör en faktaplansch och förbereder ett experiment. Nästa vecka ska vi redovisa för varandra!”

  2018-04-13 - RWF Jungfrusund

  Senaste nytt från bygget!

  Bygget fortskrider enligt tidsplanen och huset står nu i all sin prakt och skiner ikapp med omgivningen. Panelen skruvas fast i skrivande stund och runt omkring torkar marken upp och välkomnar de första vårtecknen.

  2018-04-13 - RWS Uppsala

  Elevutbyte med en skola i Indien

  Under påsklovet var två av skolans lärare i Indien för att ordna med ett nytt elevutbytesprogram till Indien. Skolan som utbytet planeras tillsammans med heter DPS Noida och ligger i New Dehli. De första elevutbytena beräknas till höstterminen 2018 om alla ansökningar går igenom.

  De elever som i höst kommer få möjligheten att åka till Indien kommer att komma hem med oförglömliga minnen, nyfunna vänner och med andra perspektiv på livet. En intresseanmälan för elever från troligen åk 8-9 och mer information om utbytet kommer ges framöver.

  Vill ni läsa mer om Indienutbytet?

  http://raoulwallenbergskolan.se/rws-bromma/rws-bromma/starka-intryck-fran-vanskolan-indien/

  Elevutbyten

  2018-04-10 - RWS Bromma

  Starka intryck från vänskolan i Indien

  Tre lärare från låg-, mellan- och högstadiet besökte RWS Brommas vänskolor i Indien för att förbereda undervisningen inför elevernas deltagande i projektet. 

  Efter en vecka av mycket starka intryck är vi nu så hemma igen från Indien där vi besökt skolan DPS Noida som vi kommer starta ett utbyte med till hösten och en skola för föräldralösa och fattiga barn.

  – Det var så häftigt och känslomässigt att möta dessa barn som var så fulla av drömmar och framtidsutsikter, säger Jonatan Pettersson, lärare i år 6. Den tacksamhet som elever och lärare på vänskolorna uppvisade över att få gå i skolan och lycka över de små sakerna i livet är något jag aldrig kommer glömma.

  RWS-lärarna Shereene, Jonatan och Trevor blev mycket varmt välkomnade av vår värdskola DPS Noida där de hade ett fullspäckat schema både i och utanför skolan.
  – Det har varit mycket intressant att få lära sig om den indiska kulturen, få ta del av vardagsliv och lära sig mer om religiösa traditioner, berättar Jonatan. Besöket på Taj Mahal och en tur med cykeltaxi i Delhi är även de oförglömliga minnen.

  De elever som i höst kommer få möjligheten att åka till indien kommer komma hem med oförglömliga minnen, nyfunna vänner och med andra perspektiv på livet. En intresseanmälan för elever åk 7-9 och mer information om utbytet kommer ges framöver.

  Läs mer om RWS Brommas samarbete med Indien på nedanstående länkar.
  Samarbete med Indien 2018-2019

  2018-04-09 - RWS Skövde

  "Hjälp oss att hjälpa"

  Raoul Wallenbergskolan kommer under perioden 3 april till 4 maj 2018 att göra en insamling för att fylla en hjälptransport som ska gå till Röda Korset i Zaporozhje, i sydöstra Ukraina.

  Läs mer: Insamling_Ukraina

  2018-04-04 - RWS Skövde

  Källsortering och återvinning för åk 3

  ”Vi i årskurs 3 har haft ett längre tema om källsortering och återvinning. Som avslutning på temat har vi återvunnit tidningspapper. Vi fick både riva, mixa och gegga! Resultatet blev nya pappersark som man fick ta med hem. Kika gärna på bilderna!”

   

  2018-04-04 - RWF Järvastaden

  Förskolans nya hus börjar ta form

  Invändigt händer det nu mycket saker! Nu är golvspacklingen helt klar och golvvärmen är påslagen i förskolans nya hus. Alla tillfälliga värmefläktar är tagna ur bruk och nu använder vi oss av det permanenta värmesystemet.

  Uppsättning av gipsväggarna är i slutfasen och nästan alla innerväggar har kommit på plats. Nu ska el och rör göra klart innan vi dubblar väggarna. Målarna har också börjat  med både spackling och målning. Innan påskveckan monterades även hissen.

   

   

   

   

   

   

  På hus 4 fortsätter arbetet med ytterväggarna samtidigt som taket är färdigställt och på gården gräver vi för att få dagvattensystemet på plats.

  2018-03-30 - RWS Skövde

  Påskpyssel på fritids

  På fritids har vi provat att måla med raklödder och karamellfärg. Barnen fick spraya ut raklödder och i löddret fick de doppa lite karamellfärg i olika färger och sedan röra runt. På allt detta la de ett tomt vitt papper och tryckte lite. Sen tog vi upp pappret och skrapade av allt lödder från pappret. Nu fick vi till jättefina marmoreringsmönster. De fina teckningarna användes till vårt påskpyssel.

  Skollagen säger:
  – Fritidshemmet ska enligt skollagen stimulera elevernas utveckling och lärande samt erbjuda dem en meningsfull fritid och rekreation.

  Läroplanen och Allmänna råd för fritids säger:
  –  Skapande arbete och lek är väsentliga delar i det aktiva lärandet. Det finns goda möjligheter att arbeta med dessa områden i fritidshemmet, till exempel genom olika uttrycksformer, som bild och form.
  – Eleverna få möjligheter att pröva, utforska, tillägna sig och gestalta olika kunskaper och erfarenheter.

  2018-03-28 - RWF Mariehäll

  RWS Mariehäll firar 5 år!

  Förskolan har nu funnits i 5 år och det ville vi naturligtvis fira ordentligt. Vi började förmiddagen med att några pedagoger och barn spelade upp teatern ”Grattis Pappa Åberg” för alla de andra  barnen och pedagogerna på förskolan. Förskolechefen Marie berättade att förskolan fyllde 5 år och vi sjöng ”ja må den leva”. På kalas brukar man kanske ge paket till den som fyller år, men här var det istället förskolan som gav en present till varje barn, en blå fin Raoul Wallenberg T-shirt. Sedan bjöd en avdelning på hembakade blå muffins och vi hade naturligtvis även ballonger.

   

  2018-03-25 - RWS Skokloster

  Redovisning - minoritetsspråk och dialekter

  Denna vecka hade åk 6 redovisningar om olika dialekter och minoritetsspråk i Sverige.

  Lgr 11:

  Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla sina kunskaper om svenska språket, dess normer, uppbyggnad, historia och utveckling samt om hur språkbruk varierar beroende på sociala sammanhang och medier. På så sätt ska undervisningen bidra till att stärka elevernas medvetenhet om och tilltro till den egna språkliga och kommunikativa förmågan. Undervisningen ska också bidra till att eleverna får förståelse för att sättet man kommunicerar på kan få konsekvenser för andra människor. Därigenom ska eleverna ges förutsättningar att ta ansvar för det egna språkbruket.

  Undervisningen ska även bidra till att eleverna får möta och bekanta sig med såväl de nordiska grannspråken som de nationella minoritetsspråken.

  2018-03-25 - RWF Skokloster

  Experiment på förskolan

  I fredagens experiment använde vi en tallrik, oregano och en ballong. Vad händer när man gnuggar en ballong mot håret och sen sätter man ballongen ovanför tallriken där vi har kryddor?

   

  Lpfö 98/10 :

  Utvecklar sin förmåga att urskilja, utforska, dokumentera, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap 

  Utvecklar sin förmåga att urskilja teknik i vardagen och utforska hur enkel teknik fungerar 

  Utvecklar sin förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap

   

  2018-03-23 - RWS Skövde

  RWS-samling

  Idag hölls månadens RWS-samling för alla skolans elever och personal. Det var ett digert program med flera utmärkelser och presentationer av skolans elever.

  Utmärkelsen som månadens Raoul Wallenbergare gick till Elias Dahlberg i åk 4 med följande motivering:
  ”Handlar alltid på ett ödmjukt och eftertänksam sätt. Levererar alltid sitt bästa utan att någon behöver be om det. Står alltid stark i beslut och ställningstaganden. Visar alltid respekt för allt och alla runtomkring sig.

  Du visar handlingskraft, mod, medkänsla och ärlighet. Du är en otroligt fin förebild. Vi är stolta över att ha dig här på RWS Elias Dahlberg!”

   


  Den andra utmärkelsen delades ut till vinnarna i skolans Pi-utmaning där eleverna på internationella Pi-dagen förra veckan försökte memorera så många decimaler i talet Pi som möjligt. Vinsten gick till Ebba Brenden i åk 6 som satte 31 decimaler tätt följd av klasskamraten Simona Zoniuk som memorerade 30 decimaler och tredjeplats gick till Elias Rickardsson i åk 4 som klämde till med 24 decimaler.

   

   


  Den första presentationen stod Adrian Draksh i åk 1 för, då han tidigare i veckan utmanat sin klass och hela skolan att ”Rocka Sockorna”.

  Hej!
  Idag ska jag berätta lite om Downs syndrom. Min mamma brukar säga att alla människor har 46 kromosomer i kroppen, men personer med Downs syndrom har 47 i kroppen. Dom är som små legobitar.

  Allt tar mycket längre tid för dom att lära sig saker, till exempel att gå eller prata. Min bror har Downs syndrom. Han heter Liam och är 3 år. Liam älskar att pussas, kramas, sjunga, dansa och busa med mig och han är alltid glad.

  21/3 tar man på sig olika strumpor för alla människors lika värde och visar att det är okej att vara annorlunda.

   

   

  Den sista presentationen stod Smilla Johansson och Lina Hassel i åk 6 för. De har tagit fram en idé för hela skolan som de kallar #spridkärlek.

  Vi har kommit på en idé om att göra en plansch i entrén. På den här planschen tänkte vi att det skulle sitta post-it lappar med fina, positiva texter.

  Till exempel “du är unik”, “va dig själv”, “du är bra precis som du är”. Vi tänker att man ska kunna gå och titta på den här planschen, om man inte mår så bra och inte är på det bästa humöret. Vi vill att alla på skolan ska känna sig trygga och välkomna.

  Det är många som inte mår så bra i vårt nuläge och det vill vi ändra på. Därför behöver vi eran hjälp. Vi vill att var och en i varje klass ska skriva minst en positiv och peppande text på en post-it lapp, som vi sen ska sätta upp på denna plansch. Vi hoppas att ni tycker att det är en bra idé och att ni vill hjälpa till, så att vi fortfarande kan ha en bra och mobbningsfri skola.

   

  2018-03-23 - RWS Uppsala

  Vinnarna i "Draknästet"

  Under temaveckan  ”Entreprenöriellt förhållningssätt” arbetade årskurs 8 och 9 med temat ”Draknästet” . Målet var att eleverna skulle få arbeta entreprenöriellt samt fundera inom ramen för alla människors lika värde.

  Vinnarna i Draknästet

  Eleverna fick presentera sina idéer för chefer och entreprenörer från Uppsala.

  Vinnarna är:

  Situations (Arvid, Manar, Saga, Jennifer, Emma, Vilma och Elvira)

  Situations projektidé är att skapa en app för att få unga att lära sig om mänskliga rättigheter samt lagarna och hur man ska vara mot andra. Målet är att unga som använder appen ska veta om vad som är rätt enligt de mänskliga rättigheterna.

  Appen ska vara rolig och lärorik. Den består bland annat av ett spel som går ut på att lösa olika problem som ens avatar stöter på. Spelet går sedan ut på att lösa olika problem som ens avatar ska reagera på. Avataren stöter på problem som ska lösas. Oftast är det rätt eller fel enligt lagen och FN.

  HRB (Erik, Robin, Thyra, Elias, Ali, Elin och Mimmi).

  HRB skapade en låda som skulle säljas till skolor där målet var att elever skulle få chans att lära sig mer om olika religioner kopplat till högtider. Lådan ämnade att öka förståelsen för olika religioner och därmed minska utanförskap och diskriminering. Utöver detta avsågs den även att få elever att känna sig inkluderade och synliggjorda i sin egen verksamhet.

   

  2018-03-21 - RWS Skövde

  RWS rockar sockorna på elevinitiativ

  Adrian i 1 A har utmanat både klassen och i sin tur resten av skolan. Han visade både mod och handlingskraft när han berättade om sin lillebror som har Downs syndrom och fick oss andra att delta i att rocka sockorna.
   
  Han berättade att hans lillebror älskar att pussas och kramas, sjunga och dansa och busa med honom. Att han alltid är glad! Adrian vill att alla ska veta att han är lika mycket värd som alla andra.
  Hans initiativ att rocka sockarna, var för att visa att olika är bra, vilket vi visar genom att ha olika strumpor!
  2018-03-16 - RWS Skokloster

  Teknik i åk 5

  Här arbetar åk 5 med trappkoppling i tekniken. Hurra det fungerade!

  Lgr11:

  Eleverna ska testa

  Tekniska lösningar som utnyttjar elkomponenter för att åstadkomma ljud, ljus eller
  rörelse, till exempel larm och belysning

  2018-03-16 - RWF Skokloster

  Kråkan

  Den här veckan fortsätter vi arbeta med ”kråkan” några av barnen har målat sina kråkor de gjort i lera och nu har vi också börjat med kråkan som ska göras av papier mache. Vi beräknar att kråkan kommer att ta någon veckor att tillverka då den måste torka mellan de olikaI varven. I vårt kråkprojekt får barnen möjlighet att prova på olika material och skapande teknik.

  Lpfö 98/10:

  • Utvecklar sin identitet och känner trygghet i den
  • Utvecklar självständighet och tillit till sin egen förmåga
  • Utvecklar sin förmåga att lyssna, reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar och försöker förstå andras perspektiv
  • Utvecklar sin förmåga att urskilja, uttrycka, undersöka och använda matematiska begrepp och samband mellan begrepp
  • Utvecklar sin förståelse för naturvetenskap och samband i naturen, liksom sitt kunnande om växter, djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen
  • Utvecklar sin förmåga att urskilja teknik i vardagen och utforska hur enkel teknik fungerar

   

  2018-03-16 - RWS Uppsala

  Pi-dagen på RWS

  I onsdags firade vi Pi-dagen på RWS Uppsala

  Motivationen bakom PI-dagen var att synliggöra matematiken mer på skolan och att uppmärksamma det internationella fenomenet Pi-dagen. Vi har framförallt arbetat för att skapa en rolig stämning kring matematik.

  Aktiviteter kring Pi

  Vår matematiklärare David McVicker, engelskalärare Erik Linderson och några årskurs nior bakade tjugo stora pajer med PI-tecknet på. David och Maja ordnade även en räknetävling som alla årskurser fick delta i. Anna Karlsson i 9b vann hela tävlingen. Hon fick en T-shirt med Pi-tecknet på. Övriga deltagare fick paj.

  På lektionerna har engelska- musik- och matematiklärarna haft genomgångar och övningar kring talet och ordet Pi. Te.x har eleverna fått spela Pi-låten (med hjälp av steganalys) och gjort Pi-poesi på engelska.

  Det var en väldigt roligt och lärorik dag!  Alla elever på skolan är nu väl medvetna om talet Pi, men framförallt har vi haft roligt med matematik.

  2018-03-13 - RWS Skövde

  Matematik för förskoleklasserna

  Barnen har format siffran med trolldeg, tränar på att skriva siffran och delar upp talet tre på olika sätt med hjälp av uppdelningsmaskinen i läromedlet  ”favorit – matematik”.
  Att forma en 3:a tyckte barnen var lite klurigt.

  2018-03-09 - RWS Skokloster

  Djur och fabler

  Lgr 11:

  • Djurs, växters och andra organismers liv. Fotosyntes, förbränning och ekologiska
  samband och vilken betydelse kunskaper om detta har, till exempel för jordbruk
  och fiske.
  • Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad
  och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar.
  • Olika sätt att bearbeta egna texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot
  respons på texter.
  • Handstil samt att skriva, disponera och redigera texter för hand och med hjälp av dator

  2018-03-09 - RWF Skokloster

  Balansgång

  Tillsammans byggde vi en lååång balansgång där barnen kunde leka tillsammans alla på en gång. Barnen var modiga som hoppade, gick baklänges och framlänges.

  Lpfö 98/10:

  Utvecklar sin motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för vikten av att värna om sin hälsa och sitt välbefinnande.

   

  2018-03-09 - RWS Skövde

  Matematik, svenska och lek för åk 1

  I veckan har ettorna tränat på att lösa matematiska problem. Vi började med att tillsammans fundera och prata om hur man kan göra för att lösa ett problem. Vi provade sedan också att lösa problem tillsammans. Därefter fick eleverna arbeta och tänka parvis kring matematiska problem. De har diskuterat fram lösningar och ritat dem. Några av problemen vi arbetade med handlade om cyklar ex:

  Utanför förskolan brukar det stå trehjulingar och tvåhjulingar parkerade.
  Hur många trehjulingar och tvåhjulingar var det om man en dag kunde räkna till 19 hjul?
  Rita!

  Eleverna har arbetat bra och lyckats lösa alla problem. Paren har fått berätta om sin lösning för klassen.
  Eleverna har lärt sig att det kan finnas olika lösningar på samma problem och att man kan komma fram till en lösning på olika sätt.

  Varje vecka får eleverna i åk 1 läsläxa med sig hem. I skolan förbereder vi läxan tillsammans i våra läsgrupper. Eleverna tar hem läxan och läser texten hemma flera gånger. Veckan efter läser de upp texten för varandra i läsgruppen och vi samtalar om texten.

  Det råder full aktivitet på rasterna just nu. Det leks tillsammans, över klassgränserna och bara fantasin sätter gränserna.
  Här på bilden ser ni hur eleverna själva har organiserat sitt samarbete. Det kastas upp snö för nästa åkare som väntar på sin tur att få åka, påhejade från sidan! Det är bara ett av många goda exempel.

   

  2018-03-04 - RWS Skokloster

  Franska i åk 6

  Under höstterminen hade åk 6 prova på spanska och nu under vårterminen är det franska. Just nu arbetar eleverna med färgerna och olika frukter.  Vi tränar på uttal och vokabulär.

  2018-03-04 - RWF Skokloster

  Geometri på förskolan

  Då det var för kallt att gå ut på förmiddagen så arbetade vi med matematik, geometri. Barnen fick känna på en form och berätta hur den känns och hur många sidor den har. Vi sjöng även en geometri sång.

  Lpfö 98/10

  Utvecklar nyanserat talspråk, ordförråd och begrepp samt sin förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra 

  Utvecklar sin förmåga att urskilja, uttrycka, undersöka och använda matematiska begrepp och samband mellan begrepp 

  Utvecklar sin matematiska förmåga att föra och följa resonemang

  2018-03-02 - RWS Skövde

  Månadens RWS-samling

  Fredagen den 2 mars var det återigen dags för RWS-samling. Månadens Raoul Wallenbergare blev en flicka i förskoleklass. Rektor Peter valde även att uppmärksamma Casper i åk 5 som vunnit två NM-guld i konståkning.
  I slutet av samlingen bjöds det också på två framträdanden från elever i åk 1, Flower Girls framförde en egenskriven låt och NL sjöng pilutta visan. Avslutningsvis visade elever från åk 5 och 6 ett Taekwon-Do mönster.

  2018-03-01 - RWS Uppsala

  Friluftsdagen: skidor, överlevnad, äventyrsbad, scateboard och hästar!

  Varje termin har vi en friluftsdag med ett stort urval av aktiviteter. Både lärare och elever deltar i aktiviteterna.

  I år kunde eleverna välja mellan:

  • Allis aktivitetshus
  • En dag i stallet
  • Slalom i Romme
  • Fyrishov äventyrsbad
  • Överlevnad
  • Promenad och Yoga
  • Badminton

  Överlevnad med Ylwa och Eric

  Eleverna som var på överlevnadskursen gick på en timmes Haik i skogen i 12 minusgrader. Det var djup snö, så det var väldigt skönt att komma fram. Sedan fick de starta eld med tennstål och näver. NO-lärare Ylwa gjorde lite experiment med snödjup temperatur och PH-världen. Eleverna lärde sig även lite om vad man får och inte får göra i naturreservat.

  ..

  Allis

  För ett år sedan vann nuvarande 8a namntävlingen. D.v.s de kom på namnet ALLIS som blev namnet på denna fantastiska aktivitetsbyggnad. Eleverna som valde ALLIS som aktivitet under Friluftsdagen kunde välja mellan dans, klättring, skateboard och Parcour.

  Här är lärarna på Allis.

  Rasmus i 9b utmanar klätterväggen

   

   

  2018-03-01 - RWF Järvastaden

  Vad händer på bygget av hus 3 och 4?

  Trots vargavintern så flyter bygget på helt enligt tidsplan. Inne i Hus 3 så bygger vi just nu innerväggar för fullt. Vi närmar oss också slutet av golvspacklingen, 3 av 4 etapper är färdigställda och under vecka 10 så spacklas sista etappen. På utsidan så spikas det panel.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  På Hus 4 så har väderskyddet kommit på plats och vi kan trots snöstorm bygga taket obehindrat. Vi har även påbörjat arbetena med ytterväggarna.

  2018-02-28 - RWS Skövde

  En dag med åk 2

  Åk 2 trotsar kylan och värmer sig med datten på rasten! Vi leker och har kul runt vår Kub med det viktiga budskapet!
  Väl inne har vi energi att arbeta vidare med vårt tema Rymden.

   

  2018-02-26 - RWF Skokloster

  Ärlighet - ett av våra ledord

  Nu har vi hängt upp vår skylt med månadens ledord ”ärlighet”. Den skapades av kottar som barnen plockade för några veckor sedan och som legat på tork. Barnen har limmat fast kottarna och målat varje bokstav i  en noga utvald färg.

   

  Lpfö 98/10:

   Respekt för allt levande och omsorg om sin närmiljö 

  Utvecklar sin förmåga att förstå och att handla efter demokratiska principer genom att få delta i olika former av samarbete och beslutsfattande 

  Utvecklar sin identitet och känner trygghet i den 

  Utvecklar självständighet och tillit till sin egen förmåga 

  Utvecklar sin förmåga att fungera enskilt och i grupp, att hantera konflikter och förstå rättigheter och skyldigheter samt ta ansvar för gemensamma regler 

  Utvecklar nyanserat talspråk, ordförråd och begrepp samt sin förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra 

  Utvecklar intresse för skriftspråk samt förståelse för symboler och deras kommunikativa funktioner 

  Utvecklar sin förståelse för naturvetenskap och samband i naturen, liksom sitt kunnande om växter, djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen 

  Utvecklar sin förmåga att urskilja, utforska, dokumentera, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap 

  Utvecklar sin förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap

  2018-02-25 - RWS Skokloster

  Sportlov i Skokloster

  Under sportlovet ordnade Fritids fullt av roliga uteaktiviteter såsom pulkaåkning, korvgrillning, skogsäventyr, heldag i idrottshallen m.m.

  Lgr 11 säger att:

  Undervisningen i fritidshemmet ska stimulera elevernas utveckling och lärande samt erbjuda eleverna en meningsfull fritid. Detta ska ske genom att undervisningen tar sin utgångspunkt i elevernas behov, intressen och erfarenheter, men också att eleverna kontinuerligt utmanas ytterligare genom att de inspireras till nya upptäckter. I undervisningen ska eleverna erbjudas en variation av arbetssätt, uttrycksformer och lärmiljöer som integrerar omsorg och lärande.

  2018-02-23 - RWS Skövde

  Åk 6 har brevvänner i USA

  Åk 6 brevväxlar med en klass från ”California Military Institute” i Perris, Kalifornien. Vi fick kontakt i höstas och har skickat två försändelser var. Ett mycket uppskattat utbyte där eleverna får chansen att inte bara träna engelska, utan lära sig mer om livet på andra sidan jorden. Våra brevvänner går på en militärskola för ungdomar, där fokus ligger på disciplin och goda studieresultat.


  2018-02-23 - RWS Skövde

  Åk 4 på Balthazar

  Den här veckan har vi varit på Balthazar. De hade besök från Göteborgs botaniska trädgård som undervisande oss  i vad de kallar Lilla spannmålsverkstaden. Vi fick lära oss mer om de 4 sädesslagen och vilken betydelse de har haft för mänsklighetens historia. Vi fick också prova på halmslöjd och att baka tunnbröd av mjöl som vi själv malt. Super skoj och super givande!

  2018-02-20 - RWS Skövde

  Åk 3 arbetar med miljö

  I årskurs 3 arbetar vi för fullt om miljön! På bilderna kan ni se vårt grupparbete, där varje grupp får fördjupa sig om ett material som man kan källsortera och återvinna. Detta ska sedan redovisas för klassen, så alla får lära sig av varandras material. Som ni kan se på bilderna är eleverna mycket kreativa och engagerade!

  2018-02-16 - RWF Skokloster

  Grodan rimmar!

  Idag har Grodan hälsat på oss på samlingen igen. Den här gången hade han med sig en fin liten grön ask. I asken låg det en massa rimkort. Grodan berättade att han tycker om att rimma, och därför ville han gärna rimma tillsammans med oss på Humlan!  Han berättade också att han var trött på att ligga i en påse på samlingshyllan, så vi lovade att göra i ordning en säng till honom. En rosa säng skulle han ha, tyckte någon. Barnen hjälptes åt att måla sängen. Nu måste vi bara fixa en madrass, en kudde och ett täcke till honom så att han får det gosigt i sin säng. Grodan har också lärt oss en ny rolig sång!

  Lpfö 98/10  säger att förskolan ska arbeta så att barnen

  • Utvecklar sin nyfikenhet och sin lust samt förmåga att leka och lära 
  • Utvecklar sin motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för vikten av att värna om sin hälsa och sitt välbefinnande
  • Utvecklar ett nyanserat talspråk, ordförråd och begrepp samt sin förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra                                                                                                                                                                                                                                

   

  2018-02-15 - RWS Skövde

  Sportlov på fritids

  Under vecka 7 har det varit sportlov för barnen. Vi på fritids passade på att nyttja snön som fortfarande låg kvar och gick bort till Ljungabackarna. Där åkte vi lite ”sopsäck”. Detta var en ny upplevelse för en del barn och det uppskattades mycket av alla.

   Allmänna råd för fritidshem säger:
  ·        Fritidshemmet ska enligt skollagen erbjuda eleverna en meningsfull fritid och rekreation samt stimulera deras utveckling och lärande.
  ·        Eleverna ska erbjudas en meningsfull och varierad fritid.
  ·        utmana eleverna samt ge dem möjlighet att fördjupa och utvidga sina kunskaper och erfarenheter.

  ·        Eleverna kan på så sätt få möjlighet att pröva på aktiviteter och använda sig av förmågor som de inte tidigare har erfarenhet av eller känner sig osäkra på.

   

  2018-02-14 - RWS Skokloster

  Alla Hjärtans Dag

  Idag på Alla Hjärtans Dag svarade barnen på hjärtefrågor.

  2018-02-14 - RWS Uppsala

  Temavecka "Draknästet" och människors lika värde.

  Entreprenöriellt förhållningssätt

  Under vecka 6 arbetade årskurs 8 och 9 med temat ”Draknästet”, där målet var att eleverna skulle få arbeta entreprenöriellt samt fundera inom ramen för alla människors lika värde. Temat togs fram i enlighet med Skolverkets krav på entreprenörskap i skolan.

  Entreprenörskap i skolan handlar om att stimulera elevernas kreativitet, nyfikenhet och självförtroende samt viljan att pröva och omsätta nya idéer i handling. Skolan ska också bidra till att eleverna utvecklar kunskaper som främjar företagande och innovationstänkande.”

  Draknästet

  På torsdagen fick eleverna presentera sina idéer för chefer och entreprenörer från Uppsal (läs några av deras reflektioner nedan). Lärare och ledning på skolan känner sig mycket stolta över hur eleverna tog sig ann denna uppgift och hur väl de levde upp till våra ledord mod och handlingskraft när de ställde sig framför juryn.

  Arbetet med entreprenörskapet i skolan kommer fortsätta delvis genom samarbete med Unga Företagare.

  Styrelseordförande Mattias Sjunnesson

  ”Det är oerhört överraskande och mäkta imponerande att eleverna på så kort tid kunnat sätta sig in i uppgiften, för att sedan leverera trovärdiga ”business case” som snarare upplevs som resultatet av flera månaders arbete – inte några veckor! . Att först inspireras och sedan utmanas att få ihop en affärsidé och ett företagsbygge med tydliga avvägningar mot miljöfrågor och ett samhällsstödjande tema; ”rätten till rättvis behandling”, verkar skapa en dynamik i uppdraget som ger ett oanat lyckat resultat. Det märks också att lärarna är med hela vägen och känns med marginal tillräckligt trygga och säkra för att kunna vara det kvalificerade stöd som behövs i ett projekt som detta.  Jag kan bara varmt rekommendera att ni fortsätter med denna idé på skolan och även inspirerar andra skolor att följa efter. Tack för att jag fick förmånen att vara med.”

  Mattias Sjunnesson, Styrelseordförande, Deal Management Nordic AB

  Anna-Lena Lehto, Personalchef, Uppsalahem AB

  ”Jag vill i alla fall rikta ett stort tack till att jag fick delta. Det var en helt fantastisk förmiddag och jag är grymt imponerad av elevernas arbete och presentationer och då menar jag precis alla. Jag hoppas att eleverna själva förstår vilket bra jobb de har gjort.  

  Jag har berättat för så många om vilka bra affärsidéer som presenterades och vi ”vuxna” verkligen ser hur användbara idéerna är och vilken nytta de skulle ge. Grunden i mänskliga rättigheter ger ett en extra dimension och när de kombineras med en affärsmässighet och bärighet så blir det perfekt. 

  Vill också ge en eloge till skolan som helhet. Det märkets av lärare och rektor att värderingarna sitter i grunden och att det inte var enbart ett skolprojekt.”

  Anna-Lena Lehto, Personalchef, Uppsalahem AB

   

  2018-02-11 - RWS Skokloster

  Samernas nationaldag

  I tisdags uppmärksammade vi samernas nationaldag .

  2018-02-07 - RWF Mariehäll

  Hasaloppet

  En av våra traditioner på förskolan är det årliga ”Hasaloppet” för alla barn och pedagoger. Vi började med uppvärmning till musik och sedan fick en barngrupp i taget springa runt vår gård medan de andra hejade på. Vi avslutade med varm blåbärssoppa och medaljutdelning till alla.

  I Läroplanen för förskolan står det:

  Förskolan skall sträva efter att varje barn

  • Utvecklar sin identitet och känner trygghet i den
  • Utvecklar sin motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för vikten av att värna om sin hälsa och sitt välbefinnande
  • Känner delaktighet i sin kultur och utvecklar känsla och respekt för andra kulturer

   

   

  2018-02-06 - RWS Skövde

  Vinterfriluftsdag för åk 7

  Vinterfriluftsdag i slalombackarna i Isaberg med åk 7.
  Mycket folk i backarna, men vi hade riktigt kul ändå.
  En härlig dag med ett skönt gäng!

  2018-02-04 - RWS Skokloster

  Schacktävling

  I fredags hade 6:orna schacktävling och mötte en skola i Malmö.

  2018-02-04 - RWF Skokloster

  Kråkprojektet

  Idag har vi fortsatt med vårt Kråkprojekt.Barnen fick måla kråkor och vilka konstnärer vi har!

  Efter lunch läste vi boken ”Mormors lilla kråka” som handlade om en liten kråkunge som fick flytta in hos en mormor. Hela sagan var på rim.

   

  Lpfö 98/10:

  Utvecklar sin identitet och känner trygghet i den 

  Utvecklar sin nyfikenhet och sin lust samt förmåga att leka och lära 

  Utvecklar självständighet och tillit till sin egen förmåga 

  Utvecklar nyanserat talspråk, ordförråd och begrepp samt sin förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra 

  Utvecklar intresse för skriftspråk samt förståelse för symboler och deras kommunikativa funktioner 

  Utvecklar sin skapande förmåga och sin förmåga att förmedla upplevelser, tankar och erfarenheter i många uttrycksformer som lek, bild, rörelse, sång och musik, dans och drama 

  Utvecklar sin förståelse för naturvetenskap och samband i naturen, liksom sitt kunnande om växter, djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen 

  Utvecklar sin förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap

  2018-02-01 - RWS Skövde

  Taekwon-Do för åk 6

  På torsdagseftermiddagen visade alla elever i åk 6 stort MOD när de testade en för dem ny idrott: kampsporten Taekwon-Do. På idrottslektionen bjöd klassläraren Petra Dydiszko tillsammans med eleverna Simona Zoniuk och Pernilla Gustafsson åk 6 på drygt en och en halv timmes träning med mycket varierade övningar. Tiden gick verkligen fort och klassen önskade att lektionen varat längre.

  2018-01-31 - RWS Uppsala

  RWS For Peace- en arbetsdag

   Arbetsdag 2018

  RWS Uppsalas elever kommer under en dag i vecka 6 att samla in pengar till världens barn.

  Varför har vi en arbetsdag?

  Barnkonventionen styr delar av RWS undervisning under läsåret 17/18 under temat  ”Rättigheten till likabehandling”. Eleverna får lära sig mer kring barns rättigheter och skapa egna insamlingskampanjer för skolbarn runt om i världen. Över hela världen kämpar UNICEF i regeringskorridorer, slumområden, flyktingläger och avlägsna byar för att alla barn ska få den barndom som de har rätt till.

  Syftet med arbetsdagen är att skolelever i Sverige, och deras lärare och föräldrar, ska få större kunskap om barns rättigheter – både ute i världen och här hemma. Syftet är också att visa hur barns rätt till utbildning är en väg ut ur fattigdom och utsatthet och hur kunskap öppnar dörren till ett självständigt liv med god hälsa, inkomst och möjlighet att påverka.

  Sprid insamlingen för att få ännu fler att kämpa för barnen:

  2018-01-31 - RWF Järvastaden

  Senaste nytt om förskolans nya hus

  I förskolans nya hus som vi flyttar in i augusti  har alla fönster monterats (förutom de som  används som transportväg). För att klara av att montera de största fönsterna som väger 250 kg har man använt sig av en ”fönsterrobot”.

  På plan 11 har rörmokarna börjat montera golvvärmen och nästa vecka flytspacklar vi första etappen.

   

   

   

   

   

   

  Vi har även hämtat ett barnvagnsförråd från skolan i Bromma som nu står utanför gymnastiksalen.

  2018-01-30 - RWS Skövde

  Vinterfriluftsdag åk 3-6

  Tisdagen den 30 januari var det vinterfriluftsdag för RWS Skövdes äldre elever. På Billingen kunde eleverna välja mellan att åka slalom, skridskor eller längdskidor. Det blev en härlig dag med lagom mycket snö och solsken. På torsdag är det vinterfriluftsdag för skolans yngre elever i åk F-2.


   

  2018-01-26 - RWS Skövde

  Månadens RWS-samling

  Fredagen den 26 januari var det dags för årets första RWS-samling. Traditionsenligt utsågs månadens Raoul Wallenbergare och denna gång gick utmärkelsen till Nellie i åk 7 med följande motivering:
  ”Nellie är en god representant för skolans ledord.
  Med en positiv inställning tar hon itu med nya utmaningar i skolarbetet och kämpar för att få goda resultat.
  Hon är lyhörd och lojal och ställer upp för sina kamrater. Hon bidrar till det goda arbetsklimatet i klassrummet.
  Hon vågar vara ärlig och står upp för de som är mindre och hjälper gärna till när det behövs.”

  Speciellt för denna samling var att RWS Skövde gästades av Elena Blom som sedan flera år tillbaka arbetar med insamling av kläder, leksaker och möbler till Ukraina. Eleverna fick ta del av en presentation där Elena berättade om sitt tidigare arbete och hur varje människa kan göra skillnad. ”Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.”

  Under våren kommer elever och personal på RWS Skövde ha möjlighet att göra skillnad och genom medkänsla och handlingskraft bidra till nästa sändning av kläder och leksaker till Ukraina.
   

  2018-01-26 - RWS Uppsala

  Mänskliga rättigheter på schemat

  Under en termin har vi deltagit i programmet ”KUBEN ” via en utbildning framtagen av Raoul Wallenberg Academy. Kuben

  … är ett skolprojekt om
  mänskliga rättigheter
  och medmänskliga skyldigheter

  Kubprojektet består av 30 stora, svarta kuber i stål, en för varje mänsklig rättighet, som skickas till utvalda skolor runt om i Sverige och utomlands. Vår skola har fått den mänskliga rättigheten nr 9, Rätten till rättvis behandling.

  Här har Kuben precis anlänt

   

   

  Mänskliga rättigheter en del av undervisningen

  Under hösten har vi förberett vårt arbete med Kuben och mänskliga rättigheter genom att arbeta med personliga värderingar på mentorstiderna. Vi har velat få eleverna att reflektera över sina egna värderingar för att sedan leda detta vidare till arbetet med de mänskliga rättigheterna.

  Invigningen

  I tisdags invigde vid KUBEN med en FANFAR av  blåskvartetten, tal från rektor, tal om fred på spanska, franska och tyska samt allsång ledd av Lovisa från 9b. Alla eleverna fick på morgonen lära sig fredssången”Jag hade en gång en dröm”.

  Fördjupning- internationella relationer

  Här kan ni läsa om hur vi under en av våra fördjupningar kommer att arbeta med KUBEN.

  Internationella relationer

  2018-01-26 - RWS Skokloster

  Två viktiga saker samma dag!

  Idag har vi haft två viktiga saker att utföra i skolan.

  1. Tillsammans med alla förskolebarn uppmärksammade vi Förintelsens minnesdag. Alla barn hade målat en varsin ljuslykta som vi formade till ett stort hjärta på skolgården. Vår rektor Lena höll ett kort tal om Raoul Wallenbergs mod, handlingskraft, ärlighet och medkänsla.
  2. Efter det invigde vi vårt nyfixade bibliotek med hjälp av några av Elevrådets representanter. Se så fint det blev! Riktigt härlig läslust får man av att gå in här.

   

   

  2018-01-26 - RWF Skokloster

  Förintelsedagen/Raoul Wallenbergdagen

  Idag uppmärksammade alla på Raoul Wallenbergskolan och förskolan tillsammans Förintelsens minnesdag. Alla barn hade målat  varsin ljuslykta som vi formade till ett stort hjärta på skolgården. Vår rektor Lena höll ett kort tal om Raoul Wallenbergs mod, handlingskraft, ärlighet och medkänsla. Förskolebarnen sjöng en sång om vänskap.

   

  Lpfö 98/10  Förskolan ansvarar för att barnen

  Utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar 

  Förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja att hjälpa andra 

  Förståelse för att alla människor har lika värde oberoende av social bakgrund och oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionsnedsättning 

  Utvecklar sin förmåga att förstå och att handla efter demokratiska principer genom att få delta i olika former av samarbete och beslutsfattande

   

  2018-01-23 - RWS Skövde

  Magnetism - åk 6

  Åk 6 arbetar just nu med magnetism inom ämnet fysik. Idag stod olika laborativa övningar på schemat.

  2018-01-23 - RWS Skövde

  Människorättskämpar - åk 7

  Åk 7 har arbetat med att söka och sammanställa fakta om människor som kämpat för de mänskliga rättigheterna på olika sätt.
  Här är några av deras arbeten.

  2018-01-20 - RWS Skokloster

  Vi uppmärksammar Raoul Wallenberg

  I onsdags uppmärksammade vi Raoul Wallenberg då vi tände ett ljus för honom eftersom det var den dagen, den 17
  januari 1945 som ha sista gången sågs i frihet.

  2018-01-20 - RWF Skokloster

  Djursånger på förskolan

  Före lunchen på avdelning Myran sjöng vi om alla djuren som barnen själva fick välja. Barnen tyckte det var väldigt roligt. 

   

  Lpfö 98/10: Förskolan ska arbeta för att barnen

    

  Utvecklar sin nyfikenhet och sin lust samt förmåga att leka och lära

  Utvecklar nyanserat talspråk, ordförråd och begrepp samt sin förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra 

  Utvecklar sin skapande förmåga och sin förmåga att förmedla upplevelser, tankar och erfarenheter i många uttrycksformer som lek, bild, rörelse, sång och musik, dans och drama.

  2018-01-19 - RWS Uppsala

  Två ämnesperioder i taget

  Raoul Wallenbergsskolan i Uppsala har tänkt om när det kommer till lektionsstrukturen. Här har man valt en metod som höjt elevernas meritvärden – att läsa två huvudämnen i taget.

  Läs Enterprize Magazines artikel om RWS Uppsalas blockundervisning: LÄNK

  2018-01-19 - RWS Skövde

  KUB 20 till RWS Skövde

  Varje människa kan göra skillnad. Ett skolprojekt om mänskliga rättigheter och medmänskliga skyldigheter”.

  I projektet KUBEN, som handlar om de mänskliga rättigheterna, har 30 skolor i Sverige blivit utvalda att deltaga.
  I Västsverige finns tre skolor med i projektet och RWS Skövde är en av dem. Varje skola har fått en svart kub av stål.
  Det finns alltså 30 kuber i Sverige, en för varje mänsklig rättighet. Vi har fått kuben ”rätten till fredliga möten”.

  Genom projektet får skolor stöd med att arbeta strategiskt för att uppfylla skolans övergripande demokrati- och värdegrundsuppdrag samtidigt som eleverna uppmuntras att själva göra skillnad.

  Under denna vecka har hela RWS Skövde arbetat extra med mänskliga rättigheter och idag öppnades vår kub under en ceremoni där alla skolans elever och personal lyssnade till rektor Peter Gejervalls öppningstal och elevrådsrepresentanterna Pernilla Gustafsson och Lina Hassel från åk 6 klippte bandet och låste upp kuben.
  Öppningsceremonin bevakades av lokala media. Se länkar till reportagen nedan.

  Elevernas uppgift är att nu under våren inreda kuben för att illustrera den mänskliga rättigheten vi tilldelats.
  Projektet avslutas i samband med Raoul Wallenbergs dag då alla 30 kuber samlas i början av september för en offentlig utställning i Kungsträdgården, Stockholm.
  Kubprojektet går hand i hand med våra ledord: ärlighet, medkänsla, mod och handlingskraft.

  Läs mer om kubprojektet
  Reportage Sveriges Radio P4 Skaraborg Lyssna följande tider: 00.00-00.30, 16.06-18.30, 35.00-38.20, 41.10-47.45
  Artikel i SLA
  Artikel i Skövde Nyheter

  2018-01-19 - RWS Skövde

  Temavecka - mänskliga rättigheter

  Under veckan har samtliga elever på RWS Skövde arbetat extra med FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. Det har varit många olika övningar med varierande innehåll beroende på elevernas ålder. På fredagsförmiddagen arbetade åk 6 med olika sätt att göra skillnad, något som kräver både handlingskraft, mod, medkänsla och ärlighet.

  2018-01-17 - RWS Järvastaden

  Nu har Kuben kommit till vår skola

  Kuben är här

  Kuben eller kubmetoden består av 30 svarta kuber i stål, en för varje mänsklig rättighet. Vi har fått kuben ¨rätten till att fritt förflytta sig¨. Genom metoden får skolor stöd med att arbeta strategiskt för att uppfylla skolans övergripande demokrati- och värdegrundsuppdrag samtidigt som eleverna uppmuntras att själva göra skillnad.

  Vi kommer under vårterminen arbeta med våra ledord och mänskliga rättigheter. Under vecka 6 påbörjar vi arbetet. Projektet avslutas i samband med Raoul Wallenbergs dag då alla 30 kuber samlas i början av september  för en offentlig utställning i Kungsträdgården, Stockholm. För oss går Kubprojektet hand i hand med våra ledord; ärlighet, medkänsla, mod och handlingskraft. Det känns viktigt för oss att arbeta med sådana här typ av frågor med tanke på vårt namn. Läs mer om projektet här.

  2018-01-15 - RWS Bromma

  Det är med stor glädje ….

  …och tillförsikt jag tillträder som ny rektor vid RWS Bromma. Jag vill först tacka Soledad Garcia och alla medarbetare för allt hårt jobb ni har lagt ned under höstterminen. Jag har verkligen haft en spännande termin tillsammans med medarbetare, elever och vårdnadshavare men är samtidigt väl medveten om att det finns områden som vi behöver utveckla och förbättra. Det är där mitt fokus kommer ligga under vårterminen och jag kommer löpande att återkomma med vilka åtgärder som kommer att vidtas för att vi ska göra RWS Bromma till en ännu bättre skola. Min ambition är att fortsätta förbättra verksamhetens kunskapsresultat i alla avseenden.

  Jag som ska axla huvudansvaret för detta är en 44-årig, driven skolledare med vision och ambition som drivs av att se goda resultat samt personal och elever som trivs med verksamheten. Under de senaste åren har jag arbetat som biträdande rektor samt internationell koordinator och projektledare inom Stockholms stad. I grunden är jag lärare inom engelska, franska svenska samt svenska som andraspråk.

  I december -17 var jag i Indien tillsammans med VD och grundare Per Egon Johansson och Rektor Eva Arfwedson för att skapa kontakter och bereda plats för lärare och elever att åka till Delhi under 2018.

  Jag är glad att presentera att vi har anställt en Studie- och Yrkesvägledare, Pablo, som kommer att vara hos oss tisdagar och fredagar. Vi har även anställt en ny bildlärare, Dulari, en textilslöjdlärare, Helena, samt en elevsamordnare på högstadiet som heter Thomas.

  RWS Bromma är en fantastisk arbetsplats som sjuder av kunskapande, kreativitet, engagemang, demokrati, värme och omtanke. Jag kommer att göra allt jag kan för att tillsammans med vår fantastiska personal ytterligare förbättra och utveckla verksamheten.

  Stockholm 2018-01-15

  Ulrika Nimstrand

  2018-01-09 - RWF Jungfrusund

  Uppdatering kring bygget för RWF Jungfrusund

  Bygget har satt igång ordentligt. Kort status är att plattan gjuts v. 3 och stomelement levereras till platsen v. 4.

  Från och med nästa vecka etablerar sig husentreprenören på plats och stommen börjar monteras under v.4 och tätt hus förväntas i månadsskiftet mars-april.

  2018-01-09 - RWS Bromma

  Samarbete med Indien 2018-2019

  Vår biträdande rektor Ulrika Nimstrand, Raoul Wallenbergskolornas VD Per-Egon Johansson och Eva Arfwedson, rektor på RWS Järvastaden, besökte Indien 2-9 december 2017 i syfte att starta upp samarbeten för RWS-skolorna med vår systerskola Dehli Public School i Noida, Indien.
  – Vi blev mycket väl mottagna på skolan, berättar Ulrika Nimstrand och berättar om ett land med många kontraster och mycket vänliga människor. De tyckte att det var kallt i klassrummet när det var 24 grader. Eleverna fick sitta med ytterkläder på sig.

  Eleverna börjar i skolan när de är fyra år och de har tillgång till ett stort område kring skolan. En del av barnen bor på skolområdets campus, men de flesta elever går eller åker till skolan hemifrån varje dag.
  – Vi fick se en historielektion där eleverna framförde ett spel om Buddhas liv. Dessa framträdanden gör eleverna två gånger per år.

  Delegationen från RWS besökte även universitetet Jamia Hamdard University och Deepalya, en skola för hemlösa barn, som drivs av frivilligorganisationer. RWS Bromma kommer att stödja denna skola genom välgörenhetsprojekt under året. 2000 rupier (ca 250 SEK) är skolavgiften för en elev per år och målet kommer bli att samla in ett antal skolavgifter.

  Ett utbyte med Indien kommer att ingå i RWS Brommas undervisning under läsåret 2018-2019. Ett besök planeras till februari 2018 för att förbereda detta utbyte, som kommer att vara på temat mänskliga rättigheter, som är RWS-skolornas profil. En delegation bestående av elever och lärare från RWS Bromma kommer att göra ett studiebesök under höstlovet 2018, där eleverna kommer att bo i indiska familjer. Ett svarsbesök kommer att göras i maj 2019.

  Skolledningen på Dehli Public School i Noida, Indien tillsammans med vår delegation från Sverige.

  Välkomstplakatet som mötte vår delegation vid skolan Dehli Public School i Noida, Indien.

  Ett klassrum på Deepalya.

  Universitetsläraren Sir Sakhi John jobbar varje dag gratis som fritidsledare i skolan Deepalya.

  2018-01-05 - RWF Järvastaden

  Byggnytt!

  Bygget med förskolans nya hus fortskrider helt enligt planerna. Under december månad har vi i stort sett färdigställt det stora lågdelstaket, det som återstår är diverse takdetaljer. Vi har även isolerat hela vinden med lösull och lyft in ventilationsaggregatet i fläktrummet.

  Golvet i fläktrummet har flytspacklats och i januari kommer golv och väggar att målas. Arbetet med ytterväggarna går framåt och snart närmar vi oss tätt hus! Då kommer vi dra igång den provisoriska värmen.

  2018-01-03 - RWS Skövde

  RWS Skövde söker lärare till vårt nya högstadium

  I augusti 2018 öppnar RWS Skövde sitt nybyggda högstadium på Norrmalm i Skövde.
  Vill du arbeta i nya fräscha lokaler, vara delaktig i uppbyggnaden av det pedagogiska arbetet och få möjligheten att utveckla dig själv som pedagog då är det här rätt skola för dig! Vi söker dig som brinner för att göra positiv skillnad i skolan och som tycker ärlighet, medkänsla, mod och handlingskraft är viktiga ledord- ledord som präglade Raoul Wallenberg och hans livsgärning.

  Är du nyfiken på hur det är att arbeta som lärare på RWS Skövde? Titta på filmen! https://youtu.be/kXJQDEPrw8E

  Blev du intresserad av att söka arbete hos oss?
  Skicka ditt cv till peter.gejervall@raoulwallenbergskolan.se redan idag!

  https://youtu.be/kXJQDEPrw8E

  1 2 3 6